Plan: | De Proeftuin |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0611.deproeftuin-oh01 |
De verkeersproductie en bijbehorende ontsluiting van het plangebied is in november 2008 onderzocht door Breijn B.V. en is uitgewerkt in de rapportage 'Ontsluiting locatie Proeftuin Numansdorp5. De volledige uitwerking van de berekeningen zijn weergegeven in de separate bijlagen. In onderstaande paragraaf zijn de conclusies van dit onderzoek opgenomen.
Planbeschrijving
Het bedrijventerrein De Proeftuin kan wat betreft de verkeersproductie worden opgedeeld in twee deelgebieden, West en Oost. De deelgebieden zijn fysiek van elkaar gescheiden met als enige doorsteek een calamiteitenverbinding.
Aan de westzijde van het bedrijventerrein worden maximaal 17 kavels gerealiseerd voor gemengd wonen en werken. Per kavel wordt een bedrijfspand gerealiseerd van ongeveer 200 m². Naar verwachting bestaan de bedrijfspanden uit een hal voor bedrijfsactiviteiten. De kavels zijn parallel gelegen aan de Rijksstraatweg en worden tevens via deze weg ontsloten. Deze ontsluiting geschiedt via een T-aansluiting, die in overleg met de provincie Zuid-Holland is vormgegeven. Direct ten noorden van deze aansluiting is ruimte beschikbaar en gereserveerd voor een bushalte. Hiermee krijgt het gehele bedrijventerrein tevens een directe aansluiting op het openbaar vervoer. In figuur 4.1 zijn de westelijke aansluiting en de bushalte gevisualiseerd.
Figuur 4.1 Westelijke aansluiting bedrijventerrein.
Aan de oostzijde van het bedrijventerrein wordt een gebied van ongeveer netto 10 ha beschikbaar gemaakt voor bedrijfskavels waarvan netto 2 ha bestemd is voor een bedrijfsverzamelgebouw. De overige netto 8 ha is bestemd voor gemengde bedrijven.
Verkeersproductie
De berekening van het aantal motorvoertuigritten van en naar het nieuwe bedrijventerrein is gebaseerd op twee CROW-publicaties: de handleiding ASVV 2004 en publicatie 256 uit 2007. Deze laatste betreft een actualisatie van vuistregels en kengetallen zoals in de ASVV opgenomen. De inschatting van motorvoertuigverplaatsingen van en naar de woon-werkkavels op de westzijde en de bedrijfskavels op de oostzijde, is volgens de meest recente publicatie opgesteld. Op zichzelf biedt de meest recente publicatie van het CROW ook cijfers voor bedrijventerreinen is erg grof. De berekening van het aantal mvt-ritten naar overige bedrijven is daarom volgens de ASVV 2004 uitgevoerd. Voor de berekening van de verkeersproductie is onderscheidt gemaakt tussen de twee deelgebieden.
In totaal genereert het bedrijventerrein De Proeftuin bij de verwachte planinhoud van beide deelgebieden samen ongeveer 2.702 autoritten per werkdagetmaal waarvan 2.210 afkomstig van de oostzijde en 492 van de westzijde.
Het bestaande bedrijventerrein Middelsluis-Noord heeft een omvang van ongeveer tweemaal de oppervlakte van de locatie Proeftuin en een verkeersintensiteit van 4.800 mvt/etmaal (meting Marconistraat). In vergelijking met de locatie Proeftuin, wat op basis van de gegeven planinhoud een verwachte verkeersintensiteit heeft van 2.702 mvt/etmaal, kan geconcludeerd worden dat deze berekening een ruim en realistisch beeld voor de toekomst geeft.
Conclusie
Voor de Marconistraat geldt dat deze gecategoriseerd kan worden als gebiedsontsluitingsweg. Conform het ASVV 2004 van het CROW kan een gebiedsontsluitingsweg tot 15.000 mvt/etmaal verwerken. In de huidige situatie komen over de Marconistraat ongeveer 4,800 mvt/etmaal. Met de realisatie van het bedrijventerrein De Proeftuin kunnen hier 2.702 mvt/etmaal aan toegevoegd worden. Op basis hiervan geldt voor de Marconistraat een intensiteit/capaciteitverhouding van 0,50. Dit betekent dat de capaciteit van de Marconistraat voldoet. Indien de intensiteit/capaciteit verhouding boven de 0,80 komt heeft dit een negatieve invloed op de doorstroming.