Plan: | Boeierstraat, Nieuw-Lekkerland |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0571.BPBoeierstraatNLL-VG01 |
In 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) in werking getreden. Er wordt daarin onderscheid gemaakt tussen geluidsgevoelige en overige gebouwen. In de wet worden woningen als 'geluidsgevoelig gebouw' bepaald en zijn 'andere geluidsgevoelige gebouwen':
Op basis van de Wgh zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai. In en in de nabijheid van het plangebied is geen geluidzone vanwege railverkeers- of industrielawaai aanwezig. Beide onderdelen worden logischerwijs dan ook niet nader toegelicht in deze paragraaf.
Artikel 76 van de Wet geluidhinder verplicht ertoe om bij een bestemmingsplan rekening te houden met de geluidzone van wegen, wanneer sprake is van realisatie van nieuwe geluidsgevoelige objecten binnen een geluidzone.
Op grond van artikel 74 Wgh heeft iedere weg van rechtswege een geluidzone, met uitzondering van:
De voorgenomen ontwikkeling betreft de bouw van 17 seniorenappartementen, die in de Wet geluidhinder aangemerkt zijn als geluidsgevoelige functie. In de omgeving van het plangebied ligt één doorgaande weg, de Hoogaarslaan. De overige wegen in de omgeving zijn allen wegen binnen een woonerf (Vletstraat en Boeierstraat). De Hoogaarslaan betreft een 30 km/uur weg en heeft van rechtswege geen geluidzone, hierdoor komt formeel de onderzoeksplicht voor het plangebied te vervallen. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is voor het plangebied door BVA verkeersadvies in 2010 toch een onderzoek uitgevoerd (zie Bijlage 6).
Uit het onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB op de toetspunten 001 (52 dB), 002 (52 dB) en 004 (50 dB) wordt overschreden. Voor de toetspunten 001 en 002 is dit het gevolg van de verkeersbelasting afkomstig van de Hoogaarslaan, voor toetspunt 004 is dit het gevolg van de geluidsbelasting afkomstig van de Boeierstraat. De maximale grenswaarde van 63 dB wordt echter bij geen van de drie toetspunten overschreden.
afbeelding - overzicht van de toetspunten
Omdat de Hoogaarslaan, Boeierstraat en de Vletstraat allemaal wegen zijn met een maximale snelheid van 30 km/uur en derhalve geen gezoneerde wegen zijn, is het in het kader van de Wet geluidhinder niet mogelijk om ontheffing van hogere waarden aan te vragen.
Binnenwaarde
Ten behoeve van de toetsing van de geluidsbelasting binnen de woning (bij gesloten ramen) dient de toegepaste correctie achterwege te worden gelaten. De maximale waarde op de gevel bedraagt dan 57 dB. Dit betekent dat de minimale isolatiewaarde voor gevels zoals die in het Bouwbesluit is opgenomen (20 dB) niet voldoende is om aan de wettelijke binnenwaarde van 33 dB te voldoen. In de bouwvergunning dienen aanvullende eisen te worden opgenomen ten aanzien van de isolatie van de zwaarst belaste gevels om een binnenwaarde van 33 dB te kunnen waarborgen.
Gemeentelijk geluidbeleid
In gevallen dat de Wet geluidhinder niet het kader biedt is het gemeentelijk beleid leidend. Door de gemeente Nieuw-Lekkerland is hiertoe op 13 juli 2010 het "Geluidbeleid hogere waarden Wgh en 30 km/uur-wegen" vastgesteld. In het kader van een goede ruimtelijke ordening beoordeelt de gemeente Nieuw-Lekkerland de geluidsbelasting ten gevolge van 30 km/uur-wegen hetzelfde als de geluidsbelasting van de overige wegen. Dit kan zoals reeds vermeld niet leiden tot een vaststelling van hogere waarden, maar wel tot een oordeel of sprake is van een goed woon- en leefklimaat voor wat betreft geluid, met andere woorden: het beleid geeft aan onder welke voorwaarden een hogere geluidsbelasting dan 48 dB op dergelijke woningen aanvaardbaar is.
De gemeente heeft om te kunnen beoordelen of er sprake is van een goed woon- en leefklimaat in haar geluidbeleid een stroomschema beleidsproces opgesteld. Uit dit schema kan worden afgelezen welke voorwaarden of maatregelen getroffen moeten worden om in bepaalde situaties te komen tot een goed woon- en leefklimaat. Op basis van dit schema acht burgemeester en wethouders dat voor het plan aan de Boeierstraat sprake is van een acceptabel woon- en leefklimaat. Als voorwaarde bij de ontwikkeling van het plan dient gestreefd te worden naar de realisatie van (bij voorkeur) een geluidluwe gevel of de realisatie van een geluidluwe buitenruimte. Tevens moet wel worden voldaan aan de wettelijke binnenwaarde. Door een bouwfysisch adviseur zullen de consequenties in beeld worden gebracht. De maatregelen die nodig zijn om aan de binnenwaarde te voldoen worden verwerkt in de opbouw van de gevel.
Met inachtneming van de voorwaarden in het kader van de bouwvergunning vormt het wegverkeerslawaai geen belemmering voor de ontwikkeling van het voorgenomen plan.