direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplanherziening Buitensluis, starterswoningen Wilhelminastraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0611.BPbuitenslwilhelst-OH01

3.3 Gemeentelijk beleid

Welstandsnota Gemeente Cromstrijen, maart 2004

Met de wijziging van de Woningwet per 1 januari 2003 werden gemeenten verplicht voor 1 juli 2004 een Welstandsnota te hebben vastgesteld om welstandsbeleid te kunnen voeren. Deze nota vormt een nieuw instrument binnen het bestaande welstandsbeleid en de basis voor de welstandsadvisering en -toetsing van bouwaanvragen op “redelijke eisen van welstand”. Een belangrijke aanvulling in het nieuwe welstandsbeleid - ter voorkoming van willekeur bij het beoordelen van bouwplannen - is het vooraf formuleren van welstandscriteria. Daarnaast kan aan gebieden een zwaarder welstandsniveau worden toegekend. In de welstandsnota Cromstrijen (maart 2004) wordt duidelijk onderscheidt gemaakt tussen de planmatig opgezette woonbuurten en het historisch gegroeide dorp en lint. Dit komt zowel op de kaart "Gebiedsindeling" als op de kaart "Welstandsniveaus" tot uiting. Het historische lint is aangemerkt als een zeer waardevol welstandsgebied. Hiervoor geldt het zwaarste welstandsniveau. In het woongebieden geldt het reguliere welstandsniveau. Onderhavig plangebied is aangemerkt als woongebied hierdoor is het reguliere welstandsniveau van toepassing.

Ontwikkelingsvisie "De Verdieping", 1999

In 1999 stelde de gemeenteraad de Ontwikkelingsvisie Cromstrijen vast. Bij het vaststellen van deze ontwikkelingsvisie spraken de raadsleden af om de visie na een aantal jaren te evalueren. Mede in het licht van de ruimtelijke ontwikkelingen in de streek (onder andere de status Nationaal Landschap) was het voorjaar van 2005 het goede moment om een evaluatie op te starten. Samen met de klankbordgroep die ook bij de totstandkoming van de visie uit 1999 betrokken was en met een delegatie van de gemeenteraad besprak het college van burgemeester en wethouders de resultaten van de evaluatie. De uitslag van de evaluatie resulteerde in de Ontwikkelingsvisie "De Verdieping".

In "De Verdieping" staan de ontwikkelingen van het landschap en de kernen voor de komende jaren beschreven. De status 'Nationaal Landschap' die de Hoeksche Waard onlangs kreeg is hierop ook van invloed geweest.

De ontwikkelingsvisie richt zich met name op het buitengebied en nieuwe ontwikkelingen. Uitspraken over het bestaande woongebied worden (vrijwel) niet gedaan. Voor Numansdorp geldt het volgende:

  • Ontwikkeling richting zuiden;
  • Benutten ligging aan het Hollandsch Diep;
  • Gebied langs Dorpshaven en nabij centrum een kwaliteitsimpuls geven;
  • In de Molenpolder zijn mogelijkheden voor wonen, recreatie en natuur;
  • Bedrijventerrein kan uitbreiden tot aan Oude Diep.