direct naar inhoud van 3.3 (Overige) uitgangspunten en randvoorwaarden
Plan: Deltaplein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20

3.3 (Overige) uitgangspunten en randvoorwaarden

3.3.1 Beschermd dorpsgezicht

De locatie grenst direct aan de Schoolstraat, waaraan gedeeltelijk de status 'beschermd dorpsgezicht' is toegekend, onder meer de nabijgelegen Voorstraat maakt ook onderdeel uit van dit beschermde dorpsgezicht.

De aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht betekent nadrukkelijk geen "bevriezing" van de terreinen en opstallen binnen de begrenzing. De beschermende maatregelen, die na de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht door middel van een stedenbouwkundige regeling voor het desbetreffende gebied zijn genomen, dienen in de eerste plaats om het karakter van het beschermde dorpsbeeld zoveel mogelijk te behouden, zonder evenwel tot een volledige conservering van het nu bestaande over te gaan.

Het plangebied zelf is niet gelegen binnen het 'beschermd dorpsgezicht' en er is zoals eerder gememoreerd ook geen beeldkwaliteitsplan voor deze locatie vastgesteld. Desondanks is er binnen de planvorming rekening gehouden met de nabijgelegen Schoolstraat en getracht de nieuwbouw te laten aansluiten bij het historische karakter dat het centrum van Voorschoten heeft.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0006.png"

Afbeelding 3.3: Begrenzing Beschermd dorpsgezicht

3.3.2 Archeologie

De gemeente Voorschoten heeft een rijk bodemarchief. De doelstelling van het gemeentelijk archeologiebeleid is om de archeologische bronnen zo verantwoord mogelijk te beschermen. Om deze doelstelling te kunnen realiseren is in het bestemmingsplan een aantal voorschriften en maatregelen opgenomen. Deze voorschriften zijn gebaseerd op een inventarisatie en evaluatie van de omvang en kwaliteit van het archeologisch bodemarchief. Aan de hand van deze inventarisatie, die de gehele gemeente beslaat, is een archeologische verwachtingskaart ontwikkeld, de archeologische beleidskaart Pact van Duivenvoorde (december 2008).

Op de archeologische beleidskaart zijn negen soorten gebieden met bijbehorende beleidsregels te onderscheiden:

  • 1. Beschermde archeologische Rijksmonumenten
  • 2. Terreinen van hoge en zeer hoge archeologische waarde
  • 3. Historische kernen en bewoningsplaatsen
  • 4. Hoge verwachting voor de periode Neolithicum t/m Nieuwe tijd: Duinen
  • 5. Hoge verwachting voor de periode Neolithicum t/m Nieuwe tijd: Hollandveen op zand en rivierklei
  • 6. Lage archeologische verwachting: Hollandveen op klei
  • 7. Hoge archeologische verwachting: lintbebouwing 16e - 17e eeuw en locaties historische bebouwing
  • 8. Lage archeologische verwachting: klein, ontveent of afgraving
  • 9. Zee

De locatie 'Deltaplein' is op deze archeologische beleidskaart aangewezen als grond met cultuurhistorische waarde van categorie 3 (historische kern). De bijbehorende beleidsregel meldt dat alle bodemverstorende activiteiten met een oppervlakte groter dan 10 m² moeten worden voorafgegaan door archeologisch onderzoek.

In paragraaf 5.3 nader ingegaan op het archeologisch onderzoek dat als gevolg van deze waarde voor deze locatie is uitgevoerd. In de planregels zal uit de onderzoeksresultaten een regime voortvloeien wat de archeologische waarden van het plangebied zal waarborgen.

3.3.3 Conclusie

Het centrum van Voorschoten kent een rijk historisch verleden wat door middel van de aanwijzing van een beschermd dorpsgezicht wordt gewaarborgd. De archeologische waarde van het plangebied wordt nader beschouwd in paragraaf 5.3, waar het archeologisch onderzoek dat op grond van de archeologische waarde is uitgevoerd uiteen wordt gezet.