Plan: | Bedrijventerrein Oosteind |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0590.bp04Oosteind-3002 |
Voor een duurzame inrichting van het bedrijventerrein is intensief ruimtegebruik essentieel. Intensief ruimtegebruik kan op hoofdlijnen de volgende voordelen opleveren.
Intensief ruimtegebruik kan worden bereikt door toepassing van diverse principes. In het specifieke geval van het bedrijventerrein Oosteind staat daarbij de relatie centraal tussen het bestaande terrein, het toekomstbeeld voor bedrijventerrein Oosteind en de bedrijfswoningen op het bedrijventerrein. Om te beginnen dienen de mogelijkheden tot intensief ruimtegebruik op het terrein grondig te worden verkend.
Intensief ruimtegebruik
Het plan geeft inhoud aan het thema duurzaamheid door een inzet op intensief ruimtegebruik. Dit krijgt vorm door het hanteren van hoge bebouwingspercentages en op het landschapsbeeld afgestemde maximale bouwhoogten. De uitdaging is om een optimum te vinden tussen deze duurzaamheidambities, wensen vanuit het bedrijfsleven en de financiële haalbaarheid voor alle betrokken partijen.
Energie
De Merwedezone is in de provinciale Nota Wervel aangewezen als zoekgebied voor locaties voor het grootschalig winnen van windenergie. Samen met de zeven betrokken gemeenten in het gebied en het Waterschap heeft de provincie een Ontwerp Transformatievisie Merwedezone opgesteld waarin is geformuleerd dat de Merwedezone ruimte moet bieden aan een capaciteit van in totaal 40 megawatt aan duurzame energie. Hiertoe zijn vervolgstudies uitgevoerd naar geschikte locaties voor windturbines. Hieruit is voortgekomen dat het bedrijventerrein Oosteind een voorkeurslocatie is.
Binnen het zoekgebied is veel bedrijfsbebouwing aanwezig waar plaatsing van een windturbine niet mogelijk is aangezien deze ten behoeve van het onderhoud en service veel ruimte om zich heen nodig heeft. Plaatsing van een windturbine in het westelijk deel van het bedrijventerrein is ongunstig uit zowel het oogpunt van geluid als uit oogpunt van schaduwhinder, vanwege de aanwezige woonwijk en een appartementencomplex. Eén locatie, op het Boskalisterrein (nabij de dienstwoning), is in theorie het meest geschikt. Indien hier een windturbine geplaatst wordt, dan zal een oplossing gezocht moeten worden voor de aanwezige dienstwoning. Deze dienstwoning is een kwetsbaar object uit het oogpunt van veiligheid. De vraag of er uiteindelijk een windturbine komt, is afhankelijk van toekomstige initiatiefnemers en de medewerking van de eigenaar van de gronden. Aangezien hieraan op dit moment weinig sturing gegeven kan worden, is er voor gekozen om geen specifieke regeling in het bestemmingsplan op te nemen voor een windturbine.
Kwaliteit en inspiratie
Een duurzame inrichting van bedrijventerrein Oosteind staat niet op zichzelf. Het ambitieniveau, de beeldkwaliteit, het duurzame karakter en het zorgvuldige ruimtegebruik vormen tevens:
Waterhuishouding
De Ketelweg is heringericht. Hierbij is tevens een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Dit gescheiden stelsel zorgt ervoor dat (schoon) hemelwater niet bij de rioolzuiveringsinstallatie terecht komt. Dit spaart energie en zorgt ervoor dat overstorten minder vaak op het oppervlaktewater hoeven te lozen.
Energieprogramma Drechtsteden (tranche 2010-2013)
In dit regionale energieprogramma kiezen de Drechtsteden voor de periode 2010-2013 de volgende tussenmijlpalen:
Met deze doelstellingen sluiten de Drechtsteden aan bij de landelijke doelstellingen.
In het Energieprogramma Drechtsteden (tranche 2010-2013) is aangegeven dat voor bedrijven de gemeente enerzijds vergunningverlener en handhaver is in het kader van de Wet milieubeheer. Anderzijds kan de gemeente bedrijven informeren en stimuleren om energie te besparen. Bovendien kunnen de Drechtsteden een aantrekkelijke locaties bieden voor bedrijven met duurzame producten en diensten. Het beleid van de Drechtsteden voor bedrijven is op dit vlak als volgt:
Op het gebied van duurzame energiebronnen hebben de Drechtsteden het beleid om medewerking te verlenen aan marktinitiatieven en partijen bij elkaar brengen op het gebied van opwekking van duurzame energie. In de Drechtsteden zijn momenteel de volgende duurzame energieprojecten in ontwikkeling: windenergie op Dordtse Kil IV, verbranding van afvalhout op Crabbegors, uitwisseling van stoom tussen HVC en Dupont en meerdere warmte/koude opslagsystemen. Daarnaast zijn in de Drechtsteden de volgende kansrijke opties voor de opwekking van duurzame energie voorhanden: zonne-energie, gebouwgebonden opwekking van duurzame energie, duurzame koudeopwekking in combinatie met industriële restwarmte, biogas uit rioolslib en geothermie (op lange termijn kansrijke opvolger van restwarmte). Tenslotte zijn er in de provinciale Nota Wervel in de Drechtsteden aanvullende zoeklocaties voor windenergie benoemd (zie eerder). De gemeente kan gebouwgebonden opwekking van duurzame energie, zoals zonnepanelen, zonneboilers en gebouwgebonden kleine windmolens, stimuleren en mogelijk maken. De maximale bouwhoogte in dit bestemmingsplan biedt hiervoor mogelijkheden.