direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Bedrijfsgebied Baanhoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001

3.3 Provinciaal en regionaal beleid

3.3.1 Structuurvisie Provincie Zuid-Holland (2010)

De Provinciale Structuurvisie geeft een doorkijk naar 2040 en de visie voor 2020 met bijbehorende uitvoeringsstrategie. Er staat in hoe de provincie samen met haar partners wil omgaan met de beschikbare ruimte. Met de structuurvisie werkt de provincie aan een vitaal Zuid-Holland, met meer samenhang en verbinding tussen stad en land. Hierdoor is in Zuid-Holland goed wonen, werken en recreëren voor iedereen binnen handbereik. De provincie onderscheidt vijf hoofdopgaven:

  • aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel
  • duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie
  • divers en samenhangend stedelijk netwerk
  • vitaal, divers en aantrekkelijk landschap
  • stad en land verbonden.

Het plangebied is in de Structuurvisie aangemerkt als Bedrijventerrein Mainport en een zeer beperkt deel (ten noorden van de Baanhoek) als bedrijventerrein, zie figuur 3.3. De aanduiding Bedrijventerrein Mainport omvat het aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie water- en havengebonden bedrijvigheid, veelal in de hogere milieucategorieën, met productie, opslag, transport en distributie, nutsvoorzieningen, evenals de hieraan verbonden kantoorfuncties in het haven- en industriegebied van Rotterdam en de Drechtsteden. Binnen deze aanduiding moet alle aan de mainport gerelateerde bedrijvigheid een locatie kunnen vinden. Ruimte daarvoor kan nog gewonnen worden door verouderde complexen te herstructureren en verwante activiteiten te clusteren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001_0007.png"

Figuur 3.3 Structuurvisie provincie Zuid-Holland

Het bestemmingsplan is in overeenstemming met het provinciale beleid.

3.3.2 Verordening Ruimte Provincie Zuid-Holland (2010)

Om het provinciaal ruimtelijk beleid uit te voeren heeft de provincie verschillende instrumenten, waarvan de verordening er één is. De Verordening Ruimte stelt regels aan gemeentelijke bestemmingsplannen. Van belang is voor dit bestemmingsplan dat op een bedrijventerrein geen nieuwe (bedrijfs)woningen mogelijk gemaakt mogen worden. Met de huidige communicatietechnieken is een bedrijfswoning niet meer nodig. Bovendien beperkt een bedrijfswoning de bedrijfsmogelijkheden op de aangrenzende percelen. Ook dient een zo hoog mogelijke milieucategorie in het bestemmingsplan te worden opgenomen, rekening houdend met de omgeving. In de toelichting op het plan moet daar een verantwoording over worden gegeven. Op de Baanhoek zijn enkele woningen aanwezig. Om een goed woon- en leefklimaat te kunnen garanderen is een milieuzonering opgenomen, waarbij in de nabijheid van de woningen alleen een lagere milieucategorie mogelijk is. Rekening houdend met de omgeving is hiermee een zo hoog mogelijke categorie opgenomen. In 4.1 is daar op ingegaan. In figuur 3.4 is een uitsnede van kaart 6 van de verordening weergegeven. Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de bepalingen uit de provinciale verordening.

afbeelding "i_NL.IMRO.0610.bp19bedrbaanhoek-3001_0008.png"

Figuur 3.4 Verordening provincie Zuid-Holland

3.3.3 Kantorenstrategie voor de Drechtsteden

In oktober 2007 is de Kantorenstrategie voor de Drechtsteden vastgesteld door de Drechtraad, het algemeen bestuur van de Regio Drechtsteden. Eén van de uitgangspunten is dat kantoorontwikkeling op de bedrijventerreinen moet worden beperkt. In het bestemmingsplan is hiermee rekening gehouden. Voor het bedrijfsgebied Baanhoek is de huidige kantoorlocatie als zodanig bestemd. Verder zijn er geen zelfstandige kantoren mogelijk gemaakt.