direct naar inhoud van 4.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Marslaan tussen 65 en 67
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0571.BPLKLmarslaan65-OH01

4.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Conform artikel 3.8 van de Wro kan eenieder tijdens de wettelijke inzage termijn van 6 weken zienswijzen indienen omtrent het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad.

Communicatie tussen belanghebbenden
Bekendmaking terinzagelegging

Volgens het gemeentelijk dossier zou het ontwerpbestemmingsplan 'Marslaan tussen 65 en 67' vanaf 10 september 2010 voor zes weken ter inzage zijn gelegd. In week 42 na de ter inzage legging periode (volgens de gemeente) neemt een inspreker contact op met de gemeente met de vraag over status van het plan. Hem wordt medegedeeld dat de ter inzage legging periode is afgelopen. De inspreker reageert hier verbaast over. Hij heeft nooit een publicatie in 'het Kontakt' of op de internetpagina gezien. Dit wordt uitgezocht bij de gemeente en helaas blijkt dat er een fout is gemaakt in het kader van de publicatie. De publicatie van het ontwerpbestemmingsplan is wel gepubliceerd in de Staatscourant maar niet in 'het Kontakt' en op de internetpagina van de gemeente.

Na de constatering van deze fout wordt de initiatiefnemer op de hoogte gebracht met de mededeling dat er gelijk een nieuwe publicatie uitgaat en dat de ter inzage legging opnieuw zes weken gaat duren. De 'nieuwe' ter inzage periode loopt van 5 november 2010 tot en met 17 december 2010.

Ook de bewoners van Marslaan 65 en 67 zijn telefonisch op de hoogte gebracht in week 44 dat deze week de publicatie gaat plaatsvinden en het ontwerpbestemmingsplan de dag na de publicatie voor zes weken ter inzage ligt.

Overleg met bewoners (15 november 2010)

Op 15 november 2010 is er een overleg geweest met bewoners van Marslaan 65 en van Marslaan 67 om de status van het plan en toe te lichten.

In het overleg wordt de bewoners verteld dat de bouwvergunning nog niet is verleend omdat dit simpelweg niet mogelijk is. Eerst moet het bestemmingsplan worden vastgesteld en onherroepelijk worden. Na het onherroepelijk worden kan pas de bouwvergunning worden verleend.

Tevens wordt toegelicht dat er nog geen eerdere mogelijkheid is geweest om hun inspraak c.q. zienswijzen kenbaar te maken. Dit omdat de gemeente er voor heeft gekozen om dit plan niet ter inzage te leggen voor inspraakreacties (wettelijk niet verplicht). Het indienen van zienswijzen is voor de belanghebbenden de eerste mogelijkheid hun reactie kenbaar te maken. Er is in de procedure dus geen mogelijkheid verloren gegaan. Daarom is de bewoners wordt zeer sterk aangeraden om een officiële zienswijze in te dienen.

Overleg met werkorganisatie De Waard (6 december 2010)

Op 6 december 2010 intern overleg met wethouder Hoogendoorn en de heer Küpers. De aanleiding van het overleg is dat belanghebbenden hebben geklaagd over de slechte communicatie van de gemeente over de stand van zaken met betrekking tot de procedure van het plan. Tijdens het overleg wordt een afspraak gemaakt om op 20 januari 2011 een overleg te houden met de bewoners van Marslaan 61, 63 en 65, wethouder Hoogendoorn en de heer Küpers.

Overleg met bewoners boerderij 'Welgelegen' (20 januari 2011)

Op 20 januari 2011 is er een overleg geweest met bewoners van boerderij 'Welgelegen', wethouder Hoogendoorn en de heer Küpers. De bewoners van de boerderij geven aan zich zorgen over de plannen die de initiatiefnemer heeft met betrekking tot zijn bouwplannen. De initiatiefnemer laat de bewoners in het ongewisse en is niet bereid tot een overleg met de bewoners van boerderij 'Welgelegen'.

Volgens één van de bewoners bevat de toelichting onjuiste informatie. Op de vraag welke informatie onjuist is wordt geantwoord dat deze in zijn zienswijze kenbaar zijn gemaakt.

In het overleg wordt tevens toegelicht dat het bestemmingsplan nog niet is vastgesteld en dat er nog voldoende kansen zijn om reacties kenbaar te maken. Zo kan er bijvoorbeeld, als het plan de verdere procedure heeft doorlopen, tijdens de raadsvergadering voor de vaststelling van het bestemmingsplan worden ingesproken door de indieners van zienswijzen. Na vaststelling zal het bestemmingsplan wederom zes weken ter inzage worden gelegd en dan kan beroep worden ingesteld bij de Raad van State.

Verwerking zienswijzen

Tijdens de terinzagelegging zijn 9 zienswijzen ingediend, waarvan twee inhoudelijk dezelfde. Alle zienswijzen zijn ingediend gedurende de periode van terinzagelegging en zijn daarmee ontvankelijk. De ingediende zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de Nota Zienswijze, welke is opgenomen in Bijlage 4. Uit de Nota Zienswijzen blijkt dat er nog aanpassingen worden doorgevoerd in het bestemmingsplan. Afgesproken is de Nota Zienswijzen toe te sturen aan de bewoners. Hiermee wordt aan de bewoners de mogelijkheid gegeven de nota door te nemen. Voordat de nota in het college wordt behandeld, zal nog een overleg worden ingepland waarin duidelijk wordt of hun zienswijzen gegrond of ongegrond zijn verklaard. Aan de bewoners is medegedeeld dat aan de Nota Zienswijzen echter geen rechten kunnen worden ontleend ten tijde van het nog in te plannen overleg, omdat deze dan nog niet officieel door de raad is vastgesteld.