direct naar inhoud van 4.8 Watertoets
Plan: Bedrijventerrein Het Nieuwland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0590.bp01bedrnieuwland-3001

4.8 Watertoets

In deze watertoets is het totale conceptverkavelingsplan van het Masterplan voor de polder Het Nieuwland in beschouwing genomen. Hierop is een toetsing uitgevoerd inzake de eisen en wensen van de waterbeheerders. Uit de conceptverkaveling wordt afgeleid dat er voldoende ruimte voor waterberging overblijft. Geconcludeerd wordt dat in het plan voldoende open water is opgenomen in relatie tot de nieuwe bestemming (van akkerbouw naar bedrijventerrein) en dat een goede waterkwaliteit kan worden bereikt. Door de onderzoekers is bij het Masterplan wel aangetekend dat de ontworpen vijveroevers over een lengte van 600 m een plas-draszone moeten krijgen als aanvulling op het geplande open water.

In de fase van het opstellen van een bouwrijp plan, dienen volgens de opstellers van de watertoets nog een aantal aspecten nader te worden uitgewerkt. Deze aspecten vormen geen belemmering voor de procedure van het bestemmingsplan; ze zijn te beschouwen als een normale verdere uitwerking van het verkavelingsplan. Het betreft:

  • een verdere uitwerking van het watersysteem (inclusief zaken rondom ontwatering van het bedrijventerrein) is gewenst; in deze uitwerking dient nader te worden ingegaan op de dimensionering van watergangen, kunstwerken, gemalen, drainageaspecten, etc.;
  • als aanvulling op de in het Masterplan geplande vijver dient een plas-draszone te worden gerealiseerd, waardoor het waterbergend oppervlak als geheel ten minste 10% van de polder Het Nieuwland zal bedragen;
  • in het plan dient te worden gestreefd naar een zo groot mogelijke afkoppeling van schone verharde oppervlakten naar het open water; een nadere uitwerking dient aan te geven welke oppervlakten redelijkerwijs zijn af te koppelen, zonder dat er sprake zal zijn van een derde afvoerstelsel in het gebied;
  • het rioolsysteem voor polder Nieuwland is aangesloten op het Alblasserdamse deel van het industrieterrein; er wordt gestreefd naar het niet toepassen van uitlogende bouwmaterialen als zink, koper, lood en 'zacht' PVC.

Keur

De keur is regelgeving van het Waterschap Rivierenland. Deze regelgeving is bedoeld om watergangen, wateren, onderhoudspaden, kaden en dijken te beschermen tegen beschadiging. De begrenzingen van de waterstaatswerken zijn vastgelegd in de Leggers. De Legger is dus te beschouwen als een onderdeel van de Keur. Langs de watergangen is een keurstrook van toepassing om het beheer en onderhoud van de wateren uit te kunnen voeren. Het plaatsen van bomen, hekwerken en het uitvoeren van graafwerkzaamheden is in deze zone bijvoorbeeld niet toegestaan. Ontheffing op de Keur kan worden aangevraagd bij het Waterschap.

De afspraken die in dit bestemmingsplan zijn vastgelegd, zijn gemaakt op basis van de geldende Keur van het Waterschap ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan Aan de Noord. De nieuwe Keur is op 27 november 2009 vastgesteld en op 22 december 2009 in werking getreden.

De waterkering

De Hoogendijk en de Burgemeester Keijzerweg hebben de functie van primaire waterkering, waarvoor door de dijkbeheerder, Waterschap Rivierenland, een Keur is vastgesteld. Deze Keur houdt in dat over een zone van 55 m buitendijks, gemeten vanuit de buitenkruinlijn van de dijk, niet anders dan met toestemming van de dijkbeheerder mag worden gebouwd. Met de dijkbeheerder is overeengekomen dat de bebouwing van bedrijventerrein polder Het Nieuwland de hoofdwaterkering mag naderen tot op 43 m uit de buitenkruinlijn van de dijk. Volgens de Keur mag in een zone van 65 m binnendijks, gemeten vanuit de buitenkruinlijn van de dijk, niet anders dan met toestemming van de dijkbeheerder worden gebouwd.

De beschermingszone voor de voorliggende waterkering (De Nieuwlandse Kade) bedraagt 25 m binnendijks en 25 m buitendijks. De hoogteligging van deze kade varieert van NAP +3,15 m tot NAP +3,7 m. Voor een in polder Het Nieuwland te vestigen bedrijvenpark wordt een veiligheidsnorm van 1:2.000 aangehouden. Dit impliceert dat de voorliggende waterkering wordt verhoogd tot NAP +4,25 m. Binnen deze zones mag niet gebouwd worden, tenzij hiervoor toestemming door de dijkbeheerder is verleend.

Riolering

Het voor bedrijventerrein Het Nieuwland gekozen rioleringssysteem is gericht op beperking van overstort van verontreinigd water op het oppervlaktewater. Daarom wordt hier een verbeterd gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Hierbij is een koppeling aangebracht tussen het regenwaterstelsel en het vuilwaterstelsel. De eerst gevallen neerslag (die verontreinigd is door meegevoerd vuil van wegen, daken, et cetera) wordt afgevoerd naar het vuilwaterstelsel. De resterende neerslag wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. Voor het lozen van hemelwater op rijkswateren is goedkeuring nodig van de waterbeheerder.