Plan: | Rivierdijk 182 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0610.bp22rivierdijk182-3001 |
Waterbeheer en watertoets
De initiatiefnemer dient in dat kader in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over het ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. In het plangebied wordt de waterkering beheerd door het Waterschap Rivierenland. Het waterbeheer in buitendijks gebied wordt gevoerd door Rijkswaterstaat. De rioleringstaak binnen het plangebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Sliedrecht. Bij het tot stand komen van dit bestemmingsplan is overleg gevoerd met de waterbeheerders over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerders zijn vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf.
Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de voor het plangebied relevante nota's, waarbij het beleid van het waterschap en de gemeente nader wordt behandeld.
Europa:
Nationaal:
Provinciaal
Regionaal
Waterschapsbeleid
Het Waterbeheerplan 2010-2015 heeft een integraal en strategisch karakter. De koers voor de komende jaren is in het plan vastgelegd. Het waterschap wil het beheergebied in 2015 klimaatbestendig hebben op basis van de huidige klimaatscenario's. De primaire waterkeringen zijn dan op orde, dat wil zeggen dat ze voldoen aan de dan geldende normen. Het bergend vermogen van watersysteem in het landelijk gebied is zodanig vergroot, dat slechts bij zeer uitzonderlijke regenval wateroverlast optreedt. Daarnaast stelt het waterschap zich tot doel dat in 2027 de KRW-doelstellingen voor de waterkwaliteit worden gehaald. Hiervoor is het nodig in de periode 2010 tot en met 2015 een groot aantal maatregelen te treffen om vooral de ecologische waterkwaliteit te verbeteren. Ook het stedelijk gebied zal klimaatbestendig moeten worden gemaakt. Samen met de gemeenten gaat het waterschap in de planperiode verder op de ingeslagen weg om het waterbergend vermogen van stedelijk water te vergroten en de waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast geeft het waterschap met de gemeenten verder vorm aan de samenwerking in de afvalwaterketen. Tenslotte wil het waterschap de watercondities voor de natte natuur, zoals Natura 2000-gebieden en verdroogde gebieden, verbeteren en de waterkwaliteit in wateren met aquatische natuurwaarden beschermen en waar mogelijk verbeteren.
Om het beheer en onderhoud van de waterkeringen vorm te geven, beschikt het waterschap onder andere over de 'Keur voor waterkeringen en wateren van Waterschap Rivierenland'. In de Keur is bepaald dat het verboden is werken en werkzaamheden binnen de kern- en beschermingszone van de waterkering uit te voeren, tenzij ontheffing wordt verleend. Voor het toetsen van initiatieven van derden en eventuele ontheffingverlening worden beleidsregels toegepast.
Huidige situatie
Het plangebied ligt buitendijks op de noordoever van de Beneden-Merwede, in de
zuidoosthoek van de gemeente Sliedrecht. In de huidige situatie is in het plangebied één woning aanwezig.
Bodem en grondwater
De Rivierdijk heeft een kruinhoogte van NAP +4,3 m. De bodem bestaat uit zware rivierklei. De grondwaterstanden hangen sterk samen met het verloop van de waterstanden in de Beneden Merwede en variëren in de huidige situatie globaal tussen 1,0 en 2,0 m onder het maaiveld. Grondwateroverlast is niet aan de orde. Binnen het plangebied vindt lokale infiltratie plaats; hemelwater dat op onverhard terrein valt, wordt zowel oppervlakkig als via de bodem afgevoerd naar het rivierwater.
Waterkwantiteit
Het plangebied draagt niet bij aan het bergend vermogen van de Beneden Merwede. In het plangebied bestaan geen plannen voor rivierverruiming. De Beneden Merwede is verder van belang voor de scheepvaart. Het plangebied is uitgesloten van de vergunningsplicht ex-Wbr.
Veiligheid en waterkeringen
De noordelijke plangrens wordt gevormd door de Rivierdijk. Dit is een primaire waterkering. Het plangebied valt deels in de beschermingszone en deels in de buitenbeschermingszone.
Afvalwater en riolering
Het plangebied is aangesloten op het gemeentelijke gemengd rioolstelsel.
Toekomstige situatie
Het bestemmingsplan maakt de vervanging van één woning door twee(-onder-één-kap) woningen mogelijk.
Waterkwantiteit
Door de nieuwbouw ontstaat geen significante toename aan verhard oppervlak. De ontwikkeling heeft geen gevolgen voor de scheepvaart.
Waterkwaliteit
Met betrekking tot de waterkwaliteit wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden: schoonhouden, scheiden, zuiveren. Hemelwater wordt afgekoppeld van het rioleringsstelsel. De belasting van de rioolwaterzuivering wordt hierdoor gereduceerd en riooloverstorten worden beperkt. Dit heeft een verbeterde waterkwaliteit tot gevolg. Ter voorkoming van diffuse verontreinigingen van water en bodem geldt een verbod op het toepassen van zink, lood, koper en PAK's-houdende bouwmaterialen, zowel tijdens de bouw- als tijdens de gebruiksfase.
Veiligheid en waterkeringen
De ontwikkeling heeft geen invloed op de waterveiligheid in de omgeving. In de Keur is geregeld dat een beschermingszone voor watergangen en waterkeringen in acht dient te worden genomen. Dit betekent dat binnen de beschermingszone niet zonder toestemming van het waterschap gebouwd en opgeslagen mag worden. Dit geldt ook voor de nieuwbouw van de twee(-onder-één kap) woningen.
Afvalwater en riolering
Voor hemelwater wordt de volgende voorkeursvolgorde aangehouden:
Huishoudelijk afvalwater wordt aangesloten op de bestaande gemeentelijke riolering. Schoon hemelwater kan infiltreren in de bodem.
Water en waterstaat in het bestemmingsplan
Vanwege de ligging in de (beschermingszone van de) waterkering is de dubbelbestemming Waterstaat-Waterkering opgenomen.
Conclusie
De ontwikkeling heeft geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse. Wel dient voor deze ontwikkeling een watervergunning aangevraagd te worden.