Plan: | Houtex |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0627.pbhoutex-0401 |
In het kader van de voorgenomen ontwikkelingen met betrekking tot de Houtexlocatie, is door Grontmij een waterparagraaf opgesteld voor het plangebied. Een waterparagraaf geeft aan wat de gevolgen zijn van een ruimtelijk plan voor de waterhuishouding in het betreffende gebied. Daarnaast is het doel van een watertoets te komen tot een vroegtijdige afstemming met de waterbeheerder over de inpassing van het waterbeleid. In het onderzoek wordt gekeken naar het beleidskader, van landelijk niveau tot op gemeentelijk niveau, de huidige situatie en de toekomstige situatie.
Rijksoverheid
In de Vierde Nota Waterhuishouding (1999) zijn doelstellingen verwoord voor het op orde brengen en houden van het watersysteem. Deze doelstellingen zijn nader geconcretiseerd in het Advies Waterbeheer 21ste eeuw en in het Nationaal Bestuursakkoord Water. De essentie van deze beleidsstukken is dat op tijd wordt ingespeeld op klimaatverandering en bodemdaling. In de sfeer van de waterkwantiteit betekent dit (in volgorde van voorkeur) het vasthouden, bergen en afvoeren van water. In de sfeer van waterkwaliteit is deze trits “schoonhouden – scheiden – afvoeren”.
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Het plangebied Houtex valt voor wat betreft de waterhuishouding onder de verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HSSK). Het beleid van het hoogheemraadschap is neergelegd in zogenoemde waterbeheersplannen. Hierin zijn de volgende onderdelen opgenomen:
Bij stedelijke uitbreiding, herinrichting en inbreidingslocaties is duurzaam, stedelijk waterbeheer het uitgangspunt van het hoogheemraadschap. Met betrekking tot deze ontwikkelingen gelden de volgende punten:
Het plangebied Houtex ligt binnen peilgebied “oost” in de Zuidplaspolder (code GPG-88), met een zomerpeil van NAP -6,25 m en een winterpeil van NAP -6,40 m. In de toekomst zal op advies van het hoogheemraadschap bij de verdere bebouwing van de Zuidplaspolder in het plangebied een aangepast peil worden ingesteld. Er wordt dan een fluctuerend peil ingesteld met een peil van NAP -6,15 m als bovengrens.
De afwateringsrichting in peilgebied “oost” is van noord naar zuid geprojecteerd. Het oppervlaktewater afkomstig uit het centrumgebied en Houtex (Warnaarplantsoen) wordt via de spoorsloot, gelegen tussen de spoorlijn en het Coenecoop College, afgevoerd naar de hoofdwatergang in het gebied Coenecoop. Deze hoofdwatergang watert af in zuidelijke richting. Via het gemaal Zuidplas bij het Gouwe Aquaduct wordt het water verpompt naar de Ringvaart.
Vanuit de Ringvaart bestaat de mogelijkheid om water in te laten. Dit inlaatpunt ligt ter hoogte van het Warnaarplantsoen. Het hoogheemraadschap kan via deze inlaat op een gecontroleerde wijze water inlaten in het gebied. De vijver van het Warnaarplantsoen kan dus zowel overtollig water afvoeren als van inlaatwater worden voorzien en doorgespoeld worden. In de toekomstige situatie verandert op hoofdlijnen niets aan het afwateringssysteem.
Het plangebied Houtex heeft een bruto-oppervlak van 0,84 ha. Gezien de bestemming woningen wordt het bruto-oppervlak beschouw als 100 % verhard. Het plangebied Houtex sluit aan op de herontwikkeling van het Centrumgebied, bedrijventerrein Coenecoop 3 (inclusief tennisvelden) en het project van de Verlegde Dreef. Het totale oppervlak van deze herontwikkeling inclusief Houtex is bruto 21,7 ha. In dit gebied komt 2,54 ha (11,7%) open water, waarvan voor Houtex circa 0,19 ha is gereserveerd. Dit oppervlak is herleid uit het aandeel verhard oppervlak van Houtex ten opzichte van het verhard oppervlak in de andere plandelen. Voor Houtex is dus een wateropgave van 22,6 % ingepast.
Het hemelwater uit plangebied Houtex zal via het hemelwaterriool (HWA) en een uitstroombak afwateren in de vijver van het Burgemeester Warnaarplantsoen. De exacte locatie van het uitstroompunt is nog niet bekend. Onder de tuinen van de woningen komt een centrale, geheel verdiepte parkeergarage. Het kan voorkomen dat in beperkte mate hemelwater instroomt in deze overdekte parkeerbak. Daarom wordt een pompput geplaatst om het hemelwater via het HWA te kunnen afvoeren naar de vijver (zie ook paragraaf 'basisrioleringsplan' in verband met de waterkwaliteit).
De vijver van het Burgemeester Warnaarplantsoen ligt bovenstrooms van een vaste stuw (drempel op NAP -5,95 m) en heeft een oppervlak van circa 0,47 ha. Behalve plangebied Houtex wateren ook het omliggende park en het Centrumplan af op deze vijver. Door een knijpconstructie (doorsnede 200 mm) direct bovenstrooms van de stuw is in totaal 0,55 m peilstijging (berging) mogelijk, tot het niveau van de noodoverlaat. Door de knijpconstructie wordt de waterberging optimaal benut, maar wordt inundatie voorkomen. Benedenstrooms van de stuw bevinden zich de genoemde zomer- en winterpeilen van peilgebied “oost”.
De waterberging voor plangebied Houtex (0,19 ha) zal worden gerealiseerd voorafgaand aan de start van de woningbouw en conform keurvergunning van het hoogheemraadschap.
Het plangebied Houtex ligt fors hoger dan het maaiveld van het Burgemeester Warnaarplantsoen. Dit komt tot uiting in de droogleggingen:
Binnen de bebouwde kom van Waddinxveen zijn in dit gebied geen grondwaterproblemen bekend.
Voor het te ontwikkelen gebied wordt in het kader van het Centrumplan een basisrioleringsplan opgesteld. Hierin wordt het plangebied Houtex meegenomen. Het totale rioleringsplan wordt ter instemming aan het hoogheemraadschap aangeboden. Beoordeling vindt plaats op basis van:
Voor nooduitlaten en/of regenwateroverstorten op het oppervlaktewater zal, nadat het hoogheemraadschap met het basisrioleringsplan heeft ingestemd, een Wvo-(overstort)vergunning worden aangevraagd.
Het regenwater van schone verharde oppervlakten wordt afgekoppeld van de riolering en geloosd op het oppervlaktewater. Hierbij is de “leidraad aan- en afkoppelen verharde oppervlakten” van de Werkgroep Riolering West-Nederland als richtlijn gebruikt. In plangebied Houtex komen veel dakoppervlakten die in aanmerking komen voor afkoppeling. Uitlogende materialen (zoals koper, lood en zink) worden niet gebruikt in de dakconstructies, dakgoten en regenleidingen van de woningen in plangebied Houtex
De ondergrondse (overdekte) parkeerplaatsen zullen een 'normaal gebruik' hebben ten behoeve van woningen. Het gaat hier om een parkeergelegenheid voor personenauto's met een relatief lage wisselfrequentie (woonfunctie). In overleg met het hoogheemraadschap zal nader worden bestudeerd of een zuiverende voorziening voor de afvoer van hemelwater noodzakelijk is. De verontreinigingen die vrijkomen bij dit type parkeerplaatsen zijn vaak zand en eventueel grofvuil. Deze licht verontreinigde verharde oppervlakten komen in aanmerking voor rechtstreeks afkoppelen. De verontreinigingen zijn eenvoudig te verwijderen. Een zuiveringsvoorziening is niet vereist, maar kan wenselijk zijn om eventuele calamiteiten te ondervangen. Bronmaatregelen zijn niet altijd wenselijk.
Mochten de geheel verdiepte liggende parkeerplaatsen van Houtex als 'licht verontreinigd' worden gekwalificeerd, dan komen als zuiveringstechnieken mogelijk 'bodempassage' of 'slibafvang' in beeld.
Locatiespecifieke omstandigheden kunnen in de algemene richtlijn van de Beslisboom niet worden meegenomen. Zo zullen in de praktijk, afhankelijk van de te kiezen afkoppeltechniek, aspecten zoals kwantitatieve waterstromen, kosten, ontvangen oppervlaktewater, beschikbare ruimte en de kwaliteit / functies / ambities van de leefomgeving bij de afweging worden meegenomen.
Het afvalwater afkomstig van plangebied Houtex zal via de bestaande afvoer afvoeren naar het bestaande rioolstelsel van Waddinxveen, vanwaar het zal worden afgevoerd naar de AWZI Randenburg in het beheersgebied van het hoogheemraadschap van Rijnland.
Direct aan de noordzijde van het plangebied ligt de Jan Dorrekenskade Oost. Deze kade vormt de landscheiding tussen het HHSK en het Hoogheemraadschap van Rijnland en heeft formeel de status 'waterkering'. Hier is uitsluitend een kernzone aanwezig van 5 m breed, gemeten vanuit de as van de kade. Binnen deze zone mogen geen bouwactiviteiten plaatsvinden.
Het plangebied Houtex ligt buiten deze kernzone behalve een klein gedeelte in de noordoostelijke hoek. Binnen deze dubbelbestemming is dan ook geen bebouwing gepland.
Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft zich akkoord bevonden met de waterparagraaf.