Plan: | A4/Cronesteyn |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0546.BP00008-0301 |
Binnen de gemeente Leiden worden globaal twee typen bestemmingsplannen onderscheiden: actualisatieplannen en ontwikkelingsplannen. Dit bestemmingsplan kent beide vormen.
Actualisatie
Actualisatieplannen worden veelal opgesteld voor een groter plangebied, bijvoorbeeld een wijk, een stadsdeel of zoals in dit geval een parkgebied. Het doel van een actualisatieplan is vooral het conserveren van de bestaande situatie. Hiertoe wordt de bestaande situatie in een actueel juridisch kader gegoten. Bij een actualisatieplan wordt met een up-to-date juridisch raamwerk de bestaande situatie zo goed mogelijk vastgelegd. Hiermee wordt voor belanghebbenden een helder beeld gegeven wat planologisch wel en niet is toegestaan. Hierbij vinden geen (grote) wijzigingen plaats in de planologische situatie.
Ontwikkeling
Ontwikkelingsplannen wijken af van actualisatieplannen door heel specifiek op één ontwikkeling gericht te zijn. Dit kan een bouwkavel of een woonwijk zijn, of zoals in dit geval het tracé van de snelweg A4. Bij dergelijke plannen wordt het juridisch raamwerk afgestemd op de toekomstige situatie. In dit geval zijn de mogelijkheden uit het bestemmingsplan afgestemd op het tracébesluit 'A4 Burgerveen-Leiden'. Dit Tracébesluit vormt de wettelijke basis om de verbreding en de verdieping van de A4 uit te voeren. De onderbouwing van de ontwikkeling vindt daarom niet meer in dit bestemmingsplan plaats. Dit plan richt zich voor de A4 op het verankeren van de ruimtelijke mogelijkheden in een toegesneden bestemmingslegging.
Tussen A4 km 29,8 en de Stationsingel bestaat de wijziging uit de verbreding van de snelweg van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Tussen de Stationsingel en km 36,2 bestaat de wijziging uit de aanleg van een stelsel van 1 hoofdrijbaan en 1 parallelrijbaan per rijrichting. Tussen de Kalkpolder in Leiderdorp en de woonwijk Roomburg in Leiden zal de A4 verdiept worden aangelegd. De A4 kruist de Oude Rijn met een aquaduct.
Binnen het Tracébesluit is ook de realisatie van een viaduct mogelijk gemaakt tussen de Willem van der Madeweg en de Meerburgerpolder. Dit betreft alleen het viaduct als bouwwerk (constructie). De mogelijkheid om daadwerkelijk een weg aan te leggen is niet in het Tracébesluit onderzocht en vastgelegd, zodat dit ook niet in dit bestemmingsplan wordt mogelijk gemaakt. Voor deze weg zal een afzonderlijke planologische procedure doorlopen worden.
Tot slot biedt het plan ruimte voor de aanleg van een kleinschalig kampeerterrein aan het Polderpad 8. Het gaat om een terrein met ten hoogste 12 plekken, waarbij natuurbeleving voor de kampeerder voorop staat. Het huidige terrein hierbij blijft in stand. Dit houdt in dat dit geen kampeerterrein wordt voor caravans, kampeerwagens, geparkeerde auto's, speelobjecten en verharde terrassen. Op deze wijze blijft de landschappelijke openheid en het groene karakter behouden en wordt de recreatieve functie van het park versterkt.
Het kleinschalig kampeerterrein is voornamelijk gericht op bezoekers die met een rugzak en hun tenten het kampeerterrein kunnen bereiken. Redelijkerwijs wordt aangenomen dat de bezoekers van deze functie doorgaans het park niet met de auto zullen bezoeken. Indien bezoekers aan deze functie met de auto komen, moeten deze binnen een redelijke afstand kunnen parkeren. Deze regel is bedoeld zodat bezoekers de bestaande parkeergebruikers niet verdringen of dat er onwenselijke situaties ontstaan en auto's op stoepen worden geparkeerd of anderszins tot onwenselijk parkeersituaties leidt. De bezoekers aan deze beoogde functie (kampeerterrein) zijn op de hoogte dat niet in de directe omgeving van het Cronesteynse park nabij de voorziening (kampeerterrein) geparkeerd kan worden, omdat het hele park een fiets/skate/wandelgebied is. Indien deze bezoekers met de auto komen, dan zijn deze ook bereid om hun auto verder te parkeren en een stuk te gaan lopen. Deze gebruikers kunnen gebruik maken van het parkeerterrein aan de Vrouwenweg, omdat deze primair bedoeld is voor bezoekers aan het Cronesteynse park.