direct naar inhoud van 4.10 Wegverkeerslawaai
Plan: Agrarisch bouwperceel Broekseweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.bpbw-vg99

4.10 Wegverkeerslawaai

Beleid en normering

Geluidszones langs wegen

Langs alle wegen bevinden zich als gevolg van de Wet geluidhinder geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km/h-gebieden. Binnen de geluidszone van een weg dient de geluidsbelasting aan de gevel van geluidsgevoelige bestemmingen aan bepaalde wettelijke normen te voldoen. De breedte van een geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk). De geluidszone ligt aan weerszijden van de weg, gemeten vanuit de kant van de weg. Onder stedelijk gebied wordt verstaan: 'het gebied binnen de bebouwde kom, doch met uitzondering van het gebied binnen de bebouwde kom, voor zover liggend binnen de zone van een autoweg of autosnelweg als bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens' (artikel 1 van de Wet geluidhinder (Wgh)). De locatie van het nieuwe bouwvlak ligt binnen de wettelijke geluidszone van de Broekseweg en de geprojecteerde randweg Strijen. De Broekseweg is buitenstedelijk gelegen en heeft twee rijstroken, waardoor de geluidszone 250 m bedraagt. De randweg is deels binnenstedelijk en deels buitenstedelijk gelegen en heeft twee rijstroken. De zonebreedte bedraagt 200 en 250 m. De locatie ligt binnen de wettelijke geluidszones van beide wegen. De locatie ligt niet binnen de invloedssfeer van niet-gezoneerde 30 km/h-wegen.

Normstelling

Nieuwe situaties: voorkeursgrenswaarde en uiterste grenswaarden

Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van woningen binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde. Voor zogenaamde 'nieuwe situaties' (nieuwe wegen of nieuwe woningen) bedraagt deze 48 dB. Voor bestaande woningen zijn andere normen van toepassing. In tabel 4.1 is hiervan een overzicht opgenomen, waarbij is uitgegaan van de situatie nieuwe agrarische bedrijfswoning, zoals in onderhavig plan wordt mogelijk gemaakt, versus bestaande (of reeds geprojecteerde) wegen.

De voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk, gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in maatregelen aan de bron (bijvoorbeeld geluidsreducerend asfalt), maatregelen in het overdrachtsgebied (bijvoorbeeld geluidsschermen), maatregelen aan de geluidsontvanger (bijvoorbeeld geluidsdove gevels) of het vergroten van de afstand tussen de geluidsbron en de ontvanger. Zijn deze maatregelen onvoldoende doeltreffend of ontmoeten deze maatregelen overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, dan kan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Strijen een hogere waarde vaststellen. Deze hogere grenswaarde mag, afhankelijk van de situatie, een bepaalde waarde niet te boven gaan (uiterste grenswaarde). Indien de uiterste grenswaarde toch wordt overschreden, kan de betreffende gevel als dove gevel worden uitgevoerd. Een dove gevel is een gevel met alleen incidenteel te openen delen zoals bijvoorbeeld nooddeuren. Een dove gevel wordt door de Wgh niet als gevel aangemerkt, waardoor de normstelling uit de Wet niet van toepassing is.

Voorts dient altijd de wettelijke binnenwaarde te worden gegarandeerd. Het kan daarvoor noodzakelijk zijn dat geluidswerende gevelmaatregelen worden genomen. In het kader van de ruimtelijke procedures komen echter alleen de maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied aan de orde. De gevelmaatregelen komen pas aan de orde in het kader van de daadwerkelijke realisering van de ontwikkeling. Hieraan wordt bijvoorbeeld getoetst bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Tabel 4.1 Grenswaarden wegverkeerslawaai voor woningen in binnenstedelijke situatie

  voorkeursgrenswaarde   uiterste grenswaarde  
nieuwe woningen-bestaande/ geprojecteerde wegen buiten-
stedelijk  
48 dB  
58 dB  

Berekeningsuitgangspunten onderzoek wegverkeerslawaai

Rekenmethoden

Met behulp van de Standaard Rekenmethode II uit het Reken- en meetvoorschrift 2006 is de geluidsbelasting aan de buitengevels van de bestaande en toekomstige geluidsgevoelige bestemmingen berekend voor het prognosejaar 2022. De berekeningen zijn uitgevoerd met het softwareprogramma Geomilieu versie 1.71 van DGMR. De berekeningen zijn opgenomen in Bijlage 4 .

Verkeersgegevens

Voor de berekeningen is voor de betreffende wegen uitgegaan van de verkeersgegevens zoals weergegeven in tabel 4.2. Omdat ter plaatse van de locatie de komgrens ligt, verandert de snelheid van 50 naar 80 km/h. Ook de correctie ex artikel 110g Wgh wijzigt hierdoor. Conform het akoestisch onderzoek, zoals opgenomen in het bestemmingsplan Randweg Strijen (RBOI, 30-3-2010), is voor de randweg uitgegaan van verharding met dicht asfaltbeton (DAB) en deels Dunne Deklagen A. De verkeersgegevens van de randweg zijn eveneens ontleend aan dat bestemmingsplan.

Tabel 4.2 Verkeersgegevens

  verkeersintensiteit 2022   voertuigverdeling (%licht/middelzwaar/zwaar)   etmaalverdeling (% dag/avond/nacht)  
Broekseweg   500*   91,44/6,74/1,82   7,00/2,60/0,70  
Randweg   6.361   90,00/6,00/4,00   6,50/4,00/1,00  

* Gebaseerd op een inschatting op basis van de functie van de weg.

Aftrek ex artikel 110g van de Wet geluidhinder

Op alle geluidsbelastingen die voor wegen zijn vermeld, is conform artikel 110g van de Wet geluidhinder een aftrek van 5 dB toegepast indien de wettelijke snelheid minder dan 70 km/h bedraagt en 2 dB indien de snelheid 70 km/h of meer bedraagt.

Resultaten akoestisch onderzoek

In onderstaande tabel zijn de afstanden van de geluidscontouren ten opzichte van de wegas van de randweg aangegeven.

Tabel 4.3 Geluidsbelasting gezoneerde wegen

geluidsbelasting   contourafstand  
48 dB   92 m  
53 dB   44 m  
58 dB   21 m  

Het bouwvlak wordt op 25 m uit de wegas gelegd, waardoor er sprake is van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. De maximale geluidsbelasting ter plaatse van het bouwvlak bedraagt 57 dB, zoals blijkt uit de contourenplots in bijlage 2. De uiterste grenswaarde wordt derhalve niet overschreden. Onderzocht dient te worden of maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting mogelijk of doelmatig zijn. Als dit niet het geval is, dient ten gevolge van de randweg een hogere waarde te worden vastgesteld.

Ten gevolge van het verkeer op de Broekseweg ligt de contour van de voorkeursgrenswaarde op 10 m uit de wegas, waardoor er geen sprake is van overschrijding van de voorkeursgrenswaarde ter plaatse van het nieuwe bouwvlak. Ten gevolge van de Broekseweg zijn geen vervolgprocedures vereist inzake de Wgh.

Maatregelen ter reductie van de geluidsbelasting

De geluidsbelasting aan de gevel van de woning kan worden gereduceerd door maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied. Er is een aantal maatregelen aan de bron denkbaar. De eerste mogelijkheid is het beperken van de verkeersomvang, de snelheid of wijziging van de samenstelling van het verkeer. Ter plaatse van de locatie is de komgrens gesitueerd, waardoor de maximumsnelheid op een deel van de randweg 50 km/h bedraagt. Verdergaande maatregelen zijn alleen mogelijk als de functie van de weg wordt gewijzigd. Dit stuit op overwegende bezwaren van verkeers- en vervoerskundige aard. De randweg zal als gebiedsontsluitingsweg functioneren. Deze functie als ontsluitingsweg dient ten behoeve van een goede bereikbaarheid en functionaliteit van de weg te worden behouden.

Een andere maatregel aan de bron is het toepassen van een geluidsreducerende wegdekverharding, bijvoorbeeld het aanbrengen van geluidsreducerend asfalt op de randweg. Op een deel van de randweg wordt reeds geluidsreducerend wegdekverharding toegepast. Verdergaande maatregelen aan de bron zijn gezien de geringe ontwikkeling niet doelmatig.

Maatregelen in het overdrachtsgebied in de vorm van geluidsafschermende voorzieningen (scherm of wal) stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige aard. Bovendien zijn dergelijke maatregelen vanuit kosteneffectiviteitoogpunt niet mogelijk.

Geconcludeerd kan worden dat redelijkerwijs geen maatregelen mogelijk zijn om de geluidsbelasting ter plaatse van het bouwvlak ten gevolge van de randweg te reduceren. Daarnaast overschrijdt de geluidsbelasting de uiterste grenswaarde niet. Maatregelen aan de bron of in het overdrachtsgebied zijn niet mogelijk of stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Strijen zal voor de bedrijfswoning een hogere waarde van 57 dB vast te stellen ten gevolge van het verkeer op de randweg.