direct naar inhoud van 7.4 Stedelijk Waterplan Hillegom 2009 - 2013
Plan: Den Weeligenberg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01

7.4 Stedelijk Waterplan Hillegom 2009 - 2013

Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Hillegom hebben gezamenlijk een waterplan ontwikkeld voor het stedelijke gebied van de gemeente Hillegom. Doel van het Waterplan is het realiseren van een gezond en veerkrachtig watersysteem dat voldoet aan landelijke en Europese normen en is gebaseerd op een gezamenlijke visie van gemeente en heemraadschap op duurzaam waterbeheer. Een belangrijk onderdeel van de watervisie vormt het voorkomen van wateroverlast in woonwijken en op bedrijventerreinen als onderdeel van de afspraken uit het Nationaal Bestuursakkoord Water'. De gemeente draagt daarbij zorg voor een doelmatige inzameling en transport van het afvalwater en het overtollige hemelwater. Het Heemraadschap draagt zorg voor het oppervlaktewatersysteem. Daarnaast zorgt het Hoogheemraadschap voor veilige kaden en dijken en de zuivering van afvalwater.

7.4.1 Waterkwaliteit en - kwantiteit

Voor alle stedelijk wateren in Hillegom wordt gestreefd naar een basiskwaliteit, die in het Waterplan is vastgelegd. Ook wordt gestreefd naar een verbetering van de waterstructuur en het leggen van verbindingen tussen bestaande watergangen en vijvers om de doorstroming te verbeteren en de waterkwaliteit te verbeteren.

In 2009 had de gemeente Hillegom geen water(bergings)opgave voor het stedelijk gebied. Wel kunnen verhoogde waterstanden voorkomen doordat de waterafvoer wordt belemmerd doordat duikers te krap zijn gedimensioneerd. Ook komt plaatselijk wateroverlast voor doordat grondwater of hemelwater niet snel genoeg afgevoerd kunnen worden. In het gemeentelijk rioleringsplan dat in 2010 wordt opgesteld wordt de oorzaak van deze knelpunten onderzocht en waar nodig maatregelen geformuleerd.

7.4.2 Oppervlaktewatersysteem

Het plangebied bevindt zich in het stedelijk gebied ten westen van de oostelijke strandwal in de binnnenduinrandzone waar Hillegom op is ontstaan. In dit gebied liggen afgegraven zandgronden die worden gebruikt voor de bollenteelt. Het watersysteem van Hillegom wordt beheerst door de Leidse Trekvaart aan de westkant, de Ringvaart aan de oostkant en de Hillegommerbeek die de oost-west verbinding vormt. De afwatering verloopt van west naar oost (zie afbeelding 30).

afbeelding "i_NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01_0043.jpg"

Afbeelding 30: Overzichtskaart watersysteem Hillegom (bron: Stedelijk Waterplan, Gemeente Hillegom, p. 6)

Het plangebied maakt deel uit van de regio De Zilk waar in een deel van het boezemland peilvakken worden ingericht om een goede waterhuishouding voor de bollenteelt in dit gebied. Het plangebied ligt in peilvak De Zilk 6.2. De watergangen worden in de winter afgescheiden van het boezemwater en krijgen dan een lager peil (NAP2005 - 0,77m, polderpeil) om de drooglegging te verbeteren. In de zomer periode is het peil weer gelijk aan de boezemwaterstand (NAP2005 -0,61m ). Door de aanleg van peilvakken wordt bergingscapaciteit aan de boezem onttrokken. Om dit te compenseren wordt bij grote peilstijgingen op de boezem tijdelijk de bemaling van de peilvakken gereduceerd dan wel gestopt.

7.4.3 Grondwater

De regionale grondwaterstroming is vanuit de duinen langs de kust oostwaarts richting de diepe Haarlemmermeerpolder. In het stedelijk gebied is vrijwel overal sprake van infiltratie. Ten noordwesten van Hillegom vindt duinvernatting plaats in de Amsterdamse waterleidingduinen. Deze duinvernatting mag geen negatieve effecten hebben voor het ondiepe grondwater in het stedelijk gebied. In de huidige situatie is de drooglegging ter plaatse van de bebouwing 1m tot 1,50m. In de aangrenzende bollenvelden is de drooglegging aanzienlijk minder: 0,25-0,50m (zie afbeelding 31).

afbeelding "i_NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01_0044.jpg"

Afbeelding 31: kaart drooglegging Hillegom (bron: Stedelijk Waterplan Gemeente Hillegom, p. 8)

Ten aanzien van het grondwater wordt in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) opgemerkt dat in het Stedelijk Waterplan (2008) de eerste aanzet is gedaan om te komen tot een invulling van het gemeentelijk grondwaterbeleid. Doordat er weinig peilbuizen in het gebied aanwezig zijn, is er echter weinig inzicht in de lokale grondwatersituatie. Wel is in het kader van het GRP een overzicht gemaakt van de meldingslocaties van locaties waar grondwateroverlast optreedt. Vanwege het ontbreken aan inzicht in de grondwatersituatie moet de gemeente nog een afweging moeten maken welke eisen zij stelt aan nieuwbouw. Deze eisen worden gedurende de planperiode opgenomen in het beleid.

7.4.4 Riolering en afvalwater

In Hillegom ligt een gemengd rioolstelstel. Een groot aantal riooloverstorten komt uit op het stedelijk watersysteem. Gestreefd wordt naar het maximaal afkoppelen van verhard oppervlak; de gemeente heeft hiertoe een afkoppelplan opgesteld.

7.4.5 Veiligheid

In Hillegom ligt een groot aantal keringen in de vorm van boezemkades die het stedelijk gebied beschermen tegen hoge waterstanden in de boezem (het gebied tussen de duinen en de Haarlemmermeer). De veiligheidsnormen voor de boezemkades worden uitgedrukt in overschrijdingsfrequenties. De overschrijdingsfrequentie van de dichtstbijzijnde boezemkade ligt op 1/100 jaar (zie afbeelding 32).

afbeelding "i_NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01_0045.jpg"

Afbeelding 32: overzichtskaart overschrijdingsfrequentie overstromingen (bron: Stedelijk Waterplan, Gemeente Hillegom, p.14)

7.4.6 Water in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen

Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen wordt water van het begin afaan meegenomen in de planvorming. Binnen elk plan wordt apart gekeken naar het aspect water conform de toetsingscriteria die door het Hoogheemraadschap zijn geformuleerd. Ruimtelijke ontwikkelingen bieden daarnaast kansen om het bestaande watersysteem te verbeteren, bijvoorbeeld door schoon verhard oppervlak verantwoord af te koppelen of – waar mogelijk – de aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Voor de directe omgeving van het plangebied zijn geen knelpunten, bijzondere maatregelen of doelstellingen ten aanzien van recreatie of ecologie geformuleerd.

De gemeente Hillegom hanteert als leidraad dat uitlogende materialen (lood, koper, zink etc.) vermeden moet worden, dan wel in gecoate vorm moeten worden toegepast. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor renovaties en groot onderhoud van bestaande bouw.