direct naar inhoud van 4.10 Cultuurhistorie
Plan: Dorp Klaaswaal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0611.dorpklaaswaal-VA01

4.10 Cultuurhistorie

Nota Belvedere

In de “Nota Belvedere; Beleidsnota over de relatie cultuurhistorie en ruimtelijke inrichting” (1999) is door het rijk een visie gegeven op de wijze waarop met de cultuurhistorische kwaliteiten van gebieden en objecten in de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in Nederland kan worden omgegaan. Het behoud en de benutting van het cultureel erfgoed is van grote betekenis omdat het kwaliteit toevoegt aan de culturele dimensie van de ruimtelijke inrichting. De voornaamste opgave is dan ook het vinden van een verantwoord evenwicht tussen de diverse ruimtelijke opgaven en de bestaande cultuurhistorische kwaliteiten.

Cultuurplan 2013 – 2016 (2012)

De provincie Zuid-Holland heeft zichzelf de opgave gesteld om de kwaliteit van de ruimtelijke inrichting te bewaken en ervoor te zorgen dat de provinciale identiteit bewaard blijft. Ze wil bevorderen dat gemeenten cultuur betrekken bij hun beleidsvorming en de vertaling daarvan in ruimtelijke plannen.

In de in voorbereiding zijnde nieuwe cultuurnota beschrijft de provincie haar cultuurbeleid voor de komende vier jaar. Naast de focus op cultureel erfgoed en de afbouw van cultuurparticipatie, gaat de provincie door met beschermen van cultureel erfgoed en en behouden van cultuurhistorische landschappen. De nadruk verschuift daarbij naar het beleefbaar maken en benutten ervan, door bijvoorbeeld herbestemming te stimuleren.

De andere doelstelling is om de potentie van cultureel erfgoed en cultuurhistorische landschappen te benutten voor het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat.

De ruimtelijke kwaliteit en de identiteit van een gebied kunnen worden versterkt door de cultuur te betrekken bij de planologie. De inbreng vanuit architectuur, vormgeving, cultuurhistorie en kunsten kan ontwerpopgaven verrijken. Het is van belang om vanaf het begin de culturele waarden in Zuid-Holland in de ruimtelijke plannen mee te nemen: boerderijlinten, stads- en dorpsgezichten, molens, verkavelingspatronen, archeologische monumenten, forten, zandwallen enzovoorts.

Onderzoek

In het plangebied zijn vooral de dijken als (redelijk tot zeer) belangrijke historisch-landschappelijke lijnen aangemerkt in de provinciale “Cultuur historische atlas”. Deze vormen in de historische ontwikkeling en ruimtelijke opbouw van het landschap de belangrijkste lijnen. Ter plaatse van de dijken worden in dit bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

In Klaaswaal is één rijksmonument aanwezig, namelijk de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerkstraat.

Conclusie

Het rijksmonument is met een aanduiding op de verbeelding aangegeven. Voor het rijksmonument geldt de Monumentenwet.