direct naar inhoud van 3.2 Ontwikkeling van Strienemonde
Plan: Drie vrije kavels Strienemonde
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpsm-vg99

3.2 Ontwikkeling van Strienemonde

Het plangebied ligt ten zuiden van het woongebied Land van Essche II. In de toekomst wordt Land van Essche uitgebreid met de wijk Land van Essche III (ten zuiden van Land van Essche I). Het plangebied bestaat uit het te ontwikkelen perceel ten zuiden van de Lambertusstraat 12 t/m 18 en Hilsondusstraat 103 t/m 117 (onderdeel van Land van Essche II). Ten zuiden van de nieuw te ontwikkelen percelen en Land van Essche III komt de Randweg te liggen. Voor de ontwikkelingen Land van Essche III wordt momenteel een bestemmingsplan opgesteld. Voor de Randweg is het bestemmingsplan op 30 maart 2010 vastgesteld. Op 25 mei 2010 is het bestemmingsplan in werking getreden. Het bestemmingsplan Randweg is nog niet onherroepelijk op het moment van opstellen van dit bestemmingsplan.

Hoofdstructuur Land van Essche

De hoofdstructuur van Land van Essche II wordt gevormd door de wegen die parallel liggen aan de Weelsedijk. De wegen verschillen iets van elkaar in richting, waardoor tussen de woonblokken ruimte ontstaat voor extra groen. De wijk heeft dan ook een ruim en groen karakter. De wijk heeft een afwisselend bebouwingsbeeld. Er is sprake van verschillende woningtypen, waarbij ook binnen een woningtypologie sprake is van een gevarieerd materiaal- en kleurgebruik. De bebouwing bestaat vooral uit vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijenwoningen, meestal bestaande uit één of twee bouwlagen met een zadeldak of schilddak, maar soms ook met lessenaarsdak, al dan niet in combinatie met een gedeeltelijke extra woonlaag onder het lessenaarsdak.

Ten noorden van de drie vrijstaande woningen ligt het bouwblok dat wordt gevormd door de Lambertusstraat en de Hilsondusstraat. Het bouwblok bestaat uit vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen. De woningen staan op ruime percelen en zijn allen op de openbare ruimte georiënteerd. Mede door de specifieke combinatie van opvallend rode daken en lichtgetinte gevels vormt het in ruimtelijk opzicht een herkenbare woonbuurt.

Ruimtelijke opzet Strienemonde

Aan de zuidzijde van de Strienemonde (straat), de Hilsondusstraat en de Lambertusstraat is de ontwikkelingslocatie Strienemonde gelegen (figuur 3.1). De locatie is alleen bedoeld voor woningbouw. Op de locatie wordt een kleinschalig appartementengebouw en in totaal zeven vrijstaande woningen gerealiseerd. De realisatie van vier vrijstaande woningen (westelijk van het appartementengebouw) en het appartementengebouw zijn middels het bestemmingsplan 'Land van Essche' mogelijk gemaakt zodat er sprake is van een planologisch bestaande situatie.

De te bouwen vrijstaande woningen en appartementen vormen een nieuwe randzone rond de bestaande woonbuurt. Met name de drie vrijstaande woningen in het plangebied ronden het bouwblok Lambertusstraat/Hilsondusstraat ruimtelijk aan de zuidzijde af.

De bestaande woonbuurt rond de Hilsondusstraat en Strienemonde vormt, mede door de specifieke combinatie van opvallend rode daken en lichtgetinte gevels, een in ruimtelijk opzicht herkenbare woonbuurt, die (met uitzondering van de directe omgeving van de Lambertusstraat) in stedenbouwkundige zin goed is afgerond. Deze, ten zuiden van een groene waterzone gelegen woonbuurt, onderscheidt zich duidelijk van de overige woonbuurten.

De nieuwe bebouwing richt zich nadrukkelijk naar de nieuw aan te leggen Randweg ten zuiden van het gebied. In samenhang met de toekomstige randbebouwing van Land van Essche lll en het vele groen en water, ontstaat er een duidelijk ruimtelijk beeld vanaf de Randweg naar Land van Essche in het geheel. Om een herkenbare ruimtelijke samenhang van Land van Essche met de omgeving te creëren, is het gewenst dat de nieuwe bebouwing wordt vormgegeven in relatie met de toekomstige omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0617.bpsm-vg99_0003.jpg"