direct naar inhoud van 3.2 Stedenbouwkundige beschrijving en analyse
Plan: Deltaplein
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20

3.2 Stedenbouwkundige beschrijving en analyse

3.2.1 Stedenbouwkundige beschrijving

Het plangebied van voorgenomen ontwikkeling bevindt zich aan de rand van het winkelcentrum van Voorschoten ('Kern winkelgebied'). Vanuit historisch oogpunt is de locatie van het Deltaplein zeer bijzonder, omdat dit de derde lijn is die de doorgaande weg in- en inmiddels rond het centrum van Voorschoten heeft gevonden. Omdat specifiek voor deze bijzondere en gezichtsbepalende plek in Voorschoten geen beeldkwaliteitsplan is vastgesteld, is het plan op basis van de algemene welstandscriteria alsook de gebiedsgerichtecriteria beoordeeld.

Van ieder bouwwerk, maar zeker een bouwwerk dat staat op een dergelijke prominente plaats in het dorp, dat als bijzonder welstandsgebied aangeduid is, mag worden verwacht dat het een positieve bijdrage levert aan de kwaliteit van de openbare (stedelijke of landschappelijke) ruimte. In geval van een bijzonder welstandsgebied kunnen daarbij hogere eisen worden gesteld.

Het welstandsbeleid van de gemeente stelt dat in het deelgebied 'Kern winkelgebied', onder andere, dient te worden gestreefd naar versterking van de samenhang binnen de straatbeelden en naar harmonie in de gevels. De aanwezige karakteristieken dienen dus te worden gerespecteerd en nieuwbouw dient aan te sluiten op bestaande kwaliteiten, of deze zelfs te versterken. Verder dient materiaal, textuur, kleur en licht, het karakter van het bouwwerk zelf te ondersteunen evenals de ruimtelijke samenhang met de omgeving.

Het huidige gebruik en de indeling van het plangebied zullen met het realiseren van de voorgenomen ontwikkeling aanzienlijk wijzigen. Het lint aan de Koningin Julianalaan wordt momenteel op sommige plaatsen onderbroken door poorten of parkeerterreinen, wat de bebouwing niet aaneengesloten maakt en met afwisselende rooilijnen. De goothoogte aldaar varieert van 5 tot maximaal 6,5 meter. Aan de kant van de Schoolstraat is de bebouwing wel aaneengesloten en in maximaal drie bouwlagen, zo ook op de hoek van de locatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20_0005.png"

Afbeelding 3.2: Dwarsdoorsnede appartementen en winkels vanuit Noordelijke richting

Het hoofdgebouw zal worden gerealiseerd drie- en vier verdiepingen met kap en is, aansluitend op de huidige Hema-vestiging, aaneengesloten. De huidige bebouwing aan de Koningin Julianalaan maakt hiervoor plaats. Zowel aan de Schoolstraatzijde als aan de zijde van de Koningin Julianalaan vindt pandsgewijs een verspringing in de gevel plaats van maximaal 20 centimeter. Aan de Konining Julianalaan komt deze op sommige plaatsen dichter op de weg te liggen dan in de huidige situatie, aan de Schoolstraat wordt de huidige rooilijn gerespecteerd. Aan de zijde van het Deltaplein loopt de rooilijn vanaf beide zijden af richting het midden.

3.2.2 Stedenbouwkundige analyse

De voorgenomen bouwplannen voor het Deltaplein zijn vanaf het indienen van het eerste schetsplan op 3 mei 2010 onderwerp geweest van verschillende vergaderingen van de commissie welstand en cultureel erfgoed. Daarnaast is het plan meerdere malen voorgelegd aan stedenbouwkundigen van de gemeente Voorschoten.

De verhoging met één bouwlaag ten opzichte van de huidige bebouwing wordt stedenbouwkundig niet als een bezwaar gezien. De penthouses vormen een passende afsluiting van het daklandschap richting Deltaplein wat zich kenmerkt door variatie en diversiteit. Deze twee aspecten vinden we in het gehele blok, ook op een kleiner schaalniveau, wat onder meer blijkt uit wisselende goothoogten, kozijnmaten en kleurgebruik. De materialisering van het complex sluit hierop aan, wat de historische uitstraling versterkt en het grote pand een kleinschaliger karakter geeft.

De verlaagde goten en beperkte dakhellingen zorgen er daarnaast voor dat de bovenste bouwlaag vanuit de Schoolstraat ook nauwelijks ervaren wordt. Dit is van groot belang omdat de schaalbreuk tussen de bestaande en nieuwe bebouwing hier het meest aanwezig is. Doordat veel aandacht geschonken wordt aan de detaillering en inrichting wordt de aanwezigheid van de extra bouwlaag, die noodzakelijk is voor de uitvoerbaarheid van het project, stedenbouwkundig gecompenseerd.

Het ontwerp sluit goed aan op de bestaande HEMA-vestiging aan de Koningin Julianalaan maar de situatie kent nog wel altijd een schaalbreuk met de overige bebouwing langs deze verkeersader. Vanwege het relatief ruime profiel en de functie van deze weg als hoofdontsluitingsweg van Voorschoten en een goede parcellering van de gevel is dit echter acceptabel. Bovendien wordt veel aandacht besteed aan de inrichting van de openbare ruimte aan deze zijde van de bebouwing. De veiligheid en aantrekkelijkheid van het verblijfsgebied binnen het plangebied zal daardoor ondanks de hogere bebouwing behouden blijven.

Door het doorvoeren van enkele wijzigingen tijdens de planvorming sluit het plan qua korrelgrootte en maat aan op de bestaande historische uitstraling van het centrum. Met het scheiden van de ingang naar de commerciële ruimten en woningen is het plan verder ruim opgezet, wat past bij het aantal woningen en de uitstraling van het hoofdgebouw vanaf het plein voorziet van een kwaliteitsimpuls.

Hierop aangesloten is het paviljoen op ruime afstand van de hoofdbebouwing gelegen. Hierdoor ontstaat een logische looproute van het station door de Tramstraat richting Voorstraat en blijft de historische zichtlijn vanuit de Voorstraat door de Tramstraat behouden. Door de transparante aard van het paviljoen krijgt het plein verder ook een open karakter. Dit past goed bij de (langzaam)verkeer- en verblijfsfunctie die het plein in de nieuwe situatie moet gaan vervullen.