Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Zilverstad
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0608.201240BPZilverstad-VG01

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Structuurvisie K5
In de Krimpenerwaard werken vijf gemeenten, te weten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist samen onder de naam K5. Deze gemeenten streven naar een vitale en leefbare regio, waar het voor iedereen prettig wonen is. De basis voor dit beleid is gelegd in een gezamenlijke toekomstvisie ‘Perspectieven voor de Krimpenerwaard’. De intergemeentelijke structuurvisie geeft de hoofdlijnen van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de K5 tot 2020 weer met een doorkijk naar de lange termijn (2030). De structuurvisie bouwt voort op de beleidsnota’s die in K5-verband zijn opgesteld en op de afzonderlijke gemeentelijke ruimtelijke visies.
      
De belangrijkste gehanteerde uitgangspunten zijn leefbaarheid, bereikbaarheid van voorzieningen en een woningbouwcapaciteit die het mogelijk maakt om in de eigen woningbehoefte te voorzien. Dit is een gedifferentieerd woningbouwprogramma met minimaal migratiesaldo nul. In de kernen met een subregionale functie (Schoonhoven, Bergambacht en Lekkerkerk) zijn ook subregionale voorzieningen aanwezig zoals voortgezet onderwijs, bedrijvigheid en detailhandel. In de centrumdorpse woonmilieus staat instandhouding van de voorzieningen centraal.

Planspecifiek
De herontwikkeling van de Zilverstadlocatie, en in groter perspectief, de herstructurering van Schoonhoven-Noord past binnen de structuurvisie K5. Het plan komt de leefbaarheid van het plangebied ten goede en draagt bij aan een woningaanbod welke aansluit bij de wensen in de markt.  Dit betreft zowel de Zilverstadlocatie, waar appartementen worden gerealiseerd,  als voor de verdunningsopgave waar betaalbare grondgebonden woningen worden gerealiseerd.
 
3.3.2 Woonvisie K5 'Vitaliteit en kwaliteit door Samenwerking'
De subregionale woonvisie kan als een uitwerking van deze toekomstvisie worden gezien, waarbij het ontwikkelen van vitaliteit en behoud van omgevingsprofiel opnieuw als gezamenlijke kernpunten centraal staan.
 
De hoofddoelstelling in het woonbeleid van de K5 is: Het behoud van vitale, leefbare kernen en de daarbij behorende bevolkingsopbouw, voor nu en in de toekomst. De woonvisie kan daaraan bijdragen, met name door de juiste woningbouw, zowel in kwantitatief als in kwalitatief opzicht. Onder leefbaarheid worden hierbij verschillende zaken verstaan: een aantrekkelijke fysieke en sociale woon- en leefomgeving en een voorzieningenaanbod dat gezien de grootte van de aanwezige woonkernen verwacht mag worden. Daarbij wil de K5 het woningbouwprogramma afstemmen op de schaal en het karakter van de subregio en dus voorkomen dat de woningbouw juist de leefbaarheid aantast. Uitgangspunt is migratiesaldo 0.
 
De hoofddoelstelling wordt vertaald in vier beleidsopgaven:
  1. Voldoende en de juiste woningbouw, die een bijdrage levert aan een evenwichtige leeftijdsopbouw met een goede verhouding tussen starters, jonge gezinnen en senioren;
  2. Een integrale en gecoördineerde aanpak van de herstructurering;
  3. Een goede afstemming van wonen, zorg en welzijn;
  4. Zorgen voor keuzevrijheid op de lokale en subregionale woningmarkt en een betaalbaar woningaanbod. 
Het bouwen van voldoende woningen is wel aan voorwaarden onderhevig. Zo dient de woningbouw zo min mogelijk aantasting van de huidige kwaliteit van het gebied in te houden.
 
Planspecifiek
Voorliggend bestemmingsplan maakt onderdeel uit van de herstructurering van Schoonhoven-Noord. Met deze herontwikkeling worden op de Zilverstad locatie appartementen gerealiseerd en in Schoonhoven-Noord grondgebonden woningen. Hiermee wordt voorzien in een breed aanbod welke aansluit bij de vraag vanuit de markt. Met de gehele planontwikkeling wordt niet voorzien in meer woningen dan nu aanwezig zijn in het woningbestand van QuaWonen. Omdat het woningbouwsaldo van de ontwikkelingen in Schoonhoven Noord nul is past deze ontwikkeling binnen het woningbouwprogramma uit de regionale woonvisie.
3.3.3 Ruimtelijke agenda Midden Holland
Op 15 februari 2010 heeft het portefeuillehoudersoverleg Groene Hart, RO en Volkshuisvesting de Ruimtelijke Agenda Midden-Holland ‘Geslaagde kwaliteit in een vitale regio' vastgesteld. De ruimtelijke agenda is opgesteld in samenwerking met de portefeuillehoudersoverleggen Verkeer en Vervoer, Milieu en het Regionaal Economisch Overleg (REO).
Het heeft als doel het vormen van een integraal gezamenlijk beleid. De Randstedelijke ontwikkelingen in omringende regio’s, de samenwerking in de Zuidvleugel en het Groene Hart vragen om regionale afstemming en visie op de lange termijn. Vijf speerpunten geven de belangrijkste integrale thema’s weer, waaraan de 10 gemeenten in Midden-Holland samen werken:
  1. Verbetering van de noord-zuidverbinding door ontwikkeling van de N207-corridor
  2. Een regionaal programma ketenmobiliteit met een bijzondere functie voor de Gouweknoop
  3. Een regionaal programma voor verbeterde voorzieningen
  4. Een regionaal programma voor een gastvrij Midden-Holland, gekoppeld aan marketing van de regio
  5. Een regionaal fonds gekoppeld aan de doelen van de ruimtelijke agenda
Voor de Krimpenerwaard is opgemerkt dat kernenprofilering en instandhouding van voorzieningen in de kernen een belangrijke voorwaarde zijn om de leefbaarheid in dit deel van Midden-Holland te waarborgen. De herontwikkeling van de Zilverstadlocatie draagt bij aan subregionale functie die Schoonhoven heeft binnen de kernenprofilering.