direct naar inhoud van 4.11 Verkeer en infrastructuur
Plan: Kerkplein Oostvoorne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0614.1209bpkerkplein-0100

4.11 Verkeer en infrastructuur

Verkeersstructuur

Ontsluiting gemotoriseerd verkeer, langzaamverkeer en openbaar vervoer

Het plangebied wordt voor het gemotoriseerd verkeer ontsloten vanaf het Kerkplein. Via een doorgang onder de woningen kan naar het achtergelegen parkeerterrein gereden worden. Het Kerkplein ligt op korte afstand van De Ruy. De Ruy geeft in zuidwestelijke richting via de Voorweg verbinding met het buitengebied en in noordoostelijke richting via de Brielseweg verbinding met de N218. De N218 verbindt de N15 (Maasvlakte) met Spijkenisse. De Brielseweg, De Ruy en Voorweg zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. De overige wegen rondom de locatie zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h.

Het langzaam verkeer wordt afgewikkeld via dezelfde wegen als het gemotoriseerd verkeer. Hierbij wordt op de 30 km/h-wegen rondom de locatie het verkeer gemengd afgewikkeld. Dit is in overeenstemming met de inrichting volgens Duurzaam Veilig. Langs De Ruy zijn fietssuggestiestroken aanwezig.

De dichtstbijzijnde bushalte is gelegen langs De Ruy op circa 300 m afstand van het plangebied. Bij deze halte halteren de openbaarvervoersdiensten in de richtingen Rockanje en Spijkenisse en in de richtingen Oostvoorne en Hellevoetsluis.

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

De bouw van de woningen en de commerciële ruimten leiden tot extra verkeer van en naar het plangebied. De verkeersgeneratie van de woningen is bepaald aan de hand van kencijfers uit publicatie 256 (CROW) en van de commerciële ruimten aan de hand van kencijfers uit publicatie 272 (CROW). Hierbij is uitgegaan van 10 woningen en 115 m² voor de commerciële ruimten. Voor deze commerciële ruimten is uitgegaan van het kencijfer voor detailhandel omdat dit een worstcasesituatie weergeeft.

Tabel 4.3 Verkeersgeneratie woningen

  kencijfer*   aantal   verkeersgeneratie per weekdagetmaal   verkeersgeneratie per werkdagetmaal **  
per woning per weekdagetmaal   6,3   10   63 mvt/etmaal   70 mvt/etmaal  

* woonmilieutype centrum - dorps

** het kencijfer voor de werkdag bedraagt 7 mvt/etmaal per woning

Tabel 4.4 Verkeersgeneratie commerciële ruimten

  kencijfer*   oppervlakte   verkeersgeneratie per weekdagetmaal   verkeers-
generatie per werkdagetmaal**  
per 100 m² bvo per weekdagetmaal   32,6   115 m²   38 mvt/etmaal   42 mvt/etmaal  

* ligging in centrum

** de omrekenfactor van weekdag naar werkdag bedraagt 1,1

Om inzicht te krijgen in de verkeersafwikkeling is de verkeersgeneratie per werkdagetmaal nodig. De totale verkeersgeneratie bedraagt dan circa 110 mvt/etmaal. Dit verkeer zal zich onder andere afwikkelen over het Kerkplein. De intensiteit op het Kerkplein is echter in de autonome situatie al zo laag (circa 150 mvt/werkdagetmaal in 2020) dat dit extra verkeer niet tot problemen in de verkeersafwikkeling zal leiden.

Parkeren

De parkeerbehoefte is bepaald aan de hand van door de gemeente vastgestelde parkeernormen. Voor de nieuwe woningen wordt uitgegaan van een gemiddelde parkeernorm van 1,7 parkeerplaats per woning. Voor de eventuele commerciële ruimten is een norm van 3 parkeerplaats per 100 m² bvo gebruikt. Hierbij is, net als bij de berekening van de verkeersgeneratie, uitgegaan van het kencijfer voor wijk/buurt- en dorpscentra als worstcasesituatie. Er is uitgegaan van 10 appartementen. Voor de woningen zijn dan 17 parkeerplaatsen nodig en voor 115 m² commerciële ruimten 4 parkeerplaatsen.

Ten behoeve van de het voormalige gebouw De Toren waren tot voor kort 4 parkeerplaatsen nodig. Met de sloop van De Toren zijn er 4 parkeerplaatsen beschikbaar gekomen.

Uit het bovenstaande blijkt dan dat in totaal nog 17 parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden om in de eigen parkeerbehoefte te kunnen voorzien, uitgaande van de bouw van 10 appartementen. Deze parkeerplaatsen zullen op het achterterrein bij het appartementencomplex worden gerealiseerd.

Conclusie

De ontsluiting voor zowel het gemotoriseerd verkeer, het langzaam verkeer als het openbaar vervoer is goed. Eveneens is de verkeersveiligheid in de omgeving van de locatie voldoende gewaarborgd. De bouw van de nieuwe woningen en de commerciële ruimten zal niet leiden tot problemen in de verkeersafwikkeling. Om in de eigen parkeerbehoefte te kunnen voorzien dienen 17 parkeerplaatsen gerealiseerd te worden. Het aspect verkeer staat de realisatie van de nieuwe woningen en de commerciële ruimten dan ook niet in de weg.