direct naar inhoud van 7.6 Waterbeheerplan 2010 - 2015, Hoogheemraadschap van Rijnland
Plan: Den Weeligenberg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01

7.6 Waterbeheerplan 2010 - 2015, Hoogheemraadschap van Rijnland

In 2008 en 2009 hebben grote veranderingen plaatsgevonden in de wet- en regelgeving voor water- en omgevingsbeheer. De meest essentiële verandering is het principe van watersysteembeheer dat het oppervlaktewaterbeheer, het grondwaterbeheer en het beheer van de waterbodems omvat. Het Waterbeheerplan neemt 2010 als ijkpunt om te inventariseren welke ontwikkelingen en maatregelen reeds in gang zijn gezet en welke knelpunten er nog liggen.

De hoofddoelen zijn: veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water, inclusief een doelmatig en effectief beheer van de afvalwaterketen. Het Hoogheemraadschap stelt zich daarbij steeds de vragen: wat moeten we? Wat willen we? En: wat kunnen we?

7.6.1 Veiligheid

Een van de kerntaken van Rijnland is de inwoners en voorzieningen in het beheergebied te beschermen tegen overstromingen. Daartoe dienen de primaire waterkeringen en de regionale waterkeringen voldoende op hoogte te zijn. Het streven is om in 2015 alle primaire waterkeringen en in 2020 ook alle regionale waterkeringen aan de normen te laten voldoen. Hillegom is niet aangewezen als aandachtsgebied in het kader van de veiligheid tegen overstromingen.

7.6.2 Voldoende water

De zorg voor voldoende water richt zich op de juiste inrichting en beheer van het watersysteem. Een belangrijke opgave is daarbij het baggeren; inzet is om in 2020 alle wateren op de juiste diepte en afmetingen te hebben, zoals in de Legger is vastgesteld. Dit is enerzijds van belang voor de wateraanvoer en de waterafvoer naar de gemalen veilig te stellen. Anderzijds om een schoon en gezond watersysteem te behouden en te verkrijgen. Om de watersystemen verder op orde te krijgen is het actualiseren van het peilbeheer in actuele peilbesluiten en het renoveren van gemalen. Hillegom is niet aangewezen als aandachtsgebied in het kader van voldoende water.

7.6.3 Gezond water

Eerste kernpunt is het voorkomen dat teveel voedingsstoffen in het watersysteem terechtkomen. Daartoe zullen de lozingen uit AWZI's tot een minimum worden beperkt. Daarnaast wordt ingezet op integraal afvalwaterketenbeheer door samenwerking met gemeenten inzake afwaterinzameling, afvalwatertransport en afvalwaterzuivering. Hillegom is één van de gemeenten binnen de samenwerking afvalwaterketen.

Ander punt van aandacht is het zodanig inrichten van het watersysteem dat deze nog beter aansluiten bij de ecologische uitgangspunten en randvoorwaarden, bijvoorbeeld door aanleg van natuurvriendelijke oevers. In de omgeving van het plangebied zijn geen prioritaire waterlichamen aangewezen in het kader van de ecologische doelstellingen (zie afbeelding 33).

Ten slotte is van belang dat Greenport bollenstreek is aangewezen als aandachtsgebied met prioriteit 'midden'. Greenports stellen hoge eisen aan het waterbeheer (peilbeheer gericht op voldoende drooglegging), anderzijds zorgen ze voor een belasting (bestrijdingsmiddelen en nutriënten) van het systeem en krijgen daardoor specifieke aandacht. Zoals reeds aangegeven in paragraaf 7.4.2 is voor het gebied rond De Zilk een apart peilbesluit genomen gericht op een verbeterde drooglegging ten behoeve van de bollenteelt. In dat kader is er voor het gebied ten noordwesten van de kern van Hillegom een wateropgave geformuleerd ten aanzien van de drooglegging. Vanuit de klimaatontwikkelingen heeft

Hillegom in beginsel geen wateropgave.

Het Waterbeheerplan bevat een gebiedsgericht maatregelenpakket voor de in het Waterbeheersplan gestelde doelen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01_0046.jpg"

Afbeelding 33: Uitsnede waterbeheerskaart nr. ROR-36 (bron: Hoogheemraadschap van Rijnland, http://www2.rijnland.prod.waterschapshuis.asp4all.nl/kaarten/ROR-36(A0)-5000.pdf)