direct naar inhoud van 4.12 Water
Plan: Kerkplein Oostvoorne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0614.1209bpkerkplein-0100

4.12 Water

Waterbeheer en watertoets

De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het waterschap Hollandse Delta, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder zijn vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.

Toekomstige situatie

Algemeen

Het bestemmingsplan maakt de realisatie van een woongebouw met commerciële ruimtes mogelijk.

Waterkwantiteit

Ten behoeve van de ontwikkeling is een bestaand pand gesloopt. Door de ontwikkeling zal het verhard oppervlak ter plaatse met circa 1.340 m² toenemen. Volgens de compensatieplicht van het waterschap moet daarom 134 m2 aan oppervlaktewater worden gecompenseerd.

Het waterschap heeft in haar reactie op het plan, zoals opgenomen in bijlage 7, laten weten in dit specifieke geval niet vast te houden aan deze verplichting. Reden hiervoor zijn de beperkte mogelijkheden om in de omgeving oppervlakte water te compenseren, de beperkte oppervlakte aan te compenseren water waar het in dit geval om gaat en de aansluiting op een gescheiden rioolstelsel op termijn.

Afvalwaterketen en riolering

Conform de Leidraad Riolering en vigerend waterschapsbeleid is het voor nieuwbouw verplicht een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen zodat schoon hemelwater niet bij een rioolzuiveringsinstallatie terechtkomt. Hiervoor is het van belang dat in de omgeving aangesloten kan worden op een gescheiden rioolstelsel, waar op termijn plannen voor zijn.

Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:

  • 1. hemelwater vasthouden voor benutting,
  • 2. (in)filtratie van afstromend hemelwater,
  • 3. afstromend hemelwater afvoeren naar oppervlaktewater,
  • 4. afstromend hemelwater afvoeren naar RWZI.

Watersysteemkwaliteit en ecologie

Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt een verbod op het toepassen van zink, lood, koper en PAK's-houdende bouwmaterialen.

Veiligheid en waterkeringen

De ontwikkeling heeft geen invloed op de waterveiligheid in de omgeving.

Waterbeheer

Voor aanpassingen aan het bestaande watersysteem dient bij het waterschap vergunning te worden aangevraagd op grond van de Keur.

Conclusie

Door de afweging van het waterschap om de compensatieplicht voor oppervlaktewater niet verplicht te stellen, vormt het aspect water geen belemmering voor de uitvoering van het plan.