direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Bestemmingsplanherziening Buitensluis, starterswoningen Wilhelminastraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0611.BPbuitenslwilhelst-OH01

3.2 Provinciaal beleid

Streekplanherziening Hoeksche Waard, 31 januari 2007
Als gevolg van het aanwijzen van de Hoeksche Waard in de Nota Ruimte als nationaal landschap is het streekplan Zuid-Holland- Zuid (2005) herzien. In deze herziening zijn de grenzen van het Nationaal Landschap Hoeksche Waard vastgesteld. De onderstaande afbeelding toont de omgeving van Numansdorp op een uitsnede van de plankaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0611.BPbuitenslwilhelst-OH01_0006.png"

Afbeelding 3.1: Uitsnede plankaart Streekplanherziening Hoeksche Waard, 31 januari 2007

De verstedelijking wordt begrensd door bebouwingscontouren. De gemeenten moeten hun opgaven op het gebied van wonen, werken en voorzieningen binnen de bebouwingscontouren realiseren. Dit systeem van contouren vervangt het tot de herziening gehanteerde beleid van woningbouwcontingenten.

Het plangebied ligt in het stedelijke gebied van Numansdorp. De ontsluiting en gevels van het bouwplan zijn op het bestaand stedelijk gebied georiënteerd. De bebouwingscontouren worden nog in samenspraak met de regio bepaald.

In het Nationaal Landschap Hoeksche Waard geldt voor de hele regio getalsmatig 'binnenlands migratiesaldo nul'. Dit ook vanwege de aanwijzing van het gebied tot nationaal landschap. Dit betekent dat er sprake is van een terughoudend verstedelijkingsbeleid en de wens tot concentratie in of aan bestaand stedelijk gebied. Dit vertaalt zich in een regionaal woningbouwprogramma dat voorziet in de opvang van de eigen bevolkingsgroei conform de Provinciale Woonvisie. Wat deelopgaven betreft staat de regio daarbij vooral voor de opgave van het huisvesten van ouderen en jongeren (starters). Volgens de berekeningen uit de provinciale woonvisie houdt dit voor de totale Hoeksche Waard een groei van de woningvoorraad van 3.250 woningen in de periode 2005–2020.

Structuurvisie, Visie op Zuid-Holland, vastgesteld 2 juli 2010

Op 3 november 2009 hebben Gedeputeerde Staten de Ontwerp structuurvisie vastgesteld en vrij gegeven voor de inspraak waarna het op 2 juli 2010 door Provinciale Staten is vastgesteld. In de Visie op Zuid-Holland beschrijft de provincie haar doelstellingen en provinciale belangen. De structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. De nieuwe Structuurvisie komt in de plaats van de vier streekplannen.

De structuurvisie bevat de ambities van provinciaal belang voor de periode tot 2020 met een doorkijk naar 2040. De kern van Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil de provincie bereiken door middel van realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur, zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.

Gebiedsopgaven Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is een nationaal landschap op basis van het cultuurlandschap met een voornamelijk agrarische functie, gelegen in de delta. Het gebied bestaat uit zeekleipolderlandschap, veenpolderlandschap en buitendijks natuurlandschap. Delen van de Hoeksche Waard hebben een verschillend karakter en dynamiek. In het zuiden en westen staan rust, ruimte en ervaring van de delta centraal, terwijl het noorden en oosten meer verstedelijkt is en een grotere dynamiek kent. De aanwijzing tot nationaal landschap betekent dat behoud en herstel van de kernkwaliteiten van dit landschap, belangrijke beleidsopgaven zijn. Het eiland heeft een aantal opgaven, die de kernkwaliteiten kunnen beïnvloeden. Wat betreft de woningbouwontwikkelingen en bedrijventerreinprogrammering zijn afspraken over de regionale verdeling gemaakt. Ook uitbreidingen van kleine kernen in de meest kwetsbare delen van het nationaal landschap zijn daarbij in beginsel niet uitgesloten.

Bevolkingskrimp

Een ontwikkeling waar gemeenten in de Hoeksche Waard mee te maken krijgen is bevolkingskrimp. Vanaf 2020 geldt voor grotere delen van het landelijk gebied dat er sprake is van bevolkingsafname. In delen van de Hoeksche Waard daalt de bevolkingsomvang nu al. In de steden neemt de bevolking in de nabije toekomst nog toe. Bevolkingsafname heeft twee oorzaken, die afzonderlijk of gezamenlijk tot deze krimp leiden:

Er overlijden meer mensen dan er geboren worden: de natuurlijke groei is negatief;

Er vertrekken meer mensen dan er zich vestigen: het migratiesaldo is negatief.

Deze trends geven kansen om de herstructurering- en transformatieopgaven in bestaand stedelijk gebied te combineren met woonmilieus die meer zijn afgestemd op de vraag. Dit is een belangrijke opgave voor Zuid-Holland.

Provinciale verordening Ruimte, vastgesteld 2 juli 2010

Op 2 juli 2010 hebben Gedeputeerde Staten gelijktijdig met de Ontwerp structuurvisie het Ontwerp van de Provinciale verordening Ruimte vastgesteld. In deze verordening zijn regels gesteld over de inhoud van bestemmingsplannen en de inhoud van de toelichting van bestemmingsplannen. De verordening heeft slechts betrekking op een beperkt aantal onderwerpen. Voor onderhavig plangebied zijn een tweetal onderwerpen van belang:

  • De ligging in het Nationaal landschap De Hoeksche Waard;
  • De ligging binnen de bebouwingscontouren van Numansdorp.

afbeelding "i_NL.IMRO.0611.BPbuitenslwilhelst-OH01_0007.jpg"

Afbeelding 3.2: Uitsnede digitale kaart 1, bebouwingscontouren weergegeven middels een rode lijn (fragment van Numansdorp)

In de bestemmingsplannen voor gronden gelegen binnen de begrenzing van de Nationale Landschappen moet rekening gehouden worden met de kernkwaliteiten zoals beschreven in de Nota Ruimte, zie paragraaf 3.1. Gemeenten mogen geen ontwikkelingen mogelijk maken die de kernkwaliteit van de Hoeksche Waard significant aantasten.

Het plangebied is gelegen binnen het Nationaal landschap de Hoeksche Waard maar past binnen de bebouwingscontouren zoals weergegeven op afbeelding 3.2. Door de ligging binnen de bebouwingscontouren van Numansdorp tast de voorgenomen ontwikkeling de kernkwaliteiten van de Hoeksche Waard niet aan.

Conclusie:

  • In het bouwplan wordt voorzien in de realisatie van 12 starterswoningen. Hierdoor levert het bouwplan een positieve bijdrage aan het aantal binnenstedelijke woningen en huisvestingsmogelijkheden voor jongeren.
  • De bebouwing wordt binnen de huidige contouren van Numansdorp gerealiseerd. Dit sluit aan bij de wens om de bevolkingsgroei binnenstedelijk op te vangen.
  • Doordat de bebouwing plaats vindt binnen de bebouwingscontouren van Numansdorp worden de kernkwaliteiten van de Hoeksche Waard niet aangetast.
  • Door het bouwplan wordt het verouderde woningenbestand vervangen door woningen die voldoen aan de eisen van deze tijd. Het bouwplan levert hiermee een bijdrage aan de stedelijke woonkwaliteit.