direct naar inhoud van 4.2 Wegverkeerslawaai
Plan: Drie vrije kavels Strienemonde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpsm-vg99

4.2 Wegverkeerslawaai

Wet- en regelgeving

Langs alle wegen bevinden op basis van de Wet geluidhinder (Wgh) geluidszones, met uitzondering van woonerven en wegen met een maximumsnelheid van 30 km/h.

Binnen de geluidszone van een weg dient de geluidsbelasting aan de gevel van nieuwe geluidsgevoelige bestemmingen aan bepaalde wettelijke normen te voldoen. De breedte van een geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk). De geluidszone ligt aan weerszijden van de weg, gemeten vanuit de kant van de weg. Onder stedelijk gebied wordt verstaan: 'het gebied binnen de bebouwde kom, doch met uitzondering van het gebied binnen de bebouwde kom, voor zover liggend binnen zone van een autoweg of autosnelweg als bedoeld in het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' (artikel 1 Wgh). De locatie ligt binnen de geluidszone van een gezoneerde weg. De Randweg van Strijen, die ter hoogte van het plangebied is voorzien, is namelijk reeds juridisch-planologisch mogelijk. De geluidszone van de Randweg bedraagt vanwege de buitenstedelijke ligging en twee rijstroken 200 m.

Normstelling Wet geluidhinder

Voor de woningen binnen dit plangebied geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB en een uiterste grenswaarde van 63 dB. De voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Onderscheid wordt gemaakt in maatregelen aan de bron (bijvoorbeeld geluidsreducerend asfalt) en maatregelen in het overdrachtsgebied (bijvoorbeeld geluidsschermen, vliesgevels of het vergroten van de afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger).

Zijn deze maatregelen onvoldoende doeltreffend, dan wel ontmoeten deze maatregelen overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, dan kan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Strijen onder bepaalde voorwaarden hogere waarden vaststellen. Deze hogere waarde mag de uiterste grenswaarde niet overschrijden.

Correctie op basis van artikel 110g Wgh

Krachtens artikel 110g van de Wgh mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Voor wegen met een lagere snelheid dan 70 km/h geldt een aftrek van 5 dB; voor wegen met een snelheid gelijk of groter dan 70 km/h geldt een aftrek van 2 dB.

Akoestisch onderzoek gezoneerde wegen

Uit het akoestisch onderzoek voor onderhavige woningen dat is uitgevoerd op basis van de akoestische berekeningen voor de Randweg Strijen blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet wordt overschreden. De hoogste belasting op de meest westelijke woningen bedraagt 48 dB, de middelste woningen 47 dB en de oostelijke woning 46 dB. De berekeningsresultaten zijn opgenomen in bijlage 3.

30 km/h-wegen

30 km/h-wegen zijn op basis van de Wgh niet-gezoneerd en van toetsing aan de Wgh vrijgesteld.

Op basis van jurisprudentie dient aannemelijk te worden gemaakt dat er sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau. Zodoende dient ook de geluidsbelasting ten gevolge van verkeer op 30 km/h-wegen te worden onderzocht. Voor dit onderzoek wordt aangesloten bij de normstelling en systematiek uit de Wgh die geldt voor gezoneerde wegen. Vanuit dat oogpunt wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB als richtwaarde gehanteerd en geldt de uiterste grenswaarde van 63 dB als maximaal aanvaardbare waarde. Tevens wordt de correctie op basis van artikel 3.6 uit het Reken- en Meetvoorschrift Geluidhinder 2006 (RMG 2006) toegepast. Bij geluidsbelasting boven de richtwaarde wordt onderzocht of met maatregelen de geluidsbelasting kan worden beperkt en of er sprake is van een acceptabel akoestisch klimaat. Daarnaast is van belang dat zodanige gevelmaatregelen worden genomen dat voldaan wordt aan de normen voor de binnenwaarde, zoals vastgelegd in het bouwbesluit. De maximale binnenwaarde bedraagt voor deze ontwikkeling 33 dB.

Het akoestisch onderzoek naar de geluidsbelasting ten gevolge van verkeer op 30 km/h-wegen is verricht op basis van Standaard Rekenmethode I (SRM I). In bijlage 3zijn de berekeningen opgenomen. Hierbij is uitgegaan van een klinkerverharding in keperverband en een voertuigverdeling van een buurtverzamelweg. Voor de verkeersintensiteit wordt uitgegaan van de verkeersproductie van maximaal 26 woningen, dat leidt tot een verkeersintensiteit van 165 mvt/etmaal. Uit de berekeningen blijkt dat de 48 dB-contour binnen de verharding van de weg ligt. De richtwaarde van 48 dB wordt derhalve niet overschreden, zodat er sprake is van een acceptabel geluidsniveau ten gevolge van de 30 km/h-wegen. Na realisatie van de Randweg zal de Hilsondusstraat doorgetrokken worden en aansluiting geven op de Randweg. Deze doortrekking wordt in het kader van Land van Essche III mogelijk gemaakt. De intensiteit op de Hilsondusstraat zal naar verwachting toenemen tot circa 1.000 mvt/etmaal in de eindsituatie. Dit zal leiden tot een geluidsbelasting van maximaal 51 dB aan de gevels van de aan de weg grenzende grondgebonden woningen. De richtwaarde van 48 dB wordt overschreden, de maximaal aanvaardbare waarde van 63 dB.

Maatregelen om de geluidsbelasting te reduceren in de vorm van het terugdringen van de verkeersintensiteit is vanwege de functie van de weg niet mogelijk. Het toepassen van geluidsreducerende asfaltverharding in plaats van verharding met klinkers past niet bij de functie van de Hilsondusstraat als erftoegangsweg. Bovendien heeft klinkerverharding een snelheidsremmend effect. Geluidsschermen zijn om stedenbouwkundige redenen niet inpasbaar. De Hilsondusstraat is echter een niet-gezoneerde weg. Een besluit hogere waarde is dan ook niet van toepassing.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat ter plaatse van de woningen de voorkeursgrenswaarde ter plaatse van de gezoneerde Randweg niet wordt overschreden. Ten gevolge van 30 km/h-wegen geldt dat de geluidsbelasting ten gevolge van het verkeer op de Hilsondusstraat de richtwaarde overschrijdt met maximaal 3 dB. Maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting zijn niet mogelijk of doelmatig. Daarnaast overschrijdt de geluidsbelasting de maximaal aanvaardbare waarde niet. De Hilsondusstraat is geen gezoneerde weg. Een verdere procedure in het kader van de Wgh en een besluit hogere waarde is niet noodzakelijk.