Type plan: wijzigingsplan
Naam van het plan: Leidsestraat 154
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0534.WPLeidsestraat154-VA01

3.4 Regionaal beleid

3.4.1 Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport
In december 2009 is, door de gemeenteraden van de gemeenten Hillegom, Noordwijk, Teylingen, Noordwijkerhout, Lisse en Katwijk, de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) vastgesteld. De ISG kan worden gezien als een uitwerking van de Regionale Structuurvisie (2009) van de regio Holland-Rijnland en legt het ruimtelijke beleid vast voor de periode tot 2030. De ISG geeft de gemeenschappelijke, ruimtelijke ambities van de zes greenport gemeenten weer.
Binnen de ISG is gekozen voor een uitwerking van de Duin- en Bollenstreek. Het doel van de ISG Duin- en Bollensteek is drieledig:   
  1. het gedetailleerder dan in de RSV vastleggen van het ruimtelijke ontwikkelingskader voor de vitalisering van de Duin- en Bollenstreek tot en met 2030;   
  2. het, in tegenstelling tot de RSV, wettelijk verankeren van het ontwikkelingskader als zelfbindend ontwikkelingskader voor de greenport gemeenten;   
  3. het verschaffen van een planologisch juridische basis voor het verevenen van plankosten op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro).
 
De ISG heeft een integraal karakter en geldt voor het hele buitengebied van de zes greenportgemeenten. Het beleid richt zich hoofdzakelijk op de toekomstige ruimtelijk-functionele ontwikkeling van het buitengebied. Met als doel een gemeenschappelijk inzet voor de herstructurering en revitalisering van de Greenport Duin- en Bollenstreek. Dit in samenspraak met verbetering van de natuurlijke, landschappelijk en recreatieve kwaliteiten.  
Om het doel te bereiken hanteren de gemeenten een aantal pijlers voor het ruimtelijk beleid tot 2030, te weten:       
  • faciliteren van de herstructurering, versterking en vernieuwing van het gehele bollen-, vaste planten- en bloemencomplex in combinatie met verbetering van het landschap;      
  • realiseren van de daarvoor benodigde ruimtelijke functiewijzigingen in de Duin- en Bollenstreek;   
  • bijdragen aan de sociaaleconomische vitaliteit van de greenport gemeenten;        
  • bijdragen aan de verbetering van de bereikbaarheid van de gehele regio Holland-Rijnland.
 
Conclusie
Onderhavig plangebied is dan wel gelegen binnen de ISG, maar maakt hierbinnen onderdeel uit van het bebouwingslint langs de Leidsestraat en niet van de bollengrond. Het ruimtelijk beleid zoals omschreven in het ISG Duin- en Bollenstreek is daardoor niet van toepassing op onderhavig initiatief. De herontwikkeling van de schuur is tevens een gevolg van de schaalvergroting binnen de Bollensector. De oude schuur is als bedrijfsmatig gebouw daardoor niet meer rendabel te exploiteren. Als cultureel erfgoed blijft het behouden maar als bedrijfsgebouw kan het niet meer bijdragen aan de greenpoort.
Tenslotte draagt de functiewijziging bij aan de pijler van het ISG door op sociaaleconomisch vlak de vitaliteit van het gebied te stimuleren.