direct naar inhoud van 7.3 Ambtshalve wijzigingen
Plan: Dijkpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0556.72BPDijkpolder-0002

7.3 Ambtshalve wijzigingen

Ten opzichte van het voorontwerpbestemmingsplan zijn in het ontwerpbestemmingsplan de volgende ambtelijke wijzigingen doorgevoerd:

Wijzigingsbevoegdheid plandeel Westgaag

Het voorontwerpbestemmingsplan gaat uit van 1.750 nieuwe woningen. Deze zijn bij recht mogelijk binnen de bestemming Woongebied, nu nagenoeg de gehele Dijkpolder. Gezien de aanhoudende tegenvallende marktperspectieven, is de onderbouwing dat deze woningen in de planperiode gerealiseerd worden, lastig, bij vaststelling kan dan ook niet worden onderbouwd dat het gehele plangebied gedurende de planperiode van het bestemmingsplan tot ontwikkeling kan worden gebracht. Daarom is gekozen om in het ontwerpbestemmingsplan een deel van het plangebied niet bij recht, maar via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk te maken.

De ontwikkelingsstrategie van de Dijkpolder gaat uit van een start van de bouw in het zuiden. Vanuit de oostelijke ontsluiting, die ten behoeve van de werklocatie Lely gerealiseerd wordt, zal de Dijkpolder ingevuld worden. Er vindt dus een ontwikkeling plaats van zuid naar noord.

Daarom is er gekozen om de gronden om in het ontwerpbestemmingsplan het noordelijk deel van de Dijkpolder buiten de bestemming Woongebied te houden. De nieuwe grens van de bestemming Woongebied is zó gekozen, dat de beoogde ontsluitingsstructuur van de Dijkpolder, inclusief de aansluitingen op de Westlandseweg en de waterstructuur, binnen de bestemming vallen. Het maximum aantal nieuwe woningen binnen de bestemming Woongebied en Gemengd - 2 wordt ook verminderd (1.550 in plaats van 1.750).

De gronden in het plandeel Westgaag zullen de bestemming 'Agrarisch' krijgen. Dit is in lijn met het feitelijk gebruik van de gronden. Het bestaand gebruik wordt daarmee bestendigd. Dit gebied is groot genoeg voor een economisch rendabel agrarisch gebruik. Bovendien is het mogelijk deze gronden te bereiken.

Het is aannemelijk dat de woningvraag binnen de planperiode aantrekt en er wél behoefte is aan deze woningen. Voor die situatie ligt op het deelgebied Westgaag (op de bestemming Agrarisch) een wijzigingsbevoegdheid.

Bypass rotonde Westlandseweg - Kwartellaan

In de Meerstrooksrotondeverkenner wordt aangegeven dat bij rotondes een belastinggraad (ook wel verzadigingsgraad genoemd) van 80% als een bruikbare maatstaf gezien wordt voor het dimensioneren van infrastructuur. Daarnaast stelt de verkenner dat een wachttijd van 50 seconden per personenauto-equivalent als kritisch wordt beschouwd. In de beoordeling van rotondes worden beide criteria (verzadigingsgraad en wachttijd) gehanteerd. Uit de berekeningen volgt dat in de situatie 2025 de verzadigingsgraad op de rotonde niet boven de 80% uitkomt en de gemiddelde wachttijden ver onder de 50 seconden per pae liggen. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat de vormgeving van de rotonde als voldoende mag worden beschouwd en de bypass kan komen te vervallen.

Aanpassing bouwhoogten

Om het bestemmingsplan beter te laten aansluiten op de welstandsnota die voor de Dijkpolder wordt opgesteld, is in het bestemmingsplan een nadere onderverdeling gemaakt tussen de bouwhoogte van gestapelde woningen in het gebied tussen de tweede Weverskade en het Bovenlint. In de regels is opgenomen dat de bouwhoogte van gestapelde woningen in dit gebied niet hoger mag bedragen dan 12 m. Dit komt overeen met de maximale 4 bouwlagen die worden genoemd in de welstandsnota.

Kleine wijzigingen

  • Groen: parkeren eis parkeergarage gebouwd eruit.
  • Aanduiding 'gemaal'.
  • Reservering A20.
  • Ter verduidelijking zijn aan juridische planbeschrijving plaatjes toegevoegd.
  • Actueel beleid (onder andere structuurvisie Buisleidingen).
  • Beperking dichtheid nabij A20.
  • Wonen bestaand en toekomstig.
  • Aanpassing geluidswal (kleiner).