Plan: | Sporthal Oostbroek |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0612.PB00002-4001 |
In dit hoofdstuk wordt de gebiedsvisie op het plangebied beschreven. Eerst wordt ingegaan op de bestaande situatie van het plangebied en de directe omgeving. Vervolgens wordt ingegaan op de beoogde ontwikkelingen in en rond het plangebied. Bovendien wordt aangegeven op welke punten wordt afgeweken van het vigerende bestemmingsplan.
In oktober 2008 zijn bij een brand in de wijk Waterland een sporthal en een supermarkt in de wijk Waterland verloren gegaan. Voor de herbouw van de supermarkt en de aanleg van de benodigde parkeerplaatsen bleek meer ruimte nodig, waardoor de sporthal op de bestaande locatie niet herbouwd kon worden. Wel is binnen de wijk een nieuwe locatie gevonden voor een gymnastieklokaal ten behoeve van het basisonderwijs. In dit lokaal is echter geen ruimte voor verenigingen en voor avondgebruik.
Binnen de gemeente Spijkenisse is, naast de bestaande sporthallen en de nieuwe sporthal aan de Lange Groeneweg, behoefte aan een extra volwaardige sporthal die voldoet aan de NOC*NSF-normen. Daarnaast is er binnen het onderwijs voor de komende 15 jaar behoefte aan extra capaciteit en is er bij enkele sportverenigingen behoefte aan nieuwe accommodaties.
De ontwikkeling is beoogd op het sportpark Oostbroek in Spijkenisse. Dit sportpark is gelegen nabij één van de stadsentrees, de Spijkenisserbrug. Deze brug over de Oude Maas vormt een historische toegang tot Spijkenisse en het eiland Voorne-Putten vanuit Rotterdam en de deelgemeente Hoogvliet. Aan de linkerkant van de Spijkenisserbrug bevindt zich Haven Noord en aan de rechterkant het sportpark Oostbroek. Het sportpark maakt deel uit van een groene zone waarin verder onder meer een volkstuinencomplex en het Hartelpark liggen. Deze zone vormt een groenbuffer tussen de woonbebouwing van Spijkenisse en het Botlekgebied.
Het plangebied is gelegen op het sportpark Oostbroek. Dit sportpark bestaat uit een oostelijk en een westelijk deel. De delen worden gescheiden door de Plaatweg. Op het sportpark hebben diverse sportverenigingen hun accommodatie.
In het oostelijk deel liggen drie velden van de club SCO '63. Daarnaast liggen aan het Tennispad de velden van de Korfbalvereniging Olympia Spijkenisse en de tennisbanen van Tennisvereniging LTV de Dalle. In de zuidoosthoek van het plangebied, aan het fitnesspad, is een fitnessschool gevestigd. Dit is de enige overdekte accommodatie op het terrein. Aan het Wielrenpad, ligt het wielerparkoers van PRC Delta.
In het westelijk deel liggen, naast de vier voetbalvelden van SC Botlek, de buitenaccommodatie van de Handbalvereniging Olympia Spijkenisse en de 400 m-baan van de Atletiekvereniging Spark. Bovendien ligt hier het voormalige honkbalveld van de HSV Spikes. Op het zuidelijk deel van de honkbalvelden zijn recent vier nieuwe kunstgrasvelden aangelegd, die worden gebruikt door de korfbal- en handbalvereniging. Ten zuiden van deze nieuwe velden zijn tevens nieuwe parkeerplaatsen aangelegd.
Op het sportpark zijn naast de fitnessschool geen overdekte accommodaties aanwezig. Wel bevinden zich verspreid over het terrein kleedruimtes en kantines van de diverse sportverenigingen.
Luchtfoto sportpark Oostbroek (bron: Google Maps)
Ruimtelijk
In de bestaande situatie ligt op de beoogde locatie nog een deel van het voormalige honkbalveld van HSV Spikes. Deze vereniging is in 2008 verhuisd naar een nieuwe locatie in het zuiden van Spijkenisse. Hierdoor is op het sportpark ruimte vrijgekomen. Op het zuidelijk deel zijn nieuwe kunstgrasvelden voor handbal en korfbal aangelegd. Het voornemen is om op het noordelijk deel van het voormalige honkbalveld, aan het eind van het Atletiekpad, een nieuwe sporthal te realiseren. Hierbij wordt uitgegaan van een sporthal van circa 12 m hoog en een bebouwd oppervlak van 4.500 m2. Deze sporthal zal voldoen aan de NOC*NSF-normen. De sporthal voorziet onder meer in:
Daarnaast komen in het gebouw ondersteunende ruimten, zoals kleedkamer, opslagruimten en sanitaire ruimten.
Functioneel
De nieuw te realiseren sporthal zal zowel overdag als 's avonds gebruikt worden. Overdag zal de sporthal onder meer gebruikt worden door onderwijsinstellingen.
In de avonduren en in de weekenden zal de hal vooral ten dienste van de verenigingen staan. Omdat voor de korfbal- en handbalvereniging nieuwe velden zijn aangelegd. is op deze locatie ook behoefte aan nieuwe verenigingsaccommodaties. Daarnaast heeft de atletiekvereniging behoefte aan een indoor trainingsaccommodatie voor trainingen in de wintermaanden en grote evenementen van de atletiekvereniging, zoals de marathon van Spijkenisse.
Planologische afwijking
In het vigerend bestemmingsplan 'Oostbroek' hebben de gronden ter plaatse van de ontwikkeling de bestemming 'Recreatie' met de aanduiding 'veldsport'. Voor ieder hier op te richten gebouw geldt een maximale afmeting van 600 m2. Verder is er voor het deelgebied een maximale oppervlakte van 3.000 m2 aangegeven. Hiervan is momenteel 2.800 m2 bebouwd. De maximale bouwhoogte is 6 m. Met de geplande afmeting van 4.500 m2 en een bouwhoogte van 12 m past de beoogde sporthal niet in het vigerend bestemmingsplan.
Ontsluiting gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer
Op het sportpark Oostbroek zal op de plaats van het voormalige honkbalterrein een nieuwe sporthal gerealiseerd worden. Het sportpark blijft net als in de huidige situatie ontsloten via de Plaatweg. De Plaatweg sluit via het eerste deel van de Molendijk aan op de Groene Kruisweg. De Groene Kruisweg vormt samen met de Hekelingseweg, Ruwaard van Puttenweg en de Schenkelweg de centrumring van Spijkenisse.
Voor het langzaam verkeer wordt het sportpark ontsloten via dezelfde wegen als het autoverkeer. Aan de westzijde van het sportpark loopt een fietspad, de Molendijk. De Groene Kruisweg is voorzien van vrijliggende fietspaden. De wegen zijn ingericht volgens de principes van Duurzaam Veilig.
De sporthal zal hoofdzakelijk gebruikt worden door de reeds aanwezige sportverenigingen om in de winter binnen te kunnen sporten. Daarnaast zullen ook onderwijsinstellingen gebruikmaken van de sporthal. De scholieren zullen veelal met de fiets komen. De sporthal zelf zal dus nagenoeg geen extra verkeer aantrekken.
Zoals eerder gesteld zal de sporthal gebruikt worden door bestaande verenigingen. Dit zal niet leiden tot behoefte aan extra parkeerplaatsen. Op het gehele sportpark zijn voldoende parkeerplaatsen aanwezig. Ten zuiden van de nieuwe velden zijn bovendien 80 parkeerplaatsen aangelegd. Daarnaast wordt bij de sporthal een fietsenstalling aangelegd.
De Groene Kruisweg is een belangrijke aanrijroute zodat de bereikbaarheid voor het gemotoriseerd verkeer goed is. De bereikbaarheid per fiets is eveneens goed, door goede langzaamverkeersverbindingen in de omgeving van het sportpark. Ook de verkeersveiligheid op en rond het sportpark is voldoende gewaarborgd. De sporthal zal niet leiden tot extra verkeer en ten behoeve van de sporthal zijn geen extra parkeerplaatsen benodigd. Het aspect verkeer staat de realisatie van de sporthal dan ook niet in de weg.