Plan: | Zeeweg 82b en Zuidstraat 65 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0537.bpKATzeewg82b-va01 |
Tientallen eeuwen van ontginnen, bouwen, wonen en werken hebben Zuid-Holland gemaakt tot een cultuurlandschap bij uitstek. Kerken, boerderijlinten, bollenschuren, dorpsgezichten maar ook dijken, verkavelingspatronen en archeologische vindplaatsen getuigen hiervan. Deze cultuurhistorische waarden zijn van grote betekenis voor onze leefomgeving. Daarom willen rijk, provincie maar ook de gemeente Katwijk deze cultuurhistorie behouden of inpassen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.
Toetsingskader
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft recent de digitale handreiking Erfgoed en Ruimtehttp://www.bestemmingsplannen.nl/ro/www.cultureelerfgoed.nl/handreikingerfgoedenruimtegelanceerd. De handreiking is met name bedoeld voor gemeenten en geeft handvatten voor het opstellen van een cultuurhistorische paragraaf in bestemmingsplannen.
Directe aanleiding voor de handreiking is het voorstel tot wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dat eind vorig jaar door de staatsecretaris van OCW naar de Tweede Kamer is gestuurd en naar verwachting medio 2011 in werking treedt. De wijziging betreft een aanvulling van artikel 3.1.6 tweede lid onder a van het Bro. Na wijziging zal in een bestemmingsplan een paragraaf moeten worden opgenomen met “een beschrijving van de wijze waarop met de in het gebied aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten rekening is gehouden”. Voorliggend bestemmingsplan loopt vooruit op deze wijziging.
De provincie wil cultuurhistorie betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen en heeft daarom het erfgoed van Zuid-Holland in kaart gebracht, middels de Cultuurhistorische Hoofdstructuur (CHS). Deze cultuurhistorische kaart kent drie verschillende thema's: historische stedenbouw, historisch landschap en archeologie. De gemeente Katwijk tenslotte stelt in de Beleidsnota Monumentenzorg uit 2006 dat er een beleid moet worden opgesteld dat “voorwaarden schept om de gemeentelijke cultuurhistorische identiteit sterker richtinggevend te laten zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen”.
Naast archeologische waarden zullen hiermee ook cultuurhistorische waarden uitdrukkelijk moeten worden meegewogen bij de voorbereiding van bestemmingsplannen. Vergelijkbaar met de huidige regelgeving voor beschermde stads- en dorpsgezichten dient in ieder bestemmingsplan een afweging gemaakt te worden over de wijze waarop met de cultuurhistorische belangen wordt omgegaan. Daarnaast is in het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan (regels, verbeelding )een analyse verplicht naar de aanwezige cultuurhistorische waarden en een beschrijving van de wijze waarop hiermee is omgegaan.
Cultuurhistorische waarden
De directe omgeving van de planlocaties bestaat uit naoorlogse bebouwing, deze vertegenwoordigen geen monumentale of anderszins cultuurhistorische waarde. Evenmin bevinden zich in de omgeving bijzondere behoudenswaardig elementen zoals molenbiotopen e.d. die een belemmering vormen voor de gewenste ontwikkeling.
Conclusies
De in het plan voorgestelde ontwikkelingen hebben geen gevolgen voor cultuurhistorie. In het plan hoeft geen regeling ter bescherming van cultuurhistorische waarden, anders dan archeologie, te worden opgenomen.