direct naar inhoud van 4.1 Verkeer en parkeren
Plan: Drie vrije kavels Strienemonde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpsm-vg99

4.1 Verkeer en parkeren

Ontsluitingsstructuur

Autoverkeer

Het plangebied wordt via de Hilsondusstraat, het Van Esscheplantsoen en de Diepenhorstweg ontsloten naar de Weelsedijk. Via de Weelsedijk wordt het centrum van Strijen, de kern Numansdorp en de N491 richting Maasdam bereikt. De N491 geeft ter hoogte van Maasdam verbinding met de N217 (Nieuw Beijerland-Dordrecht/A16). Zowel via de N491/N217 als via de Weelsedijk wordt de autosnelweg A29 (Rotterdam-Bergen op Zoom/Zierikzee) bereikt.

De Boompjesstraat en de Weelsedijk zijn, evenals de wegen in de directe nabijheid van het plangebied, gecategoriseerd als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 30 km/h.

Het verkeer van en naar het gedeelte van Land van Essche II waarin het plangebied ligt, maakt gebruik van de Diepenhorstweg als verbinding met de Weelsedijk. In de nabije toekomst is voorzien in de aanleg van de zuidelijke en oostelijke Randweg rond Strijen. Het plangebied zal via de Hilsondusstraat een directe aansluiting op de Randweg krijgen.

Langzaam verkeer

Het langzaam verkeer kan rondom het plangebied op vrijwel alle wegen gebruikmaken van dezelfde wegen als het autoverkeer. Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig wordt fietsverkeer op wegen met een maximumsnelheid van 30 km/h gemengd met autoverkeer afgewikkeld. Op de Schenkeldijk, de Boompjesstraat en de Weelsedijk bevinden zich suggestiestroken voor fietsverkeer. Bovendien zal op deze wegen de verkeersintensiteit van gemotoriseerd verkeer afnemen als gevolg van de realisatie van de Randweg. Hierdoor ontstaat meer verkeersruimte voor langzaam verkeer. De ontsluiting voor het langzaam verkeer kan dan ook als redelijk tot goed worden aangemerkt.

Openbaar vervoer

Het plangebied wordt per openbaar vervoer ontsloten door busverbindingen met Dordrecht en Rotterdam (Zuidplein). Ter hoogte van de kruising van de Weelsedijk met de Diepenhorstweg en de kruising van de Boompjesstraat met de Schenkeldijk bevindt zich een halte. De afstand tot een halte bedraagt ongeveer 600 m. De busdienst halteert daarnaast onder andere in Mookhoek, 's-Gravendeel, Maasdam, Puttershoek en Heinenoord (busstation Heinenoord). Te Dordrecht kan worden overgestapt op het spoornetwerk, te Rotterdam Zuidplein op de metro en diverse streekbusdiensten. De ontsluiting per openbaar vervoer kan derhalve redelijk worden genoemd.

Parkeerplaatsen

Bij de 3 nieuwe vrijstaande woningen wordt rekening gehouden met een garage met oprit op het eigen erf. Het parkeerkencijfer voor vrijstaande woningen in het restgebied van de bebouwde kom bedraagt 2,0 tot 2,2 parkeerplaatsen per woning, uitgaande van weinig stedelijk gebied (publicatie 182, CROW 2008). De parkeerbehoefte van de drie woningen bedraagt derhalve 6 tot 7 parkeerplaatsen. Afhankelijk van de parkeercapaciteit op eigen terrein, dienen parkeerplaatsen in de openbare ruimte te worden voorzien. Voor een garage met oprit worden conform het CROW reductiefactoren op de te realiseren parkeerbehoefte in de openbare ruimte toegepast. Deze reductiefactoren dienen in mindering te worden gebracht op de totale parkeerbehoefte. Het resulterende aantal dient in de openbare ruimte te worden gerealiseerd. De reductiefactoren bedragen:

  • garage met enkele oprit: 1,0;
  • garage met lange oprit: 1,3 (oprit minimaal 5 m diep);
  • garage met dubbele oprit: 1,8 (oprit minimaal 4,5 m breed).

Verkeersgeneratie

Uitgaande van 6,3 motorvoertuigbewegingen per woning per etmaal op basis van publicatie 256 (CROW, 2007) generen 3 nieuwe woningen circa 20 mvt/etmaal. Dit verkeer wordt via bovengenoemde ontsluitingsstructuur afgewikkeld. Deze beperkte toename van verkeer zal niet leiden tot afwikkelingsproblemen.

Verkeersgegevens

In onderstaande tabel zijn de relevante verkeersgegevens weergegeven, gebaseerd op het bestemmingsplan Randweg Strijen (2020) en doorgerekend met een autonome groei van 1,5% per jaar naar het maatgevende jaar 2022, zie ook het verkeersplan Strijen 2008.

Tabel 4.1 Relevante verkeersgegevens

  verkeersintensiteit 2020 (mvt/etmaal)*   wegdekverharding   maximumsnelheid   voertuigverdeling  
        % lichte mvt   % middelzware mvt   % zware mvt  
Randweg Zuid              
Weelsedijk-Land van Essche III   3.950   dunne deklagen 1 (rotonde: DAB)   60 km/h   90   6   4  
Land van Essche III-Schelpweg   4.850   dunne deklagen 1 (rotonde: DAB)   60 km/h   90   6   4  

* afgerond op 50-tallen

De etmaalverdeling (percentage verkeer dat gedurende een gemiddeld dag-, avond- of nachtuur passeert) is gesteld op 6,5% voor de dagperiode, 4% op de avondperiode en 1% voor de nachtperiode.