direct naar inhoud van 2.3 Verkeer
Plan: Recreatiepark Noordwijkse Duinen
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0575.pbrecreatieparknd-VA01

2.3 Verkeer

Deze paragraaf beschrijft de ontsluiting van het terrein vanuit de verschillende vervoersmogelijkheden, de parkeersituatie en de verkeersgeneratie.

Ontsluiting

Auto

De Kapelleboslaan is gelegen in het buitengebied van Noordwijk. De weg is gecategoriseerd als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 km/h en heeft suggestiestroken voor fietsers. In noordelijke richting gaat de weg over in de Vogelaardreef die via de Ruigenhoekerweg aansluit op de N206. De N206 is een gebiedsontsluitingsweg met ongelijkvloerse aansluitingen die in noordelijke richting naar Haarlem en in zuidelijke richting naar Katwijk en Leiden ontsluit. De weg vormt een belangrijke verbinding door de Bollenstreek. In zuidelijke richting gaat de Kapelleboslaan over in de Randweg richting Noordwijk of de Langevelderlaan richting Noordwijkerhout.

Gezien de ligging van de locatie direct aan een erftoegangsweg die binnen 3 km aansluit op de N206, is de ontsluiting voor het autoverkeer goed te noemen.

Fiets

Het fietsverkeer wordt afgewikkeld via dezelfde routes als het autoverkeer. Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig beschikt de Kapelleboslaan over suggestiestroken. Verder zijn in de omgeving van het plangebied solitaire (recreatieve) fietspaden aanwezig. Met name in het duingebied liggen veel solitaire recreatieve fietspaden. Vanaf de locatie kunnen via deze fietspaden de kernen Noordwijk en Noordwijk aan Zee alsmede de Noordzeestranden worden bereikt. De maaswijdte van de ontsluitende solitaire fietsroutes is voldoende. Binnen 500 m van de locatie wordt aangesloten op het netwerk van solitaire fietspaden. De ontsluiting voor het fietsverkeer is derhalve goed.

Openbaar vervoer

Rondom de locatie is geen regulier openbaar vervoer aanwezig. De dichtstbijzijnde bushaltes bevinden zich in Noordwijkerhout of nabij de aansluiting op de N206. De loopafstand naar de locatie bedraagt hierdoor minimaal 3 km. Aangezien het recreatiepark voornamelijk bezoekers van recreatiewoningen bediend, waarvan mag worden verwacht dat deze het park met de auto zullen aandoen, terwijl het park, voor de bezoekers die per openbaar vervoer het terrein willen bereiken, collectief vraagafhankelijk vervoer in de vorm van de regiotaxi naar treinstation Leiden organiseert, vormt de geringe ontsluiting per openbaar vervoer geen knelpunt.

Parkeren

Voor de parkeerbehoefte van recreatiewoningen bestaan geen vaste kencijfers. Daarom wordt aangesloten bij de kencijfers van het CROW (publicatie 182, 2008) voor goedkope woningen. Noordwijk behoort tot een matig stedelijk gebied. Aangesloten wordt bij het restgebied van de bebouwde kom. Voor dergelijke woningen geldt een parkeerkencijfer van 1,4 tot 1,7 parkeerplaats per woning. Aangenomen wordt dat het autobezit bij recreatiewoningen relatief laag is en dat extra auto's per woning veelal veroorzaakt worden door bezoek. Daarom mag van het minimale parkeerkencijfer uit worden gegaan. Voor 165 recreatiewoningen geldt derhalve een parkeerbehoefte van 231 parkeerplaatsen.

Op het park worden 73 parkeerplaatsen voor algemeen gebruik aangelegd. Verder bestaat bij elke recreatiewoning de mogelijkheid om op het terrein bij de recreatiewoning één auto te parkeren. Derhalve bedraagt het aantal parkeerplaatsen 238 en wordt aan de parkeerbehoefte voor goedkope woningen voldaan. Aangenomen wordt dat de bezoekers van de kampeerstandplaatsen op de standplaats kunnen parkeren.

Er zijn derhalve geen parkeerproblemen te verwachten.

Verkeersgeneratie

Het recreatiepark biedt ruimte aan 250 stacaravans. In de beoogde situatie worden 165 vakantiechalets voorzien. Het aantal recreatie-eenheden neemt derhalve af. Verder blijft het aantal kampeerstandplaatsen gelijk. Hierdoor valt geen toename van de totale verkeersgeneratie te verwachten ten opzichte van de huidige situatie.

Verkeersgegevens

De verkeersgegevens (in mvt/etmaal) die ten grondslag liggen aan de milieuonderzoeken staan vermeld in tabel 2.1. De verkeersgegevens zijn afgestemd met de gemeente Noordwijk en afkomstig uit de RVMK Holland Rijnland (Goudappel Coffeng, april 2008). De RVMK heeft als prognosejaar 2020. Gegevens over voertuig- en etmaalverdeling zijn, bij gebrek aan gegevens van de Kapelleboslaan, ontleend aan verkeerstellingen van de gemeente Noordwijk op de Vogelaardreef. De Vogelaardreef ligt in het verlengde van de Kapelleboslaan en wordt als meest representatief beschouwd voor de Kapelleboslaan. De gegevens zijn opgenomen in tabel 2.1. Voor de milieuonderzoeken is alleen de Kapelleboslaan relevant. De verkeersintensiteiten zijn niet opgehoogd met een verkeerstoename als gevolg van de ontwikkeling, omdat het aantal recreatie-eenheden zal afnemen.

Tabel 2.1 Verkeersgegevens

  verkeersintensiteiten 2020  
Kapelleboslaan    
Langevelderlaan - Langevelderslag   2.080  
       
voertuigverdeling   dag   avond   nacht  
lichte mvt   95,20%   95,20%   95,20%  
middelzware mvt   3,70%   3,70%   3,70%  
zware mvt   1,10%   1,10%   1,10%  
       
etmaalverdeling   6,23%   5,25%   0,53%  

Conclusie

De ontwikkeling leidt niet tot extra verkeersgeneratie en er is zodoende geen sprake van een andere of nadeligere verkeerssituatie. Er worden voldoende parkeerplaatsen op het terrein gerealiseerd en het projectgebied is op voldoende wijze goed bereikbaar.