direct naar inhoud van 7.5 (Ontwerp) Gemeentelijk Rioleringsplan 2010 - 2015
Plan: Den Weeligenberg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01

7.5 (Ontwerp) Gemeentelijk Rioleringsplan 2010 - 2015

In het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) is aangegeven op welke wijze Hillegom invulling geeft aan de zorgplicht die zij heeft voor stedelijk afvalwater, hemelwater en sinds 2008 ook de zorg voor het grondwater. Het GRP is in nauw overleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland opgesteld en heeft een looptijd tot 2015. Op het moment van schrijven van dit bestemmingsplan is de inspraakprocedure van het Gemeentelijk Rioleringsplan nog gaande.

Kernpunt uit het vorige GRP was, naast het inspecteren en reinigen van de riolering, het verbeteren van de kwaliteit van voorzieningen. Daarnaast is gestreefd naar werken in onderhoudsblokken en het realiseren van een meetplan. Beide zijn inmiddels gerealiseerd. Om aan het waterkwaliteitsspoor te voldoen diende verhard oppervlak te worden afgekoppeld.

De riolering van de gemeente Hillegom bestaat grotendeels uit gemengde stelsels. Zo ook ter plaatse van Den Weeligenberg. Het afvalwater van het plangebied (Haarlemmerstraat noord) wordt via een persleiding afgevoerd naar het bemalingsgebied van de gemeente Bennebroek. Uit de emissieberekeningen blijkt dat het stelsel naar behoren functioneert en ruimschoots voldoet aan de eisen van uit de basisinspanning. Enkele overstortdrempels dienen te worden verhoogd waarvoor een aanpassing van de hydraulische capaciteit benodigd is. Deze situatie doet zich echter buiten het plangebied voor.

Bij nieuwbouw streeft de gemeente zo veel mogelijk naar een duurzame ontwikkeling, waarbij inzameling en transport van relatief schoon hemelwater naar de zuivering waar mogelijk beperkt dient te worden. Bij uitbreidingen wordt daarom op dit moment gekozen voor een gescheiden rioolstelsel. In enkele gevallen wordt een verbeterd gescheiden rioolstelsel aangelegd (bijv. industrieterreinen).

De gemeente heeft de wens uitgesproken zoveel mogelijk gebruik te willen maken van duurzame materialen, maar is daarbij ook afhankelijk van initiatiefnemers.

Voor de nieuwbouw zal ook als eis worden gesteld dat het hemelwater wordt afgekoppeld op de riolering en (vertraagd) wordt geloosd op het oppervlaktewater. Dit heeft ook te maken met het feit dat het afvalwater in het buitengebied wordt afgevoerd via drukriolering, die een beperkte capaciteit heeft en daarom dient voor afvoer van afvalwater. Nieuwe panden dienen hemelwater en afvalwater gescheiden aan te bieden.