direct naar inhoud van 3.3 Drie vrijstaande woningen
Plan: Drie vrije kavels Strienemonde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpsm-vg99

3.3 Drie vrijstaande woningen

In het bestemmingsplan 'Land van Essche' was voor de drie vrijstaande woningen gekozen voor een eigentijdse kubistische verschijningsvorm. Voor Land van Essche III wordt uitgegaan van een architectuurstijl die geïnspireerd is op de jaren '30 van de vorige eeuw. Hoewel ruimtelijk gezien beide architectuurstijlen zouden passen voor de drie vrije kavels is gebleken dat woningen met een traditionele kap beter in de markt van Strijen passen. Er is in dit bestemmingsplan dan ook gekozen voor aansluiting bij de beeldkwaliteitseisen van de vier vrijstaande woningen in Strienemonde (westelijk gelegen van het appartementengebouw) en de geplande vormgeving van de woningen in Land van Essche III.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpsm-vg99_0004.jpg"

Figuur 3.2 Referentiebeelden

Situering, oriëntatie en afstanden

De drie vrije kavels grenzen (aan de achterzijde) aan de zijdelingse perceelgrenzen van de woningen Hilsondusstraat 117 en Lambertusstraat 18. Hoewel de woonsituatie ter plaatse van die woonpercelen verandert, ontstaat er – met inachtneming van enkele bouwregels voor wat betreft hoogte en aan te houden afstanden – geen onaanvaardbare situatie voor deze woningen. Binnen bebouwd gebied (de locatie ligt binnen de stedelijke contouren zoals opgenomen in de Provinciale Structuurvisie) en ook binnen de wijk Land van Essche komt het regelmatig voor dat woonpercelen aan de achterzijde aan zijerven van andere woningen grenzen. Dit is inherent aan een woonbuurt. Hoewel de bouwlocatie tot op heden onbebouwd was, zijn de bestaande woningen grotendeels gericht op de straatzijde en zijn er in de huidige situaties erfafscheidingen aanwezig die het zicht naar de polder blokkeren.

De breedte van de nieuwe percelen is circa 18 m. Per kavel kan één hoofdgebouw (de woning) worden gebouwd. De woningen moeten met de voorzijde naar de op verbeelding aangegeven gevellijn worden gebouwd. Ondergeschikte bouwelementen, zoals een erker of luifel, mogen daarbij tot 1,5 m voor de voorgevel worden gebouwd. Hierdoor komen de woningen vooral op het voorste deel van de kavel te staan, waardoor er zoveel mogelijk ruimte (rekening houdend met de akoestische situatie als gevolg van de Randweg) tussen de woningen en de achterste perceelsgrenzen ontstaat, hetgeen de privacy en bezonning van de achterliggende woningen ten goede komt. Bij de hoekwoningen is het van belang dat ook de naar de openbare ruimte toegekeerde zijgevel een bij de voorgevel passende representatieve uitstraling bezit.

Het is van belang dat tussen de woningen onderling sprake is van een zekere ruimtelijke openheid passend bij een woonbuurt met vrijstaande woningen. De hoofdmassa wordt daartoe aan één zijde gebouwd op een afstand van minstens 3 m uit de zijerfscheiding en aan de andere zijde op een afstand van minstens 5 m uit de zijerfscheiding. Aanbouwen mogen echter alleen aan de zijde waar 3 m uit de zijerfscheiding wordt aangehouden in of op een minimale afstand van 1 m tot de zijerfgrens worden gebouwd. Garages en andere aan- en uitbouwen of bijgebouwen dienen op het achtererf of eventueel zijerf te worden gebouwd op een afstand van minimaal 2,5 m achter de voorgevel van het hoofdgebouw om zo een duidelijk onderscheid te creëren tussen bijgebouwen en hoofdgebouwen.

De (voor)gevellijn ligt 2 tot 6,5 m (van oost naar west) uit de voorerfgrens. De kortste afstand tussen de woning (hoofdgebouw) en de aan de achterzijde van de woningen gelegen erfafscheidingen bedraagt ten minste 8 m, zodat de privacy van de achterliggende percelen wordt geborgd en eventuele schaduwhinder voor de achtergelegen woningen wordt beperkt. De minimale maat van 8 m is een gebruikelijke afstand die in bestemmingsplannen van de gemeente Strijen wordt gehanteerd. In Land van Essche zijn dan ook vergelijkbare situaties aanwezig, bijvoorbeeld bij de woningen aan de P.C. Spruijtstraat en A. A. Meerenburghstraat. De maximale diepte van de hoofdgebouwen bedraagt 15 m. Deze maximale diepte wordt in heel Land van Essche gesteld aan hoofdgebouwen. Gelet op de wisselende diepte van de drie percelen, is voor het middelste en rechtse perceel de minimale afstand van 8 m tot de achterste perceelsgrens maatgevend voor de afstand tussen de nieuwe hoofdgebouwen en de perceelsgrens met de achterburen. Voor het meest linkse perceel is de maximale diepte van 15 m maatgevend voor de minimale afstand tussen het nieuwe hoofdgebouw en de perceelsgrens met het achtergelegen perceel. Voor het linkse perceel bedraagt de minimale afstand ongeveer 10 m. Overigens is er sprake van eengezinswoningen waardoor op de verdieping alleen slaapruimten en dergelijke worden gerealiseerd. Hierdoor blijft eventuele inkijk beperkt aangezien deze ruimten niet als woonkamer fungeren en zodoende niet als constant verblijf van personen dienst doen.

Aan- en uitbouwen mogen een maximale diepte hebben van 2,5 m en alleen in 1 bouwlaag worden uitgevoerd. Hierbij is aangesloten bij de maatvoering voor vergunning vrij bouwen. De privacy van de achterliggende woningen blijft hierdoor behouden.

Typologie, beeld- en materiaalgebruik

De te bouwen woningen dienen in relatie met de geplande woningbouw van Land van Essche III te worden ontworpen. Daarnaast dienen de vrijstaande woningen een bijzonder ruimtelijk beeld te vormen aan het gebied rondom de aansluiting op de Randweg. De drie vrijstaande woningen worden nadrukkelijk georiënteerd op het zuidoosten (ligging belangrijkste woonruimte en voordeur). De voordeur kan eventueel ook worden voorzien aan de noordoostzijde. De woningen worden met de zijgevels evenwijdig gebouwd aan de Hilsondusstraat en/of het bestaande deel van de Lambertusstraat. Hierdoor komen de woningen onder een duidelijke hoek te staan ten opzichte van de aan de zuidoostzijde van de woningen aan te leggen openbare weg. Daarnaast wordt het uitzicht vanuit de Hilsondusstraat, Lambertusstraat en de daar aanwezige woningen naar het landschap zoveel mogelijk open gehouden.

Als bouwstijl is een aan de architectuur van de 30'er jaren refererend villa-achtig bebouwingsbeeld gewenst, dat tevens aansluit bij de gekozen vormgeving van de nog te bouwen woningen in Land van Essche III en de vier andere kavels in de uitbreiding Strienemonde. Het betreft woningen bestaande uit twee bouwlagen met een forse kap. De woningen dienen individueel en afwisselend vormgegeven te worden en bij grote voorkeur ontworpen worden met enkelvoudige of samengestelde zadel- of schilddaken.

Stedenbouwkundige en beeldkwaliteitseisen:

- bouwmassa   :   twee bouwlagen met een prominente kap; de gevelopbouw wordt gekenmerkt door een goede balans van horizontale en verticale belijningen;  
- bouwstijl   :   villastijl geïnspireerd op de jaren '30 van de vorige eeuw;  
- kapvorm   :   zadel- of schilddaken met een hellingshoek van minimaal 50º waarbij de kappen met de noklijn haaks liggen op de straat;  
- woningdiepte   :   de diepte van het hoofdgebouw bedraagt maximaal 15 m met een minimale afstand tot de achterperceelgrens van 8 m;  
- goothoogte   :   maximaal 6 m;  
- bouwhoogte   :   maximaal 11 m;  
- materialen   :   (roodbruine) baksteen en donkere (antraciet) pannendaken;  
- kleurgebruik   :   gevelopeningen in gebroken wit met donkere tinten groen, blauw of rood.  

De ruimtelijke eisen zoals hierboven verwoord zijn zoveel mogelijk vastgelegd in de planregels van dit bestemmingsplan. De beeldkwaliteiteisen die niet in het bestemmingsplan kunnen worden geregeld, zoals bijvoorbeeld het materiaal- en kleurgebruik of bouwstijl, worden gewaarborgd door de beeldkwaliteiteisen als onderdeel van het welstandsbeleid vast te stellen.