direct naar inhoud van 6.6 Bodem
Plan: Spaanse Polder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1024SpnsePolder-oh01

6.6 Bodem

De kwaliteit van de bodem wordt gewaarborgd in de Wet Bodembescherming. De bodemkwaliteit kan van invloed zijn op de beoogde functies, of financiƫle haalbaarheid van een bestemmingsplan. De bodem zelf kan ook verschillende functies hebben, zoals een archeologische-, of aardkundige waarde, energie-opslag, waterberging, drinkwaterwinning. Deze functies worden indien relevant eerder in deze toelichting beschouwd. In deze paragraaf staat de kwaliteit van de bodem centraal.

Ter bescherming van toekomstige gebruikers worden bij nieuwe bestemmingen, of veranderingen van de huidige bestemmingen bepaalde eisen gesteld aan de kwaliteit van de bodem. Dat betekent dat soms onderzoek moet worden gedaan naar de bodemkwaliteit. Indien daaruit blijkt dat er sprake is van een (vermoedelijk) ernstige bodemverontreiniging wordt in deze paragraaf aangegeven hoe daar in relatie met de beoogde bestemming mee wordt omgegaan. Daaruit zal moeten blijken dat de beoogde bestemming haalbaar is.

Plangebied

In 2000 is de Indicatieve Bodemkwaliteitkaart Rotterdam opgesteld. Dit document geeft een indicatie van de mate waarin de bodem in een bepaald gebied is verontreinigd.

Hierop is af te lezen dat het plangebied Spaanse Polder op verschillende locaties de afgelopen jaren is gesaneerd. Dit is het geval op locaties aan de Overschieseweg (gesaneerd in 2000), Breevaartstraat (gesaneerd in 2002), Giessenweg (gesaneerd in 2004), Schuttevaerweg (gesaneerd in 2004), Linschotenstraat (gesaneerd in 2007) en Graafstroomstraat (gesaneerd in 2008). In de toplaag van het bodemgebied waarin Spaanse Polder ligt, zijn veel verontreinigde verhardingslagen aanwezig. Dit is het gevolg van bedrijven die hier in de vijftiger en zestiger jaren gevestigd waren (o.a. verffabriek, een acetyleengasfabriek, op/overslag van olieproducten). Met uitgezondering van het gebied rondom de Groothandelsmarkt is het gehele bedrijventerrein behoorlijk verontreinigd en moet bij iedere nieuwe activiteit rekening gehouden worden met de noodzaak tot sanering van de bodem. Het gebied rond de Linschotenlaan/Breevaartlaan wordt aangeduid als probleemgebied. De verontreiniging is hier ernstiger dan op andere plaatsen.