Plan: | Bedrijventerrein Oosteind |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0590.bp04Oosteind-3002 |
Wijziging geluidszone industrieterrein Oosteind (binnengrens geluidszone)
Het terrein Oosteind is een gezoneerd industrieterrein met lokale en regionale functie. Voor het industrieterrein vigeert momenteel een geluidszone. De geluidszone wordt in dit bestemmingsplan in beperkte mate aangepast: de gronden langs de Visschersbuurt, die overigens zeer beperkt qua omvang zijn, worden aan het gezoneerde industrieterrein onttrokken. Hierdoor wordt de begrenzing van het gezoneerde industrieterrein en van de geluidszone aangepast: de gronden langs de Visschersbuurt komen in de geluidszone te liggen.
Ter plaatse van dit deel van de Visschersbuurt zijn geen grote lawaaimakers aanwezig en vestiging van dergelijke bedrijven is eveneens niet meer gewenst, mede gelet op de nabijheid van de woonwijk Middenpolder-de Kooy. Door onttrekking van dit gebied aan het gezoneerde industrieterrein wordt veel meer recht gedaan aan de bestaande situatie (gemengd terrein met veel woningen, geen industriegebied met grote industriële activiteiten). De beoogde onttrekking past binnen de gebiedsvisie van de gemeente, die planologisch gezien de voorkeur geeft aan wonen langs de dijk.
Voor het industrieterrein Oosteind geldt een zonebeheerplan. Met dit zonebeheerplan wordt zorgvuldig met het uitgeven van de geluidsruimte en de verdeling daarvan omgegaan, ten behoeve van een duurzame invulling en een optimaal gebruik van het industrieterrein.
Bedrijfsactiviteiten aan land
Bij de milieuzonering van het industrieterrein wordt rekening gehouden met aanwezige gevoelige gebieden in de omgeving van het industrieterrein, te weten:
De gemeente streeft ernaar om de bestaande woonkwaliteit in de woonwijken in de omgeving van het industrieterrein te respecteren. Dit geldt eveneens voor de gemengde lintbebouwing rondom Tiendweg-oost en de Visschersbuurt, alhoewel hier vanwege de aard van het gebied (gemengd gebied) in enige mate minder strenge eisen aan worden gesteld. De aanwezigheid van deze (woon- en gemengde) gebieden betekent dat op het bedrijventerrein in de directe omgeving van deze gebieden met name lichtere bedrijvigheid mogelijk is. In het kader van een goede ruimtelijke ordening moet in de milieuzonering immers rekening worden gehouden met deze gebieden. De percelen op dit deel van het bedrijventerrein (noordzijde, noordwestzijde) zijn in het algemeen kleinschaliger van aard dan de percelen aan de zuidzijde van bedrijventerrein Oosteind. Hierdoor is dit noordelijke en noordwestelijke gebied met name ook geschikt voor meer kleinschalige - en in het algemeen lichtere - bedrijven. Bedrijven in dit deelgebied zullen dan ook in het algemeen minder bijdragen aan de milieubelasting als gevolg van industrieterrein Oosteind dan bedrijven in het zuidelijke deel.
Vanwege de afstand tussen de genoemde gevoelige gebieden en het gebied ten zuiden van de Ketelweg is in het gebied ten zuiden van de Ketelweg meer mogelijkheid voor de vestiging van zwaardere, grootschalige bedrijven. Dit betreft het gebied in de directe omgeving van de Ketelhaven en de Beneden-Merwede.
Bovenstaande milieuzonering, die noodzakelijk is vanwege de gevoelige functies in de omgeving, past overigens tevens bij het streven van de gemeente om de watergebonden bedrijvigheid - in het algemeen de zwaardere bedrijven - met name in het zuidelijk deel van het industrieterrein te concentreren. De gemeente streeft ernaar om via revitalisering de feitelijke situatie in overeenstemming te brengen met de hiervoor beschreven milieuzonering. De rechten van bestaande bedrijven worden echter uiteraard gerespecteerd, daarom krijgen bedrijven die niet binnen de milieuzonering passen een specifieke aanduiding in het bestemmingsplan.
Bedrijfswoningen op het industrieterrein
Op het gezoneerde industrieterrein zijn, verspreid over het gehele terrein, verschillende bedrijfswoningen gesitueerd. Voor deze bedrijfswoningen gelden conform de Wet geluidhinder geen geluidsnormen. Alleen de gebouwen die momenteel nog in gebruik zijn als bedrijfswoning worden positief bestemd. Vestiging van nieuwe bedrijfswoningen past niet binnen de visie van de gemeente.
Bedrijfsactiviteiten op het water
De havens in het plangebied en een groot deel van het water behoren formeel eveneens tot het gezoneerde industrieterrein. Vanwege de ligging ten opzichte van bestaande gevoelige functies zijn echter vanuit milieuoogpunt niet alle havens in gelijke mate geschikt voor zware watergebonden bedrijvigheid. De Kooyhaven is dicht bij bestaande woongebieden gelegen en is in dit kader het minst geschikt voor bedrijfsactiviteiten op het water. Dit geldt in beperktere mate eveneens voor de Johannahaven. Ook de Schaarhaven is relatief dichtbij bestaande woningen gelegen. De Ketelhaven is het meest geschikt voor (grootschalige) bedrijfsactiviteiten op het water, ook gelet op de grootte van de omringende bedrijfspercelen. De gemeente streeft bij revitalisering van het bedrijventerrein dan ook naar de vestiging van bedrijven met activiteiten op het water aan de Ketelhaven. De rechten van bestaande bedrijven worden echter uiteraard gerespecteerd.