direct naar inhoud van 5.10 Archeologie
Plan: Zeeweg 82b en Zuidstraat 65
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATzeewg82b-va01

5.10 Archeologie

Beoogde ontwikkeling in relatie tot milieu

De functiewijziging die dit plan voorstelt heeft geen directe gevolgen voor eventueel archeologisch erfgoed. Voor het nieuwe gebruik zullen in beginsel geen werkzaamheden nodig zijn die ingrijpen op de bodem.

Archeologische waarden

Op geen van de betroffen locaties zijn bodemschatten bekend, er heeft tot op heden, onder de bebouwing, geen archeologisch onderzoek plaatsgevonden die archeologische waarden hebben uitgewezen. Er zijn op de locaties of in de nabije omgeving geen archeologische monumenten aanwezig.

Archeologische verwachtingen

Op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart van de gemeente Katwijk liggen beide locaties in een landschappelijke zone met de omschrijving “duinzand op kwelder- en/of wadafzettingen”. Het pakket duinzand kan bestaan uit Jong en Oud Duinzand. Deze landschappelijke eenheid is verder onderverdeeld in vijf categorieën afhankelijk van de dikte van het Jong Duinzand. Voor het Jong Duinzand geldt een lage verwachting. Voor het onderliggende Oud Duinzand geldt een hoge verwachting vanaf de ijzertijd en voor de kwelder- en/of wadafzettingen een middelmatige verwachting vanaf de bronstijd. De hoge en middelmatige verwachting gelden vanaf een hoogte van 5 m +NAP en dieper.

Locatie Zeeweg

De locatie Zeeweg ligt, volgens de Algemene Hoogtekaart Nederland (AHN) op ca. 5 meter +NAP. Dit betekent dat eventuele resten vrij kort onder het maaiveld kunnen worden verwacht.

Op enige afstand ten noorden en oosten van de locatie zijn op de verwachtings- en beleidsadvieskaart vier locaties aangegeven waar op basis van historische gegevens een hoge verwachting is op archeologische resten. Catalogusnummer 1 betreft het Uitwateringskanaal. Bij het graven van het Uitwateringskanaal zijn in het verleden vondsten gedaan uit de Romeinse tijd en de late middeleeuwen. De context van de vondsten is niet geheel duidelijk, maar ze kunnen te maken hebben met nederzettingen, beschoeiingen en kade- en havenwerken. Catalogusnummers 9 en 28 hangen met elkaar samen. Tijdens opgravingen aan het begin van de twintigste eeuw werd door Holwerda een grafveld met crematies en inhumaties opgegraven uit de Merovingische tijd. Ter plaatse werden ook pleisterwerk, dakpannen en aardewerk uit de Romeinse tijd aangetroffen. De context van deze vondsten is niet verder onderzocht. Catalogusnummer 10 betreft een melding van de vondst van een grote hoeveelheid middeleeuwse scherven van kogelpotten en pingsdorf-aardewerk. Catalogusnummer 11 is een vindplaats, waarschijnlijk een nederzettingsterrein, uit de Romeinse tijd. Bloemers heeft hier in 1967 een opgraving uitgevoerd.

De locatie ligt in een zone die staat aangegeven als de limeszone met als specificatie “tussen zuidoever watervoerende geul in de Romeinse tijd in het noorden en de limesweg in het zuiden”. De limeszone is de zone waar de verwachting hoog is op archeologische resten die te maken hebben met de Romeinse rijksgrens die over het grondgebied van de gemeente Katwijk loopt. Een onderdeel van deze limeszone is de zogenaamde limesweg waarvan op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart een vermoed deel van het tracé is aangegeven.

Voor deze locatie geldt op grond van de beschreven verwachtingswaarde een vrijstelling van archeologisch onderzoek tot 30 centimeter onder maaiveld, evenals voor gebieden met een omvang tot maximaal 100 m2. Dit komt overeen met de dubbelbestemming Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied 1.

Locatie Zuidstraat

De locatie Zuidstraat ligt, volgens de Algemene Hoogtekaart Nederland (AHN) op ca. 6 á 7 meter +NAP. Dit betekent dat eventuele resten op enkele meters onder het maaiveld kunnen worden verwacht. De historische dorpskern van Katwijk aan Zee is als waarde opgenomen op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart van de gemeente Katwijk. De kans op archeologische sporen wordt voor deze zone als zeer groot geacht. Als uitgangspunt geldt de bebouwing en ontwikkeling tot 1850.

De locatie is gelegen buiten de limeszone, zoals weergegeven op de beleids- en advieskaart. Op grond van de beleids- en advieskaart kan voor deze locatie een vrijstelling worden opgenomen tot 100 centimeter -maaiveld, evenals voor gebieden tot een omvang van maximaal 100 m2. Dit komt overeen met de dubbelbestemming Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied 2.

Conclusies

Voor de planlocaties blijft de archeologische verwachting van kracht zoals die is weergegeven op de verwachtings- en beleidsadvieskaart. Voor de locaties zijn de dubbelbestemmingen Waarde – Archeologisch verwachtingsgebied 1 en 2 opgenomen op de verbeelding. Aan deze dubbelbestemmingen zijn regels verbonden.