direct naar inhoud van 5.5 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BP00005-4001

5.5 Bedrijven en milieuhinder

Normstelling en beleid
In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient in ruimtelijke plannen rekening te worden gehouden met afstemming tussen gevoelige functies en milieuhinderlijke functies. Uitgangspunt daarbij is dat nieuwe en bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen functies kan gebruik worden gemaakt van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). Milieuzonering beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

Bedrijven
In gebieden waar bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies reeds naast elkaar voorkomen of gewenst zijn wordt niet gewerkt met de systematiek van richtafstanden en afstandsstappen maar wordt gebruik gemaakt van de Staat van Bedrijfsactiviteiten (SvB)'functiemenging' die gebaseerd is op de bovengenoemde VNG-publicatie. In deze staat wordt met een categorie indeling in vier categorieën aangegeven in welke mate een bedrijfsactiviteit direct naast woningen toelaatbaar is. In bijlage 5 is een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de SvB 'functiemenging' opgenomen.

Horeca
Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen horeca-activiteiten als milieubelastende functie en gevoelige functies mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering voor horeca-activiteiten. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een aantal categorieën die uitgesplitst zijn in de begripsbepaling Horeca. In deze categorieën zijn de horeca-activiteiten gerangschikt naar mate van potentiële milieubelasting. Hierin in zijn de volgende vier categorieën te onderscheiden (waarvan één categorie met drie subcategorieën):

  • 1. "lichte horeca": Bedrijven die in beginsel alleen overdag en 's avonds behoeven te zijn geopend (in hoofdzaak verstrekking van etenswaren en maaltijden) en daardoor slechts beperkte hinder voor omwonenden veroorzaken: restaurants, cafetaria's, ijssalons en dergelijke. Het gaat daarbij dus om bedrijven die uit een oogpunt van hinder vooral in woongebieden niet wenselijk zijn. In gemengde gebieden en weinig gevoelige gebieden dient mede in relatie tot de verkeersontsluiting een nadere afweging plaats te vinden.
    In deze categorie zijn de volgende subcategorieën onderscheiden:
    • a. qua exploitatie aan detailhandelsfunctie verwante horeca die in de praktijk nauwelijks van de eigenlijke detailhandel kunnen worden onderscheiden zoals ijssalons, cafetaria's, snackbars en dergelijke; met name in centrumgebieden kan het in verband met ruimtelijk-functionele aspecten gewenst zijn deze groep als afzonderlijke categorie te beschouwen;
    • b. overige lichte horeca: restaurants;
    • c. bedrijven met een relatief grote verkeersaantrekkende werking: grotere restaurants, grotere hotels, McDrives e.d.
  • 2. “hotel”: Bedrijven die gericht zijn op het verstrekken van logies, zoals hotels en pensions.
  • 3. "middelzware horeca": Bedrijven die normaal gesproken ook 's nachts geopend zijn en die daardoor aanzienlijke hinder voor omwonenden kunnen veroorzaken: cafés, bars, biljartcentra, zalenverhuur e.d. Deze bedrijven zijn over het algemeen alleen toelaatbaar in weinig gevoelige gebieden, zoals gebieden met primair een functie voor detailhandel en voorzieningen.
  • 4. "zware horeca": Bedrijven die voor een goed functioneren ook 's nachts moeten zijn geopend en die tevens een groot aantal bezoekers aantrekken en daardoor grote hinder voor de omgeving met zich mee kunnen brengen (verkeersaantrekkende werking, daarmee gepaard gaande hinder op straat en parkeeroverlast): dancings, discotheken en partycentra. Deze bedrijven zijn alleen toelaatbaar in specifiek voor dergelijke bedrijven aangewezen gebieden.

Onderzoek bedrijven

Uitgangspunten milieuzonering functiemenging
Omdat in de huidige situatie bedrijven en milieugevoelige functies reeds naast elkaar voorkomen en in het consoliderende plan niet voorzien is in een wijziging van deze situatie, wordt gebruikgemaakt van de SvB 'functiemenging'. Bij de milieuzonering van aanwezige gebieden met functiemenging wordt geen rekening gehouden met richtafstanden, maar met de bouwkundige situatie ten opzichte van milieugevoelige functies in het plangebied en de directe omgeving.

Uitwerking milieuzonering
De bedrijven zijn aanwezig in gebieden waar in enige mate sprake is van functiemenging. Het betreffen locaties waar enkele bedrijven aanwezig zijn. Praktisch alle bedrijven zijn gelegen in de directe nabijheid van woningen. Ter plaatse worden bedrijven uit maximaal categorie B1 van de SvB 'functiemenging' toelaatbaar geacht. Ook binnen de bestemming 'Centrum' worden bedrijven uit categorie A en B1 van de SvB algemeen toelaatbaar geacht.

Inventarisatie toegelaten bedrijven
De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de SvB 'functiemenging'. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Deze bedrijven krijgen een specifieke aanduiding (zie bijlage 3). Hierdoor zijn de betreffende bedrijfsactiviteiten volgens het bestemmingsplan toegestaan. Gelet op het huidige functioneren van de betreffende bedrijven binnen de bestaande kern acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven te verplaatsen.

Onderzoek horeca
Binnen de bestemming 'Centrum' en binnen de bestemming 'Wonen' met de aanduiding 'gemengd' wordt alleen horeca tot en met categorie 1b van de Staat van Horeca-activiteiten toelaatbaar geacht. Dit gaat om relatief lichte vormen van horeca, waaronder restaurants. Dergelijke horeca bedrijven zijn volgens de bovengenoemde VNG-publicatie in gemengd gebied toelaatbaar op korte afstand van woningen. Verder bevindt zich aan de Korenbloemstraat nog een restaurant met een afhaalservice, deze is met een specifieke aanduiding mogelijk gemaakt.

Conclusie
Door in dit bestemmingsplan gebruik te maken van een Staat van Bedrijfsactiviteiten en een begripsbepaling voor horeca met daaraan gekoppeld een algemene toelaatbaarheid en bedrijven die niet voldoen aan deze algemene toelaatbaarheid een specifieke aanduiding hebben, wordt voorkomen dat activiteiten binnen het plangebied zullen leiden tot onaanvaardbare milieuhinder.