Plan: | Agrarisch bouwperceel Broekseweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0617.bpbw-vg99 |
Toetsingskader
Het toetsingskader voor luchtkwaliteit wordt gevormd door hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer (ook wel Wet luchtkwaliteit genoemd, Wlk). De Wet milieubeheer (Wm) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen. Hierbij zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk langs wegen vooral de grenswaarden voor stikstofdioxide (jaargemiddelde) en fijn stof (jaar- en daggemiddelde) van belang.
Op grond van artikel 5.16 van de Wm kunnen bestuursorganen bevoegdheden die gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit (zoals de vaststelling van een bestemmingsplan) onder andere uitoefenen indien de bevoegdheden/ontwikkelingen niet leiden tot een overschrijding van de grenswaarden of de bevoegdheden/ontwikkelingen niet in betekenende mate bijdragen aan de concentratie in de buitenlucht.
In het Besluit niet in betekenende mate en bijbehorende regeling is bepaald in welke gevallen een project niet in betekenende mate bijdraagt aan de concentraties luchtverontreinigende stoffen. Dit is onder andere het geval bij woningbouw van minder dan 1.500 woningen en projecten waarvan de bijdrage aan de concentraties luchtverontreinigende stoffen kleiner is dan 3% van de jaargemiddelde grenswaarden van deze stoffen.
In het kader van een goede ruimtelijke ordening wordt bij het opstellen van ruimtelijke plannen uit een oogpunt van de bescherming van de gezondheid van de mens tevens rekening gehouden met de luchtkwaliteit ter plaatse van het plangebied.
Onderzoek en conclusie
Voorliggend plan voorziet in een nieuw bouwperceel aan de Broekseweg tegenover huisnummer 1, waar zowel de loods als de bedrijfswoning een plek kunnen krijgen (en eventuele uitbreiding mogelijk is) en verwijdert het agrarisch bouwvlak tussen Broekseweg 1 en 3. Deze ontwikkeling geeft geen relevante gevolgen voor de concentraties luchtverontreinigende stoffen langs de ontsluitende wegen.
Uit de gegevens die beschikbaar zijn via de saneringstool (www.saneringstool.nl) die bij het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit hoort, blijkt zowel in de huidige situatie als in de toekomst (na realisatie van de randweg) binnen de gehele gemeente Strijen wordt voldaan aan de grenswaarden voor stikstofdioxide en fijn stof. Dit wordt bevestigd door de resultaten van het luchtkwaliteitsonderzoek dat in het kader van het bestemmingsplan voor de randweg is uitgevoerd. Ter plaatse van het nieuwe bouwperceel zal sprake zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
Er wordt geconcludeerd dat het aspect luchtkwaliteit de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staat. Dit geldt voor zowel de bestaande situatie als de toekomstige siituatie na realisatie van de randweg. Uit het oogpunt van luchtkwaliteit is sprake van een goed woon- en leefmilieu ter plaatse.