Plan: | Willem Royaardsplein |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0320GWRoyplein-30CO |
Het winkelcentrum Duinzigt stamt uit de jaren '70 en is gebouwd als laatste uitbreiding van de wijk Benoordenhout in de gemeente Den Haag. Het winkelcentrum is centraal gelegen in de wijk en heeft een ruim verzorgingsgebied. Door de sterke positie van de huidige supermarkt (AH) is het winkelcentrum dominant ten opzichte van de andere boodschappencentra in de wijk. De komst van het ICC, de uitbreiding van de NATO en TNO alsmede de veranderende (met name verjonging van de) bevolkingssamenstelling in de wijk zijn ingrediënten voor een succesvol boodschappencentrum voor de komende 15 tot 20 jaar maar dan moet het aanbod en de sfeer meegaan met de eisen van deze tijd. Daartoe zijn al vanaf 1988 door opeenvolgende investeerders pogingen ondernomen om het winkelcentrum te revitaliseren, voor het laatst in 2007 toen een Nota van Uitgangspunten (NvU) is vastgesteld (RIS149008) die uiteindelijk niet tot een herontwikkeling heeft geleid. Het winkelcentrum is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bewoners van Benoordenhout. Echter door het almaar uitblijven van investeringen is de aantrekkingskracht ten opzichte van andere centra teruggelopen en is leegstand ingetreden.
Het winkelcentrum aan het Willem Royaardsplein is in 2014 aangekocht door WP Retail Invest Duinzigt CV (WPRI). WPRI heeft hiervoor overleg gezocht met diverse belanghebbenden rondom het winkelcentrum door een klankbordgroep in te stellen. In nauw overleg met deze klankbordgroep heeft WPRI een plan ontwikkeld dat ondermeer meer ruimte biedt aan een nieuwe en gelijkvloerse supermarkt en een grote ondergrondse parkeergarage.
Op 5 juli 2016 heeft het college vervolgens de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) waarin de randvoorwaarden voor de herontwikkeling zijn opgenomen. De NvU is op 22 september 2016 besproken in de commissie Ruimte en op basis van deze bespreking heeft het college nog extra besprekingen met belanghebbenden gevoerd. Deze besprekingen hebben geleid tot de vaststelling van een gewijzigde Nota van Uitgangspunten (NvU) op 31 januari 2017 (RIS296212). In de gewijzigde NvU is ten opzichte van de eerdere NvU het bouwprogramma verkleind, de oppervlakte van het nieuwe plein vergroot en is de gemeentelijke projectorganisatie aangepast waarmee zij de regie op de herontwikkeling heeft genomen.
Op 22 februari 2017 heeft de commissie Ruimte tijdens een werkbespreking zich laten informeren over de plannen en is gesproken met verschillende belanghebbenden. Tijdens de tweede behandeling in de commissie Ruimte op 29 maart 2017 bleek brede steun voor deze gewijzigde NvU. De gemeenteraad heeft vervolgens in de raadsvergadering van 13 april 2017 de NvU tezamen met een tweetal moties aangenomen waarbij de gemeenteraad zich uitspreekt over het behoud van de drie ondernemers op het plein en de ontwikkelaar en winkeleigenaren en belanghebbenden oproept om het overleg verder op te starten. Daarnaast heeft de gemeenteraad verzocht om het winkeloppervlakte voor de tweede trekker te verkleinen, dan wel het anders in te delen - op een financieel haalbare wijze, zodat tegemoet gekomen wordt aan de (resterende) bezwaren in de wijk. Beide moties zijn inmiddels afgedaan.
Op 19 december 2017 heeft het college van B&W ingestemd met de inhoud van het projectdocument Winkelcentrum Duinzigt en ingestemd met de onderliggende grondexploitatie winkelcentrum Duinzigt (HA-74), waarna deze stukken ter goedkeuring aan de gemeenteraad zijn voorgelegd. Op 15 februari 2018 heeft de gemeenteraad haar goedkeuring verleend.
Vervolgens ondertekenden de nieuwe eigenaar van het winkelcentrum WP Retail Invest (WPRI) en de gemeente Den Haag op 7 juni 2018 de samenwerkingsovereenkomst voor de herontwikkeling van het winkelcentrum Duinzigt aan het Willem Royaardsplein. Het plan voorziet in modernisering van het verouderde winkelcentrum en uitbreiding van het (winkel) areaal.
Hoewel de door de gemeenteraad goedgekeurde (her)ontwikkeling niet past binnen de vigerende beheersverordening Benoordenhout Noord-Oost (vastgesteld op 19 april 2012) sluit het wel volledig aan bij de ambitie van de gemeente om het Willem Royaardsplein als levendig plein te herontwikkelen. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging benodigd waartoe dit (postzegel) bestemmingsplan is opgesteld.
De projectlocatie wordt bepaald op basis van de hiervoor genoemde stukken (waaronder de NvU) en op kaart 1 weergegeven.
Kaart 1: projectlocatie herontwikkeling Willem Royaardsplein ( letop projectgrens gelijk met bp grens).
Het doel van bestemmingsplan Willem Royaardsplein is het vastleggen van de planologisch-juridische kaders zoals beschreven in de samenvatting en in voorgaande paragraaf beschreven nieuwe ontwikkeling.
Het bestemmingsplan maakt daarmee een aantal nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk. Samengevat worden deze in juridisch planologisch zin met dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.
Voorts wordt dit bestemmingsplan in overeenstemming gebracht met de huidige wet- en regelgeving alsook het op dit moment geldende gemeentelijke beleid.
Een volledige beschrijving van deze herontwikkeling is opgenomen in hoofdstuk 5.2.
Het plangebied ligt in de wijk Benoordenhout van de gemeente Den Haag. De begrenzing van het plangebied wordt gevormd door de Esther de Boer - van Rijklaan, Nyelantstraat, Theo Mann-Bouwmeesterlaan en de Amerikaanse Kerk zoals op kaart 2 weergegeven:
kaart 2: begrenzing van het plangebied
Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein vervangt (gedeeltelijk) de volgende bestemmingsplannen:
Beheersverordening | vastgesteld | Inwerkingtreding | onherroepelijk | ||
Benoordenhout Noord Oost | 11 oktober 2012 | 3 mei 2012 | direct |
kaart 3: vigerende bestemmingsplannen
Naast bestemmingsplannen die op een specifiek plangebied van toepassing zijn, kent de gemeente Den Haag een aantal parapluherzieningen die op heel het gemeentelijke grondgebied van toepassing zijn en die door dit bestemmingsplan voor wat betreft het plangebied worden vervangen:
De wijze waarop bestemmingsplan Willem Royaardsplein het beleid in de parapluherzieningen vervangt, is beschreven in hoofdstuk 5.5 Keuze en verantwoording van bestemmingen.
In hoofdstuk 1 Inleiding is de aanleiding voor het opstellen van een bestemmingsplan voor het plangebied toelichting Bestemmingsplan Standaard Den Haag 2017 aangegeven. Ook zijn de doelen die met het bestemmingsplan worden beoogd, omschreven. Om deze doelen in een bestemmingsplan gestalte te geven wordt enerzijds in hoofdstuk 2 Beschrijving van de bestaande situatie de bestaande situatie beschreven, anderzijds is voor de verduidelijking van een deel van de doelen in de hoofdstukken 3 Beleidskaders en 4 Fysieke leefomgevingsaspecten een selectie gemaakt uit de relevante beleidsnota's en regelingen die op dit plangebied van toepassing zijn. Daaruit zijn vervolgens beleidsuitspraken voor het plangebied afgeleid. Hoofdstuk 3 Beleidskaders bevat de beleidsuitspraken ten aanzien van ruimtelijk en sectoraal beleid. Hoofdstuk 4 Fysieke leefomgevingsaspecten ten aanzien van de milieukwaliteitseisen. Bij de keuze van bestemmingen in hoofdstuk 5 Planbeschrijving, is aangeven welke bestemmingen en bestemmingsregelingen uit deze beleidsuitspraken zijn afgeleid voor de bestaande (en de te ontwikkelen) situatie. In dit hoofdstuk worden buiten de planbeschrijving, ook de gekozen bestemmingen en bestemmingsregelingen globaal beschreven. Op de economische uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan wordt in hoofdstuk 6 Economische uitvoerbaarheid ingegaan. In hoofdstuk 7 Overleg en inspraak wordt verslag gedaan van het overleg en de inspraak.
Om te beschrijven op welke wijze rekening wordt gehouden met de verschillende waarden in het gebied en de verhoudingen van het plangebied tot het aangrenzende gebied, worden achtereenvolgens de ontstaansgeschiedenis, het cultureel erfgoed, de ruimtelijke structuren die in de loop van de tijd zijn ontstaan en de functionele opbouw van het plangebied beschreven.
Het gebied van het Benoordenhout is gelegen op oude duingrond en wordt van oudsher bijna evenwijdig aan de kust doorsneden door drie wegen: de Waalsdorperweg, de Wassenaarseweg en de Benoordenhoutseweg, die lange tijd ondergeschikt was aan de door het Haagse Bos lopende Leidse Straatweg. Een lager gelegen veengebied vanaf de Wassenaarseweg tot de Benoordenhoutseweg had de naam Benoordenhoutse polder. Vanaf het midden van de zestiende eeuw groeiden boerderijen hier uit tot grote en kleine buitenplaatsen. Zo waren er de landgoederen Oostduin, Arendsdorp, Clingendael en Waalsdorp. In de 19de eeuw werden landschapsparken aangelegd in de Engelse stijl.
kaart 4: Benoordenhout in 1757
De gronden waren bijna geheel in handen van de familie Van Bylandt (Oostduin- Arendsdorp) en de familie Van Brienen (Clingendael). Tot 1884 behoorde vrijwel het hele gebied tot Wassenaar. Een klein deel van het huidige Benoordenhout was Haags grondgebied, namelijk het zuidwestelijk stuk grenzend aan het Kanaal. Hier zou het landschap het eerst veranderen met de aanleg van de Haagse Diergaarde (1863) en de bouw van het Nassaukwartier (1894-1902).
kaart 5: Benoordenhout in 1899
De verdere ontwikkeling van het gebied was pas mogelijk na de door belastingverhoging gedwongen verkoop van het overgrote deel van het grondbezit van de Van Bylandts en de aanvaarding van het Uitbreidingsplan van Berlage in 1911. Alhoewel gravin van Bylandt bedongen had dat alleen huizen om het restant van haar landgoed zouden worden gebouwd, zijn op dit beding vanaf het begin uitzonderingen gemaakt. Door de gunstige ligging ten opzichte van het centrum en de uitvalswegen bleek de wijk zeer aantrekkelijk voor de vestiging van kantoren. De eerste waren de kantoren van de Nederlandsch-Indische Spoorwegen (1915) aan de Wassenaarseweg en van de B.I.M. (Shell) aan de Carel van Bylandtlaan (1916).
kaart 6: fragment van Uitbreidingsplan van Berlage in 1911
Bij de aanleg van de wijk, die zeer geleidelijk van west naar oost verliep, heeft men rekening gehouden met het gecultiveerde landschappelijke karakter zoals dat in de l9e eeuw was ontstaan. Het plan van Berlage is alleen ten zuiden van de Wassenaarseweg in grote lijnen gevolgd. De rest is ontstaan met deelplannen. Lanen van vroegere buitenplaatsen werden met zorg omringd door luxehuizen. De Van Hogenhouck Van Soutelandelaan en Van Montfoortlaan getuigen hiervan. Rond 1930 had men de grens bereikt van de Van Hoytemastraat en de Van Hogenhoucklaan. De aanleg van de Van Alkemadelaan tot de Waalsdorperweg was in 1927 een feit. In 1938 werd deze brede laan verlengd naar Scheveningen. Voor het profiel ging de gemeente uit van forse appartementsgebouwen maar de belangstelling hiervoor nam in de loop van de jaren dertig af, waardoor er slechts een paar, waaronder “Duinwyck”, zijn gerealiseerd. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog lag de bebouwingsgrens op de Hart Nibbrigkade, Van Alkemadelaan, Van Ouwenlaan, de Van Mojalenlaan, Van Soutelandelaan, Nyelantstraat, Waalsdorperweg en de Frederik- en Alexanderkazerne.
kaart 7: Benoordenhout in 1931
Na de Tweede Wereldoorlog werdt het Uitbreidingsplan van Dudok in 1949 vastgesteld en heeft het Benoordenhout enkele ingrijpende wijzigingen ondergaan en is de wijk uitgebreid richting Wassenaar met de buurt Clingendael (tussen de Hart Nibbrigkade en de Thérèse Schwartzestraat) en de buurt Duinzigt, die is vernoemd naar Nederlandse acteurs (Willem Royaardsplein e.o.).Wat de wijzigingen in het vooroorlogse deel betreft zijn het meest ingrijpend geweest de bouw in de jaren zestig en zeventig van het Provinciehuis en het kantoor voor Rijkswaterstaat op de plaats van de Haagse Diergaarde. In geen enkel opzicht werd hier rekening gehouden met de schaal, structuur en hoge kwaliteit van de wijk. (In het begin van de jaren negentig zal het kantoor van de Kamer van Koophandel naast het gebouw van Rijkswaterstaat worden gebouwd).
kaart 8: fragment van Uitbreidingsplan van Dudok in 1949
Ook het restant van het landgoed Oostduin-Arendsdorp, dat het groene hart van de wijk vormt, werd keer op keer verkleind door gebouwen van soms zeer forse schaal en enkele huizen aan de Oostduinlaan, de Goetlijfstraat en de Van Hogenhoucklaan en luidden dit verdichtingsproces reeds voor de oorlog in. In de jaren vijftig en zestig volgden een bejaardentehuis aan de Goetlijfstraat, enkele huizen en het 66 meter hoge Shellkantoor aan de Oostduinlaan van ir. H.E. Oud. Met de bouw in de jaren zeventig van een zeer groot complex serviceflats en de forse uitbreiding van het Shellkantoor aan de Wassenaarseweg plus de uitbreiding van het eerdergenoemde bejaardentehuis is momenteel een kritieke grens voor het landgoed bereikt.
Duinzigt is een buurt die meest noordoostelijk gelegen is in de wijk Benoordenhout. In het verleden (tot de Tweede Wereldoorlog) lag in dit gebied de golfbaan van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club. Bij de Waalsdorperweg is nog altijd het toegangshek te zien van de voormalige golfclub. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef weinig van de golfbaan over nadat de Duitsers er tankgrachten groeven.Vanaf de Ruychrocklaan is nog één van de oude golfholes te zien die zich uitstrekt in Clingendael. Duinzigt wordt begrensd door respectievelijk de Van Alkemadelaan, de Oude Waalsdorperweg die overgaat in de Landscheidingsweg, de gemeente Wassenaar en het landgoed Clingendael. De buurt kan in twee delen gesplitst worden. Aan de kant van de Van Alkemadelaan staan huizen en appartementen die niet meer dan drie verdiepingen hebben, aan de Wassenaarse kant werden eind 70'er jaren flatgebouwen neergezet waar veel (oudere) welgestelden en liberalen wonen. Daartussen ligt het Willem Royaardsplein, een rechthoekig plein met bomen, omringd door winkels, restaurants en andere voorzieningen.
Dit kleine winkelcentrum werd in 1979 opgeleverd. Het ligt in een strook met andere voorzieningen, zoals de naastliggende (in architectonische zin) bijzondere Amerikaans protestante kerk. Het gebouw was voor het eerst te zien op de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel. Na de tentoonstelling is het in 1962 herbouwt in de wijk Duinzigt om zo te voorzien in een gebouw voor de Amerikaans protestante gemeenschap. In Den Haag werd sinds 1903 een Engelse dienst gehouden in de kapel van het Bronovo-ziekenhuis, eerst voor diplomaten en toeristen en later ook voor de groeiende expat-gemeenschap. In 2014 werd het tot rijksmonument benoemd. De komst van het Internationale Strafhof aan de Oude Waalsdorperweg heeft gezorgd voor veranderingen in de wijk. Al in 2013 is het benzinestation aan de bocht van de Waalsdorperweg vervangen door het appartementencomplex de Bouwmeester. Sinds de opening van het Internationaal Strafhof in 2015 bezoeken de werknemers en gasten van het Internationaal Strafhof vaak ook het winkelcentrum Duinzigt, wat een nieuwe impuls hieraan heeft gegeven.
Zie ook het Haags gemeentearchief.
De Rijksdienst helpt gemeenten om hieraan te voldoen met de Handreiking erfgoed en ruimte. Hierin staat hoe gemeenten zo’n inventarisatie en analyse kunnen uitvoeren. Ook wordt in deze handreiking aangegeven op welke wijze gemeenten cultuurhistorische waarden kunnen opnemen in een bestemmingsplan, compleet met voorbeeldregels. Handreiking erfgoed en ruimte en de publicatie 'Cultureel erfgoed en ruimte, gebieds- en ontwikkelingsgerichte erfgoedzorg in de ruimtelijke ordening'.
Het begrip cultuurhistorie heeft drie aspecten:
Cultureel erfgoed omvat 'sporen, objecten en patronen/structuren die, zichtbaar of niet zichtbaar, onderdeel uitmaken van onze leefomgeving en een beeld geven van een historische situatie of ontwikkeling. Het omvat zowel het archeologisch, historisch-(steden)-bouwkundig als het historisch-landschappelijk erfgoed.
In deze paragraaf staat een beschrijving van de in het plangebied toelichting Bestemmingsplan Standaard Den Haag 2017 aanwezige cultuurhistorische waarden en in de grond aanwezige of te verwachten monumenten.
Het bestemmingsplan is een belangrijk instrument om cultuurhistorische waarden in een gebied te beschermen. In 2010 is in het Besluit ruimtelijke ordening opgenomen dat gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen rekening moeten houden met cultuurhistorische waarden. Binnen het plangebied Willem Royaardsplein is onderzoek verricht naar de cultuurhistorische waarden; hierbij is het volgende aangetroffen:
Het Benoordenhout wordt gekenmerkt door een grote mate van harmonie, zonder dat gesproken kan worden van uniforme bebouwing. Duidelijk is te zien dat de wijk geleidelijk tot stand is gekomen, waarbij men met kleine invullingen de wijk verder opbouwde. De harmonie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ligging in het groen en de grote mate van overeenkomst in bouwhoogte, geleding en materiaal voor zover het woonhuizen betreft.
Twee bouwlagen met een kapverdieping, dan wel drie lagen met een plat dak overheersen. Vanaf het begin was de opzet een luxe woonwijk te bouwen. Ondanks de vestiging van enkele grote kantoren heeft de wijk dit karakter weten te behouden.
Het overgrote deel van het vooroorlogse Benoordenhout toont een sobere baksteen-architectuur, waarin horizontale accenten van liggende vensters, overstekende daklijsten en betonbanden bepalend zijn. Opvallend is het feit dat vrijwel geen bouwblok één type architectuur kent. Rijtjes herenhuizen, panden met beneden- en bovenwoningen, flatgebouwen, vrijstaande huizen, scholen en andere gebouwen komen naast elkaar voor.
Uit architectuurhistorisch oogpunt zijn de uitzonderingen op het algemene beeld van woningbouwarchitectuur in baksteen van belang, namelijk enkele kantoorgebouwen, scholen, kerken, villa's en luxe appartementen. Opmerkelijk zijn de voor de Nieuwe Haagse School kenmerkende villa's van J.J. Brandes, die onder meer een complex aan de Ruychrocklaan/Van Ouwenlaan heeft gebouwd.
Het Benoordenhout combineert het grootstedelijke karakter met dat van een groen villadorp. Ook toont zij een staalkaart van typologisch en architectuurhistorisch belangwekkende gebouwen uit de periode 1900-1940.
Het ruimtelijke karakter van deze woonwijk wordt bepaald door de typische schaal en structuur van het vooroorlogse bebouwingsbeeld, gekenmerkt door de grote harmonie in de baksteen-woonhuisarchitectuur en de homogeniteit in verschillende straatwanden, die leidt tot hoogwaardige stedenbouwkundige ensembles. Daarnaast onderscheidt zich de waarde van de huizen in het Nassaukwartier en voorts van veel gebouwen met een hoge architectuurhistorische kwaliteit.
Bijzonder is het plan van Berlage dat alleen ten zuiden van de Wassenaarseweg in grote lijnen is gevolgd. De groenstructuren en het landschappelijke karakter van de straten en lanen met hun zichtassen en groen bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van de wijk. De herkenbaarheid van lanen van vroegere buitenplaatsen omringd door fraaie huizen geeft aan de wijk een extra dimensie en de openbare ruimte met veel groen herinnert aan het landschappelijke karakter van de negentiende-eeuwse situatie.
Binnen het plangebied staan geen monumentale bomen. Op 23 juli 2019 is er een bomeninventarisatie uitgevoerd voor het Willem Royaardsplein en omgeving. Hieruit blijkt dat er op de locatie 67 bomen aanwezig zijn. Op circa 300 meter afstand bevindt zich het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkerheide.
Het gebied is onderdeel van het Rijksbeschermd stadsgezicht Benoordenhout zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening MSP/43/07 en zoals is omschreven in de toelichting bij dit besluit om het Benoordenhout aan te wijzen als beschermd stadsgezicht in de zin van artikel 1, onder g van de Monumentenwet 1988.
Doel van de aanwijzing is de karakteristieke met de historische ontwikkeling samenhangende structuur en ruimtelijke kwaliteit van het gebied te onderkennen als zwaarwegend belang bij de verdere ontwikkelingen binnen het gebied. De aanwijzing beoogt op die wijze een basis te geven voor een ruimtelijke ontwikkeling die inspeelt op de aanwezige kwaliteiten, daarvan gebruik maakt en daarop voortbouwt.
Binnen beschermde gezicht zijn de belangen waarop de bescherming is gericht, niet overal gelijk van aard en gewicht. Dit blijkt ook uit de bijgevoegde inventarisatiekaart (Rijksdienst voor de Monumentenzorg, nummer S 9313, waarop de historisch-ruimtelijke waarde van Benoordenhout in haar huidige verschijningsvorm in grote trekken is weergegeven.
De te beschermen waarden van het plangebied worden in het aanwijzingsbesluit en de daarbij behorende toelichting, als volgt gewaardeerd:
Het plangebied maakt onderdeel uit van het Rijksbeschermd stadsgezicht Benoordenhout, vastgesteld op 29 oktober 1996. De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht is erop gericht om de waardevolle karakteristieken binnen een gebied in stand te houden en te versterken. Het ruimtelijk karakter van deze woonwijk wordt bepaald door de typische schaal en structuur van het vooroorlogse bebouwingsbeeld, gekenmerkt door de grote harmonie in de bakstenen woonhuisarchitectuur en de homogeniteit in verschillende straatwanden, wat leidt tot hoogwaardige stedenbouwkundige ensembles. Daarnaast onderscheidt zich in cultuurhistorische opzicht de waarde van de huizen in het Nassaukwartier. Voorts de waarde van veel gebouwen met een (nationaal gezien) hoge architectuurhistorische kwaliteit.
De strook waarin het winkelcentrum ligt is vanaf de jaren zeventig ontwikkeld, evenals de grootschalige woonbebouwing tegenover het winkelcentrum. Winkelcentrum en omgeving horen niet tot de waarden van het beschermd stadsgezicht.
Aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt niet tot individuele bescherming van gebouwen.
In het plangebied zijn geen gebouwde monumenten aanwezig. Aangrenzend aan het plangebied zijn de volgende rijksmonumenten opgenomen in het register als bedoeld in artikel 6 van de Monumentenwet 1988:
In de directe omgeving van het plangebied:
Esther de Boer-van Rijklaan 20 - American Protestant Church (Expo-paviljoen) - Rijksmonument (sinds 2014) nr.532190 - bouwjaar 1957-1962 - architect: Calame-Rosset, P.
Aangrenzend aan het plangebied zijn de volgende beeldbepalende panden, al dan niet opgenomen in het Monumenten Inventarisatie Project (MIP), aanwezig:
Adres | Beschrijving |
Van Neckstraat - Van Kijfhoeklaan | Dit bouwblok grenst aan het plangebied en is aangegeven als 'belangrijke bebouwing vanwege de hoge ensemblewaarde' |
Het betreffende ensemble wordt door de ontwikkelingen die in dit bestemmingsplan mogelijk wordt gemaakt niet gesloopt of qua straatbeeld aangetast.
Voor meer informatie zie het Haags Monumenten Informatiesysteem.
Het bestemmingsplangebied is volgens de Nieuwe Geologische kaart van Den Haag en Rijswijk gelegen in het strandwallenlandschap, op de rand van een smalle strandwal. De noordelijke helft van het plangebied ligt in de strandvlakte. Dit landschap heeft zijn vorm gekregen vanaf ca. 5000 v. Chr. door het ontstaan van zandruggen parallel aan de kustlijn. Door vorming van steeds nieuwe strandwallen werd de kustlijn langzamerhand naar het westen toe verlegd.
Strandwallen hebben in zijn algemeenheid een hoge archeologische verwachting. Deze zandruggen waren al vrij snel na hun ontstaan bewoonbaar en ook aantrekkelijk voor onze verre voorouders. Op deze strandwal zijn vondsten bekend van vuursteen uit de prehistorie en aardewerk uit de ijzertijd of Romeinse tijd. Ook op korte afstand van het plangebied zijn vindplaatsen bekend, zoals een bronstijdnederzetting bij ziekenhuis Bronovo, en aan de Oude Waalsdorperweg sporen uit de bronstijd, een grafveld uit de ijzertijd en sporen van een boerderijcomplex uit de 12de eeuw.
Het plangebied is in de middeleeuwen nooit overdekt geraakt door stuifzand van het Jong Duin. In plaats daarvan lag hier een met sloten dooraderd cultuurlandschap met enkele verspreid liggende boerderijen. Vanaf het midden van de 16de eeuw groeiden enkele daarvan uit tot landgoederen, zoals Waelsdorp. Tot in de 20ste eeuw bleef deze situatie vrijwel ongewijzigd, totdat de eerste woningbouw in het gebied plaatsvond. In de jaren zestig van deze eeuw volgden nieuwbouwactiviteiten in en rond het plangebied.
Voor een deel van het plangebied is in een eerder stadium een archeologisch bureau- en booronderzoek uitgevoerd. Bij het booronderzoek kon worden vastgesteld dat de bodemopbouw niet overeen kwam met de situatie op de geologische kaart. In het onderzochte gebied bleek de ondergrond te bestaan uit een strandwal met geërodeerde lage duinkopjes. In de tussenliggende lage delen was veen aanwezig. In het uiterste zuidoosten van het plangebied heeft zich op de strandwal een bodem gevormd, maar daarin zijn bij het onderzoek geen archeologische resten aangetroffen.
Bovenstaande houdt in dat het onderzochte deel van het plangebied is vrijgegeven voor ontwikkeling. Voor het niet-onderzochte deel blijft de archeologische verwachting bestaan. Dit deel is op de plankaart aangegeven met een dubbelbestemming 'Waarde Archeologie'.
[afdeling Archeologie kan in het kader van voorvisie en bro overleg nader adviseren op basis van verricht aanvullend archeologisch onderzoek, laatste stand van zaken is dat de dubbel bestemming in zijn geheel kan komen te vervallen, uitzetten bij DSB Archeologie]
Ruimtelijke hoofdstructuur
Het Benoordenhout is gebouwd in de periode 1894 (bouw Nassaubuurt) tot ca. 1950 (Duinzigt 1970). De stedenbouwkundige opbouw van het Benoordenhout is ontleend aan de van oudsher aanwezige wegen en het patroon van de waterlopen. De Waalsdorperweg vormde de scheiding met het duinlandschap.
Door de aanleg van de Van Alkemadelaan, als verlenging van de Laan van Nieuw Oost Indië door het Haagse Bos, is ook daar niet meer volgens het plan van Berlage gebouwd. Veel appartementsgebouwen, maar ook de voor het Benoordenhout typische Haagse School krijgen een plek langs de statige lanen. Het gebied Uilenburg wordt pas na de Tweede Wereldoorlog bebouwd. Dit gebied wordt gekenmerkt door de typerende Wederopbouwarchitectuur uit de periode 1945-1959. Vanaf 1960 worden de dan nog niet bebouwde gebieden bebouwd met gebouwen van aanzienlijke hoogte. Het deel Duinzigt is gebouwd vanaf 1960.
kaart 9: De wijk Benoordenhout
Bebouwingsbeeld
Het Benoordenhout wordt gekenmerkt door een grote mate van harmonie, zonder dat gesproken kan worden van uniforme bebouwing. Duidelijk is te zien dat de wijk geleidelijk tot stand is gekomen, waarbij men met kleine invullingen de wijk verder opbouwde. De harmonie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de ligging in het groen en de grote mate van overeenkomst in bouwhoogte, geleding en materiaal voor zover het woonhuizen betreft. Twee bouwlagen met een kapverdieping, dan wel drie lagen met een plat dak overheersen. Vanaf het begin was de opzet een luxe woonwijk te bouwen. Ondanks de vestiging van enkele grote kantoren heeft de wijk dit karakter weten te behouden. Rijtjes herenhuizen, panden met beneden- en bovenwoningen, flatgebouwen, vrijstaande huizen, scholen en andere gebouwen komen naast elkaar voor. Voor het bebouwingsbeeld zijn de uitzonderingen op het algemene beeld van woningbouwarchitectuur in baksteen van belang, namelijk enkele kantoorgebouwen, scholen, kerken, villa's en luxe appartementen.
Het ruimtelijke karakter van deze woonwijk wordt bepaald door de typische schaal en structuur van het vooroorlogse bebouwingsbeeld, gekenmerkt door de grote harmonie in de baksteen-woonhuisarchitectuur en de homogeniteit in verschillende straatwanden, die leidt tot hoogwaardige stedenbouwkundige ensembles. De groenstructuren en het landschappelijke karakter van de straten en lanen met hun zichtassen en groen bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van de wijk. De herkenbaarheid van lanen van vroegere buitenplaatsen omringd door fraaie huizen geeft aan de wijk een extra dimensie en de openbare ruimte met veel groen herinnert aan het landschappelijke karakter van de negentiende-eeuwse situatie.
Duinzigt
Duinzigt wordt begrensd door respectievelijk de Van Alkemadelaan, de Landscheidingsweg, de gemeente Wassenaar en het landgoed Clingendael. Duinzigt heeft een totale oppervlakte van 63 hectare. Het aantal inwoners in Duinzigt is 2.495 in 2018 in 1.425 huishoudens.
kaart 10: De buurt Duinzigt
De buurt kan in twee delen gesplitst worden. Aan de kant van de Van Alkemadelaan staan huizen en appartementen die niet meer dan drie verdiepingen hebben, aan de Wassenaarse kant werden eind 70'er jaren flatgebouwen in een open verkaveling gebouwd. In het midden van de buurt, tussen de Theo Mann-Bouwmeesterlaan en de Esther de Boer van Rijklaan bevindt zich een centrum gebied met bijzondere voorzieningen, waaronder het winkelcentrum Duinzigt. Het Willem Royaardsplein met de omliggende winkels en voorzieningen is de ontmoetingsplek voor de buurtbewoners.
afbeelding 11: een luchtfoto van het centrum van de buurt Duinzigt
Winkelcentrum Duinzigt
Het winkelcentrum Duinzigt stamt uit de jaren '70 en is gebouwd als laatste uitbreiding van het Benoordenhout. Het winkelcentrum is centraal gelegen in de wijk en heeft een ruim verzorgingsgebied.
Het winkelcentrum bestaat uit een op de hoek met de Theo Mann-Bouwmeesterlaan gelegen tweelaags gebouw waarin op begane grond en in de kelder een Albert Heijn supermarkt zich bevindt met erboven een grotendeels leegstaande ruimte (voormalig poolbiljart centrum). In het verlengde van de hoek hiervan is aan het plein een winkelstrip met daarboven appartementen gelegen. Aan twee andere zijden van het plein bevinden zich paviljoens, onderling verbonden door een zware luifel. In de paviljoens bevinden zich verschillende winkels, horeca en een sauna. Rondom het Willem Royaardsplein zijn standplaatsen (bloemen) en twee kiosken (shoarma en vis) aanwezig. Tussen het winkelcentrum en de Amerikaanse Kerk ligt een openbaar parkeerterrein.
afbeelding 12: een luchtfoto van het winkelcentrum Duinzigt
De winkelruimten aan het Willem Royaardsplein zijn allen in eigendom van de ontwikkelaar WPRI. De aanwezige appartmentwoningen boven de winkelruimten zijn particulier eigendom (VVE). Het naastgelegen parkeerterrein, waarop de gewenste nieuwbouw zich voor een belangrijk deel afspeelt, is eigendom van de gemeente Den Haag. Hierop is aanwezig een gebouwtje voor de HTM ten behoeve van een toiletruimte voor chauffeurs.
Het plangebied wordt ontsloten door middel van de Theo Mann Bouwmeesteraan die over gaat in de Waalsdorperweg. Beide wegen zijn conform de kadernota Straten Wegen en Land (RIS 280303) aangemerkt als wijkontsluitingsweg. Wijkonsluitingswegen geven direct toegang tot woon- en verblijfsgebieden. Op deze wegen is een maximumsnelheid van 50 km/u toegestaan. Wijkontsluitingswegen hebben geen functie voor het doorgaand autoverkeer. Een goede doorstroming van deze weg is dus minder van toepassing dan een goede ruimtelijke inpassing. Wijkontsluitingswegen hebben een wegprofiel van 2x1 rijstrook. Deze wegen komen uit op de Oude Waalsdorperweg en de Van Alkemadelaan. De Oude Waalsdorperweg is ook aangemerkt als een wijkontsluitingsweg. De Van Alkemadelaan is richting Scheveningen aangeduid als een stedelijke hoofdweg en richting Haagse Bos als een wijkontsluitingsweg.
Op dit moment wordt het gebied met het openbaar vervoer ontsloten door buslijn 22. Deze heeft langs de Theo Mann Bouwmeester een eindhalte inclusief eindhaltevoorziening. Buslijn 22 zorgt voor een directe verbinding van de wijk met Den Haag Centraal en het centrum.
Het Willem Royaardsplein is op dit moment ingericht als een voetgangersgebied waar fietsen niet is toegestaan. Voor deze situatie is gekozen in samenspraak met de buurt. De fietsers moeten dus op het plein afstappen of hun fiets buiten het gebied laten staan bij de daarvoor aanwezige fietsnietjes en verder lopen. De Waalsdorperweg heeft als belangrijkste toegangsweg naar de wijk nog geen fietsvoorzieningen. Daarom zijn in de zomer van 2019 langs de Waalsdorperweg fietssuggestiestroken gerealiseerd. Deze fietssuggestiestroken sluiten sluiten aan op de al aanwezige fietsstroken langs de Theo Mann Bouwmeesterlaan.
Op dit moment ligt er naast het winkelcentrum een parkeerterrein met circa 73 parkeerplaatsen. Doordat het parkeerterrein op dit moment toegankelijk is voor iedereen, terwijl in de aangrenzende buurten parkeren wordt gereguleerd, kan het parkeerterrein ook worden gebruikt door derden. Zowel overdag als de winkels open zijn alsook in de avonduren na winkelsluitingstijd. In de gehele buurt Duinzigt geldt op dit moment geen parkeerregeling. Toch wordt er in een gedeelte van de wijk een hoge parkeerdruk ervaren. De gemeente heeft in het parkeerbeleid vastgelegd dat er maatregelen nodig zijn als de parkeerdruk boven de 90% ligt. In een aantal straten in de wijk, met een focus rondom het winkelcentrum, ligt de parkeerdruk rond of boven de 90%. Om de parkeerdruk te verlagen is in 2016 een voorstel gedaan voor het invoeren van een parkeerregeling. Dit kon destijds niet rekenen op draagvlak in de wijk. De parkeerdruk is daarom nog steeds hoog wat er mede toe heeft geleid dat door veel oneigenlijk parkeergebruik (anders dan winkelklanten) het winkelcentrum daarvan de negatieve invloed ervaart van verminderde bereikbaarheid en mede daardoor toenemende leegstand.
Na het verlenen van de omgevingsvergunning en het in gebruik nemen van het herontwikkelde winkelcentrum wordt er opnieuw een verkeersstudie gedaan in Duinzigt. Hierbij wordt vooral gekeken naar het parkeren en de algemene bereikbaarheid in de nieuwe situatie.
In en rond het Benoordenhout is een aantal groengebieden gelegen. In het plangebied liggen delen van de uitlopers van de landgoederen Clingendael en Oosterbeek. Het voor Benoordenhout kenmerkende groen wordt binnen het plangebied vooral gevormd door groene lanen en straten en de bredere singels met groenstroken als onderdeel van een oude groene "loper" door het gebied (van Soutelandelaan). In het Benoordenhout is een aantal sportcomplexen gevestigd. De complexen zijn omzoomd door groen. De Bosjes van Zanen maken onderdeel uit van de "Stedelijke Groene Hoofdstructuur". Het overige aanwezige groen bestaat voornamelijk uit laanbeplanting langs de Waalsdorperweg, Wassenaarseweg en Van Alkemadelaan en de boombeplanting langs de lijn Groenhovenstraat - Goetlijfstraat - Van Montfortlaan met de haaks erop staande Van Hogenhoucklaan.
In het plangebied staan voornamelijk bomen en een aantal heggen. Voor het onderdeel sootenbescherming op basis van de Wet natuurbescherming (Wnb) wordt verwezen naar hoofdstuk 4.6.3 Soortenbescherming
In het plangebied is geen water aanwezig en qua huidige planologische regeling is de beheersverordening Noord-Oost van toepassing.
Het plangebied maakt tevens onderdeel uit van een aandachtszone grondwaterbeschermingsgebied in het kader van de Provinciale Milieu Verordening.
Het bestemmingsplangebied is volgens de Nieuwe Geologische kaart van Den Haag en Rijswijk gelegen in het strandwallenlandschap, op de rand van een smalle strandwal. De noordelijke helft van het plangebied ligt in de strandvlakte.
De kwaliteit van de bodem en eventueel aanwezige verontreiniging komt in hoofdstuk 4 aan de orde.
Onder het huidige parkeerterrein ligt een hoofdriolering welke in gebruik moet blijven tijdens werkzaamheden en in de toekomstige situatie. Hierdoor zal de hoofdriolering verlegd moeten worden naar de ruimte tussen de parkeerbak en de erfgrens van de Amerikaanse kerk. Dit zal dan wel afgestemd moeten worden en aan de voorwaarden van riolering en waterbeheersing moeten voldoen. De overige riolering kan wel verwijderd worden.
Er bevinden zich verschillende kabels en leidingen binnen het projectgebied, waaronder gas-, laagspanning-, datakabels en waterleidingen. Voor het bouwrijp maken van de projectlocatie dienen de aanwezige kabels en leidingen verwijderd of verlegd te worden. Er zijn geen gevaarlijke buisleidingen binnen het projectgebied aanwezig.
Er zijn geen leidingen in het plangebied aanwezig waarvoor in het bestemmingsplan een juridisch planologische bescherming dient te worden opgenomen.
Het winkelcentrum bestaat uit een tweelaagse supermarkt (kelder en begane grond), met het bedrijfskantoor en personeelsruimte op de 1e verdieping, een winkelstrip met winkelruimte op de begane grond en in de kelder. Boven de winkelstrip zijn 16 appartementen (in 2 lagen van het maisonnette type). Op het Willem Royaardsplein is ambulante handel en sedentaire handel (kiosken) aanwezig. Uit een verrichte inventarisatie blijkt dat ter plaatse van het winkelcentrum in de panden die deel uitmaken van het centrum 5 horeca-inrichtingen zijn gevestigd in de bestaande situatie. Drie lichte horecavestigingen en twee middelzware horecavestigingen. Ondergeschikte horeca ondersteunend en behorende bij een andere hoofdfunctie (zoals detailhandel) is in deze inventarisatie niet meegenomen. Thans zijn er dus een vijftal horeca-inrichtingen gevestigd op het Willem Royaardsplein. Ook is er een sportcentrum. Dienstverlening is ook toegestaan en aanwezig. Het winkelcentrum maakt deel uit van de hoofdwinkelstructuur. Verder is er een parkeerplaats bij het winkelcentrum en net buiten het plangebied ligt de Amerikaanse Kerk. In de directe omgeving van het winkelcentrum wordt voornamelijk gewoond. Ten noorden en westen van het plangebied zijn dit voornamelijk gestapelde woningen. Ten zuiden van het plangebied staan voornamelijk grondgebonden ééngezinswoningen.
Het bestemmingsplan toelichting Bestemmingsplan Standaard Den Haag 2017 vindt zijn basis in ruimtelijk beleid zoals dat in nota's en plannen van het rijk, provincie, stadsgewest en gemeente is vastgelegd. Dit hoofdstuk geeft het beleidskader dat op dit bestemmingsplan van toepassing is weer.
De eerste paragraaf gaat in op allesomvattende ruimtelijke beleid op rijks-, provinciaal-, regionaal-, gemeentelijk niveau. Daarna wordt het specifieke beleid voor een aantal relevante thema's uiteengezet.
De 'ruimtelijke vertaling' van het beleid in de Regels en op de Verbeelding wordt beschreven in hoofdstuk 5.5 Keuze en verantwoording van bestemmingen.
Nationale Omgevingsvisie (NOVI)
Vanaf 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Hierbij hoort een rijksbrede visie op de leefomgeving; de Nationale Omgevingvisie (NOVI), die de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte zal vervangen. De ontwerp-NOVI heeft ter inzage gelegen van 20 augustus tot en met 30 september 2019. In de ontwerp-NOVI zijn 21 nationale belangen en opgaven benoemd, waarbij de volgende vier prioriteiten worden onderscheiden:
Bij het kiezen tussen strijdige ruimtelijke belangen worden drie afwegingsprincipes gehanteerd: combinatie van functies gaat voor enkelvoudige functies; kenmerken en identiteit van een gebied staan centraal; afwentelen wordt voorkomen. Bij vaststelling zal de NOVI ook een uitvoeringsagenda bevatten. Samen met de regio's wil het rijk samenwerkingsafspraken opnemen in Gebiedsagenda's.
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (2012)
Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het Ministerie van Infrastructuur en Ruimte van kracht geworden. De structuurvisie vervangt verschillende nota's, waaronder de Nota Ruimte, de Structuurvisie Randstad 2040 en de Nota Mobiliteit. De visie schetst de doelen, belangen en opgaven van het Rijk tot 2028 en de ambities tot 2040. Uitgangspunt is de ruimtelijke ordening zoveel mogelijk over te laten aan gemeenten en provincies (decentraal, tenzij), minder nationale belangen te benoemen, en eenvoudigere regelgeving toe te passen. De nationale belangen die worden benoemd betreffen de internationale concurrentiepositie, het gebruik van de ondergrond, het behouden en versterken van vervoer- en transportsystemen, de milieukwaliteit, de waterveiligheid en zoetwatervoorziening en behoud en versterken van natuur en cultuurhistorische waarden
Ladder voor duurzame verstedelijking
De 'ladder voor duurzame verstedelijking' is in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte geïntroduceerd en vastgelegd als procesvereiste in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Doel van de ladder voor duurzame verstedelijking is een goede ruimtelijke ordening in de vorm van een optimale benutting van de ruimte in stedelijke gebieden. Verantwoord dient te worden dat er behoefte is aan nieuwe ruimte voor woningen, werken, detailhandel en voorzieningen. In paragraaf 5.4.1 Ladder voor duurzame verstedelijking is de ladder voor duurzame verstedelijking doorlopen.
Omgevingsvisie Zuid-Holland
Met het oog op de invoering van de Omgevingswet heeft de provincie Zuid-Holland al het provinciale beleid voor de fysieke leefomgeving gebundeld in een Omgevingsvisie, Omgevingsverordening en bijbehorende programma's.
De Omgevingsvisie is op 1 april 2019 in werking getreden en geldt als structuurvisie. Naast de beleidskeuzes bevat de visie een beschrijving van de ruimtelijke hoofdstructuur van de provincie Zuid-Holland en de omgevingskwaliteit. De Omgevingsvisie omvat de volgende wettelijk verplichte plannen:
De provincie wil met haar omgevingsvisie een uitnodigend perspectief bieden, zonder een beoogde eindsituatie te schetsen. Daarom omvat de Omgevingsvisie geen eindbeeld voor 2030 of 2050, maar wel ambities die voortkomen uit actuele maatschappelijke opgaven. De provincie ziet zes richtinggevende ambities in de fysieke leefomgeving. Deze zijn:
Omgevingsverordening Zuid-Holland
De provinciale Omgevingsverordening als bedoeld in artikel 4.1 Wet ruimtelijke ordening is per 1 april 2019 in werking getreden en vertaalt het beleid uit de Omgevingsvisie in regels. Deze regels zijn bindend voor gemeentelijke bestemmingsplannen en daarmee gelijkgestelde ruimtelijke plannen. De verordening bevat onder andere regels omtrent de toepassing van de ladder voor duurzame verstedelijking voor stedelijke ontwikkelingen, de aanwijzing van kantorenlocaties, het opnemen van bedrijfsbestemmingen en de bescherming van natuurgebieden.
Conclusie
Het voorliggende bestemmingsplan voldoet aan provinciaal beleid.
Uitgangspunt van de strategie voor de bebouwde ruimte is betere benutting van het bestaand stads- en dorpsgebied (BSD). Stedelijke ontwikkeling vindt daarom primair plaats binnen BSD. Het voorliggende bestemmingsplan voldoet aan artikel 6.10.
Het bestemmingsplan behoudt de planologische mogelijkheid uit de vorige beheersverordening om kantoren op de begane grond toe te staan. Het plangebied ligt niet in een aangewezen kantorenconcentratiegebied. De maximale omvang van kleine kantoren buiten de concentratielocaties voor kantoren bedraagt 1.000 m2. De verordening sluit niet uit dat twee of meer kleine kantoren geschakeld worden gerealiseerd. Ook kunnen zich in een klein kantoor meerdere bedrijven of ZZP'ers vestigen. Het is echter niet de bedoeling dat teveel geschakelde bouweenheden leiden tot een fors volume dat concurrerend kan zijn met (leegstaande) kantoren op de concentratielocaties.
Een bestemmingsplan voorziet uitsluitend in nieuwe detailhandel op grond van onder andere dat dit alleen kan binnen of aansluitend aan een bestaande winkelconcentratie in de centra van steden, dorpen en wijken. Het plangebied maakt onderdeel uit van de hoofdwinkelstructuur en voldoet daarmee aan deze regel.
Voor zover de ontwikkeling een omvang heeft van meer dan 4.000 m2 bruto vloeroppervlak in de binnensteden van Rotterdam en Den Haag of 2.000 m2 bruto vloeroppervlak in de andere centra, is mede met het oog op de eisen onder a en b, advies gevraagd aan de adviescommissie detailhandel Zuid-Holland. Er wordt circa 1.200 m2 detailhandel planologisch toegevoegd in het plangebied. Er is daarom geen advies van de adviescommissie detailhandel Zuid-Holland benodigd.
Ook dient aangetoond is dat als gevolg van de ontwikkeling het woon- en leefklimaat niet onevenredig wordt aangetast en geen onaanvaardbare leegstand ontstaat. Het woon- en leefklimaat wordt niet aangetast met het toevoegen van de nieuwe detailhandel. In de ladder voor duurzame verstedelijking is de behoefte aangetoond en geconcludeerd dat er geen onaanvaardbare leegstand elders ontstaan (zie 5.4.1 Ladder voor duurzame verstedelijking).
Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein is verder in overeenstemming met het provinciale beleid zoals verwoord in de Provinciale Omgevingsvisie en Omgevingsverordening.
De metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft de taken overgenomen van het in 2015 opgeheven Stadsgewest Haaglanden De MRDH is een samenwerkingsverband van 23 gemeenten die hun krachten bundelen om het gebied beter bereikbaar te maken en het economisch vestigingsklimaat te versterken. De MRDH werkt vanuit twee agenda's:de Strategische Agenda MRDH 2022- Samen aan het werk (verder Agenda) en de Strategische Bereikbaarheidsagenda Vervoersautoriteit. Voorts is het Investeringsprogramma voor een Economisch sterke regio richtinggevend. MRDH heeft het Investeringsprogramma samen met de Provincie Zuid-Holland, de Economische Programmaraad Zuidvleugel en de regio's Holland-Rijnland en Drechtsteden opgesteld. Vanuit de focus op het vernieuwen van de economie en het verbeteren van de bereikbaarheid werkt MRDH aan de ruimtelijk-economische versterking van de regio en het verhogen van het welzijn en de welvaart van haar inwoners.
In 2016 is de Roadmap next economy samengesteld. Dit is een langetermijnvisie op een duurzame en concurrerende economie in de metropoolregio. Hierin zijn ambities geformuleerd, zoals het stoppen van CO2-uitstoot, hergebruiken van afval, permanent leren en een maatschappij waar iedereen aan deel kan nemen. Deze ambities zijn inmiddels in de Agenda verwerkt.
Volgens de Agenda zet de metropoolregio zich in voor:
Binnen de pijler economie zijn diverse doelen bepaald die het vestigingsklimaat verbeteren voor high tech bedrijvigheid en innovatie (campussen netwerk), maar ook voldoende ruimte biedt voor maakindustrie (terugdringen van werkloosheid). Door investeren in recreatie en groen wordt de regio niet alleen gezonder, maar ook aantrekkelijker voor talent.
Het mobiliteitsbeleid richt zich niet alleen op het hoge schaalniveau, zoals het versterken en verduurzamen van (macro)regionale en intraregionale verbindingen. Er wordt geïnvesteerd in veiligheid, in een betere bereikbaarheid van woon- en werklocaties en in snel, efficiënt en flexibele deur tot deur oplossingen.
Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein is in overeenstemming met het regionaal beleid.
De Structuurvisie Den Haag 2020 beschrijft de toekomstvisie van Den Haag op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad in regionaal perspectief tot het jaar 2020 (Rv 197 - 2005; RIS 129201). De ambitie is om van Den Haag een 'Wereldstad aan Zee' te maken door de sterke kwaliteiten van Den Haag te benutten: een internationale stad, een stad aan zee, een multiculturele stad en een monumentale residentie.
De structuurvisie gaat uit van een lichte groei van het aantal inwoners (nu ca 500.000) en een groei van het aantal arbeidsplaatsen in 2020. Dat betekent dat er ca 40.000 woningen moeten worden toegevoegd in de bestaande stad, door verdichting. In de structuurvisie wordt de Wéreldstad aan Zee vormgegeven door ontwikkelingen in vijf kansenzones (het Centrum, de Lijn 11-zone, de Internationale Kustzone, de Vliet/A4-zone en de Schakelzone Lozerlaan).
Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein is voor een deel gelegen in de kansenzone Centrum. In de kansenzones liggen ontwikkelingsgebieden waarin de ambitie van de structuurvisie het sterkst tot haar recht komt.
De 'Agenda voor de Haagse Verdichting' (Rv 51 - 2009; RIS 159469) is een thematische uitwerking van de Structuurvisie en dient als leidraad voor de binnenstedelijke verdichting in Den Haag tot 2020. Door middel van verdichting kan de bevolkingsgroei binnen het bestaande stedelijke gebied opgevangen worden. Daarnaast kan verdichting worden aangegrepen om de stedelijke kwaliteit van Den Haag te versterken.
De Haagse Verdichting houdt in dat onderzocht wordt en invulling kan worden gegeven aan:
Voor het Willem Royaardsplein zijn optoppen en dubbel grondgebruik van toepassing. In het plan wordt alleen ter plekke van het 'kopgebouw' 5 bouwlagen toegestaan vanwege de aanwezige vergelijkbare bouwhoogtes rondom deze hoek en de royale breedte van het straatprofiel ervoor en voldoende afmetingen van het binnenterrein van het bouwblok. Dit bestemmingsplan biedt niet de mogelijkheid tot het bouwen van een dakopbouw.
Dit onderwerp wordt nader toegelicht in hoofdstuk 5.3.5 Extra bouwlagen.
De Agenda Ruimte voor de stad (RIS295016, door de raad vastgesteld op 15 december 2016) is het richtinggevend document voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad en als zodanig de ruimtelijke onderlegger voor de nog op te stellen Omgevingsvisie die, wanneer de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt, ook voor gemeenten verplicht gesteld is.
Voor de Agenda Ruimte voor de Stad zijn vier transitieopgaven van belang: de ontwikkeling naar een nieuwe economie, de vraag om een inclusieve en veerkrachtige samenleving, de roep om slimme stadsontwikkeling en de opgave voor de overheid om in dit proces organiserend vermogen te tonen en ruimte te bieden voor maatschappelijk initiatief. Dat vraagt om ruimte voor innovatieve milieus, met ontmoetings- en experimenteerruimte, en aantrekkelijke vestigingsmilieus voor starters, studenten, creatievelingen, kenniswerkers en (stedelijke) gezinnen en ondernemende mensen
Stedelijke ontwikkeling is geen zaak van de gemeente alleen; allerlei partijen spelen daarin een rol. Bij de uitwerking van de Agenda zal inhoud worden gegeven aan het “samen stad maken” langs vier "sporen': ruimte bieden aan initiatieven, co-creatie van ruimtelijke plannen, stadsdebat over de toekomst van de stad en de samenwerking met stakeholders. Er is daarmee ook geen “blauwdrukplanning” aan de orde. Met behulp van negen principes voor stedelijke ontwikkeling wordt in de Agenda Ruimte voor de Stad aangegeven hoe de ontwikkelingen gestuurd wordt:
Het belang van veel lopende projecten wordt met deze agenda benadrukt. Goede uitvoering met ook oog voor de tijdelijke situatie vraagt een enorme inzet. Daarnaast zullen op basis van deze agenda nieuwe locaties in ontwikkeling worden gebracht. Het betreft zowel het in ontwikkeling brengen van de zachte planvoorraad als nieuwe locaties op basis van deze agenda. Het tot ontwikkeling brengen van deze locaties zal meer dan voorheen in co-productie gebeuren met de stad.
Daarnaast zijn er een aantal grotere strategische ontwikkelingen geagendeerd in deze agenda. Voor een aantal ontwikkelingen zal gestart worden met verkenningen om zicht te krijgen op mogelijke programma's, en alliantievorming. Dergelijke verkenningen zullen onder andere voor delen van het Central Innovation District, de Binckhorst en Scheveningen, mede in het licht van de gewenste schaalsprong die in het openbaar vervoer gemaakt moeten worden.
Conclusie
Het bebouwen van het huidige parkeerterrein met zowel een parkeergarage, een supermarkt en woningen, is een wenselijke vorm van binnenstedelijke verdichting volgens de Agenda Ruimte voor de Stad. Hierdoor blijft aantasting van direct omliggende zeer waardevolle groengebieden achterwege. Het bouwen van extra woningen doet recht aan de Agenda Ruimte voor de Stad die voor (onder andere) Benoordenhout aangeeft dat op beperkte schaal en op daarvoor geschikte plekken verdichting mogelijk én noodzakelijk is, met het oog op de grote woningbouwopgave waarvoor Den Haag staat.
De Monumentenwet 1988 is per 1 juli 2016 vervallen. Een deel van de wet is op deze datum overgegaan naar de Erfgoedwet. Het deel dat betrekking heeft op de besluitvorming in de fysieke leefomgeving gaat over naar de Omgevingswet, wanneer deze in in werking treedt.
Vooruitlopend op de datum van ingang van de Omgevingswet zijn deze artikelen te vinden in het overgangsrecht in de Erfgoedwet, waar ze ongewijzigd van toepassing blijven zolang de Omgevingswet nog niet van kracht is.
Het betreft:
Een beschermd stadsgezicht is omschreven als 'groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke en structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke waarde of cultuurhistorische waarde (..)' en dat vanwege dit algemene belang en als zodanig is aangewezen.
Het plangebied Willem Royaardsplein maakt onderdeel uit van het Rijksbeschermd stadsgezicht Benoordenhout, vastgesteld op 29 oktober 1996. De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht is erop gericht om de waardevolle karakteristieken binnen een gebied in stand te houden en te versterken. Het ruimtelijk karakter van deze woonwijk wordt bepaald door de typische schaal en structuur van het vooroorlogse bebouwingsbeeld, gekenmerkt door de grote harmonie in de baksteen-woonhuisarchitectuur en de homogeniteit in verschillende straatwanden, wat leidt tot hoogwaardige stedenbouwkundige ensembles. Daarnaast onderscheidt zich de waarde van de huizen in het Nassaukwartier en voorts van veel gebouwen met een (nationaal gezien) hoge architectuurhistorische kwaliteit. De strook waarin het winkelcentrum ligt is vanaf de jaren zeventig ontwikkeld, evenals de grootschalige woonbebouwing tegenover het winkelcentrum. Winkelcentrum en omgeving horen niet tot de waarden van het beschermd stadsgezicht.
Op basis van het overgangsrecht van de Erfgoedwet is de gemeenteraad van Den Haag verplicht een bestemmingsplan vast te stellen ter bescherming van het Rijksbeschermd stadsgezicht. De cultuurhistorische waarden die zijn aangewezen en die door dit bestemmingsplan worden beschermd, zijn verwoord in de toelichting op de aanwijzing. Het nieuwe bestemmingsplan maar ook het vigerende bestemmingsplan voorzien daarin.
Aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt niet tot individuele bescherming van gebouwen.
Cultuurhistorie is van groot belang voor de leefomgeving in Zuid-Holland. Tientallen eeuwen ontginnen en bouwen, wonen en werken hebben deze provincie gemaakt tot een cultuurlandschap bij uitstek. Niet alleen oude molens, boerderijlinten of stadsgezichten maar ook dijken, verkavelingspatronen en archeologische vindplaatsen getuigen daarvan. Deze cultuurhistorische waarden bepalen in sterke mate de identiteit en kwaliteit van een gebied of plek, en op die manier dus ook de leefbaarheid en het welbevinden van bewoners en bezoekers.
Het beleid voor cultureel erfgoed van provinciaal belang is vastgelegd in de provinciale Omgevingsvisie en uitgewerkt in de provinciale Omgevingsverordening. Daarnaast is het cultureel erfgoed ook opgenomen in de provinciale kwaliteitskaart van de Omgevingsvisie. Het cultureel erfgoed van Zuid-Holland is een belangrijke drager van ruimtelijke kwaliteit. Zeker in combinatie met groen en water verhoogt het erfgoed de variëteit en daarmee de aantrekkelijkheid van stad en landschap. Deze toegevoegde waarde van erfgoed bevordert de provincie op diverse manieren:
De cultuurhistorische,aardkundige en archeologische waarden zijn gebundeld in de cultuurhistorische hoofdstructuur (CHS), die de basis vormt voor het provinciaal erfgoedbeleid. Het beschermende ruimtelijk beleid richt zich met name op een selectie van de CHS:
Voor dit bestemmingsplan Willem Royaardsplein zijn de volgende kenmerkende structuren en elementen van belang: archeologie.
De Structuurvisie Den Haag 2020 benoemt vier grote troeven van Den Haag, een daarvan is de monumentale residentie. Den Haag is een stad met een belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. Er zijn talrijke monumenten en 30% van de stad is beschermd stadsgezicht. De structuurvisie beschrijft de beschermde stadsgezichten als zéér waardevol en geeft aan dat deze door goed beheer hun kwaliteit zullen moeten behouden. Dat wil zeggen dat in ruimtelijke veranderingsprocessen in de stad bestaande cultuurhistorische waarden een volwaardige rol spelen. Het wil ook zeggen, dat de betreffende gebieden blijvend een betekenis hebben voor de identiteit en het karakter van de stad.
In het beschermd stadsgezicht is op een groot aantal plekken sprake van beeldbepalende bebouwing met een hoge ensemblewaarde. Deze bebouwing is op de waarderingskaart van het MIP aangegeven (zie onderstaande kaart) en zal in het bestemmingsplan als zodanig 'beschermd' worden.
Om binnen het beschermde stadsgezicht een nadere ordening aan te brengen van het te onderscheiden cultuurhistorische gehalte zijn ordekaarten opgesteld.
kaart 13: aanwijzing rijksbeschermd stadsgezicht
In de Agenda voor de Haagse verdichting (Rv 51 - 2005; RIS 159469) is verwoord dat verdichting in beschermde stadsgezichten moet bijdragen aan het versterken, dan wel herstellen van stedenbouwkundige structuren en het versterken van de cultuurhistorische waarden van het gebied. Voor deze gebieden bestaan geen intensieve verdichtingsplannen. Verdichting moet met respect voor, en kennis van de cultuurhistorie, identiteit en het karakter van Den Haag gebeuren. Verdichtingsingrepen mogen deze niet aantasten of negatief beïnvloeden.
In de beschermde stadsgezichten is verdichten alleen mogelijk als programma, schaal, maat en architectuur aansluiten bij de bestaande kwaliteiten. Verdichting kan wel eventuele weeffouten in de structuur zelf herstellen.
Het college van B&W heeft in 2011 de erfgoedvisie “Bekend maakt bemind” (RIS 181127) uitgebracht. Het college noemt in deze nota de verankering van de monumentenzorg in de ruimtelijke ordening en het centraal stellen van het bestemmingsplan hierbij een goede ontwikkeling. Er dient te worden vastgelegd hoe we willen omgaan met nieuwbouw in een waardevolle omgeving, het thema 'nieuw tussen oud'. Dat vergt een “maatwerkbenadering”; behoudend waar nodig en ruimte gevend waar dat kan.
Gemeenten hebben de taak om bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening te houden met aanwezige en te verwachten archeologische waarden (Erfgoedwet 2016). Voor het gehele grondgebied van Den Haag heeft de gemeente een Archeologische Waarden- en Verwachtingenkaart (AWVK) opgesteld. In de Beleidsnota Archeologie geeft de gemeente aan hoe de gemeente zorg wil dragen voor de archeologische sporen en resten in de Haagse ondergrond. In dit hoofdstuk wordt toegelicht hoe het gemeentelijk archeologiebeleid is vertaald in dit bestemmingsplan.
Gemeentelijk beleid
Op de gemeentedekkende AWVK komen drie eenheden voor waaraan de gemeentebeleid heeft gekoppeld:
In het bestemmingsplangebied komt de eenheid 2 voor (zie paragraaf 2.4.5). Voor de zones met een archeologische verwachting gelden onderzoekseisen en een vrijstellingsregime, waarbij de gemeente gebruik heeft gemaakt van de beleidsvrijheid die de Erfgoedwet daarvoor biedt. De keuzes zijn gebaseerd op gegevens uit archeologisch onderzoek, en beschreven, gemotiveerd en vastgelegd in de Beleidsnota archeologie van de gemeente Den Haag (In het verleden ligt het heden; 2011-2020), de Toelichting op de AWVK, de Gemeentelijke Onderzoeksagenda Archeologie (GOA) en het gemeentedekkende paraplubestemmingsplan Archeologie Den Haag. Wanneer tussentijds uit archeologisch onderzoek nieuwe gegevens beschikbaar komen, wordt deze informatie meegewogen in de beoordeling van vergunningaanvragen en te zijner tijd verwerkt in de actualisatie van het beleid en de beleidsinstrumenten.
In het kader van de aanvraag omgevingsvergunning wordt van initiatiefnemers van activiteiten met bodemverstoringen in zones met een archeologische of verwachting gevraagd om de archeologische waarde van het terrein, dat door de bodemingreep verstoord wordt, in voldoende mate vast te stellen. Als blijkt dat er sprake is van een bedreiging van behoudenswaardige archeologische resten, kan de gemeente aan de uitvoering van de geplande bodemingreep voorwaarden verbinden, zoals:
In alle gevallen blijft de archeologische meldingsplicht van kracht (art. 5.10 en 5.11 Erfgoedwet 2016). Dit houdt in dat wanneer bij graafwerkzaamheden vondsten worden aangetroffen waarvan de vinder redelijkerwijs moet kunnen weten dat het archeologie betreft, dit gemeld moet worden bij het bevoegd gezag. De meldingsplicht leidt niet tot een bepaling in het bestemmingsplan.
De afdeling Archeologie van de Dienst Stadsbeheer verricht namens het bevoegd gezag de taken en besluitvorming inzake de archeologische monumentenzorg.
De kosten van vooronderzoek en indien noodzakelijk opgraving of begeleiding zijn voor de initiatiefnemer. Alle archeologische werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd door een erkende, gecertificeerde archeologische partij.
Meer informatie over het archeologiebeleid van de gemeente Den Haag is te vinden op
https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/vrije-tijd-en-recreatie/kunst-en-cultuur/archeologie/beleidsnota-arch eologie-2011-2020.htm
Conclusie
Door de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag is een bureauonderzoek gecombineerd met een Inventariserend Veldonderzoek-boringen uitgevoerd. Dit onderzoek is uitgevoerd omdat het gebied vanwege zijn geologische ondergrond een archeologische verwachting heeft. Bij het bureauonderzoek is komen vast te staan dat het terrein geen archeologische waarden kent uit de laatmiddeleeuwse periode en de nieuwe tijd. De boringen hebben aangetoond dat de ondergrond niet conform de Nieuwe geologische kaart is. In geen van de boringen zijn archeologische indicatoren aangetroffen, ook niet in de aangetroffen humeuze laag. Daarom is de conclusie gewettigd dat het terrein geen behoudenswaardige archeologische waarden kent en dat de kans op niet gedetecteerde archeologische waarden zeer gering is. Op grond van bovenstaande acht de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag verder archeologisch onderzoek ter plaatse van het Willem Royaardsplein niet noodzakelijk.
In de Agenda Groen voor de Stad.2016 (vastgesteld 15 december 2016, RIS294705) wordt geconstateerd dat door de toenemende bevolking en het bijbehorende ruimtebeslag de leefkwaliteit in het algemeen en het groen in het bijzonder soms onder druk komt te staan. Daarnaast zijn er onzekerheden en ontwikkelingen die de stad in de toekomst sterk zullen kleuren zoals de klimaatopgave, veranderingen in mobiliteit en de toenemende impact van informatietechnologie.
Omdat Den Haag een aantrekkelijke stad wil blijven voor bewoners, bezoekers en bedrijven, moeten er strategische keuzes worden gemaakt op het gebied van verdichting, vergroening en verduurzaming. De ambitie is een verdere kwalitatieve ontwikkeling van het Haagse groen, waarbij ruimte bestaat voor verandering en initiatief en bij ontwikkelingen groen toekomstbestendig wordt vormgegeven. Kortom: Groen kapitaal als basis voor een goede leefkwaliteit.
In de reflectie op het vigerende beleid is geconstateerd dat vooral de nadruk is gelegd op het vastleggen van de zogenaamde Stedelijke Groene Hoofdstructuur (SGH), het groen in de stad dat op basis van de aanwezige waarden en de betekenis daarvan extra bescherming verdient. Om de kwaliteit van het Haagse groen verder te verankeren, is de SGH herijkt. Hiervoor zijn de beschrijvingen van de Haagse groengebieden getoetst, aangepast en aangevuld en verbanden gelegd met nieuwe thema's zoals duurzaamheid, gezondheid en recreatie. Het uitgangspunt was het goede te behouden en van waarde te laten zijn voor de toekomst.
Bij anticipatie is gekeken naar de wenselijke ontwikkeling van het Haagse groen in een realistische context. Het doel is het Haagse groen kwalitatief te ontwikkelen. Daarom zijn in de nota per thema de kernkwaliteiten die moeten worden behouden, de uitdagingen die de komende jaren zijn voorzien, de ambities en het ontwikkelpad geschetst.
De stedelijke leefkwaliteit - en daarmee de waarde van het groen - is niet voor onze hele stad gelijk. Het is afhankelijk van gebiedskenmerken als bebouwingsgraad, aanwezigheid van infrastructuur en het gebruik van de ruimte (wonen, werken, recreatie, natuur). Voor het Haagse Groen kunnen de drie zones worden onderscheiden: de dichte stad, de halfopen stad en om de stad. Het Haagse Groen moet gezien worden als een vorm van kapitaal met de ecologische, de maatschappelijke en de economische waarde.
Mede op basis van de stadsgesprekken en het online platform zijn deze waarden uitgewerkt in zes thema's: klimaat, biodiversiteit, gezondheid, ontspanning imago en ontwikkeling.
De nota is nader uitgewerkt in een actualisatie van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur, waarin ook de nieuwe groene gebieden zoals het Molenvlietpark zijn opgenomen. Ook het Haagse Bos en Sorghvliet maken nu deel uit van deze structuur.
kaart 14: Stedelijke Groene Hoofdstructuur
In hoofdstuk 5 zal nader ingegaan worden op de wijze van bestemmen van de onderdelen van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur
De Groene Hoofdstructuur van Den Haag bepaalt voor een belangrijk deel het karakter van de stad.
Dit groen heeft vele functies, één daarvan is de functie als stedelijke ecologische hoofdstructuur, dat wil zeggen de drager van de stedelijke natuur en verbindingsstructuur voor de omliggende natuur.
In de Nota Ecologische Verbindingszones 2008-2018 (Rv 5 - 2009; RIS 159450) is de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur (SEHS) van Den Haag aangegeven. Deze structuur sluit aan op de provinciale en nationale ecologische hoofdstructuur. De SHES bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones.
Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur Den Haag
De verbindingszones bestaan uit zo veel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen. Er zijn twaalf ecologische verbindingszones in de stad onderscheiden. Per verbindingszone zijn ambitieniveau, streefbeelden, doeltypen, doelsoorten, biotoopwensen en inrichtingseisen aangegeven.
Het plangebied maakt geen deel uit van de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur.
In de nota Haagse bomen “Kiezen voor kwaliteit en diversiteit” (RIS 158380) is het beleid met betrekking tot bomen in Den Haag verwoord. Het beleid rust op drie pijlers: duurzame groeiomstandigheden, meer verschillende boomsoorten en een evenredige verdeling van straatbomen over de stad.
Op 22 september 2011 is het gewijzigde initiatiefvoorstel behoudens waardige Bomen aangenomen (RIS 166340). De uitwerking van het voorstel heet: “Planbeoordeling Haagse Bomen”. Doel is om gemeentelijke bomen beter te beschermen bij gebiedsontwikkeling door tijdig de waarden van de bestaande bomen op het betreffende object in te schatten en te betrekken bij de bestuurlijke besluitvorming van (beginsel- en) bouwplannen. Op 1 oktober 2013 is de lijst met behoudens waardige Bomen uitgebreid door het Vaststellen totaallijst vijfde tranche Monumentale Bomen in Den Haag (RIS 265314).
In de Algemene Plaatselijke Verordening is de bescherming van bomen vastgelegd. Volgens de Algemene plaatselijke verordening (APV) van Den Haag, artikel 2.80 e.v., is voor het kappen van bomen een omgevingsvergunning nodig (RIS 174540). Door deze bescherming kunnen belangen zorgvuldig worden afgewogen voordat een omgevingsvergunning wordt afgegeven dan wel geweigerd. Daarnaast is een mogelijkheid opgenomen om monumentale bomen aan te wijzen. Monumentale bomen hebben een hogere beschermingsstatus. Voor een volledig overzicht van de monumentale bomen in Den Haag is op de website van de gemeente Den Haag de meest actuele lijst en kaart terug te vinden.
Betekenis voor het plangebied
Op 23 juli 2019 is er een bomeninventarisatie uitgevoerd voor het Willem Royaardsplein en omgeving. Hieruit blijkt dat er op de locatie 67 bomen aanwezig zijn. Als gekeken wordt naar de nieuwe ontwikkeling zullen er binnen het bouwplan circa 43 bomen verwijderd moeten worden. Van deze 43 bomen zijn er circa 6 verplantbaar. Er zijn geen monumentale bomen aanwezig in het plangebied. Uitgangspunt is om de bomen te compenseren in het nieuwe ontwerp of in de nabije omgeving (in de wijk Duinzigt). Op het plein zullen circa 13 bomen terugkeren. In totaal zullen er circa 21 bomen herplant worden in de directe omgeving van het Willem Royaardsplein. Indien dit niet mogelijk blijkt, dan moet compensatie plaatsvinden middels storting in het bomenfonds. Mogelijk moeten er ook bomen op het terrein van de Amerikaanse kerk worden verwijderd. Uit de bomeninventarisatie blijkt dat voor alle te kappen (en eventueel te verplanten) bomen een kapvergunning zal worden aangevraagd.
De Europese Kaderrichtlijn Water (2000/60/EG) is december 2000 in werking getreden. De richtlijn heeft tot doel de chemische en ecologische kwaliteit van al het oppervlakte- en grondwater in Europa te verbeteren. De richtlijn stelt daartoe eisen aan het waterbeheer in alle lidstaten. Streefdatum voor het bereiken van de gewenste waterkwaliteit is 2015, met eventueel uitstel tot 2027. De doelstellingen worden uitgewerkt in (deel)stroomgebiedsbeheerplannen. In deze plannen staan de ambities en maatregelen beschreven. De Europese Kaderrichtlijn heeft, waar het de gemeente betreft, consequenties voor riolering, afkoppelen, toepassing van bouwmaterialen en het ruimtelijke beleid (inrichting van watergangen en oevers).
Het nationaal waterbeleid is vastgelegd in het Nationaal Waterplan 2016-2021 (NWP2). Dit plan vervangt het Nationaal Waterplan 2009-2015 inclusief alle tussentijdse wijzigingen.
Het NWP2 geeft het integrale kader voor het waterbeleid van het Rijk voor de komende zes jaar en geeft uitvoering aan de Europese richtlijnen voor waterkwaliteit, de mariene strategie en de overstromingsrisico's. De Stroomgebiedbeheerplannen, het Programma van maatregelen mariene strategie, de Beleidsnota Noordzee en de Overstromingsrisicobeheerplannen maken onderdeel uit van het NWP2.
Tegelijk met het NWP2 is het Beheer- en ontwikkelplan voor de rijkswateren 2016-2021(Bprw) vastgesteld met daarin de operationele uitwerking van het NWP2 voor de rijkswateren: de rollen en taken van Rijkswaterstaat en de hoofdlijnen van het beheer en onderhoud.
Het NWP2 geeft de hoofdlijnen, principes en richting van het nationale waterbeleid in de planperiode 2016-2021, met een vooruitblik richting 2050. Met dit NWP2 wordt een volgende ambitieuze stap in het robuust en toekomstgericht inrichten van het landelijke watersysteem, gericht op een goede bescherming tegen overstromingen, het voorkomen van wateroverlast en droogte en het bereiken van een goede waterkwaliteit, een duurzaam beheer en goede milieutoestand van de Noordzee en een gezond ecosysteem als basis voor welzijn en welvaart. Hierbij wordt gestreefd naar een integrale benadering, door economie (inclusief verdienvermogen), natuur, scheepvaart, landbouw, energie, wonen, recreatie en cultureel erfgoed zo veel mogelijk in samenhang met de wateropgaven te ontwikkelen. Het beleid en de maatregelen in dit Nationaal Waterplan dragen bij aan het vergroten van het waterbewustzijn in Nederland.
Het beleid van de Provincie Zuid Holland is gebaseerd op het besluit van 29 juni 2016 waarin is aangegeven dat het Regionaal waterplan Zuid-Holland 2016 – 2021 bestaat uit:
Waterbeheerplan 2016-2021 Strategie richting een toekomstbestendig en samenwerkingsgericht waterschap” [7] In het Waterbeheerplan heeft Delfland de ambities en doelstellingen voor de komende jaren vastgelegd. Voor de zorgplicht voor 'droge voeten', 'stevige dijken' en 'schoon water' zijn meerjarenprogramma's opgesteld die doorlopen in de planperiode tot 2027. Delfland zet in op stedelijk waterbeheer en samen met gemeenten werken wij aan klimaatadaptatie. Een duurzaam en toekomstbestendig watersysteem is vertaald naar zelfvoorziening door het sluiten van kringlopen van water, energie en grondstoffen. Om doelen te bereiken werkt Delfland samen met gebiedspartners en werken we aan het waterbewustzijn om draagvlak te vergroten.
Ambities:
Watertoets
Eén van de instrumenten om het nieuwe waterbeleid voor de 21e eeuw vorm te geven is de watertoets. Het doel van de watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. Delfland heeft de Handreiking Watertoets voor gemeenten opgesteld. In de Handreiking Watertoets (www.hhdelfland.nl/watertoets) worden de randvoorwaarden en uitgangspunten voor een plan per thema toegelicht en op welke wijze deze in het plan dienen te worden verwerkt.
In de visie 'Toekomstbestendig Haags water!' is aangeven hoe het watersysteem in Den Haag anno 2014 functioneert, welke knelpunten er zijn en hoe het systeem robuust te houden. Het Haagse watersysteem is op dit moment grotendeels op orde. Door kansen te benutten die zorgen voor een robuuster watersysteem en die ook bijdragen aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad, wordt het stedelijke gebied bestand tegen hevige regenbuien, periodes van droogte en hitte. In het stedelijke gebied is beperkte ruimte voor de traditionele opvang van water. Daarom is inzetten op onderzoek naar meer creatieve en innovatieve maatregelen belangrijk. Samenwerking tussen gemeente Den Haag en Delfland is daarvoor essentieel.
De ambitie is: "Den Haag heeft een goed functionerend en toekomstbestendig watersysteem dat de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking kan opvangen en dat bijdraagt aan een aantrekkelijke stad." Samengevat zijn de drie belangrijkste strategische pijlers om te komen tot een toekomstbestendig Haags watersysteem:
Uitgangspunt voor het rioleringsbeleid is “het Gemeentelijk Rioleringsplan 2016-2020 (RIS 289287). Opgave voor dit vijfde plan (2016-2020) is de behaalde winst vast te houden en gedegen voor bereid te zijn op uitdagingen in de toekomst. In de nieuwe planperiode wordt extra nadruk gelegd op verdere verbetering van de service, op de communicatie en de samenwerking met de partners in de openbare ruimte. Daarnaast krijgt duurzaamheid extra aandacht. Als gevolg van de klimaatverandering nemen de jaarlijkse hoeveelheid neerslag en het aantal hevige regenbuien toe. Die lijn zal zich in de toekomst verder voortzetten. Den Haag kan klimaatverandering niet voorkomen. We kunnen wel maatregelen nemen die de gevolgen ervan beperken. Het vasthouden van regenwater is belangrijk en dat lukt het best in gebieden waar groen en water aanwezig is. Door aandacht bij plannen voor ontwikkeling en herstructurering van de openbare ruimte kan de stad geleidelijk meer klimaatbestendig worden gemaakt zonder dat dit extra geld kost De klimaatverandering zal er onder meer toe leiden dat het vaker en harder zal regenen. Tegelijkertijd worden ook langere periodes van droogte verwacht. Dit zal effect hebben op de grondwaterstand. Vooral gebieden met relatief weinig oppervlaktewater zijn kwetsbaar. Met behulp van metingen en scenariostudies zijn aandachtsgebieden bepaald voor grondwater. In deze gebieden komt de gemiddelde ontwateringsdiepte in 2050 in een natte periode op een niveau waarbij hinder en overlast zou kunnen optreden. In deze aandachtsgebieden wordt intensiever gemeten en vindt bij meldingen van overlast onderzoek plaats. Bij nieuwbouwprojecten wordt in samenwerking met het hoogheemraadschap Delfland de (verplichte) watertoets uitgevoerd waarbij nu ook het grondwatersysteem wordt beschouwd. Met de uitkomsten dient dan rekening te worden gehouden bij het bepalen van de bestemming van de gronden, bijvoorbeeld met het oog op het bebouwen en daarna beheren van de openbare ruimte.
Bewoners en ondernemers zijn belangrijke partners bij het realiseren van de doelstellingen die in het Gemeentelijk Rioleringsplan worden beschreven. Eigenaren kunnen naast hun wettelijke verantwoordelijkheid, op eigen initiatief maatregelen nemen om regenwater beter vast te houden en/of vertraagd af te voeren, zoals door het aanleggen van groene daken en door het verminderen van verharding in tuinen en op binnenterreinen. Het is belangrijk dat eigenaren en ondernemers goed op de hoogte zijn van de verdeling van verantwoordelijkheden, zodat zij weten wat zij zelf moeten doen en waarvoor zij bij de gemeente terecht kunnen. De komende periode spant de gemeente zich in om die groeiende bewustwording verder te faciliteren.
Delfland streeft naar een duurzame, robuuste waterstructuur. Dat wil zeggen: er moet voldoende ruimte zijn voor waterberging, goede waterkwaliteit, waterkeringen en waterzuivering. Belangrijk uitgangspunt voor Delfland is dat de waterhuishouding door ruimtelijke veranderingen niet mag verslechteren (standstillbeginsel). Indien bij het realiseren van een ontwikkeling de waterhuishouding verslechtert, dient gezamenlijk te worden gezocht naar een oplossing. Dit kan door compensatie, bijvoorbeeld in de vorm van nieuw oppervlaktewater toevoegen in het plan, of nabij de locatie. Er vindt geen extra verharding plaats ten gevolge van onderhavig bestemmingsplan. De waterhuishouding zal daarom niet verslechteren ten gevolge van het bestemmingsplan.
Kansen om de waterhuishouding te verbeteren worden beschreven en overlegd en zo mogelijk benut
Veiligheid en waterkeringen
In het gebied zijn geen waterkeringen aanwezig
Waterkwantiteit
Het plangebied ligt binnen de boezem van Delfland (-0,43 m NAP). Op basis van de Waterbergingsvisie is een bestuursovereenkomst gesloten tussen de Gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland, die de waterberging regelt. Er geldt gezien de afspraken uit de Waterbergingsvisie een waterbergingsopgave voor het plangebied.
Afspraken voor toekomstige ontwikkelingen
• Bij toekomstige ontwikkelingen moet worden voldaan aan de waterbergingsnormen. De gemeente Den Haag houdt in toekomstige plannen rekening met alle wateraspecten: waterkwantiteit, -kwaliteit, keringen en riolering. Bij herinrichting, stedelijke vernieuwing of nieuwbouw zullen alle mogelijke kansen voor het bergen van extra water op basis van de nieuwe inzichten in het waterbeheer worden benut in de planvorming, zodat een bijdrage wordt geleverd aan een robuust watersysteem. Als bij nieuwe ontwikkelingen het verhard oppervlak toeneemt, dan moet extra waterberging worden gerealiseerd.
• Als het grondgebruik verandert en daardoor een hoger beschermingsniveau geldt, moet ook de waterberging worden aangepast aan de daarbij behorende norm, teneinde de vereiste bescherming tegen wateroverlast te kunnen bieden.
• De afspraken, die zijn vastgelegd in de Waterbergingsvisie, zijn onderdeel van de watertoetsprocedure bij de ruimtelijke plannen van Den Haag. Op basis van het wateradvies van Delfland maakt Den Haag een integrale, goed onderbouwde, ruimtelijke afweging. De gemeente Den Haag zorgt in overleg met Delfland – voor de ruimtelijke inpassing van de maatregelen en de verankering in (ruimtelijke) plannen en processen.
• Delfland hield in het verleden een balans bij van het aantal gegraven en gedempte m per waterstaatkundige eenheid: de zogeheten rekening-courant. De positieve saldi van de rekening-courant zijn opgenomen in de waterbergingsopgave. Delfland en Den Haag spreken af dat hiermee de huidige rekening-courant komt te vervallen. Binnen het plangebied zijn geen primaire boezem- en polderwatergangen aanwezig.
Afvalwater en riolering
Uitgangspunt voor het rioleringsbeleid is "De Leidraad Riolering" en de "Beslisboom aan- en afkoppelen verharde oppervlakken". Hierbij is het gebruik van voor het oppervlaktewater schadelijke stoffen zoals koper, zink en bitumineuze dakbedekking niet toegestaan.
Klimaatadaptatie
Het plan is gelegen in bestaand stedelijk gebied. Het Hoogheemraadschap gaat uit van het standstill beginsel. Dat wil zeggen dat de waterhuishouding door ruimtelijke veranderingen niet mag verslechteren. De locatie is in de huidige situatie nagenoeg volledig verhard. Ondanks dat er bebouwing bij komt neemt de verharde oppervlakte niet toe. Er wordt op de huidige verharde parkeerplaats gebouwd.
Er is een mogelijk om groene daken te realiseren. Vanwege ruimte voor installaties e.d. op het dak kan niet het volledige dakvlak benut worden voor groene daken. Van de 2094m2 aan dakoppervlakte in het plangebied kan de helft (1047m2) worden benut voor een groen dak, zoals op de afbeelding te zien is.
Er wordt in het plangebied alleen ondergronds geparkeerd. In het plangebied zelf zijn geen bovengrondse parkeerplaatsen aanwezig. De ondergrondse parkeerplaatsen gaan niet ten koste van potentiële ruimte voor groen.
Het beperken van verharding in de openbare ruimte ten gunste van groen is niet in een bestemmingsplan af te dwingen.
In aansluiting op het landelijk beleid hanteert het waterschap het beleid dat bij nieuwe plannen altijd onderzocht behoort te worden hoe omgegaan kan worden met het schone hemelwater. Bij de herontwikkeling zal de ontwikkelaar dit meenemen in de Watertoets en dit voorleggen aan het Hoogheemraadschap van Delfland.
Water:
Bij de verdere uitwerking van het plan zal de ontwikkelaar een Watertoets laten uitvoeren. Daarin wordt bezien wat de effecten van het plan zijn op de waterhuishouding en of er compenserende maatregelen nodig zijn om het effect van de ontwikkeling op de waterhuishouding neutraal te houden.
Het plan moet voldoen aan (de beslisboom in) de 'Leidraad riolering'. Verder zal het plan niet leiden tot extra overstorten vanuit de riolering op het oppervlaktewater. De ontwikkeling mag geen negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit van het oppervlaktewater. Daarom mag er geen gebruik worden gemaakt van uitlogende bouwmaterialen zoals zink, koper of andere uitlogende materialen.
PM Rho/WPRI: Al met het waterschap besproken dat er geen sprake is van een toename van verharding en dat er met de groene daken een verbetering optreedt. Contact opnemen via www.hhdelfland.nl/watertoets
Een belangrijk gevolg van de Waterwet is dat de huidige vergunningstelsels uit de afzonderlijke waterbeheerwetten worden gebundeld. Dit resulteert in één vergunning, de Watervergunning. De watervergunning dekt alle activiteiten in het watersysteem. Een vergunning is nodig als activiteiten worden ondernemen in, op, boven, over of onder een oppervlaktewaterlichaam (watergang, vijver, rivier, kanaal, meer of zee) of waterkering, of als grondwater wordt onttrokken of water geïnfiltreerd wordt in de bodem.
De watertoets en de vergunningverlening blijven wel twee afzonderlijk procedures. Dit betekent dat het Hoogheemraadschap bij het verlenen van een vergunning altijd aanvullende voorwaarden kunnen stellen.
De gemeente Den Haag maakt onderdeel uit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De MRDH is sinds 2015 de samenwerking van 23 gemeenten die hun krachten hebben gebundeld om het gebied beter bereikbaar te maken en het economisch vestigingsklimaat te versterken. De MRDH bestaat uit twee pijlers, de Vervoersautoriteit (Va) en Economisch Vestigingsklimaat (EV). Ter voorbereiding op de Vervoersautoriteit is in 2013 de Strategische Bereikbaarheidsagenda (SBA) voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) opgesteld. De SBA is nader uitgewerkt in de Uitvoeringsagenda Bereikbaarheid 2016-2025 die invulling geeft aan de gezamenlijke regionale mobiliteitsopgaven in de metropoolregio. In de Uitvoeringsagenda wordt een samenhangend pakket aan maatregelen voorgesteld voor de periode 2016-2025. De Uitvoeringsagenda is vastgesteld op 1 juli 2016.
De Uitvoeringsagenda gaat er van uit dat het belang van het openbaar vervoer en de fiets toeneemt, mede vanwege leefbaarheid van de steden. Met het openbaar vervoer wordt voortgebouwd op het succes van RandstadRail en is de inzet om een schaalsprong te maken voor het openbaar vervoer naar de economische centra. Ook wordt ingezet op meer vraag gestuurd vervoer in combinatie met gemeentelijk vervoer voor doelgroepen op tijden en plaatsen waar het gewone openbaar vervoer geen oplossing is. Voor de fiets gaat de Uitvoeringsagenda uit van de realisatie van meer snelle routes en een uitbreiding van de fietsparkeerplaatsen. Voor het wegverkeer ligt de nadruk op een betere betrouwbaarheid door gecoördineerd verkeersmanagement en door het stimuleren van alternatieven voor spitsverkeer en het afbouwen van de noodzakelijke weginfrastructuur voor een goede bereikbaarheid van de economische centra. De Uitvoeringsagenda zet voor wat betreft de verbetering van de verkeersveiligheid in op o.a. gedragsbeïnvloeding en doelgroepenbenadering. Op het punt van de innovatie biedt de Uitvoeringsagenda ruimte voor de toepassing van nieuwe technieken en mobiliteitsdiensten samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen.
In de Uitvoeringsagenda staan diverse projecten en maatregelen genoemd voor de periode 2016-2025.
Verkeer algemeen
Den Haag groeit, er komen meer inwoners, meer banen en ook meer bezoekers. Dit zorgt voor een toename van het verkeer van, naar en in de stad. Bovendien reizen mensen steeds meer en over langere afstanden.
Het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente Den Haag voor de periode 2010 tot 2020 met een doorkijk tot 2030, is vervat in de “Haagse Nota Mobiliteit” (Rv 115 - 2011; RIS 180762). De visie in de nota is er op gericht van Den Haag een duurzaam bereikbare en een leefbare stad te maken door ervoor te zorgen dat reizigers een bewuste keuze kunnen maken voor de vervoerwijze en de route die het beste bij hen past. Gerichte investeringen in het openbaar vervoer en de fiets, goede voorzieningen voor voetgangers, en bundeling en ordening van het autoverkeer moeten er voor zorgen dat reizigers de juiste keuzes kunnen maken.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer speelt een belangrijke rol als drager van ruimtelijke ontwikkelingen. Het dient te zorgen voor aantrekkelijke en snelle vervoerstromen tussen woon- en werklocaties, naar het centrum en andere belangrijke attractiepunten. De komende jaren staan binnen de gemeente Den Haag ingrijpende verbeteringen van het openbaar vervoer op stapel. Dat gebeurt aan de hand van de toekomstplannen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) voor het openbaar vervoer. Deze ambitieuze plannen onder de naam 'Netwerk RandstadRail' gaan onder meer over het geschikt maken van bestaande tramlijnen voor breder trammaterieel en de aanleg van Parkeer+Reis-terreinen bij diverse stations. In de paragraaf Verkeer en infrastructuur (2.4.2 Verkeer en infrastructuur) zijn de tram-en busroutes voor het openbaar vervoer binnen het plangebied aangegeven.
Dienstregeling en lijnvoering van tram en bus worden jaarlijks vastgesteld door de Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
Onderstaande kaart over het openbaar vervoer laat het streefbeeld zien van het openbaarvervoer netwerk volgens de Haagse Nota Mobiliteit.
kaart 15: streefbeeld openbaar vervoer netwerk Haagse Nota Mobiliteit
Autoverkeer
Het gemotoriseerde verkeer wil de gemeente zoveel mogelijk ordenen en concentreren op een stelsel van goed ingepaste stedelijke en regionale hoofdwegen (zie kaart “Hoofdstructuur wegverkeer” uit de Haagse Nota Mobiliteit) met voldoende capaciteit om een optimale doorstroming te waarborgen. Een vlotte doorstroming op de hoofdwegen zorgt ervoor dat het verkeer als vanzelf deze hoofdwegen kiest, waardoor de verkeersdruk op de woonwijken minder kan zijn. De hoofdwegen zorgen voor een goede bereikbaarheid van de grote concentraties van werkgelegenheid en voorzieningen in de stad vanuit de regio en verder. Tevens verbinden de hoofdwegen de stadsdelen en wijken onderling met elkaar. De hoofdwegen hebben een zodanige vormgeving en inpassing dat voldaan wordt aan de leefbaarheidseisen en milieunormen. In de woonwijken is doorgaand autoverkeer niet welkom. De wijkontsluitingswegen krijgen daarom op den duur een inrichting als “stadslaan”: wegen met een minder dominante positie voor autoverkeer en prioriteit voor langzaam verkeer en openbaar vervoer. De erftoegangswegen krijgen een inrichting als 30 km/u zone, voor zover dat nog niet gebeurd is. De “Nota Straten, Wegen en Lanen” (rv 10-2017, RIS 280303_150224) bevat een uitwerking van het beleid uit de Haagse Nota Mobiliteit voor de wegen in de gemeente. De Nota SWL bevat de functionele eisen die gesteld worden aan de wegenstructuur, zoals een duidelijke hiërarchie in het wegennet en een voldoende afwikkeling van de verschillende verkeerssoorten. De Nota SWL beschrijft ook de wegbeelden voor de inrichting van de verschillende wegcategorieën. Die wegbeelden betreffen niet alleen het verkeer, maar hebben ook te maken met de ruimtelijke inpassing van wegen. Daarbij gaat het ook om groen, water, openbare ruimte en stedenbouwkundige structuur van de stad.
kaart 16: Hoofdstructuur wegverkeer
Fietsverkeer
Het fietsverkeer krijgt vanwege het milieuvriendelijke karakter en de fysiek zwakkere positie ten opzichte van het gemotoriseerde verkeer, bijzondere aandacht. Door het aanbieden van een aantrekkelijk hoogwaardig netwerk van veilige fietsroutes wordt het gebruik van deze vervoerswijze gestimuleerd. Binnen het stelsel van hoofdfietsroutes is een net van 'sterroutes' aangegeven. De sterroutes vormen de belangrijkste doorgaande routes die de woongebieden met het stadscentrum, de knooppunten van openbaar vervoer en het buitengebied verbinden. Onderstaande kaart toont het streefbeeld voor het fietsnetwerk van doorgaande routes uit de Haagse Nota Mobiliteit. Daarnaast is er de nodige aandacht voor het stallen van fietsen, zowel bij woningen als bij werklocaties, maar ook bij de grotere attractiepunten zoals scholen, winkelgebieden, stations en recreatiebestemmingen. De publieke voorzieningen voor de fiets maken integraal onderdeel uit van de inrichting van de openbare ruimte.
kaart 17: hoofdfietsroutes
Parkeren
Het parkeren en stallen van auto's neemt een belangrijke plaats in binnen het verkeer- en vervoerbeleid van de gemeente Den Haag. Het algemene parkeerbeleid is vastgelegd in de nota Parkeerkader Den Haag 2010-2020 (RIS168473). Dit beleid gaat vooral over het faciliteren van de parkeerbehoefte en het benutten van schaarse ruimte maar moet ook automobilisten prikkelen om meer met het openbaar vervoer te reizen of de fiets te pakken. Hoge stedelijke bebouwingsdichtheden zonder adequate parkeervoorzieningen leiden vaak tot een te zware belasting van de openbare ruimte. Dat geldt zowel voor woon- als werkfuncties maar ook voor locaties die veel bezoekers trekken. Behalve de noodzaak tot de verdeling van schaarse (openbare) parkeergelegenheid in een aantal gebieden in de stad, zijn mobiliteitsoverwegingen gericht op het streven naar een bereikbare en leefbare (woon)omgeving voor de gemeente aanleiding tot het stellen van parkeereisen bij nieuwe ontwikkelingen.
Parkeernormen
De parkeernormen en het toepassingskader ervan zijn uitgewerkt in de “Nota Parkeernormen Den Haag”, vastgesteld op 11 november 2011 (Rv 139 - 2011; RIS 181571) en is op 3 maart 2016 op een beperkt aantal onderdelen gewijzigd en aangevuld (Rv21: RIS 291425_160223). Nieuwbouw- en verbouwplannen worden aan dit beleid getoetst. Aan de hand van de parkeernormen wordt de parkeerbehoefte berekend en vergeleken met de voorzieningen die in het plan zijn opgenomen.
Het kan zijn dat in de visie van de initiatiefnemer de genormeerde parkeerbehoefte van de in het plan opgenomen functies afwijkt van de werkelijke parkeerbehoefte. Het is dan aan de initiatiefnemer om dit aan te tonen en goed te onderbouwen.
Uitgangspunt is dat de parkeerbehoefte van een bouwontwikkeling op het eigen terrein wordt opgelost. Soms is dat niet mogelijk en het is ook niet altijd strikt noodzakelijk. De gemeente kan onder andere de parkeerdruk en eventuele beschikbare parkeerruimte binnen loopafstand in de omgeving, meewegen. Dat geldt ook voor functies waarvan de parkeerplaatsen onderling uitwisselbaar zijn. Daarnaast kan de gemeente in afwijkende situaties maatwerk toepassen. Aan de hand van de informatie wordt vastgesteld hoeveel parkeerplekken de initiatiefnemer op eigen terrein moet realiseren.
Bij woningbouw is het gemiddelde autobezit uitgangspunt voor de hoogte van de parkeernorm. Het gemiddelde autobezit hangt af van de oppervlakte van de woning, de plek in de stad en het type woning. Voor werken, winkels en andere voorzieningen is de functie van het gebouw en de mate van bereikbaarheid met het openbaar vervoer, bepalend voor de parkeernorm. Bij knooppunten van het openbaar vervoer geldt een lagere norm dan op plekken die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De parkeernormen worden uitgedrukt in het aantal parkeerplaatsen per woning, en bij de -meeste- overige de functies in het aantal parkeerplaatsen per 100 m2 bruto vloeroppervlak.
De stedenbouwkundige regels uit de gemeentelijke bouwverordening zijn in verband met het bepaalde in de Reparatiewet B2K2014 (Stb. 2014, 458) op dit plan niet meer van toepassing. De parkeernormregeling zit volledig in dit bestemmingsplan.
Fiets parkeren
De aantrekkelijkheid van een reis per fiets wordt mede bepaald door de beschikbaarheid en kwaliteit van de fietsparkeervoorziening bij herkomst en bestemming. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat de kwaliteit van de buitenruimte onder druk komt te staan doordat fietsen teveel geparkeerd worden op plaatsen met een intensief gebruik van de openbare ruimte. Om die reden gaat de gemeente uit van het faciliteren en sturen op het stallen van fietsen bij belangrijke bestemmingen of bestemmingsgebieden, zoals NS-stations en de binnenstad. Daarnaast hanteert de gemeente fietsparkeernormen bij nieuwbouw en verbouw van kantoren, bedrijven en voorzieningen. Het gemeentelijke beleid ten aanzien van het stallen van fietsen is vastgelegd in de “Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016” (RIS294386).
Fietsparkeernormen
De gemeente Den Haag heeft in de “Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016” normen vastgesteld voor de aanwezigheid van fietsparkeerplaatsen bij kantoren, bedrijven en voorzieningen. Deze fietsparkeernormen worden toegepast bij nieuwbouw en verbouw waarvoor een omgevingsvergunning verplicht is. Het hanteren van fietsparkeernormen is nodig om het fietsen in Den Haag te stimuleren en het beslag van het fietsparkeren op de schaarse openbare ruimte te kunnen reguleren. Bij de bepaling van de fietsparkeernormen is het faciliteren van het groeiende fietsgebruik het uitgangspunt geweest.
Voor het fietsparkeren bij woningen is de eis uit het bouwbesluit van toepassing, waarin is aangegeven dat bij woningen een berging aanwezig is. De aanvrager van een omgevingsvergunning voor een woongebouw kan in de aanvraag verzoeken om afwijking van de prestatie-eisen die het Bouwbesluit stelt aan buitenbergingen, anders genoemd verzoeken om toepassing van gelijkwaardigheid. In de “Beleidsregels Bergingen nieuwe woongebouwen Den Haag 2017” (RIS297288) staat aangegeven onder welke voorwaarden collectieve fietsstallingen kunnen worden gebouwd in plaats van afzonderlijke fietsbergingen per woning.
De fietsparkeerbehoefte van een ontwikkeling met een niet-woonfunctie wordt berekend aan de hand van het bouwplan en de daarbij behorende parkeernorm. Voor het vaststellen van de fietsparkeereis wordt vervolgens de berekende parkeerbehoefte afgezet tegen de specifieke kenmerken en grootte van het bouwplan en tegen de omgeving van het bouwplan. Indien er concrete aanleiding bestaat om de berekende fietsparkeerbehoefte bij te stellen, is het aan de ontwikkelaar om aan te tonen op grond waarvan dat nodig is. Dubbelgebruik kan daar bijvoorbeeld een aanleiding voor zijn. Aan de parkeereis kan op eigen terrein worden voldaan of door middel van een storting in het fietsparkeerfonds (of een combinatie). Fietsparkeerplaatsen die op eigen terrein worden gerealiseerd dienen goed bereikbaar en comfortabel te zijn. Bij afkoop van de fietsparkeereis door middel van een storting in het parkeerfonds, dient de gemeente te voorzien in de behoefte van fietsparkeerplaatsen door realisatie en exploitatie van (openbaar toegankelijke) fietsparkeervoorzieningen. Tenslotte worden de afspraken tussen ontwikkelaar en gemeente vastgelegd voor de nieuw- en verbouwplannen waarmee het beoogde gebruik van de fietsparkeeroplossingen kan worden bewaakt.
Parapluherziening (fiets)parkeren
Op 20 september 2018 heeft de raad de parapluherziening (fiets)parkeren vastgesteld, onherroepelijk vanaf 16 november 2018 en vervangt daarmee de oude regeling die was opgenomen in de voorgaande beheersverordening Benoordenhout Noord-Oost.
Door het dynamisch maken van de parkeernormen worden de (fiets) parkeernormen niet langer als bijlage van de regels gevoegd maar wordt gedurende de planperiode getoetst aan de op dat moment actuele (fiets)parkeernormen. De technische aanpassing om dit mogelijk te maken is overgenomen uit het paraplu bestemmingsplan en opgenomen in de regels voor het (fiets) parkeren in dit bestemmingsplan.
De negen gemeenten in de regio Haaglanden vormen al jaren een gezamenlijke woningmarktregio. Na het opheffen van het Stadsgewest Haaglanden in 2014 is de samenwerking voortgezet middels een bestuurlijke tafel Wonen. Om de woningmarktregio verder te versterken is in 2017 een nieuwe een regionale woonvisie opgesteld voor de periode 2017 – 2021 (Ris-nummer 296460).
De regionale woonvisie kiest ervoor om te streven naar een ongedeelde regionale woningmarkt. Dit wil zeggen een woningmarkt waar er voor alle inwoners voldoende betaalbare en gewenste woningen verspreid over de gemeenten in de regio beschikbaar zijn. De regionale woonvisie benoemt daarnaast meerdere gezamenlijke opgaven op het gebied van sociale woningbouw, woningbouwprogrammering, duurzaamheid, wonen en zorg en verbetering van het bestaande vastgoed. Dit is vertaald naar de volgende doelstellingen:
Het woonbeleid is vastgelegd in de Woonvisie Den Haag 2017-2030 (RIS296833, 29 juni 2017). Den Haag is een groeiende stad in een tijd waarin veranderingen steeds sneller gaan en die de maatschappelijke en economische verhoudingen blijvend veranderen. Het is een uitdaging om mensen, bedrijven en banen aan de stad te blijven binden. Om een fijne, leefbare en groene woonstad te blijven moeten we zorgen dat de sociaaleconomische verschillen niet te groot worden en moeten we overstappen op een nieuwe vorm van energievoorziening.
Den Haag heeft een gunstige uitgangspositie als aantrekkelijke woonstad. De unieke ligging aan zee, het levendige centrumgebied, prettige woonwijken en een sterk internationaal profiel. Om deze positie nog verder te versterken zet de woonvisie in op een 'stedelijke, attractieve en inclusieve stad in 2030'. Dit betekent dat Den Haag meer onderscheidende en aantrekkelijke stedelijke woonmilieus biedt, dat wonen in de stad betaalbaar is voor iedereen én wijken op de toekomst zijn voorbereid en meer gemengd zijn. Het (sloop-)nieuwbouw, transformatie- en verbeterprogramma geeft ruim baan aan deze ambitie en volgt de groei van de stad.
De gemeente Den Haag gaat voor de langere termijn uit van een jaarlijks netto bouwprogramma van 2000-2500 woningen. De ruimte om te groeien is beperkt. Den Haag zal zich voor groei moeten richten op binnenstedelijke locaties (de zogenaamde inbreidingslocaties), transformatie van bestaande gebouwen en gemengde woon-werkgebieden. Daarbij wordt ingezet op differentiatie in architectuur en woningtypen. Het is van belang om hierbij zorgvuldig om te gaan met bestaand groen en bestaande wijken. Een andere uitdaging is het verkleinen van de sociaaleconomische verschillen tussen wijken.
De woonvisie zet in op:
Betekenis voor het plangebied
De wijk Duinzigt is in de Woonvisie Den Haag 2017 – 2020 getypeerd als een Stedelijk exclusief Woonmilieu: wonen in een buurt die zijn karakter ontleent aan de vooroorlogse stijlvolle architectuur en klassieke vormentaal. De woonfunctie is dominant. Het plangebied ligt omringd door zowel wijken met hogere dichtheden en meer voorzieningen als wijken met lagere dichtheden en veel groen.
Op 14 maart 2019 heeft de raad de Woonagenda 2019-2023 vastgesteld (RIS301880) ter vervanging van de uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Den Haag. Belangrijke elementen van de woonagenda zijn:
Betekenis voor het plangebied
Het plangebied ligt in een gebied waar het uitgangspunt is om maximaal 20% van de nieuwe woningvoorraad kleiner dan 50m2 te laten zijn. De nieuwe ontwikkelingen in het plangebied voldoen hieraan. Ook is het bouwkundig splitsen (woningsplitsing) van de bestaande woningvoorraad niet meer toegestaan in het plangebied (zie paragraaf 3.7.4).
Op 1 juli 2019 is de nieuwe Huisvestingsverordening Den Haag 2019 (RIS 301932) in werking getreden. Die stelt dat het bouwkundig splitsen van woningen negatieve gevolgen kan hebben voor het karakter van en de leefbaarheid in een buurt. Denk aan een hogere parkeerdruk van auto's en fietsen, de druk op voorzieningen en de openbare ruimte. Ook moet Den Haag zuinig zijn op woningen voor grotere huishoudens, anders verdwijnen die sneller dan dat we ze kunnen bijbouwen. De regels voor bouwkundig splitsen worden met deze verordening strenger. We sluiten een groot aantal gebieden van splitsing uit om deze te ontlasten. Het toetsen aan diverse criteria leidt ertoe dat er nog in een beperkt aantal gebieden onder voorwaarden bouwkundig gesplitst mag worden. In een beperkt aantal gebieden blijft splitsen nog mogelijk. Er gelden dan wel een aantal voorwaarden die erop gericht zijn om de kwaliteit van de woningen te waarborgen. Zo moet een nieuwgevormde woning minimaal 40 m2 woonoppervlakte hebben en tevens uit minimaal één volledige woonlaag beslaan.
Voor bouwkundige splitsing is ook een omgevingsvergunning nodig. Dat is een bouwtechnische toets. Ook wordt daarbij getoetst aan het bestemmingsplan en dus aan ruimtelijke aspecten, waaronder parkeren. Parkeernormen bij wonen zijn vastgelegd in de Nota parkeernormen Den Haag.
Betekenis voor het plangebied
Het plangebied ligt in een gebied waar woningen niet meer gesplitst mogen worden. Ook niet onder bepaalde voorwaarden.
Algemeen: beleidsvisie Kracht van Kwaliteit
De economische visie van Den Haag is vastgelegd in de nota "Kracht van kwaliteit” (Rv 126 - 2011; RIS 181227). De toekomst voor de Nederlandse economie in de mondiale concurrentiestrijd ligt bij kennis, creativiteit en stedelijke kwaliteit. De uitdaging voor de stad Den Haag is om de omstandigheden te creëren waaronder de economie van de stad ook op de langere termijn kansen biedt voor werk, inkomen en ontplooiing van alle Haagse burgers.
De strategie voor de Haagse economie kan worden samengevat in de volgende speerpunten:
Den Haag heeft een uniek profiel als internationale stad van Vrede en Recht. Daarmee heeft de stad internationale bekendheid verworven. Dit profiel spreekt ook bedrijven en instellingen buiten die sector nadrukkelijk aan en heeft daarom ook in het economische domein een wervend karakter – een “sterk merk”. In de internationale zone zijn veel van deze organisaties geconcentreerd.
Den Haag bezit een breed palet aan winkels, horeca, cultuur en historie. Samen met strand en duinen ontstaat hierdoor een uniek woon- en leefklimaat. Den Haag versterkt zijn positie als tweede toeristische stad van Nederland. Het centrum (Binnenstad, stationsgebieden, Beatrixkwartier), Scheveningen en Internationale Zone zijn gebieden met veel werkgelegenheid en bezoekers en vormen daarmee de economische kerngebieden van de stad. Hier wordt gewerkt aan versterking van het aanbod aan kwaliteitswinkels, horeca en recreatieve functies.
Den Haag zet actief in op de ontwikkeling van kennis en bedrijvigheid binnen het cluster Veiligheid onder de noemer The Hague Security Delta. Den Haag combineert zijn inzet op internationale instellingen en zakelijke dienstverleners (met name in de clusters energie, it en telecom en financiële dienstverlening).
Daarnaast is ook veel aandacht nodig voor kleine en middelgrote bedrijven, zowel in de economische kerngebieden als in de wijken. Voor deze bedrijvigheid is ook meer kleinschalige bedrijfsruimte hard nodig. Den Haag is een stad met een sterke, kennisintensieve zakelijke dienstensector, die bijna een kwart van de werkgelegenheid omvat. Den Haag is daarom aantrekkelijk voor (hoofd)kantoren, internationale bedrijven en instellingen. De spin-off hiervan is van groot belang voor de lokale economie en banen voor alle niveaus in het mkb. Den Haag zet daarom vol in op de (ruimtelijke) kwaliteit en de bereikbaarheid van toplocaties voor kantoren en instellingen.
De kwaliteit van het arbeidsaanbod zal - door vergrijzing, schaarste aan vakmensen en tekort aan kenniswerkers - in de nabije toekomst een doorslaggevende vestigingsfactor worden. We zetten daarom actief in op de komst van academische instellingen en versterking en verbreding van het hoger onderwijs met onder meer topopleidingen.
De gemeente Den Haag heeft een verdichtingsopgave. Om deze verdichtingsopgave te realiseren en het grondgebruik te optimaliseren is functiemenging een goed instrument. In de notitie 'Functiemengingstrategie (Rv 88 - 2005; RIS127027): Mengen van bedrijven en wonen' komt de functiemenging van praktijk- kantoor- en bedrijfsruimte met wonen aan de orde.
Menging kan plaatsvinden op het niveau van een pand, een blok of een heel deelgebied. De omvang is afhankelijk van het type locatie. Een werkruimte (kantoor/bedrijf/praktijk) kleiner dan ongeveer 100 m² mag gevestigd zijn in woonstraten. Voor een werkruimte tussen 100 en 500 m² geldt dat deze langs de doorgaande wegen een plaats kan krijgen. Bedrijven die groter zijn dan 500 m² zouden op een bedrijventerrein of kantorenlocatie een plaats moeten krijgen. Vooral combinatiegebouwen met praktijk - en kantoorruimte (tandarts, kapper en accountantskantoor) en wonen moeten worden gestimuleerd.
Conclusie
In het plangebied worden geen bedrijven toegestaan. Binnen het plangebied wordt wel een menging van functies mogelijk gemaakt. Dit betreffen echter met name publieksgerichte functies, zoals detailhandel, dienstverlening, sport en maatschappelijke voorzieningen. Het plangebied wordt gezien de ligging en de aard van de omgeving niet geschikt geacht voor de vestiging van bedrijven.
Het provinciale detailhandelsbeleid is er enerzijds op gericht om de ruimtelijke detailhandelsstructuur zoveel als mogelijk te versterken en de beschikbaarheid en bereikbaarheid van detailhandelsvoorzieningen te garanderen. Anderzijds wordt de dynamiek in de detailhandel bevorderd vanwege het grote economische belang van deze sector.
Er zijn in Zuid-Holland grofweg drie type winkelcentra te onderscheiden: de grote centra, de middelgrote centra en de overige centra. De grote centra hebben over het algemeen voldoende massa en bieden naast detailhandel een breder aanbod aan publieksvoorzieningen die er samen voor zorgen dat deze centra ook voor de aankoop van niet-dagelijkse artikelen veelal worden bezocht. Dit geldt in mindere mate voor de middelgrote centra die over het algemeen een minder grote regionale rol (zijn gaan) vervullen. De overige centra hebben vooral op lokaal niveau een verzorgende functie waarin het dagelijks aanbod een belangrijke positie inneemt.
Te ontwikkelen centra
Voor deze categorie centra wordt gestreefd naar een opwaardering van de detailhandelsfunctie in termen van kwaliteit (winkelbestand en openbare ruimte), parkeren en bereikbaarheid en imago/beleving. Onder voorwaarde van het toepassen van de Ladder voor duurzame verstedelijking, kan voor deze categorie sprake zijn van uitbreiding van het winkelareaal. Het gaat om de volgende locaties:
Te optimaliseren centra
De 'te optimaliseren centra' nemen een prominente positie binnen de structuur in en zijn van groot belang voor de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit. De omvang van het winkelareaal in deze centra is de afgelopen jaren over het algemeen te veel in omvang toegenomen in relatie tot hun verzorgingsfunctie maar missen een kritische massa die juist de grotere steden aantrekkelijk maken voor aankoop van niet-dagelijkse artikelen. Internet is een belangrijk aankoopkanaal voor vooral niet-dagelijkse goederen. Branches die veelal op internet worden gekocht, zijn juist aanwezig in dit type centra. Andere publieksfuncties zoals horeca en leisure zijn over het algemeen wat minder sterk vertegenwoordigd. Het gevolg is dat deze centra een minder grote koopkrachttoevloeiing realiseren en dat de bestedingen per m2 op een lager niveau liggen. De betreffende gemeenten hebben ook nagenoeg geen ontwikkelingsruimte voor nieuwe detailhandelsontwikkelingen. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het (toekomstig) functioneren van deze groep centra onder druk staat. Detailhandel is een belangrijke drager voor de aantrekkelijkheid en levendigheid van deze centra. Doordat de functie van detailhandel in deze centra terugloopt, dreigt ook de sociaal-maatschappelijke functie van deze centra terug te lopen. De belangrijkste (ruimtelijke) opgaven liggen voor alle betrokken partijen (overheden en markt) dan ook bij deze categorie centra.
Het winkelbestand in deze centra zou bij voorkeur niet moeten uitbreiden en zich primair moeten richten op de eigen bewoners en geen of heel beperkte regionale ambities moeten nastreven. Mocht het eigen inwonertal in aanzienlijke mate toenemen, dan kan het winkelaanbod hierop afgestemd worden. Soms kan intensivering op een plek aan de orde zijn, gevolgd door sanering of transformatie elders. Een belangrijke opgave ligt in het terugdringen van winkelleegstand, o.a. door transformatie naar andere functies. Toevoeging van andere publieksfuncties, zowel maatschappelijk als commercieel van aard, kan de aantrekkelijkheid van deze centra verhogen. Het gaat hierbij om een maatwerkopgave per centrum, waarbij de provincie via het Actieplan detailhandel Zuid-Holland en het Actieprogramma Slim Ruimtegebruik ondersteuning kan bieden.
Overige aankoopplaatsen
De overige centra vervullen een lokale functie, zijn belangrijk voor de bereikbaarheid van het dagelijks aanbod en hebben een meerwaarde voor de leefbaarheid van de kleine kernen, wijken en buurten. Het toekomstperspectief is divers: sommige centra functioneren goed, andere centra komen in aanmerking voor een facelift, herprofilering, (gedeeltelijke) transformatie of samenvoeging. Voor deze categorie centra kan eventuele beperkte groei van het winkeloppervlak aan de orde zijn om de dynamiek in de dagelijkse sector te faciliteren. Beperkte groei van het aanbod in de overige centra is ook mogelijk indien dit aanbod geen gelijke tred houdt met een sterke bevolkingsgroei die recent heeft plaatsgevonden, of aanstaande is, bij achterstand in het voorzieningenniveau of bij feitelijke en planologische saldering van aanwezige detailhandel uit hetzelfde verzorgingsgebied.
Toelaatbaarheid nieuwe ontwikkelingen
Ruimtelijke ontwikkelingen die met nieuwe detailhandel gepaard gaan, worden in de toelichting op het bestemmingsplan onderbouwd via de ladder voor duurzame verstedelijking. Daarnaast moet inzicht gegeven worden in de eventuele toename van de leegstand en de gevolgen voor de ruimtelijke kwaliteit in het verzorgingsgebied, alsmede eventuele mogelijkheden voor saldering. In de Verordening ruimte is aangegeven dat nieuwe detailhandel primair binnen of aansluitend aan een bestaande winkelconcentratie moet worden gerealiseerd. Voor (ontwerp)bestemmingsplannen die nieuwe detailhandel groter dan 2000 m² bruto vloeroppervlak binnen de centra mogelijk maken, moet worden aangetoond dat het woon- en leefklimaat en de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig worden aangetast. Het gaat daarbij onder meer om het voorkomen van onaanvaardbare leegstand. Met het oog hierop is advies nodig van de Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland en wordt zo nodig een distributieplanologisch onderzoek (DPO) uitgevoerd. Voor de binnensteden van Rotterdam en Den Haag ligt de grens voor het aanvragen van advies bij de Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland vanwege eerdergenoemde redenen op 4000 m2 bvo.
Conclusie
Het winkelcentrum in het plangebied valt onder de categorie "Overige Aankoopplaatsen" en heeft geen bovenlokale functie. Voor deze categorie centra kan eventuele beperkte groei van het winkeloppervlak aan de orde zijn om de dynamiek in de dagelijkse sector te faciliteren. Beperkte groei van het aanbod in de overige centra is ook mogelijk indien dit aanbod geen gelijke tred houdt met een sterke bevolkingsgroei die recent heeft plaatsgevonden. Daar is hier sprake van.
Er is hier sprake van een toename van het winkeloppervlak. Er is sprake van een toename van circa 1.200 m2 detailhandel. Provinciaal beleid stelt dus dat voor (ontwerp)-bestemmingsplannen die nieuwe detailhandel groter dan 2000 m² bruto vloeroppervlak binnen de centra mogelijk maken (zoals in dit bestemmingsplan), moet worden aangetoond dat het woon- en leefklimaat en de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast. De ontwikkelingen in het plangebied blijven dus onder die 2.000m2. Er wordt circa 1.200 m2 detailhandel toegevoegd. Er is een distributieplanologisch onderzoek (DPO) uitgevoerd. Dit DPO staat in bijlage 13 (Brancheringonderzoek (DPO) ) en toont aan dat er met deze uitbreiding geen onaanvaardbare leegstand optreedt en het woon- en leefklimaat en de ruimtelijke kwaliteit worden niet onevenredig aangetast.
De metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) neemt taken over van het in 2015 opgeheven Stadsgewest Haaglanden De MRDH is een samenwerkingsverband van 23 gemeenten die hun krachten bundelen om het gebied beter bereikbaar te maken en het economisch vestigingsklimaat te versterken.
Het door het Stadsgewest Haaglanden in november 2013 vastgestelde Regionale structuurvisie detailhandel 2013-2020 blijft uitgangspunt voor het beleid in de regio.
Het Stadsgewest Haaglanden streeft naar kwalitatieve versterking van het winkelaanbod in de regio, om ruimte te bieden aan (de groei van) de consumentenvraag vanuit Haaglanden en omgeving en het bieden van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners en bedrijven. Vanuit deze visie op detailhandel adviseert het Stadsgewest de provincie Zuid-Holland over detailhandelsontwikkelingen en –initiatieven in de regio.
Plannen van meer dan 2.000 m² bvo in bestaande en nieuwe winkelconcentraties en ontwikkelingen op perifere locaties groter dan 1.000 m² bvo worden getoetst door het Stadsgewest Haaglanden.
Nieuwe initiatieven dienen te passen binnen de volgende doelstellingen:
De toename van het aantal nieuwe vierkante meters detailhandel in de bestaande winkelconcentratie is minder dan 2000 m2 en dit bestemmingsplan hoeft niet door het Stadsgewest Haaglanden getoetst te worden aan de doelstellingen.
De 'Ladder voor duurzame verstedelijking' (SER-ladder) is als inspiratiekader gebruikt om detailhandelsinitiatieven in de regio Haaglanden te kunnen beoordelen. De ladder is door het Rijk in het leven geroepen om een goed functioneren van het ruimtelijke ordeningssysteem te bevorderen. Om de regio te kunnen laten instemmen met een initiatief, dient een initiatief aan een aantal criteria te voldoen. Deze zijn opgenomen in 'de detailhandelsladder'. Zie tevens hoofdstuk 5.4.1 Ladder voor duurzame verstedelijking.
De kadernota detailhandel Den Haag 2017 (RIS300626) geeft de gewenste ontwikkelingsrichting aan voor de detailhandel. De concentratie op bestaande locaties in de hoofdwinkelstructuur is uitgangspunt van deze nota. Er worden geen nieuwe stadsdeelcentra en nieuwe concentraties van grootschalige solitaire detailhandel toegevoegd. De gemeente streeft ernaar dat iedere Hagenaar binnen een straal van 1.000 meter zijn dagelijkse boodschappen kan doen.
Hoofdwinkelstructuur
Den Haag zet in op een versterking van de hoofdwinkelstructuur. In de hoofdwinkelstructuur bevinden zich de belangrijkste winkelconcentraties van Den Haag. De hoofdwinkelstructuur wordt bepaald op basis van de detailhandelsmonitor. Volgens de detailhandelsmonitor 2017, *vastgesteld 2019, RIS 301527) maken 68 winkelgebieden deel uit van deze structuur. Winkelgebieden worden tot de hoofdwinkelstructuur gerekend als zij duidelijk als concentratie herkenbaar zijn, waarbij het winkelgebied of minimaal een buurtverzorgende functie heeft of een herkenbaar thema; 'een winkelgebied is een kerngebied met minimaal 5 winkels geclusterd of 3 winkels geclusterd waarvan minimaal een trekker van 200 m2. Zes winkelgebieden zijn opgedeeld in een kerngebied en een rek- en krimpflank (niet behorende tot de Hoofdwinkelstructuur), met als doel het winkelaanbod verder te concentreren in een krachtig kerngebied.
Het Actieprogramma Den Haag Winkelstad 2015 – 2018 (281552) bevat een actualisatie van een deel van het detailhandelsbeleid. Leidend blijft de inzet op de versterking van de hoofdwinkelstructuur. Het Haagse detailhandelsbeleid geeft daarbij de binnenstad prioriteit, conform het Haagse Binnenstadsplan. Bij perifere detailhandelsinitiatieven kiest de gemeente voor optimale clustering en voor grootschalige detailhandel blijft de bestaande hoofdwinkelstructuur de aangewezen plek voor vestiging (zie regionale structuurvisie detailhandel). Voor gebieden met een onzeker marktperspectief, waaronder de rek- en krimpgebieden, wordt een strategie ingezet van bestemmingsverruiming, waarbij de markt zijn werk moet doen.
Het winkelcentrum in het plangebied ligt in de hoofdwinkelstructuur.
Volgens de aanpak kadernota 2018 betreft het winkelgebieden in de hoofdwinkelstructuur met een gunstig toekomstperspectief en worden ontwikkelingen gefaciliteerd of wordt actief gewerkt aan versterking. Bijvoorbeeld door grote trekkers zoals supermarkten aan winkelgebieden toe te voegen, het winkelaanbod uit te breiden en ruimte te geven aan vernieuwing en dynamiek. Indien nodig wordt door de gemeente geïnventariseerd.
Ambulante handel
In de nota Markten, Straathandel en Kiosken 2016-2021 “De straat verdient het: handel in de buitenruimte” (zie RIS283882) heeft de gemeente de ambitie uitgesproken meer ruimte te willen bieden aan ambulante handel. Straathandel zorgt voor reuring en dynamiek op straat, verhoogt de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers en schept werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De uitwerking van deze nota is in de Markt- en Straathandelsverordening vastgelegd.
Doel van de Verordening straathandel Den Haag 2017 (RIS 295091) is het stimuleren van economische activiteiten, het bieden van een gelijk speelveld, kansen aan zittende en nieuwe ondernemers, het garanderen van de leefbaarheid voor bewoners, het corrigeren van in het verleden ontstane scheefgroei en het realiseren van een straatbeeld dat past bij de dynamiek van een grote stad.
Er is het plangebied ruimte voor 3 kiosken. Voor nieuwe kiosken is alleen plaats als zij aantoonbaar bijdragen aan de ruimtelijke en economische versterking van een winkel- of toeristisch gebied. Er zal dan goed moeten kunnen worden beargumenteerd dat een kiosk meerwaarde heeft ten opzichte van ambulante handel vanaf een standplaats. Hierbij zal onder meer worden gekeken naar:
Aan de zijde The Mann Bouwmeesterlaan mag op het winkelplein een paviljoen voor twee kiosken komen. Dit paviljoen:
Aan deze kiosken wordt de functieaanduiding Gemengd toegekend waarbinnen Horeca en Detailhandel is toegestaan. Deze functieaanduiding biedt ruimte aan twee kiosken. Iedere kiosk mag maximaal 25 m2 groot zijn. Hierdoor passen ze in het beleid. De kiosken liggen ook in de hoofdwinkelstructuur en dienen ruimtelijk en economisch bij te dragen aan het winkelgebied. De kiosken op het plein zijn een ontmoetingsplek en er kan op een laagdrempelige manier geconsumeerd worden. Zodoende dragen zij op economisch en ruimtelijk gebied iets bij aan het winkelgebied Willem Royaardsplein.
In het winkelcentrum zijn in de bestaande situatie twee standplaatsen (de Bloemendoos, Vis en snacktiek Duinzigt, beide detailhandel en een kiosk (Take Away Dönner & Pizza) aanwezig.
Het uitgangspunt is dat alle 3 de ondernemers de mogelijkheid hebben in het plangebied terug te keren. Daartoe zijn verschillende mogelijkheden:
Er is een ruimtelijke reservering in dit bestemmingsplan om alle vier de opties mogelijk te maken binnen de regels van het bestemmingsplan. Alle ondernemers krijgen dus de mogelijkheid om een kiosk te worden. Daarom zijn er op 3 locaties kiosken voorzien. Twee op het plein en één voor de huidige Albert Heijn (Kopgebouw). Die ruimtelijke reservering is gemaakt door het toekennen van de functieaanduiding gemengd voor een derde kiosk voor de huidige Albert Heijn (kopgebouw).
Kiosken hebben een permanent karakter en zijn opgenomen in het bestemmingsplan.
Den Haag wil met de kracht van horeca de aantrekkelijkheid van Den Haag vergroten, de ontwikkeling van gebieden met grote economische betekenis verder aanjagen en groei van werkgelegenheid in de horecasector stimuleren. De visie voor het gemeentelijk horecabeleid in de komende jaren wordt in de 'Horecavisie Den Haag' (RIS 288645) uiteengezet langs de belangrijkste thema's. Hiermee zet Den Haag in op het verder optimaliseren van de randvoorwaarden voor een bloeiend horecaklimaat in de stad.
In de horecavisie worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
De gemeente heeft als rol om afwegingen te maken tussen de belangen van ondernemers onderling en die tussen ondernemers en bewoners. Hierbij wordt uitgegaan van gebiedsprofielen voor de vestiging van horecazaken.
Het resultaat is dat de kracht van Haagse horecaondernemers optimaal bijdraagt aan de quality of life voor bewoners, de aantrekkingskracht op (zakelijke) toeristen, een concurrerend vestigingsklimaat voor bedrijven en aan de werkgelegenheid in het algemeen.
Horecavisie: uitwerkingsplan 2016-2019
Het Uitwerkingsplan 2016-2019 (RIS 288643) maakt de vertaling van de Horecavisie naar concrete acties. In het uitwerkingsplan zijn een aantal regels en locaties specifiek benoemd.
Horeca in winkelgebieden
Den Haag streeft naar een optimale verhouding tussen winkels en horeca die winkelgebieden versterken. Daghoreca kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van een winkelgebied. Op een aantal pleinen kan de levendigheid in de avonduren worden versterkt, waardoor de verblijfstijd van de bezoeker wordt verlengd. Gekozen wordt nu voor het uitgangspunt van maximaal 30% lichte horeca in winkelgebieden. Op sommige locaties is een concentratie tot maximaal 60% lichte en/of middelzware horeca wenselijk. Dat is in onderhavig plangebied echter niet aan de orde. Het percentage heeft betrekking op het totaal aantal panden (niet-woningpanden) in het betreffende winkelgebied.
Horeca 'categorie licht' in de winkelstraten (max. 30%)
Een goede balans tussen winkels/dienstverlening en horeca is nodig om een winkelgebied haar specifieke karakter en aantrekkingskracht te laten behouden. Concreet betekent dit: voldoende (dichtheid aan) winkels en daarnaast andere publiekgerichte functies zoals horeca, die overdag geopend zijn en de levendigheid en het winkelkarakter ver3.sterken. Om deze reden wordt een generiek uitgangspunt vastgesteld: maximaal 30% horeca in winkelgebieden binnen de hoofd-winkelstructuur. Om de dagfunctie van het gebied te versterken, en daarmee dichte puien overdag te voorkomen, is uitbreiding van het bestaande horeca-aanbod tot maximaal 30% van het aantal panden alleen mogelijk in de categorie 'licht'.
Conclusie
In het betreffende plangebied wordt er horeca toegestaan op de begane grond, het paviljoen van 180m² bij het plein (onder een functieaanduiding Gemengd-3) en in het bouwvlak voor de twee kiosken midden op het plein, ook hier is horeca onder een functieaanduiding Gemengd toegestaan. De derde kiosk bij het kopgebouw krijgt ook een gemengde bestemming waar horeca is toegestaan.
In de vorige beheersverordening was horeca in het winkelcentrum in de categorie middelzwaar tot een maximum van zes vestigingen uitsluitend op de begane grond toegestaan. Deze planologische rechten blijven behouden.
Daarnaast is er het horecabeleid (zie paragraaf 3.8.3 Horeca). Op basis van de Horecavisie 2016 is in de hoofdwinkelstructuur in maximaal 30% van de panden (inclusief kiosken en paviljoen) horeca mogelijk.
Vanwege die bestaande planologische rechten en om het nieuwe bestemmingsplan aan het vigerende beleid te laten voldoen wordt er nu een combinatie tussen de bestaande rechten en het huidige beleid gemaakt. Bestaande planologische rechten van 6 horecavestigingen in de categorie middelzwaar worden meegeteld in de maximaal 30% aan lichte horeca. Uitbreiding van die 30% is niet aan de orde, maar indien er met die maximaal 6 horecavestigingen tot en met de categorie middelzwaar de 30% nog niet is gehaald, dan mag er nog 1 (of meer) horecazaak in de categorie licht bijkomen. De gemeenteraad heeft hiertoe besloten om te zorgen dat een winkelgebied ook echt een winkelgebied blijft en niet kan transformeren naar een totaal horecagebied.
Uit een verrichte inventarisatie blijkt dat ter plaatse van het winkelcentrum in de panden die deel uitmaken van het centrum 5 horeca-inrichtingen zijn gevestigd in de bestaande situatie. Drie lichte horecavestigingen en twee middelzware horecavestigingen. Ondergeschikte horeca ondersteunend en behorende bij een andere hoofdfunctie (zoals detailhandel) is in deze inventarisatie niet meegenomen. Thans zijn er dus een vijftal horeca-inrichtingen gevestigd op het Willem Royaardsplein.
Mochten alle huidige horecazaken en de huidige kiosk/standplaats ondernemers willen terugkeren dan voldoet de horecasituatie aan het vigerende beleid. Dat is vastgelegd in de planregels.
De oppervlakte van terrassen ten behoeve van toegestane horeca in de aangrenzende bestemmingen Gemengd - 1, Gemengd - 2 en Gemengd - 3 en in Verkeer - Verblijfsgebied met de functieaanduiding "gemengd" (gd) mag maximaal 75m² bedragen. Deze begrenzing betreft alleen losstaande eilandterrassen op het plein en alleen in de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied. Daarnaast is het mogelijk om gevelterrassen direct grenzend aan de gevels van de horecazaken te situeren. De gevelterrassen mogen zich in een zone tot maximaal 2 meter uit de gevel bevinden.
Kadernota duurzaamheid - schone energie in een groene stad (5 maart 2019, RIS 301829)
Samen met alle inwoners van Den Haag werkt de gemeente aan een stad die schoner, groener en duurzamer wordt. Zo wordt duurzaam denken én doen een nog belangrijker onderdeel van de Haagse mores: duurzaam is de nieuwe norm. Om duurzame ontwikkeling hanteerbaar te maken richt de gemeente zich op vier thema's: de overgang naar schone energie, een aantrekkelijke leefomgeving, schone mobiliteit en het hergebruik van grondstoffen. Doel is om op de gestelde doelen concrete resultaten te boeken en deze resultaten via monitoring zichtbaar te maken. Dit gaat de gemeente doen in de vorm van een jaarlijkse Programmabrief Duurzaamheid en een jaarlijkse Voortgangsbrief Duurzaamheid. Per thema is een plan van aanpak en een werkagenda voor de periode 2019-2022 opgesteld. De laatste kan invloed hebben op bestemmingsplannen en concrete projecten.
Energie
Den Haag zet betekenisvolle en concrete stappen naar het doel van een klimaatneutrale stad in 2030. Hiermee sluit de gemeente aan op de besluiten van de rijksoverheid die op energieterrein zijn genomen. Dit betekent onder andere dat elk nieuw gebouw klimaatneutraal en dus zonder aardgas wordt opgeleverd. Bij grootschalige renovaties is aardgasvrij het uitgangspunt. Daarnaast is de ambitie om in de periode 2018-2022 25.000 tot 30.000 bestaande woningen van duurzame energie te voorzien of ze hierop voor te bereiden, zodat ze klaar zijn om aangesloten te worden op schone energie. Per wijk worden wijkenergieplannen opgesteld. In deze plannen zal worden beschreven welke toekomstige energievoorziening in de wijk beschikbaar is en hoe de overstap wordt gemaakt. Verder is de ambitie dat ieder geschikt dak in Den Haag zonnepanelen, zonneboilers heeft, groen is of anders wit.
Leefomgeving
Het opvangen van de groei van de stad dient met de ambitie van een gezonde, aangename leefomgeving gepaard gaan. Dit vraagt een maximale inzet op klimaatbestendigheid (omgaan met wateroverlast en hitte) en een sterk vooruitgang in milieukwaliteit. Klimaatbestendigheidsmaatregelen moeten zo mogelijk samenvallen met andere fysieke werkzaamheden in de stad, zoals gebiedsontwikkelingen, herinrichtingen en grootschalig onderhoud.
Groen in de stad wordt kwalitatief ontwikkeld, zodat groen toekomstbestendig wordt. In intensiveringsgebieden zal groen in, op, en aan gebouwen een belangrijk middel zijn om bij te dragen aan de verschillende functies van groen in de stad (natuurontwikkeling, bijdragen aan klimaatbestendigheid, bieden plekken voor rust en ontspanning).
Voorts wordt ingezet op schone lucht en bodem, aangename omgevingsgeluidsniveau en externe veiligheid. Halen van milieunormen is hierbij niet voldoende. Uitganspunt is dat ontwikkelingen in de stad op een verantwoorde wijze worden mogelijk gemaakt. Een afgewogen gebruik en beheer van de boven- én ondergrond worden steeds belangrijker.
Mobiliteit
Den Haag kiest vooral voor vervoer dat weinig ruimte vraagt, duurzaam en gezond is: lopen, fietsen, lichte elektrische voertuigen (LEV's) en OV. Bij het inrichten van de buitenruimte krijgt dit prioriteit. Daarbij is extra aandacht voor de mensen met een beperking.
Den Haag zet in op schoon vervoer. Dat doet de gemeente onder meer door het stimuleren van elektrische voertuigen. Elektrische auto's kunnen bijdragen aan een evenwicht tussen vraag en aanbod van stroom en aan een efficiënt gebruik van het stroomnetwerk in de stad.
De groei van de stad vraagt om een andere organisatie van parkeren, rekening houdend met de omstandigheden en behoeften per wijk. Alternatieven worden gestimuleerd, zoals het gebruik van (elektrische-) deelauto's. De parkeernormen voor nieuw woongebouwen worden flexibeler en meer gebiedsgericht; binnen het invloedsgebied van de OV-corridors en rond OV-knopen kan een lagere parkeernorm gaan gelden.
Grondstoffen
Den Haag wil inzetten op hergebruik dat lokaal het meest kansrijk is en de meeste impact heeft. Met dat doel voor ogen zal Den Haag zich concentreren op zes sporen: gebruiksgoederen delen en hergebruiken, hergebruik uit huishoudelijk afval, hergebruik uit de bouw, plastic terugdringen, voedselverspilling tegengaan, ondernemers ondersteunen in grondstoffenmanagement.
De gemeente stelt eisen aan circulair gebruik van materialen en grondstoffen bij al haar opdrachten in zowel de bouw en sloop van gebouwen als de grond-, weg- en waterwerkzaamheden in de buitenruimte. Daarnaast zal de gemeente bij gebiedsontwikkeling en gronduitgifte het circulair gebruik van materialen en grondstoffen stimuleren middels gunningscriteria in ontwikkelcompetities. Grote winst is te behalen met slimme, modulaire ontwerpoplossingen in bouwprojecten.
Uitvoeringsplan Duurzame Stedenbouw (2012; RIS 251776)
Het document beschrijft de belangrijkste principes van duurzame stedenbouw en gaat in op voor Den Haag relevante opgaven, zoals op het vlak van energieverbruik terugdringen, kust-klimaat-groen aanpassingen aan klimaatverandering, het stimuleren van loop en fiets bewegingen en bouwen en hergebruik van gebouwen. Duurzame stedelijke ontwikkeling betekent kiezen voor schone en gezonde systemen, rekening houdend met de eindgebruiker en met de mogelijkheid van geleidelijke vernieuwing. Stedenbouwkundige en planologische keuzes ten aanzien van de situering van functies, afstemming tussen functies en (ruimtelijke) inrichtingselementen, grondgebruik (dichtheden), structuren en maatvoering kunnen bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Het doel is een adaptieve stedelijke omgeving die met zorgvuldig gebruik van grondstoffen en zonder ingrijpende aanpassingen lang meegaat en mooi kan verouderen. Den Haag kiest voor stedelijkheid en efficiënt grondgebruik, met een lage milieubelasting, minder energieverbruik en een beperkte mobiliteitsbehoefte. Dit betekent in grote lijnen voor plangebied dat er ingezet wordt op hoge dichtheid bij een OV-knooppunt.
Dit is een belangrijke opgave voor de stedenbouwkundige planvorming in plangebied. Een duurzaam ingerichte stedelijke omgeving betekent een aantrekkelijke stad waar mensen graag wonen en werken. Duurzaamheid is dus is een belangrijke vestigingsconditie voor bewoners, bedrijven en instellingen.
Duurzaam bouwen in Den Haag
Nieuwbouw in het plangebied dient te voldoen aan de beleidskaders voor duurzaam bouwen uit het Bouwbesluit en de daaraan gekoppelde energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Vanaf 2015 geldt dat voor woningbouw minimaal voldaan moet worden aan een EPC van 0,4. In 2020 wordt de EPC verder verlaagd tot het niveau van energieneutraal bouwen. Ook voor utiliteitsgebouwen geldt een vergelijkbare aanscherping. Bij nieuwbouwontwikkelingen dient tijdig rekening te worden gehouden met deze bijstelling van de EPC. Ook worden met ingang van 1 januari 2015 scherpere eisen gesteld aan de thermische schil van een gebouw, de zogeheten Rc waarde. Verder is sinds 2015 voor alle vastgoed een energielabel verplicht.
GPR beleid: GPR staat voor Gemeentelijke Praktijkrichtlijn Duurzaam Bouwen. De Gemeente Den Haag voert als algemeen beleid dat minimaal voldaan moet worden aan een GPR-waarde van 7 voor woningbouw en 8 voor utiliteitsbouw. Voor nieuwe kantoren en andere utiliteitsgebouwen wordt minimaal een GPR van 8 gevraagd (Kantorenstrategie 2010-2030, RIS 170032). Een GPR-waarde van minimaal 7 of hoger kan opgenomen worden in de gronduitgifte. Volgens het gemeentelijk beleid mogen initiatiefnemers ook andere instrumenten gebruiken, mits minimaal een vergelijkbare ambitie wordt geleverd (bijvoorbeeld BREEAM, LEED).
Voor hoogbouw voert de gemeente Den Haag aanvullend beleid. In de nota Haagse Hoogbouw: Eyeline & Skyline (RIS298448) is de ambitie opgenomen om volgens het meetinstrument 'GPR Gebouw' minimaal een 8 te scoren op de thema's milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Voor energie geldt bij de GPR een score van 9. In de BREEAM-NL methodiek dienen op gebouw- en gebiedsniveau minimaal 4 sterren te worden behaald.
Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein is in overeenstemming met het duurzaambouwenbeleid.
Conclusie
Het project is behandeld in het Haags Duurzaamheidsteam. De gemeente Den Haag voert een duurzaam bouwen beleid waarbij de initiatiefnemer wordt gevraagd een duurzaam bouwen prestatie-instrument te hanteren, bij voorkeur de 'Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) duurzaam bouwen'. Daarnaast zal de initiatiefnemer moeten voldoen aan de geldende EPC-normen.
De initiatiefnemer heeft ambities een duurzame ontwikkeling te realiseren en ook hierover met de gebruikers (huurders) afspraken te maken. Uitgangspunt is geen aardgas toe te passen. Het Willem Royaardsplein ligt in een grondwaterbeschermingsgebied. Dat beperkt de mogelijkheden voor Warmte Koude Opslag (WKO). Op ongeveer 1 km ligt een lage temperatuurleiding (Aloysiuscollege naar ICC). Voor de nieuwbouw van NATO/TNO wordt ook gebruik gemaakt van deze lage temperatuurleiding.
Toepassing van de duurzaamheidskansen
Onderzocht is of het plan aangesloten kon worden op de bron die het ICC voorziet, dat is echter onmogelijk. Verder zijn de woningen gasloos en voorzien van en luchtwarmtepomp. In de parkeergarage zijn (loze) leidingen opgenomen zodat de exploitant laadpalen kan laten plaatsen. Naast voornoemde maatregelen en enige vergroening van de daken, zijn er verder geen duurzaamheidsmaatregelen toegepast in het plan.
Op basis van het verrichte onderzoek in hoofdstuk vier leidt het realiseren van terrassen niet tot een onaanvaardbaar woon en leefklimaat.
De Wet milieubeheer schaart onder milieu het belang van de bescherming van mensen, dieren, planten en goederen, van water, bodem en lucht en van landschappelijke, natuurwetenschappelijke en cultuurhistorische waarden en van de beheersing van het klimaat. In de ruimtelijke context gaat het om het fysieke milieu, de fysieke ruimtelijke omgeving. Voor de inkadering van milieu gebruikt men dan vaak de begrippen:
In dit hoofdstuk komen aan de orde: de m.e.r.-beoordeling, externe veiligheid, bedrijven en milieuzonering, geluid, luchtkwaliteit, natuurbescherming, bodem, windhinder en bezonning en bedrijven en milieuzonering.
Toetsingskader
In het Besluit milieueffectgrapportage (m.e.r.) is aangegeven welke activiteiten in het kader van het bestemmingsplan planmer-plichtig, projectmer-plichtig of mer-beoordelingsplichtig zijn. Voor deze activiteiten zijn in het Besluit m.e.r. drempelwaarden opgenomen. Ook wanneer de drempelwaarden niet worden overschreden moet het bevoegd gezag bij de betreffende activiteiten nagaan of mogelijk sprake is van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu (in dat geval dient een volledige mer-procedure doorlopen te worden). Daarbij moet worden gelet op de omstandigheden als bedoeld in bijlage III van de EEG-richtlijn milieueffectbeoordeling. Deze omstandigheden betreffen:
• de kenmerken van de projecten;
• de plaats van de projecten;
• de kenmerken van de potentiële effecten.
In bijlage C en D van het Besluit m.e.r. is aangegeven welke activiteiten in het kader van het bestemmingsplan planmer-plichtig (bijlage C en D), projectmer-plichtig (bijlage C) of mer-beoordelingsplichtig (bijlage D) zijn. Voor deze activiteiten zijn in het Besluit m.e.r. drempelwaarden opgenomen. In bijlage D van het Besluit m.e.r. (D11.2) is de aanleg, wijziging of uitbreiding van een stedelijk ontwikkelingsproject met inbegrip van de bouw van winkelcentra of parkeerterreinen opgenomen. De drempelwaarden hiervoor liggen op een oppervlakte van 100 hectare of meer, een aaneengesloten gebied en 2.000 woningen of meer bevat of de ontwikkeling van een bedrijfsvloeroppervlakte van 200.000 m2 of meer. Dit bestemmingsplan maakt de herontwikkeling van een winkelcentrum met een winkeloppervlak van 6.537 m2 en 39 appartementen mogelijk, het winkeloppervlak neemt hierbij toe met circa 1.025 m2, en is daarmee niet rechtstreeks planmer-, projectmer of mer-beoordelingsplichtig. Wel is sprake van een vormvrije mer-beoordeling (zie volgende alinea).
Sinds 7 juli 2017 is een aanpassing van het Besluit m.e.r. in werking getreden. Hierin is geregeld dat ook voor projecten die zijn opgenomen in bijlage D, maar die beneden de drempelwaarden vallen, een besluit moet worden genomen of een volledige mer-procedure nodig is. In dat kader wordt afgewogen of het plan – ondanks dat het ruim onder de drempelwaarde blijft - mogelijk toch belangrijke negatieve milieueffecten heeft, op basis van de eerdergenoemde omstandigheden. Dit is een zogenoemde vormvrije mer-beoordeling.
Toetsing aan Besluit m.e.r.
In het kader van de toetsing aan het besluit m.e.r. is een m.e.r.-beoordelingsnotitie opgesteld. Uit deze notitie blijkt dat de omvang en plaats van het project, bestaande uit herontwikkeling van een winkelcentrum met een winkeloppervlak van 6.537 m2 en 39 appartementen in een sterk verstedelijkt gebied beperkt is aangezien het een woon-werkomgeving betreft. De te verwachten milieueffecten zijn dan ook verwaarloosbaar, zodat er geen aanleiding is voor het doorlopen van een volledige m.e.r.-procedure. In de voorbereiding op het bestemmingsplan is hierover op [DATUM] een besluit genomen. Dit besluit is in [BIJLAGE] toegevoegd aan dit bestemmingsplan
In de volgende paragraaf wordt een beoordeling gegeven van de kenmerken, de plaats en de potentiële effecten van de ontwikkeling.
Natura 2000 gebieden
In onderdeel A van de bijlage bij het Besluit m.e.r. is bepaald wat verstaan wordt onder een gevoelig gebied. Als gevoelig gebied zijn gebieden aangewezen die beschermd worden op basis van de natuurwaarden, landschappelijke waarden, cultuurhistorische waarden en waterwingebieden.
In de gemeente Den Haag zijn er drie Natura2000 gebieden aangewezen. In onderstaande kaart zijn de verschillende deelgebieden op kaart weergegeven. Westduinpark & Wapendal maken deel uit van een aaneenschakeling van Natura-2000 gebieden die in het duinlandschap langs de Noordzeekust zijn gelegen (de aaneenschakeling is hier en daar onderbroken door onder andere bebouwing, zoals steden als Den Haag of Katwijk). Ten noorden van het Westduinpark ligt het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide en ten zuiden ligt het Natura 2000-gebied Solleveld & Kapittelduinen.
kaart 18 deelgebieden in het Natura 2000-gebied Westduinpark & Wapendal
kaart 19: ligging projectlocatie ten opzichte van de stad
Het plangebied ligt niet in een Natura 2000-gebied of Natuurnetwerk Nederland. Op circa 300 meter afstand bevindt zich het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide. Gelet op de aard en omvang van de werkzaamheden (de herinrichting van het bestaande winkelgebied in stedelijke omgeving) en de afstand tot natuurgebieden, zijn effecten op natuurgebieden niet direct uit te sluiten.
Hiervoor is een Aerius-berekening uitgevoerd. Uit deze Aerius-berekening blijkt dat de ontwikkeling leidt tot een maximale stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden van 0,16 mol/ha/jr in de gebruiksfase. In het kader hiervan is op 1 april 2020 een aanvraag voor een vergunning Wnb ingediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de regeling stikstofregistratiesysteem (SSRS) voor woningbouw. Hiermee is er geen sprake van significantie effecten op omliggende Natura 2000-gebieden.
Conclusie
Het bestemmingsplan betreft een ontwikkelingsbestemmingsplan waarin ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Voor een volledige beschrijving van de in het plan opgenomen ontwikkelingen wordt verwezen naar Hoofdstuk 5 Planbeschrijving. De fysieke leefomgevingsaspecten voor dit bestemmingsplan worden in de hiernavolgende paragrafen beschreven.
Voor het natuurgebied Meijendel & Berkerheide is er geen sprake van een significante depositie op de kwetsbare onderdelen binnen dit Natura2000 gebied. Hiermee kunnen significante effecten op Natura 2000-gebied als gevolg van de ontwikkeling worden uitgesloten.
Toetsingskader
Externe veiligheid richt zich op het beheersen van activiteiten die een risico voor de omgeving kunnen opleveren, zoals milieurisico's, transportrisico's en risico's die kunnen optreden bij de productie, het vervoer en de opslag van gevaarlijke stoffen in inrichtingen. Bij de (her)inrichting van een gebied bepaalt de externe veiligheidssituatie mede de ruimtelijke (on)mogelijkheden.
In het kader van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gelezen in samenhang met de regels omtrent externe veiligheid moet worden onderzocht of er sprake is van aanwezigheid van risicobronnen in de nabijheid van de locatie waarop het Wro besluit betrekking heeft en dienen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR), en de eventuele toename hiervan, berekend te worden.
In het externe veiligheidsbeleid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen.
Risicovolle inrichtingen
Op 27 oktober 2004 is het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) in werking getreden. Voor het PR geldt volgens het Bevi een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten op een niveau van 10-6 per jaar. Binnen de 10-6-contour mogen dan ook geen nieuwe kwetsbare functies mogelijk worden gemaakt. Uitsluitend om gewichtige redenen mogen nieuwe beperkt kwetsbare objecten binnen de 10-6-contour gerealiseerd worden. Daarnaast bevat het Bevi een verantwoordingsplicht ten aanzien van het GR rondom deze inrichtingen. Tot risicovolle inrichtingen behoren ook mijnbouwinrichtingen en inrichtingen voor de opslag van explosieven.
Vervoer gevaarlijke stoffen
Op 1 april 2015 zijn de Wet basisnet en het Besluit externe veiligheid transport (Bevt) in werking getreden. De Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen is daarmee komen te vervallen.
De wegen in beheer bij het Rijk zijn aangewezen als basisnetroute. Het bevoegd gezag neemt bij het vaststellen van een besluit dat betrekking heeft op gronden in de omgeving van een basisnetroute, ten aanzien van nieuw toe te laten kwetsbare objecten, de basisnetafstand in acht en houdt daarmee rekening ten aanzien van nieuw toe te laten beperkt kwetsbare objecten. De basisnetafstand volgt uit bijlage I van de Regeling basisnet. In de gemeente Den Haag zijn voor de A4, tussen Knooppunt Ypenburg en de gemeentegrens met Leidschendam-Voorburg, en de A13 basisnetafstanden vastgelegd.
Daarnaast worden voor daartoe aangewezen rijkswegen binnen een zone van 30 meter vanaf de rand van de rijksweg beperkingen opgelegd vanwege eventuele plasbranden (plasbrandaandachtsgebied). De aanwijzing volgt eveneens uit bijlage I van de Regeling basisnet. Het betreft dezelfde wegvakken als hierboven genoemd.
In een veiligheidszone of een plasbrandaandachtsgebied worden op bouwplanniveau op grond van de Regeling Bouwbesluit nadere eisen gesteld aan kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten.
Voor het gedeelte van het plan dat binnen 200 m van een weg ligt waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt (transportroute), moet in de toelichting het groepsrisico worden verantwoord.
Ten aanzien van de verantwoording van het groepsrisico onderscheidt het Bevt situaties waarin een 'volledige' verantwoording van het groepsrisico noodzakelijk is en situaties waarin met een beperktere verantwoording kan worden volstaan. Met een beperkte verantwoording kan worden volstaan wanneer het groepsrisico minder dan 0,1 maal de oriëntatiewaarde (OW) bedraagt of het groepsrisico (uitgedrukt in relatie tot de OW) met minder dan 10% toeneemt en tevens onder de oriëntatiewaarde blijft.
[Input Bro overleg: In de toelichting moet worden ingegaan op de mogelijkheden tot voorbereiding van bestrijding en beperking van de omvang van een ramp op die weg (bestrijdbaarheid). Deze verplichting geldt ongeacht of het bestemmingsplan nieuwe ontwikkelingen mogelijk maakt binnen het invloedsgebied van de betreffende transportroutes. Op het vraagstuk zelfredzaamheid moet worden ingegaan wanneer (beperkt) kwetsbare bestemmingen binnen het invloedsgebied van een dergelijke weg zijn geprojecteerd Zie Advies Veiligheidsregio, die in deze alinea moet worden verwerkt].
Op 27 juni 2013 heeft de gemeenteraad een nieuw routeringsbesluit voor het vervoer van gevaarlijke stoffen vastgesteld (raadsvoorstel, RIS258608 en besluitenlijst, RIS260481 onder E.2). Het vervoer van routeplichtige stoffen (zoals LPG en propaan) is aan venstertijden gebonden, met het oog op de veiligheid. Tijdens kantoortijden (tussen 8.00 uur en 18.00 uur gedurende werkdagen) is het vervoer van routeplichtige stoffen op de Utrechtsebaan en de Benoordenhoutseweg niet toegestaan. Deze beperking geldt niet gedurende het weekend. Tijdens de venstertijden worden tankwagens met routeplichtige stoffen gedwongen de rijksweg via bebording te verlaten (K14-borden met vermelding van venstertijden) en via een eveneens gemarkeerde keerlus in omgekeerde richting hun weg op de rijksweg te vervolgen (zogenaamde 'gesloten verklaring'). In voornoemd besluit zijn ook de Lozerlaan en de Ockenburghstraat aangewezen voor het vervoer van routeplichtige stoffen. Voor dit traject gelden geen venstertijden.
Buisleidingen
Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen in werking (Bevb) getreden. Voor nieuwe situaties is de grenswaarde voor het PR ter plaatse van kwetsbare objecten 10-6 per jaar; voor beperkt kwetsbare objecten geldt dan een richtwaarde van 10-6 per jaar. Langs buisleidingen moeten belemmeringenstroken in acht worden genomen waarbinnen geen bebouwing (zowel boven- als ondergronds) of ondergrondse tanks zijn toegestaan. Daarnaast hanteert de Gasunie de Algemene VELIN voorwaarden voor grondroer- en overige activiteiten.
De noodzaak voor het verantwoorden van het groepsrisico wordt beoordeeld op grond van de inventarisatieafstanden zoals deze zijn vastgelegd in bijlage 6 van het Handboek buisleiding in bestemmingsplannen - Handreiking voor opstellers van bestemmingsplannen van maart 2010.
Ten aanzien van de verantwoording van het groepsrisico onderscheidt het Bevb situaties waarin een 'volledige' verantwoording van het groepsrisico noodzakelijk is en situaties waarin met een beperktere verantwoording kan worden volstaan. Er zijn twee situaties waarin volstaan, kan worden met een beperkte verantwoording:
Gemeentelijk beleid
De Nota externe veiligheid Den Haag is op 27 juni 2013 door de gemeenteraad vastgesteld (raadsvoorstel, RIS259485 en besluitenlijst, RIS260481, onder E.1). De belangrijkste uitgangspunten zijn hieronder vermeld:
In het kader van ruimtelijke ontwikkelingen worden in de nota 3 niveaus onderscheiden met elk hun eigen ambitieniveau:
- Structuurvisieniveau --> Veiligheidsgeïntegreerd ontwikkelen
- Bestemmingsplanniveau --> Veiligheidsgeïntegreerd ordenen
- Bouwplanniveau: --> Veiligheidsgeïntegreerd ontwerpen.
Wanneer beoogde ruimtelijke ontwikkelingen een overschrijding van het groepsrisico tot gevolg kunnen hebben, wordt het gemeentebestuur in een vroeg stadium actief bij het proces betrokken. Er is een expliciet collegebesluit ten aanzien van de verantwoording van het groepsrisico waarbij de kosteneffectiviteit van maatregelen in beschouwing wordt genomen.
Onderzoek en conclusie
Op basis van de risicokaart is gekeken naar de risicovolle inrichtingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen in de omgeving van het plangebied. Hieruit blijkt dat de dichtst bijgelegen gevaarlijke inrichting is gelegen op meer dan 1 km van het plangebied. Het betreft hier een gasdrukregel- en meetstation aan de Wassenaarseweg. De plaatsgebonden risicocontour is niet gelegen buiten de inrichting.
Daarnaast vindt op meer dan 330 m afstand vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen plaats. Hierbij is de plaatsgebonden risicocontour niet gelegen buiten het hart van de leiding. Het plaatsgebonden risico is geen beperking voor de herontwikkeling van het winkelcentrum.
Het invloedsgebied van de buisleiding is 170 meter. De ontwikkeling ligt buiten het invloedsgebied en zal niet leiden tot een verhoging van het groepsrisico ter plaatse. De ontwikkeling levert geen risico's op het gebied van externe veiligheid op.
kaart 20: uitsnede risicokaart
Uit het oogpunt van externe veiligheid zijn er geen belemmeringen voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Aangezien het plangebied niet binnen het invloedsgebied van enig risicobron ligt, is een nadere verantwoording van het groepsrisico niet vereist. Toetsing aan het gemeentelijk beleid kan daarom eveneens achterwege blijven.
De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen met betrekking tot de geluidsbelasting van geluidsgevoelige objecten. Als geluidsgevoelige gebouwen dan wel terreinen zijn aangewezen:
De Wgh onderscheidt drie verschillende geluidsbronnen: industrie, spoorwegverkeer en wegverkeer:
Voor het plangebied is alleen wegverkeer van belang. De locatie is gelegen buiten de zones voor spoorweglawaai of geluidzones – industrie. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is tevens gekeken naar inrichtingslawaai.
Wegverkeerslawaai
Langs wegen liggen van rechtswege geluidzones. Een geluidzone betreft een gebied waarbinnen planologisch beperkingen zijn qua realisatie van geluidgevoelige bestemmingen. De zonebreedte is onder meer afhankelijk van het aantal rijstroken en de wegclassificatie. De planlocatie is gelegen binnen de bebouwde kom en niet binnen de zone van een autoweg of autosnelweg. Er is uitsluitend sprake van stedelijk gebied.
Voor de volgende wegen gelden geen geluidzones:
Op grond van de Wet geluidhinder hebben wegen en spoorwegen een geluidszone, waarbinnen bepaalde normen gelden voor de geluidsbelasting op woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen, en waarbinnen bij het opstellen van een bestemmingsplan een akoestisch onderzoek moet worden uitgevoerd. Die verplichting geldt niet indien op het tijdstip van de vaststelling van een bestemmingsplan de (spoor)weg reeds aanwezig of in aanleg is, met betrekking tot de daarbij in het plan of in de zone van de betreffende weg opgenomen geluidsgevoelige gebouwen die op dat tijdstip reeds aanwezig of in aanbouw zijn. Daarnaast maakt de wet een uitzondering voor wegen waar de maximaal toegelaten snelheid 30 km/uur is. Deze wegen hoeven niet in het onderzoek te worden betrokken.
De Wet geluidhinder kent een voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor wegverkeerslawaai. Voor nieuwe situaties kunnen hogere waarden worden vastgesteld. Deze bedraagt voor wegverkeerslawaai maximaal 63 dB. Een uitzondering wordt gemaakt als het gaat om vervangende nieuwbouw langs wegen. De gevelbelasting mag dan maximaal 68 dB bedragen.
De wet bepaalt hierbij dat de vervanging niet zal leiden tot:
In het plangebied of in de directe omgeving zijn geen spoorwegen aanwezig. Met lawaai van railverkeer hoeft geen rekening te worden gehouden.
Inrichtingslawaai
Om na te gaan of er sprake is van een goed woon- en leefklimaat in relatie tot het geluid/activiteiten vanwege de verschillende activiteiten binnen de herontwikkeling, kan worden aangesloten bij de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009). In deze uitgave is een lijst opgenomen met allerhande activiteiten en bijbehorende richtafstanden en milieunormen die gehanteerd worden voor gevoelige functies in relatie tot bedrijfsactiviteiten. De geluidnormen die worden aangehouden bij het bepalen van de richtafstanden zijn opgenomen in onderstaande tabel voor zowel het omgevingstype “rustige woonwijk/rustig buitengebied” als “gemengd gebied”. Deze richtwaarden hebben geen wettelijke status, maar zijn algemeen aanvaarde waarden in het kader van ruimtelijke ordening.
Periode | Langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus (LAR,LT) | Maximale geluidsniveaus (LA,MAX) | |
Dagperiode (07:00 - 19:00 uur) | 50 dB(A) | 70 dB(A) | |
Avondperiode (19:00 - 23:00 uur) | 45 dB(A) | 65 dB(A) | |
Nachtperiode (23:00 - 07:00 uur) | 40 dB(A) | 60 dB(A) |
Onderzoek en conclusies
In het kader van de herontwikkeling van het winkelcentrum zijn twee onderzoeken gedaan. Er is onderzoek gedaan naar de geluidsbelasting van de omliggende wegen op de nieuwe woningen. Daarnaast is onderzoek gedaan inrichtingslawaai als gevolg van het laden en lossen bij de supermarkt en de inrit van de parkeergarage.
Onderzoek wegverkeerslawaai
In het kader van de ontwikkeling is onderzoek uitgevoerd naar de geluidsbelasting op de gevels van de nieuwe appartementen als gevolg van wegverkeer. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 2 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai. Uit dit onderzoek blijkt dat:
Maatregelen om de geluidsbelasting aan de gevel van de ontwikkeling terug te dringen zijn onvoldoende doeltreffend of stuiten op overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige of financiële aard. Omdat de maximale ontheffingswaarde voor geen van de gezoneerde bronnen wordt overschreden en de gecumuleerde geluidsbelasting niet resulteert in een significante geluidstoename, kunnen hogere waarden worden aangevraagd conform kaart 21
kaart 21: Hogere waarden als gevolg van wegverkeerslawaai
Onderzoek inrichtingslawaai
Als gevolg van de nieuwe inrichting is onderzoek gedaan naar de geluidsbelasting van het laden en lossen en de inrit van de parkeergarage. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 1 Akoestisch onderzoek inrichtingslawaai.
Langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus
Uit dit onderzoek blijkt dat het berekende langtijdgemiddelde beoordelingsniveau ter plaatse van de nieuwe appartementen nabij de in-/uitrit van de parkeergarage maximaal 60 dB(A) bedraagt als etmaalwaarde. Het langtijdgemiddeld geluidsniveau wordt op die locatie met name bepaald door de rijbewegingen in- en uit de parkeergarage. In zekere zin is dit geluid vergelijkbaar met wegverkeerslawaai in algemene zin dan wel indirecte hinder vanwege een inrichting. De hoogst grenswaarde voor wegverkeerslawaai (in het geval de Wgh van toepassing zou zijn) bedraagt Lden = 63 dB. Het beoordelingskader in het geval van indirecte hinder kent een voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) en een maximale grenswaarde van 65 dB(A) als etmaalwaarden.
Hierbij aansluitend zijn de berekende waarden in overeenstemming met een goed woon- en leefklimaat.
Dit geldt ook voor de woningen in het nieuwe kopgebouw en nabij de laad-/loslocatie. Het berekent langtijdgemiddeld beoordelingsniveau bedraag bij deze woningen maximaal 53 dB(A) als gevolg van laad-/losactiviteiten.
Maximale geluidsniveaus
Het berekende maximale geluidsniveaus als gevolg van laad-/losactiviteiten in de dagperiode bedraagt LAmax = 79-87 dB(A) invallend op de gevels van de appartementen nabij de laad-/loslocaties, uitgaande van een maximale bronsterkte van LWmax = 110 dB(A). Laad-/losactiviteiten zijn ten behoeve van detailhandel; maximale geluidsniveaus vanwege laad-/losactiviteiten wordt in het kader van het Activiteitenbesluit buiten beschouwing gelaten in de dagperiode.
In het kader van de planvorming zijn de maximale geluidsniveaus wel berekend. De hoge geluidsniveaus zijn onvermijdelijk omdat laad-/losactiviteiten plaatsvinden nabij en onder de nieuw te realiseren appartementen. Om een goed woon- en leefklimaat te realiseren kunnen maatregelen worden gezocht in het niveau van gevelgeluidwering. De algemene grenswaarde voor maximale geluidsniveaus bedraagt 55 dB(A) in de dagperiode, zodat met een gevelgeluidwering van 87 – 55 = 22 dB(A) al wordt voldaan. Voor de bestaande laad-/loslocatie bij het kopgebouw blijven de maximale geluidsniveaus gelijk met de bestaande situatie.
De maximale geluidsniveaus vanwege het rijden van personenauto's in en uit de parkeergarage bedraagt ten hoogste 68 dB(A) in de nachtperiode. Vanwege de vergelijking met wegverkeerslawaai/indirecte hinder kan de beoordeling van maximale geluidsniveaus achterwege blijven. Voor een goed woon-/leefklimaat binnen de woningen mag het maximale geluidsniveau binnen de woningen niet meer bedragen dan 45 dB(A) in de nachtperiode. Bij een minimale gevelgeluidwering van 68 – 45 dB(A) = 23 dB(A) wordt hieraan voldaan.
Procedure hogere waarden
Wanneer de voorkeursgrenswaarden worden overschreden, is parallel aan de bestemmingsplanprocedure een procedure ontheffing hogere waarden ingevolge de Wet geluidhinder noodzakelijk. De hogere waarde procedure moet zijn afgerond alvorens het bestemmingsplan wordt vastgesteld. In het plangebied zijn de volgende locaties bekend, waar mogelijk nieuwbouw in geluidsbelaste situaties voorkomen:
Voor het gebied Willem Royaardsplein is gelijktijdig met dit bestemmingsplan een ontwerp-besluit ontheffing hogere waarden ter inzage gelegd.
Op 15 november 2007 is de Wet tot wijziging van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) in werking getreden. De luchtkwaliteitseisen zijn opgenomen in hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Wet (Wm).
De luchtkwaliteit in een bepaald gebied wordt bepaald door de achtergrondconcentratie van fijn stof (PM10, deeltjes <10 µm) en stikstofdioxide (NO2) plus de bijdragen van lokale bronnen die bij de achtergrondconcentratie opgeteld worden.
Bij de besluitvorming over bouw- en bestemmingsplannen dient te worden onderzocht of een project 'in betekenende' mate van invloed is op de luchtkwaliteit: in artikel 5.16 van de Wet milieubeheer is aangeven dat een bestuursorgaan bevoegdheden kan uitoefenen of wettelijke voorschriften kan toepassen indien aannemelijk kan worden gemaakt dat de uitoefening of toepassing niet 'in betekenende mate' bijdraagt aan de concentraties in de buitenlucht.
De definitie van 'in betekenende mate' is vastgelegd in een algemene maatregel van bestuur. Projecten die de concentratie NO2 of fijn stof met meer dan 3% van de grenswaarde verhogen, dragen in betekenende mate bij aan het verslechteren van de luchtkwaliteit. In concentraties uitgedrukt betekent dit een verslechtering van 1,2 µg/m3 voor beide stoffen. De 3%-grens geldt sinds 1 augustus 2009, de datum waarop het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) van kracht werd. De 3%-grens is voor een aantal categorieën van projecten in een ministeriële regeling omgezet in getalsmatige grenzen. Zo gaat het bij woningbouw om de toevoeging van 1.500 woningen netto bij één ontsluitingsweg, of 3.000 woningen bij twee ontsluitingswegen.
Bij kantoorlocaties gaat het om de toevoeging van 100.000 m2 vloeroppervlak bij één ontsluitende weg en 200.000 m2 brutovloeroppervlak bij twee ontsluitende wegen.
Op basis van de NIBM-tool blijkt dat met de verwachte verkeersgeneratie.
Conclusie
Er kan gesteld worden dat het project niet in betekende mate bijdraagt aan de luchtkwaliteit.
Op de nsl-viewer (www.nsl-monitoring.nl/viewer) is te zien dat ter plaatse van de Van Alkemadelaan (dichtstbijzijnde maatgevende weg) de achtergrondconcentraties van stikstofdioxide NO2 29,7 ug/m3, van fijnstof PM10 20,2 ug/m3 en fijnstof PM2,5 11,6 ug/m3 bedragen. De grenswaarde voor toetsing van stikstofdioxide NO2 bedraagt 40ug/m3, van fijnstof PM10 40 ug/m3 en fijnstof PM2,5 25 ug/m3.
De luchtkwaliteitseisen uit de Wet milieubeheer (zie ook bijlage 2 van de Wet Milieubeheer) vormen geen beletsel voor de beoogde ruimtelijke ontwikkelingen.
De wet- en regelgeving voor de groene waarden betreft de Wet natuurbescherming, de Wet milieubeheer, de Gemeentewet en de Wet ruimtelijke ordening.
De bescherming van de groene waarden kent in de wet- en regelgeving verschillende invalshoeken: gebiedsbescherming, soortenbescherming, bomenbescherming areaalbescherming en netwerkbescherming. Op elk wordt ingegaan.
Voorts is op 1 januari 2017 de nieuwe Wet natuurbescherming (Wnb) in werking getreden. Deze wet vervangt 3 wetten: de Natuurbeschermingswet 1998 (gebiedsbescherming), de Flora- en faunawet (soortenbescherming) en de Boswet (bescherming bossen). Voor zowel een vergunning Natura 2000 (voorheen Natuurbeschermingswet), ontheffing soortbescherming (voorheen Flora- en faunawet) als kapmelding (voorheen Boswet) zijn in de meeste gevallen GS van de provincie Zuid-Holland, waarin de activiteit in hoofdzaak wordt uitgevoerd, het bevoegd gezag. Omgevingsdienst Haaglanden is door de provincie Zuid-Holland gemandateerd voor zowel de vergunningverlening Natura 2000 als de ontheffing verlening soortbescherming.
In de Wet natuurbescherming (Wnb) is de gebiedsbescherming van bijzondere natuurgebieden, de zogenoemde Natura2000-gebieden, overgenomen uit de Natuurbeschermingswet 1998. Hieraan voorafgaand is in januari 2006 de formele aanwijzingsprocedure van Natura 2000-gebieden gestart. Na deze aanwijzing is de gebiedsbescherming uit de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn geïmplementeerd in de Natuurbeschermingswet 1998 en sinds 1 januari 2017 in de Wet natuurbescherming. Daarmee vervalt de rechtstreekse werking van de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn in Nederland.
In Den Haag dient rekening te worden gehouden met de Natura2000-gebieden: Meijendel & Berkheide (inclusief Harstenhoek, Oostduinen en Vlakte van Waalsdorp), Westduinpark & Wapendal (inclusief Bosjes van Poot) alsmede Solleveld & Kapittelduinen (inclusief landgoed Ockenburgh, Hyacintenbos, van Leydenhof en Westduinen). Dit betreft Habitatrichtlijngebieden. Er zijn geen Vogelrichtlijngebieden in de gemeente Den Haag.
Indien ontwikkelingen en activiteiten in het plangebied een significant negatief effect kunnen hebben op een Natura 2000-gebied, dient een habitattoets uitgevoerd te worden. Is er op grond van de Wet milieubeheer (Wm) sprake van een passende beoordeling dan is een MER nodig. Voor de andere gevallen kent de Wm de vormvrije merbeoordeling. In het bestemmingsplan dient aangegeven te worden in hoeverre de uitvoering van het plan onder de verplichtingen vanuit deze wet valt.
Toetsing
In Den Haag dient rekening te worden gehouden met de Natura 2000-gebieden: Meijendel & Berkheide (incl. Harstenhoek, Oostduinen en Vlakte van Waalsdorp), Westduinpark & Wapendal (incl. Bosjes van Poot) alsmede Solleveld & Kapittelduinen (incl. landgoed Ockenburgh, Hyacintenbos, van Leydenhof en Westduinen). Dit betreft Habitatrichtlijngebieden. Er zijn geen Vogelrichtlijngebieden in de gemeente Den Haag. Indien ontwikkelingen en activiteiten in het plangebied een significant negatief effect kunnen hebben op een Natura 2000-gebied, dient een habitattoets uitgevoerd te worden. In het bestemmingsplan dient aangegeven te worden in hoeverre de uitvoering van het plan belemmerd wordt door de verplichtingen vanuit de Natuurbeschermingswet.
Het plangebied is niet in of nabij een beschermd natuurgebied is gelegen, het meest nabijgelegen Natura-2000 gebied betreft 'Meijendel & Berkheide' op een afstand van circa 300 meter.
Stikstofdepositie
De ontwikkeling van het winkelcentrum kan een effect hebben op de stikstofdepositie ter plaatse van nabijgelegen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Daarom dient er beoordeeld te worden of stikstofdepositie niet tot problemen leidt ter plaatse van nabijgelegen stikstofgevoelige Natura-2000 gebieden.
Stikstofdepositie wordt binnen het project voornamelijk veroorzaakt door verkeer ten gevolge van de uitbreiding, verkeer tijdens de bouw en door de aanlegwerkzaamheden. Het meest nabijgelegen voor stikstofgevoelige natuurgebied betreft de Meijendel & Berkheide, welke op circa 300 m afstand is gelegen.
Met behulp van de AERIUS-calculator is een berekening uitgevoerd om de impact van de ontwikkeling op de stikstofdepositie ter plaatse van nabijgelegen stikstofgevoelige natuurgebieden te bepalen.
Uit deze Aerius-berekening blijkt dat de ontwikkeling leidt tot een maximale stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden van 0,16 mol/ha/jr in de gebruiksfase. In het kader hiervan is op 1 april 2020 een vergunning Wnb ingediend. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de regeling stikstofregistratiesysteem (SSRS) voor woningbouw. De verwachting is dat deze vergunning kan worden verleend. Hiermee is er geen sprake van significantie effecten op omliggende Natura 2000-gebieden. (zie Bijlage 3 Toetsing Wet Natuurbescherming en Bijlage 4 Notitie AERIUS onderbouwing en berekening).
Conclusie
Het bestemmingsplan betreft een ontwikkelingsbestemmingsplan waarin ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Voor een volledige beschrijving van de in het plan opgenomen ontwikkelingen wordt verwezen naar Hoofdstuk 5 Planbeschrijving. De fysieke leefomgevingsaspecten voor dit bestemmingsplan worden in de hierna volgende paragrafen beschreven.
Voor het natuurgebied Meijendel & Berkerheide is er geen sprake van een significante depositie op de kwetsbare onderdelen binnen dit Natura2000 gebied. Hiermee kunnen significante effecten op Natura 2000-gebied als gevolg van de ontwikkeling worden uitgesloten.
Om de nationale ruimtelijke beleid te borgen in bestemmingsplannen is op grond van de Wet ruimtelijke ordening door het Rijk het Besluit Algemene Regels Ruimtelijke Ordening (BARRO) van kracht. Daarin wordt de mogelijkheid geboden om stelsels van natuurgebieden van internationaal of nationaal belang aan te wijzen dat strekt tot de veiligstelling van ecosystemen met de daarbij behorende soorten - het natuurnetwerk Nederland. Deze gebieden moeten bij provinciale verordening worden aangewezen en hun ligging geometrisch vastgelegd. Ook de Wnb kent een gelijke bepaling voor dit netwerk. De door Provinciale Staten van Zuid-Holland vastgestelde Verordening Ruimte 2014 vervult deze functie. In artikel 2.3.2.1 van deze verordening wordt gesteld dat een bestemmingsplan voor gronden binnen dit netwerk, met bestaande natuur, waarvan de plaats geometrisch is bepaald en verbeeld op Kaart 8 van deze verordening, geen bestemmingen aanwijst die de instandhouding en ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden van deze gebieden significant beperken, of leiden tot een significante vermindering van de oppervlakte, kwaliteit of samenhang van die gebieden.
Conclusie
Binnen het plangebied zijn geen delen van het Natuurnetwerk Nederland gelegen, zodat er geen sprake is van effecten op het Natuurnetwerk Nederland - gebied.
De Wet natuurbescherming heeft de bescherming van planten- en diersoorten uit de Flora- en faunawet overgenomen. De Wet natuurbescherming gaat ervan uit dat zonder uitdrukkelijke toestemming geen schade mag worden toegebracht aan beschermde dieren of planten. Dit betekent dat het gaat om het effect van een handeling op beschermde soorten.
De wet kent een drie aparte beschermingsregimes voor:
Hierbij zijn enkele wijzigingen geweest in welke soorten beschermd zijn. De Wet natuurbescherming legt een zorgplicht op voor alle dieren en planten in Nederland, bijvoorbeeld door eisen te stellen aan de wijze en het tijdstip van uitvoering van bouwplannen waarbij men rekening houdt met het voortplantingsseizoen en met winterverblijfplaatsen en waardoor dieren niet onnodig worden verontrust. Ook legt de Wet natuurbescherming een beschermingsplicht op voor een groot aantal met name genoemde soorten. De wet bevat verbodsbepalingen voor het verwijderen van beschermde plantensoorten van hun groeiplaats, het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van voortplantings- of vaste rust- en verblijfplaatsen van beschermde diersoorten en het opzettelijk verontrusten van een beschermde diersoort. Voor de algemene beschermde soorten geldt bij ruimtelijke ontwikkelingen een algemene vrijstelling, voor andere soorten die strenger zijn beschermd (vleermuizen, vogels, eekhoorns) kan onder voorwaarden een ontheffing worden aangevraagd.
Resultaten onderzoek en conclusie
In het kader van de ontwikkeling is door Eelerwoude ecologisch onderzoek (Bijlage 3 Toetsing Wet Natuurbescherming (inclusief AERIUS berekening)) gedaan naar de aanwezigheid van beschermde soorten. Op basis van dit onderzoek blijkt dat de locatie mogelijk geschikt is voor vleermuizen. Daarom is nader onderzoek gedaan naar Vleermuizen (Bijlage 5). Uit dit onderzoek blijkt dat meerdere exemplaren van de gewone dwergvleermuis is aangetroffen. Tevens is aan de noordzijde van de aanwezige bebouwing één zomerverblijfplaats aangetroffen. Andere verblijfplaatsen zijn niet aangetroffen, ook zijn er geen verblijfplaatsen van andere vleermuizen aangetroffen.
Door het beperkt aanwezig openbaar groen wordt het plangebied sporadisch gebruikt om te foerageren. Met de ontwikkeling van het winkelcentrum kunnen negatieve effecten op de gewone dwergvleermuis niet worden uitgesloten. Om deze negatieve effecten te voorkomen of te beperken en om te allen tijde een verblijfplaats te bieden zijn maatregelen noodzakelijk. Deze maatregel bestaat uit het plaatsen van een tijdelijke vleermuiskast, die minimaal 3 maanden voor de start van de werkzaamheden zal worden geplaatst, zodat de vleermuizen de tijd hebben om aan de nieuwe verblijven te wennen, alvorens het oorspronkelijk verblijf wordt verwijderd. Daarnaast wordt in de nieuwe situatie de bebouwing geschikt gemaakt voor vleermuizen om te verblijven. Voor het verstoren van de verblijfplaatsen is een ontheffing in het kader van de Wet natuurbescherming aangevraagd. de ontheffing is verleend d.d. 23 oktober 2018 (kenmerk ODH-2018-00107431).
De Wnb beschermt geen houtopstanden binnen de bebouwde kom. Waar de grens van de bebouwde kom ligt, wordt bepaald door de gemeenteraad. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, gaat het hier niet om de grens van de bebouwde kom op grond van de Wegenverkeerswet. Aangezien de gemeente op 1 januari 2017 nog geen (nieuwe) komgrens op grond van deze wet heeft vastgesteld geldt volgens artikel 9.9 van de Wnb de komgrens zoals die door de gemeenteraad op 5 maart 1998 is vastgesteld onder de Boswet (RIS 021312).
Deze gebieden vallen per 1 januari 2017 onder de werking van de Wnb. Dit betekent dat duurzame instandhouding van het bos is verzekerd en wat bos is ook bos moet blijven. Financiële tegemoetkomingen (subsidies) van Rijk en Provincie zijn mogelijk. Bescherming vindt plaats door middel van een meldings- en herplantingsplicht.
De Wnb kent voor de meld- en herplantingsplicht voor het vellen van houtopstanden. Houtopstanden die onder de werking van de Wet natuurbescherming vallen, mogen alleen worden gekapt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Allereerst moet de kap van tevoren worden gemeld. Voor dunningen is de meldings- en herplantingsplicht niet van toepassing. Anders dan onder de Boswet moet de kap vanaf 1 januari 2017 worden gemeld bij Gedeputeerde Staten van de provincie. Provinciale staten kunnen bij verordening regels stellen over de melding en bepalen welke gegevens moeten worden verstrekt, de termijn en de wijze waarop moet worden gemeld en over de wijze waarop moet worden herbeplant. Na de (gemelde) kap dient de eigenaar van het bos ervoor te zorgen dat drie jaar na het kappen van het bos, hetzelfde areaal bos aanwezig is in de vorm van jonge beplanting. Het herbeplanten van het perceel kan plaatsvinden door aanplant, bezaaiing, natuurlijke verjonging of op andere wijze realiseren van een nieuwe houtopstand.
Het plangebied is niet gelegen in een gebied dat in 1998 onder de werking van de Boswet geplaatst.
Ook voor de reikwijdte van te beschermen houtopstanden is in de Wnb grotendeels aangesloten op de Boswet. Wederom geldt de meld- en herplantingsplicht voor houtopstanden van 10 are en groter en een bomenrij van 20 bomen. De term 'houtopstand' is gedefinieerd als een zelfstandige eenheid van bomen, boomvormers, struiken, hakhout of griend. Niet voor alle houtopstanden die aan deze vereisten voldoen, geldt de meld- en herplantingsplicht. Net zoals onder de werking van de Boswet zijn bomen op erven en tuinen en een rij wilgen of populieren op of langs landbouwgronden uitgezonderd. Ook is in de Wet natuurbescherming gedacht aan de praktische problemen bij de productie van hout als biomassa. Populieren, wilgen, essen of elzen die zijn bedoeld voor de productie als houtige biomassa zijn uitgezonderd van de meld- en herplantingsplicht indien ten minste eens per tien jaar wordt geoogst, de beplanting na 1 januari 2013 is aangelegd en aan bepaalde beplantingseisen is voldaan. Italiaanse populieren, linden, paardenkastanjes en treurwilgen worden vanaf 1 januari 2017 -in tegenstelling tot voorheen onder de Boswet - wél beschermd.
In de op grond van de Gemeentewet door de gemeenteraad vastgestelde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is de bescherming van bomen vastgelegd. Volgens de APV van Den Haag, artikel 2.80 e.v., is voor het kappen van bomen een omgevingsvergunning nodig (RIS 174540). Door deze bescherming kunnen belangen zorgvuldig worden afgewogen voordat een omgevingsvergunning wordt afgegeven dan wel geweigerd. Daarnaast is een mogelijkheid opgenomen om monumentale bomen aan te wijzen. Monumentale bomen hebben een hogere beschermingsstatus. Voor een volledig overzicht van de monumentale bomen in Den Haag is op de website van de gemeente Den Haag de meest actuele lijst en kaart terug te vinden.
Betekenis voor het plangebied
Op 23 juli 2019 is er een bomeninventarisatie uitgevoerd voor het Willem Royaardsplein en omgeving. Hieruit blijkt dat er op de locatie 67 bomen aanwezig zijn. Als gekeken wordt naar de nieuwe ontwikkeling zullen er binnen het bouwplan circa 43 bomen verwijderd moeten worden. Van deze 43 bomen zijn er circa 6 verplantbaar. Er zijn geen monumentale bomen aanwezig in het plangebied. Uitgangspunt is om de bomen te compenseren in het nieuwe ontwerp of in de nabije omgeving (in de wijk Duinzigt). Op het plein zullen circa 13 bomen terugkeren. In totaal zullen er circa 21 bomen herplant worden in de directe omgeving van het Willem Royaardsplein. Indien dit niet mogelijk blijkt, dan moet compensatie plaatsvinden middels storting in het bomenfonds. Mogelijk moeten er ook bomen op het terrein van de Amerikaanse kerk worden verwijderd. Uit de bomeninventarisatie blijkt dat voor alle te kappen (en eventueel te verplanten) bomen een kapvergunning zal worden aangevraagd.
Binnen het plangebied zijn geen groengebieden en onderdelen aangewezen die vallen onder de werking van de Wet Natuurbescherming (Wnb).
Algemeen
Op 1 januari 2006 is de wijziging van de Wet bodembescherming (Wbb) in werking getreden. Vertrekpunt van de nieuwe Wbb is dat in het merendeel van de gevallen van bodemverontreiniging, de daadwerkelijke bodemsanering wordt meegenomen in de ontwikkeling dan wel herontwikkeling van plangebied of projectlocatie.
De wettelijke doelstelling is voortaan functiegericht. Vroeger moesten alle functies van de bodem worden hersteld maar dit bleek in de praktijk lastig haalbaar. Hoge kosten en langdurige saneringen zorgden van stagnatie. De gewijzigde wet houdt rekening met het gebruik van de bodem en de (im)mobiliteit van de verontreiniging. De volgende uitgangspunten overheersen:
Saneringsverplichtingen zijn gekoppeld aan ontoelaatbare risico's die samenhangen met het huidige en toekomstige gebruik van de bodem. De uitvoering van deze verplichte saneringen wordt een stuk flexibeler. Het is niet meer altijd nodig de hele locatie aan te pakken. Er kan ook sprake zijn van deelsaneringen of een gefaseerde aanpak.
Wanneer economische of maatschappelijke omstandigheden rond de vervuilde locatie uitstel vragen, kunnen tijdelijke maatregelen worden genomen, op voorwaarde dat risico's voldoende worden beheerst.
Onderzoek en conclusies
Binnen het plangebied zijn diverse bodemonderzoeken verricht. De locatie maakt deel uit van een beschikt geval van ernstige bodemverontreiniging met VOCI in het grondwater (kenmerk EU4420001, d.d. 20 maart 2002). Hiervan is sprake bij een gemiddelde overschrijding van de interventiewaarde in meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3 grondwater (bodemvolume) of bij de overschrijding van de norm voor asbest van 100 mg/kg.ds. De sanering van deze verontreiniging is nog in uitvoering. Uit de meest recente bodemonderzoeken (opgenomen als bijlagen 5, 6 en 7) is gebleken dat de grond ten hoogste licht verontreinigd is met de geanalyseerde parameters. De bodemkwaliteit ter plaatse van de herontwikkelingslocatie is voldoende in beeld gebracht. Bij grondverzet dient, afhankelijk van de bestemming/toepassing van de grond, rekening worden gehouden met de Wet Milieubeheer (Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen en/of de Wet bodembescherming.
Bij de herontwikkeling dient rekening te worden gehouden met de in uitvoering zijnde sanering. Daarbij moet onder andere worden gedacht aan het niet beschadigen van de saneringsinstallatie (leidingwerk, peilbuizen, - filters) en het verbod op onttrekking van grondwater. De voorgenomen werkzaamheden op of in de bodem moeten voldoen aan het gestelde in de beschikking op het saneringsplan (kenmerk SP 4420001, d.d. 11 juni 2003). Wanneer het noodzakelijk is om grondwater te onttrekken zal een wijziging op het saneringsplan worden ingediend.
Daarnaast is het plangebied gelegen in een milieubeschermingsgebied voor grondwater. Voor werkzaamheden op of in de bodem wordt voorafgaand aan de uitvoering ontheffing/melding gedaan in het kader van de Provinciale Milieuverordening.
Onderdeel van de toetsing voor stedenbouwkundige plannen, bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen worden de door de gemeenteraad vastgestelde normen voor windhinder en bezonning gehanteerd (RIS 170509).
Indien het project niet voldoet aan de normen dan kan het project worden geweigerd dan wel desalniettemin worden besloten dat onder voorwaarden met de planontwikkeling wordt ingestemd. Naast bezonning en wind weegt de gemeente immers nog vele andere aspecten af zoals architectonische vormgeving, functies, verkeer, parkeren, financiën, volkshuisvesting, sociale veiligheid etcetera.
Onderdeel van de afweging is ook dat er voorwaarden (financieel en materieel) kunnen worden opgelegd aan de initiatiefnemer om maatregelen te nemen aan de vormgeving van het project en/of in de openbare ruimte met het oog op de reductie van windhinder. Overeenkomstig de nieuwe Wet ruimtelijke ordening kunnen deze eisen worden vastgelegd in een grondexploitatieplan of in een overeenkomst met de initiatiefnemer. De gemeente heeft als taak om al deze aspecten op een evenwichtige wijze tot gelding te laten komen. Het spreekt voor zich dat het aspect veiligheid/gevaar en een slecht klimaat bij wind een hard punt moet zijn. Indien hiervan toch wordt afgeweken dan moeten daarvoor zwaarwegende redenen zijn. De overige aspecten t.a.v. wind en bezonning maken deel uit van de genoemde bredere afweging. Afwijking van die normen is in concrete gevallen mogelijk als de totale belangenafweging daartoe noopt.
De gemeente heeft normen (RIS 170509) opgesteld ten behoeve van de toetsing van windhinder. Van windhinder is sprake als gedurende een te groot aantal uren per jaar een bepaalde windsnelheid wordt overschreden. Dit treedt op rond hoge gebouwen wanneer er sprake is verhoogde windsnelheden, die het verblijf in de directe omgeving van deze gebouwen onaangenaam of zelfs gevaarlijk maken. In Nederland bestaat tot op heden geen wetgeving ter voorkoming van windhinder. Over het algemeen wordt gesteld dat voor gebouwen hoger dan 30 meter windonderzoek noodzakelijk is. De gemeente Den Haag sluit zich wat betreft beleid ten aanzien van windhinder aan op de NEN 8100. Hierin wordt aangegeven wanneer onderzoek naar wind bij bouwwerken nodig is, hoe het onderzoek moet worden uitgevoerd, aan welke eisen moet worden getoetst en hoe rapportage moet plaatsvinden. De gemeente Den Haag hanteert als ondergrens een 'matig' windklimaat. Een 'slecht' windklimaat wordt slechts bij hoge uitzondering en onder nadere voorwaarden toegestaan
De bouwhoogte in het plangebied bedraagt nergens hoger dan 30 meter en is ook niet hoger dan 1,5 keer de omliggende bebouwing. Onderzoek naar windhinder is in dit kader niet noodzakelijk.
De gemeente heeft normen (RIS 170509) opgesteld ten behoeve van de toetsing van bezonningseffecten op omliggende woningen en openbare ruimte. De realisatie bouwwerken kunnen gevolgen hebben voor de schaduwwerking in de omgeving. Binnen Nederland worden er geen formele eisen gesteld aan de bezonning van woningen of andere bouwwerken. Gemeenten zijn dus vrij om hun eigen eisen te stellen aan de bezonning. Gemeente Den Haag sluit grotendeels aan op de 'lichte TNO-norm'. De Haagse bezonningsnorm gaat er vanuit dat de ondergrens op tenminste twee mogelijke bezonningsuren per dag in de periode van 19 februari tot 21 oktober, uitgaande van een zonhoogte van meer dan 10 graden, moet liggen. In afwijking van de lichte TNO-norm is in de Haagse norm de bezonning van gevels maatgevend, onafhankelijk van de plaats van de ramen. De Haagse bezonningsnorm is van toepassing op de omgeving van de te realiseren nieuwbouw en geldt voor bouwwerken vanaf een hoogte van 25 meter of indien de nieuwbouw ten minste 1,5 maal hoger is dan de gemiddelde bouwhoogte van de omgeving.
Er is een bezonningsonderzoek uitgevoerd voor de effecten van de nieuwbouw van het kopgebouw en het nieuwe bouwblok. Daaruit blijkt dat er geen woningen onder de minimumnorm liggen in de huidige situatie en ook dat als gevolg van de nieuwbouw geen woningen onder de minimumnorm komen te liggen. De grootste effecten van de schaduw worden veroorzaakt door de vijflaagse bebouwing van het Kopgebouw en het vierlaagse hoekaccent van het Nieuwe bouwblok. Deze nieuwe schaduw wordt met name geworpen op een kleine deel van de bebouwing aan de adressen de Theo Mann-Bouwmeesterlaan 1 (van zonsopgang tot 10:30) en de Theo Mann-Bouwmeesterlaan 10 (na 14.30 tot zonsondergang).
Zie Bijlage 10 Bezonningsstudie voor het bezonningsonderzoek.
Toetsingskader
De VNG heeft de handreiking 'Bedrijven en milieuzonering' opgesteld. In de handreiking staan uitgebreide lijsten met richtafstanden die aangehouden moeten worden om voldoende afstand te houden tussen milieubelastende activiteiten en gevoelige functies zoals wonen.
In de richtafstandenlijst zijn bedrijven ingedeeld in milieucategorieën, waarbij per bedrijf is aangegeven wat de afstand tot een rustige woonwijk dient te zijn. Deze afstanden kunnen als basis worden gehanteerd, maar zijn indicatief. Er kan, afhankelijk van het omgevingstype, van worden afgeweken. Bij het omgevingstype 'gemengd gebied' kunnen de afstanden uit de richtafstandenlijst bijvoorbeeld met één afstandstap worden verminderd.
Een aparte staat van bedrijfsactiviteiten voor functiemenging is als bijlage bij dit bestemmingsplan opgenomen. Ze vermeldt welke bedrijfsactiviteiten uit oogpunt van hinder en gevaar goed inpasbaar zijn in gebieden met functiemenging (stadscentra, winkelcentra, woonwerkgebieden met kleinschalige vooral ambachtelijke bedrijvigheid, gebieden langs stadstoegangswegen met meerdere functies).
Er is in deze lijst gekozen voor een andere categorieaanduiding dan in de algemene richtafstandenlijst:
Voor de toelaatbaarheid van deze activiteiten gelden de volgende randvoorwaarden:
Conclusie
In het plangebied zijn detailhandel, dienstverlening, maatschappelijk, sportcentrum, kantoren, horeca en woningen toegestaan. Het gehele programma met toegestane functies is beschreven in Hoofdstuk 5.
Er is sprake van een gemengd gebied. De functiemengingscategorieen uit de VNG brochure Bedrijven-en Milieuzonering kan aangehouden worden.
De detailhandel valt onder functiemengingscategorie A en de supermarkt onder B. De supermarkt dient bouwkundig afgescheiden van de appartementen te worden gebouwd. De horeca-en detailhandelskiosk/standplaatsen zijn losstaande objecten dus die voldoen aan de eisen die zijn gesteld in de VNG brochure Bedrijven- en Milieuzonering. De parkeergarage valt onder functiemengingscategorie C en de parkeergarage heeft dus een goede ontsluiting op de hoofdinfrastructuur nodig. Die is aanwezig. Via de wijkonsluitingsweg Theo Mann-Bouwmeesterlaan en Waalsdorperweg is de Oude Waalsdorperweg en de Van Alkemadelaan goed te bereiken. De Oude Waalsdorperweg is ook aangemerkt als een wijkontsluitingsweg. De Van Alkemadelaan is richting Scheveningen aangeduid als een stedelijke hoofdweg en richting Haagse Bos als een wijkontsluitingsweg.
In het kopgebouw van het winkelcentrum zijn nog eens woningen boven de gemengde bestemming voorzien. Detailhandel valt onder functiemengingscategorie A en dat betreft activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aangrenzend aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.
In de voorgaande hoofdstukken zijn de bestaande situatie (hoofdstuk 2), het beleidskader (hoofdstuk 3) en de fysieke leefomgevingsaspecten (hoofdstuk 4) uiteengezet. Dit diende ertoe om de nodige kennis te vergaren omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen voor het bestemmingsplan. In paragraaf 5.2 wordt het plan beschreven en in paragraaf 5.3 worden de in het plan opgenomen ontwikkelingen aangegeven. Aan de hand hiervan wordt in paragraaf 5.5 een verantwoording van de in het plan gemaakte keuze van bestemmingen gemaakt. Met deze keuze kan de opzet van het bestemmingsplan in paragraaf 5.6 en de bestemmingen beschreven worden.
In dit hoofdstuk wordt op basis van voorgaande besluitvorming de hiervoor te hanteren stedenbouwkundige kaders in tabelvorm doorvertaald naar juridische planologische planvorming en daarin nader uitgelegd en toegelicht. Daarin wordt de SVBP gehanteerd. De Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen bevat de normen die van toepassing zijn op de vormgeving en inrichting van bestemmingsplannen, inpassingsplannen en rijksbestemmingsplannen, met het doel om deze op vergelijkbare wijze op te bouwen en weer te geven.
Het bestemmingsplan heeft als doel de herontwikkeling van het winkelcentrum Duinzigt mogelijk te maken.
Het winkelcentrum Duinzigt stamt uit de jaren ‘70 en is gebouwd als laatste uitbreiding van het Benoordenhout. Het winkelcentrum is centraal gelegen in de wijk en heeft een ruim verzorgingsgebied. Door de sterke positie van de Albert Heijn is het winkelcentrum dominant ten opzichte van de andere boodschappencentra in de wijk. De komst van het ICC, de uitbreiding van de NATO en TNO alsmede de veranderende bevolkingssamenstelling in de wijk zijn ingrediënten voor een succesvol winkelcentrum voor de komende 15 tot 20 jaar, maar dan moet het aanbod en de sfeer meegaan met de eisen van deze tijd. Het winkelcentrum is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bewoners van Benoordenhout. Echter, door het almaar uitblijven van investeringen is de aantrekkingskracht ten opzichte van andere centra teruggelopen en is ook leegstand ingetreden.
Op 5 juli 2016 heeft het college de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) waarin de randvoorwaarden voor deze herontwikkeling zijn opgenomen. De NvU is op 22 september 2016 besproken in de commissie Ruimte en op basis van deze bespreking heeft het college nog extra besprekingen met belanghebbenden gevoerd. Deze besprekingen hebben geleid tot de vaststelling van een gewijzigde Nota van Uitgangspunten (NvU) op 31 januari 2017 (RIS296212).
afbeelding 22: het ruimtelijk concept op hoofdlijnen voor het buurtcentrum van Duinzigt, uit de Nota van Uitgangspunten, 2017
Op basis van bovenstaande besluitvorming kan op het terrein van de huidige parkeerplaats en de vier commerciële paviljoens een nieuw bouwblok worden gebouwd. Deze ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt in dit bestemmingsplan. In het ruimtelijk concept voor het winkelcentrum van de wijk Duinzigt, in de nota van uitgangspunten, is aangegeven dat in de strook tussen de Theo Mann-Bouwmeesterlaan en de Esther Boer-van Rijklaan een aantal functies in zelfstandige bouwblokken gerealiseerd kunnen worden, welke door open (groene) ruimtes van elkaar gescheiden worden.
Het winkelcentrum aan het Willem Royaardsplein is in 2014 aangekocht door WPRI om het te herontwikkelen. WPRI heeft hiervoor overleg gezocht met diverse belanghebbenden rondom het winkelcentrum door een klankbordgroep in te stellen. In nauw overleg met deze klankbordgroep heeft WPRI een plan ontwikkeld dat onder meer ruimte biedt aan een nieuwe gelijkvloerse supermarkt en een grote ondergrondse parkeergarage. Om de nieuwbouw te kunnen realiseren wordt het gemeentelijke parkeerterrein tussen het huidige winkelcentrum en de Amerikaanse kerk door WPRI aangekocht. Vanuit de gemeente is aangegeven dat de verdichting gepaard moet gaan met een vergroening en verduurzaming van de stad. In de uitwerking van het bouwplan wordt zodoende gehecht aan een groene kwalitatieve buitenruimte, het toepassen van groen (op bijvoorbeeld) daken in het bouwplan en een hoge duurzaamheidsambitie in het bouwplan en de inrichting van de openbare ruimte. Bijvoorbeeld door langzaamverkeer en OV-gebruik te stimuleren door een goede inrichting van de ruimte hiervoor.
Om de herontwikkeling te kunnen realiseren zullen de huidige éénlaagse commerciële paviljoens (eigendom WPRI) worden gesloopt zodat ter hoogte hiervan en het parkeerterrein een nieuw bouwblok kan ontstaan. Daarin is plaats voor een ondergrondse parkeergarage (circa 158 plaatsen) en op begane grond een supermarkt, omzoomd met winkels langs het plein. Vanaf de eerste verdieping (tot de derde verdieping) komen trapsgewijs 24 woningen. Op het plein komen twee solitair geplaatste paviljoengebouwen zodat er een enigszins beschut plein ontstaat. Het grote paviljoen (max.180m²) wordt door de ontwikkelaar ontwikkeld en het kleinere paviljoen is ten behoeve van de terugkeergarantie van de huidige 'kiosken' conform de motie van de raad. De 'kiosken' moeten verwijderd worden van hun huidige plek vanwege de bouw en nieuwe inrichting van het winkelcentrum. De toekomstige vestigingsmogelijkheid is in de overeenkomst tussen gemeente en WPRI gewaarborgd.
De afgelopen jaren is een participatieproces doorlopen door de ontwikkelaar samen met de omwonenden en de gemeente Den Haag. Tijdens dat proces zijn de afmetingen van het nieuwe plein zorgvuldig afgestemd in relatie tot de afmetingen van het bestaande plein.Het plein zelf zal geheel opnieuw ingericht moeten worden nadat de parkeergarage, die ook onder het nieuwe plein komt te liggen, opgeleverd wordt. De insteek is dat er wederom een kwalitatief hoogwaardige en prettige ontmoetingsruimte ontstaat met zitgelegenheden en (boom-)beplanting.
afbeelding 23 : schetsontwerp uit 2016 met links het nieuw bouwblok
afbeelding 24: impressie van WPRI en architect RPHS+, uit 2019, van de nieuwe bebouwing aan het plein met een voorstel voor de inrichting van de openbare ruimte
afbeelding 25: impressie van WPRI en architect RPHS+, uit 2019, met het zicht op het grote pleinpaviljoen vanaf de Esther de Boer van Rijklaan.
Het kopgebouw, waar nu de Albert Heijn is gehuisvest, zal (grotendeels) worden gesloopt. In de plaats komt een gebouw dat als hoekaccent aansluit op de omliggende bebouwing. De huidige bebouwing met 2.100 m² bvo supermarkt (Albert Heijn) en 580 m² horeca-/bedrijfsruimte wordt met het nieuwe Kopgebouw vervangen door 1.200 m² winkelruimte. Deze verkleining van het aantal m² winkelruimte is ter uitvoering van de motie over ''de tweede trekker'' in de winkelcentrum (RIS 296770). Boven de nieuwe commerciële ruimtes komen circa 15 appartementen. De kelderruimte wordt voornamelijk (her-)gebruikt als parkeerruimte (circa 16 pp.) voor de nieuwe appartementen en gedeeltelijk als magazijnruimte voor de detailhandel. Deze parkeergarage is bereikbaar middels een autolift vanaf de Nyelantstraat en het magazijn met een goederenlift vanaf de Stalpertstraat. Daarnaast bevat het plan een uitbreiding van de bestaande winkelstrip op de begane grond aan zowel de voor-, zij- als achterzijde. De gevels worden vernieuwd en laaghangende luifels worden vervangen door hoger geplaatste, grotendeels doorzichtige, en minder ver uitkragende luifels.
Uitwerking motie terugkeer drie aanwezige ondernemers op het plein
De ruimtelijke inpassing van drie 'kiosken' is een ingewikkelde puzzel en is daarom enigszins flexibel opgenomen in het bestemmingsplan. De uitwerking heeft geleid tot drie ruimtereserveringen (ten behoeve van de ondernemers) in het plangebied.
De beschikbare ruimte voor de huidige 'kiosken' is in de nieuwe toestand beperkt. Op het plein is een klein paviljoen ten behoeve van twee 'kiosken' voorzien. Hiervoor zal door de Welstandscommissie getoetst worden op een eenheid in architectuur en uitstraling zodat de kiosken ook qua uiterlijke verschijning echt onderdeel zijn van het winkelcentrum. Het te ontwikkelen kleine paviljoen op het plein zal qua massa en vormgeving vooral een verbinding aangaan met het grote paviljoen. Indien een ondernemer gebruik zal maken van een winkelruimte in de winkelstrip of het geplande paviljoen, dan zal zijn/haar ''ambulante plek'' niet worden ingevuld met een nieuwe ambulante ondernemer.
Bezonningsonderzoek
Zie paragraaf 4.8.3 Bezonning
Zie Bijlage 10 voor de bezonningsstudie.
Verkeersaspecten van de ontwikkeling
Voor nieuw- of verbouwplannen geldt de voorwaarde dat op eigen terrein parkeergelegenheid moet worden gecreëerd. Dit beleid en het bijbehorende toetsingskader zijn vastgelegd in de Nota Parkeernormen Den Haag (RIS 181571).
Parapluherziening (fiets)parkeren
Op 20 september 2018 heeft de raad de parapluherziening (fiets)parkeren vastgesteld, onherroepelijk vanaf 16 november 2018 en vervangt daarmee de oude regeling die was opgenomen in de voorgaande beheersverordening Benoordenhout Noord-Oost.
Door het dynamisch maken van de parkeernormen worden de (fiets) parkeernormen niet langer als bijlage van de regels gevoegd maar wordt gedurende de planperiode getoetst aan de op dat moment actuele (fiets)parkeernormen. De technische aanpassing om dit mogelijk te maken is overgenomen uit het paraplu bestemmingsplan en opgenomen in de regels voor het (fiets) parkeren in dit bestemmingsplan. Uitgangspunt hierin is dat parkeren op eigen terrein dient te worden opgelost. Een eventueel beroep op beschikbare parkeerplekken in de openbare ruimte is in zoverre mogelijk indien aan de gestelde voorwaarden in de hiervoor opgenomen binnenplanse afwijking kan worden voldaan. Echter omdat dit plan al in ontwikkeling was en er geen rekening mee was gehouden om het fietsparkeren op eigen terrein op te lossen is het aantal fietsparkeerplaatsen voor de bezoekers van het winkelcentrum in de openbare ruimte gesitueerd. De normering als zodanig is niet gewijzigd. De gemeente draagt zorg voor de inrichting van de openbare ruimte en het inpassen van de 'fietsnietjes' voor het stallen van de fietsen. De bewoners van de woningen hebben elk wel bergingen om de fietsen te stallen.
Mobiliteitstoets
Voor deze herontwikkeling is een mobiliteitstoets uitgevoerd (Bijlage 12 Mobiliteitstoets). Het parkeerbeleid biedt de mogelijkheid om bij een gebiedsontwikkeling met een gezamenlijke parkeeroplossing te komen om zo te kijken naar schaalvoordelen.
Parkeren
De ontwikkeling voorziet in ondergrondse parkeergarages op eigen terrein. In de eerste plaats is er een parkeergarage voor het winkelcentrum inclusief de supermarkt en de woningen boven de supermarkt. Daarnaast komt er een parkeergarage voor de woningen in het Kopgebouw. Het plan voorziet vrijwel volledig in het benodigd aantal parkeerplaatsen op eigen terrein.
Het plan heeft daarnaast een toename van de verkeersaantrekkende werking. Ten opzichte van de voormalige functies leidt de ontwikkeling tot een verkeerstoename van 846 motorvoertuigen/etmaal. Dit zal vooral effect hebben op de Theo Mann Bouwmeesterlaan en de Waalsdorperweg. Dit zijn beiden wijkontsluitingswegen en zijn berekend op dit extra verkeer. Gezien de functie van het winkelcentrum zal een deel van het verkeer ook binnen de wijk blijven. Het merendeel heeft via de Waalsdorperweg een goede verbinding met de ontsluitingsstructuur van Den Haag. Daarbij is het kruispunt met de Oude Waalsdorperweg enkele jaren geleden heringericht, waardoor het robuust genoeg wordt geacht om de verkeerstoename zonder problemen te verwerken. De aspecten verkeer en parkeren staan de ontwikkeling daarmee niet in de weg.
Conclusie
Het plangebied heeft een goede ontsluiting voor de verschillende vervoerswijzen. Het gemotoriseerd verkeer kan via de verschillende gebiedsontsluitingswegen goed op het hoger gelegen netwerk afwikkelen. Binnen de wijk zijn verschillende wegen ingericht op eenrichtingsverkeer, waardoor het bestemmingsverkeer goed van het doorgaand verkeer wordt gescheiden. De ontsluitingsmogelijkheden binnen de wijk zijn verder ook goed. Voor fietsers en voetgangers zijn voldoende faciliteiten aanwezig voor een veilige deelname aan het verkeer.
Het bestaande parkeertekort voor het winkelcentrum bedraagt 86 parkeerplaatsen. De maatgevende parkeerbehoefte voor het gehele project bedraagt 218 parkeerplaatsen. Het project voorziet in 172 plaatsen op eigen terrein. Hiermee wordt het bestaande ('historische') tekort verminderd van 86 naar 46 plaatsen.
Op 18-12-2017 is het projectdocument winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) (RIS298751) vastgesteld door de gemeente Den Haag. Hiermee is het programma en de bebouwingsenvelop vastgesteld en is aangegeven de herontwikkeling mogelijk te maken in dit bestemmingsplan.
Programmatisch wordt van onderstaande bestaande situatie naar de volgende oppervlakte per functie gegaan:
Huidige situatie | Toekomstige situatie | ||||||||||||
functiegroep | functietype | programma | Functiegroep | Functietype | Programma | ||||||||
Detailhandel | Supermarkt | 2.019 | m² bvo | Detailhandel | Supermarkt | 2.170 | m² bvo | ||||||
Detailhandel | Winkel | 2.032 | m² bvo | Detailhandel | Supermarkt | 1.393 | m² bvo | ||||||
Horeca en recreatie | Restaurant | 942 | m² bvo | Detailhandel | Winkel | 1.673 | m² bvo | ||||||
Sport, cultuur, ontspanning | Fitnessstudio/sportschool | 511 | m² bvo | Werken | Kantoor (zonder balie functie) | 225 | m² bvo | ||||||
Werken | Bedrijf (opslag) | 739 | m² bvo | ||||||||||
Horeca en recreatie | Restaurant | 300 | m² bvo | ||||||||||
Horeca en recreatie | Café | 100 | m² bvo | ||||||||||
Wonen | Appartement (100-160 m²) | 39 | woningen |
Op onderstaande afbeelding zijn de maximale afmetingen van deze bouwblokken aangegeven zoals die in het projectdocument zijn vastgesteld. Dit zijn de maximale afmetingen om het gebouw nog te kunnen ervaren als een vrijstaand element in de strook tussen de Theo Mann-Bouwmeesterlaan en de Esther de Boer-van Rijklaan. Ook is aangegeven wat de afmetingen en oppervlakte van het nieuwe plein zijn en hoe dit zich verhoudt tot de huidige situatie. In de huidige situatie is de oppervlakte van het plein gemeten vanaf de luifels. De ruimte onder de luifels is in de huidige situatie geen onderdeel van het plein. In de nieuwe situatie zullen de bestaande luifels worden gesloopt en zullen nieuwe grotendeels doorzichtige luifels terugkomen op circa vier meter hoogte (thans circa 3,0m). Vanwege het beduidend hoger aanbrengen van de luifels zal de ruimte eronder in ruimtelijke opzicht nadrukkelijk meer als onderdeel van het plein ervaren worden dan in de huidige situatie.
afbeelding 26: stedenbouwkundige kaart voor de nieuwe situatie. De inrichting van het nieuwe plein is hierop niet aangegeven. De bestaande bebouwing en inrichting is met gestippelde lijnen afleesbaar.
Nieuwe bouwblok (op de plek van de parkeerplaats)
De (maximale) rooilijnen t.b.v. de begane grond van het nieuwe bouwblok zijn als volgt gedefinieerd:
Op het nieuwe bouwblok mogen twee lagen woningbouw worden toegevoegd, met op de hoek Theo Mann-Bouwmeesterlaan drie lagen. Ook hiervoor zijn maximale rooilijnen:
Pleinpaviljoens
Aan de zijde Theo Mann Bouwmeesterlaan mag op het winkelplein één paviljoen voor maximaal twee units/eenheden (kiosken) komen, die ieder maximaal 25 m2 groot mogen zijn. Dit paviljoen: - mag maximaal 50 m² groot zijn (lees: 2x25m2); - mag maximaal 4 meter hoog zijn.Op de paviljoens rust de functieaanduiding gemengd (gd) voor kiosk-detailhandel en/of kiosk-horeca.
Aan de zijde van Esther de Boer-van Rijklaan zal een groter paviljoen komen. Dit paviljoen:
Algemeen
Bestaande deel winkelcentrum
Ook voor het te handhaven bebouwingswand van het winkelcentrum en het te vernieuwen 'kopgebouw' gelden maximale rooilijnen:
Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein maakt de volgende (deel-)ontwikkelingen mogelijk:
In het nieuwe bouwblok kan onderstaand programma gerealiseerd worden:
Wat komt er in bestemming Gemengd – 2 Bestemming en functies Detailhandel en maximaal één supermarkt van max 2.300 m², uitsluitend op de begane grond; personeelsruimte op de eerste verdieping. Dienstverlening, uitsluitend op de begane grond. Horeca in de categorie licht, uitsluitend op de begane grond. Horeca in de categorie middelzwaar, uitsluitend ter plaatse van het winkelcentrum aan het Willem Royaardsplein tot een maximum van zes vestigingen, uitsluitend op de begane grond; Wonen, uitsluitend op de verdiepingen; Sport + Maatschappelijk, begrensd tot een oppervlakte, wordt overgenomen uit vigerende plan. Parkeergarage (158 pp) Bijzonderheden Het laden en lossen t.b.v. aanwezige horeca en detailhandel wordt vastgelegd op de digitale verbeelding in de bestemming verkeer verblijfsgebied. De ontsluiting ten behoeve van de ondergrondse parkeergarage wordt vastgelegd op de digitale verbeelding. |
Vertaling naar digitale verbeelding (plankaart) en regels
Opname in de bestemmingsomschrijving: Begane grond: detailhandel, supermarkt en dienstverlening, Horeca categorie middelzwaar (verdeeld over bestemming Gemengd 1, 2 en 3 (totaal zes) Horeca categorie licht Maatschappelijk en sport, begrensd tot maximaal 180 m² (uit de SVBP lijst de vormen: bibliotheek, gezondheidszorg, openbare dienstverlening, praktijkruimte, verenigingsleven en welzijnsinstelling), sport (uit de SVBP lijst de vormen: fitnesscentrum, sportcentrum en sportschool) De supermarkt is op de digitale verbeelding aangeduid met de functie aanduiding "supermarkt" (su), begrensd tot max 2300 m² bvo Verdiepingen: personeelsruimte op de eerste verdieping ten behoeve van detailhandel Wonen (24 appartementen) Eén bouwlaag beneden peil: Parkeergarage parkeergarage en de ontsluiting hiertoe Digitale verbeelding (plankaart): Bestemming Gemengd - 2 Bouwvlak, maximale hoogte en maatvoeringsvlakken en de volgende functie aanduidingen: supermarkt (su) parkeergarage (pg) ontsluiting (os) |
Bouwregels
Doorvertaling van rooilijnen en maximale bouwhoogten. De afstand tussen de bestaande gevels van de woningen op de huidige winkels en de woningen op het nieuwe blok bedraagt minimaal 30 meter; De bouwblokken voor de woningbouw op de verdiepingen liggen op minimaal 2,5 meter vanaf de rooilijnen van de begane grond om het totale bouwvolume een minder massale uitstraling te geven. Uitgezonderd 13 meter uit de hoek Theo Mann-Bouwmeesterlaan gemeten en 11 meter uit de hoek Esther de Boer-van Rijklaan, daar mag de gevel van de eerste verdieping gelijk zijn met de gevel van de begane grond. |
Opname in de bouwregels
Het aangeduide bouwvlak, maximale bouwhoogten en maatvoeringsvlakken worden aangeduid op de digitale verbeelding (plankaart) en vervolgens vastgelegd in de regels. |
Specifieke gebruiksregels
Voor het gebruik van de bestemming en hierin toegestane functies: In de bestemming wordt maximaal één supermarkt toegestaan daarin worden de vierkante meters vastgelegd. Er zijn maximaal zes horeca categorie middelzwaar vestigingen toegestaan en verdeeld over blokken gemengd 1, 2 en 3 Wonen uitsluitend op de verdiepingen en parkeerplekken wonen op eigen terrein door afname parkeerplek in de parkeergarage |
Opname in de specifieke gebruiksregels
De voorwaarden zijn opgenomen in de regels. |
Dit betreft de bestaande winkelstrip met de bovenwoningen. Er wordt ruimte geboden om de bestaande luifels te bebouwen ter vergroting van de winkels. Ook aan de achterzijde is een uitbreiding mogelijk waardoor de achterliggende straat een herinrichting van het straatprofiel kan krijgen.
Het programma in dit deel bestaat uit:
Het Kopgebouw zal herontwikkeld worden middels gedeeltelijke sloop-nieuwbouw ten behoeve van:
Er wordt vastgehouden aan de huidige ligging van de pui op de begane grond bij het Kopgebouw. Het verleggen van de rooilijn van de pui kan alleen als er overeenstemming bereikt is met de exploitant van de bloemenhandelaar om zo te garanderen dat er voldoende ruimtelijke kwaliteit en doorloop over de stoep mogelijk blijft.
Wat komt er in bestemming Gemengd – 1 Bestaande functies uit de beheersverordening detailhandel uitsluitend op de begane grond dienstverlening uitsluitend op de begane grond horeca in de categorie middelzwaar tot een maximum van zes vestigingen verdeeld over blok gemengd 1, 2 en 3 uitsluitend op de begane grond. horeca in de categorie licht, uitsluitend op de begane grond kantoor uitsluitend op de begane grond maatschappelijk uitsluitend op begane grond sport uitsluitend op de begane grond wonen uitsluitend op de verdiepingen Programma Detailhandel: In het Kopgebouw begane grond circa 1500 m² bvo detailhandel (2e supermarkt + overige detailhandel). De (bestaande) kelder van het Kopgebouw wordt gebruikt als parkeerruimte voor de appartementen, bergingen voor de woningen en magazijnruimte voor detailhandel. De detailhandel heeft op de eerste verdieping een personeelsruimte. In het nieuwe Kopgebouw is wonen op de verdiepingen toegestaan. Er worden maximaal 15 nieuwe appartementen toegevoegd. Op de begane grond zijn de toegangen tot de woningen gelegen. In de kelder zijn de bergingen van de woningen. Parkeergarage t.b.v. 16 parkeerplaatsen voor het Kopgebouw Bijzonderheden Het laden en lossen t.b.v. aanwezige detailhandel wordt vastgelegd op de digitale verbeelding in de bestemming verkeer - verblijfsgebied. De ontsluiting ten behoeve van de ondergrondse parkeergarage wordt vastgelegd op de digitale verbeelding in de bestemming. |
Vertaling naar digitale verbeelding (plankaart) en regels
Opname in de bestemmingsomschrijving: Begane grond: detailhandel, één supermarkt, dienstverlening, kantoor, maatschappelijk (uit de SVBP lijst de vormen: bibliotheek, gezondheidszorg, openbare dienstverlening, praktijkruimte, verenigingsleven en welzijnsinstelling), sport (uit de SVBP lijst de vormen: fitnesscentrum, sportcentrum en sportschool) Horeca categorie licht Horeca categorie middelzwaar (verdeeld over bestemming gemengd 1, 2 en 3 (totaal zes) De supermarkt wordt op de digitale verbeelding aangeduid met de functie aanduiding "supermarkt" (su),begrensd tot maximaal 1500 m² bvo Verdiepingen: Wonen (maximaal (15 nieuwe appartementen); personeelsruimte t.b.v. detailhandel Één bouwlaag beneden peil: Kelder opslag en magazijn ten behoeve van detailhandel en bergingen ten behoeve van woningen. Parkeergarage parkeergarage en de ontsluiting hiertoe Digitale verbeelding (plankaart): Bestemming Gemengd - 1 Bouwvlak, maximale hoogte en maatvoeringsvlakken en de volgende functie aanduidingen: supermarkt (su) parkeergarage (pg) ontsluiting (os) |
Bouwregels
Doorvertaling van rooilijnen en maximale bouwhoogten. |
Opname in de bouwregels Het aangeduide bouwvlak, maximale bouwhoogten en maatvoering vlakken worden aangeduid op de digitale verbeelding (plankaart) en vervolgens vastgelegd in de regels. |
Specifieke gebruiksregels Voor het gebruik van de bestemming en hierin toegestane functies: In de bestemming wordt maximaal één supermarkt toegestaan daarin worden de vierkante meters vastgelegd. Er zijn maximaal zes horeca categorie middelzwaar vestigingen toegestaan en verdeeld over blokken gemengd 1, 2 en 3 Wonen uitsluitend op de verdiepingen en parkeerplekken wonen op eigen terrein door afname parkeerplek in de parkeergarage |
Opname in de specifieke gebruiksregels
De voorwaarden zijn opgenomen in de regels. |
Er is sprake van de mogelijkheid tot de bouw van een tweetal paviljoenen op het plein:
In de paviljoenen zijn met name functies mogelijk die het plein verlevendigen en een aantrekkelijke ontmoetingsruimte voor de buurt maken.
Wat komt er in bestemming Gemengd – 3 In het grote paviljoen: Detailhandel Dienstverlening Horeca in categorie licht en middelzwaar |
Vertaling naar digitale verbeelding (plankaart) en regels
Opname in de bestemmingsomschrijving: detailhandel, dienstverlening en horeca in de categorie licht en middelzwaar |
Bouwregels
Het grote paviljoen maximaal 180 m² bvo groot en 4 meter hoog |
Opname in de bouwregels maximale bouwvlak, bouwhoogten en maatvoeringsvlakken op de plankaart |
Wat komt er in functieaanduiding gemengd (gd) Een ruimtereservering voor terugkeer van de op het Willem Royaardsplein twee aanwezige standplaatsen (de Bloemendoos en Vis en snacktiek Duinzigt) en een kiosk (Take Away Dönner & Pizza). In de functieaanduiding gemengd wordt detailhandel en of lichte horeca mogelijk gemaakt (in totaal drie kiosken) |
Vertaling naar digitale verbeelding (plankaart) en regels
Opname in de bestemmingsomschrijving: Functie aanduiding gemengd (gd) detailhandel en horeca in de categorie licht. |
Bouwregels De oppervlakte van een kiosk bedraagt maximaal 25 m² en 4 meter hoog. Een aanduiding is daarmee 25 m² en de andere waarin twee ruimte reserveringen mogelijk zijn 50 m² |
Opname in de bouwregels
maximale bouwvlak, bouwhoogten en maatvoeringsvlakken op de plankaart |
Overige punten | Vertaling naar digitale verbeelding (plankaart) en regels |
Het HTM-toilet faciliteit komt op de begane grond terug in de nieuwbouw van het Nieuwe Bouwblok (Gemengd - 2). | Dit wordt in de regels van de bestemming Gemengd - 2 opgenomen. |
Er wordt ruimte geboden om de bestaande luifels te bebouwen ter vergroting van de winkels en bovengelegen balkons. | Dit wordt in de regels van de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied opgenomen. |
Er wordt ruimte geboden om terrassen te realiseren ten behoeve van horeca opgenomen in Gemengd 1, 2, 3 en ten behoeve van de functie aanduiding gemengd (gd). | Dit wordt in de regels van de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied opgenomen. |
(*De maximale toegestane bouwhoogten zijn afgerond en weergegeven op hele meters op de digitale verbeelding. Eventuele geringe afwijkingen tussen de digitale verbeelding en het ontwerp worden uitsluitend toegestaan op basis van de algemene bouwregels en op basis van algemene afwijkingsregels en de binnen de bestemming gemengd-3 opgenomen toegestane binnenplanse afwijking.)
Zoals in hoofdstuk 3 is aangegeven volgt uit de Structuurvisie 2020 en de Agenda voor de Haagse Verdichting dat voor bebouwing langs doorgaande wegen en groen wordt uitgegaan van de mogelijkheid om minimaal vijf bouwlagen te realiseren indien er sprake is van een 'herstructurering'.
Het toestaan van een grotere hoogte langs doorgaande routes (lange lijnen) kan immers een bijdrage leveren aan de verdichtingsopgave. Verdichting langs hoofdontsluitingswegen is gebaseerd op het streven naar intensief ruimtegebruik in bestaand stedelijk gebied. De belangrijkste criteria aan de hand waarvan besloten wordt of er verdichting wordt toegepast wordt zijn:
De uitwerking van de Structuurvisie krijgt gestalte bij herstructureringsprojecten waarbij langs doorgaande wegen en groen in principe minimaal vijf bouwlagen gerealiseerd kunnen worden. De doorgaande wegen zijn de regionale en stadsgewestelijke wegen, hoofdverkeerswegen op gemeentelijk niveau en wegen voor doorgaand verkeer door stadsdelen aangevuld met de wegen die onderdeel zijn van het netwerk van de 'lange lijnen' uit de Kadernota Openbare Ruimte en de railgebonden openbaarvervoerverbindingen. Er zijn geen doorgaande wegen en groen in dit bestemmingsplangebied aanwezig welke zijn aangewezen volgens de Structuurvisie.
De veranderingen van het projectgebied valt beleidsmatig in de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) van 5 juli 2016 waarin de randvoorwaarden voor deze herontwikkeling zijn opgenomen.
Uitgangspunt is dat dakopbouwen in de hele stad zijn toegestaan, tenzij het stedenbouwkundig niet verantwoord is. Per bestemmingplangebied wordt een duidelijke stedenbouwkundige afweging gemaakt waar dakopbouwen wel en niet mogelijk worden gemaakt. Dit kader biedt zowel voor potentiële aanvragers als voor omwonenden duidelijkheid waarom er wel of geen dakopbouw wordt toegestaan. Bij deze stedenbouwkundige verantwoording spelen de volgende aspecten een rol:
Op basis van bovenstaande thema's, en vanwege de in voorgaande jaren door bewoners geuite zorgen over bouwhoogte van het nieuwe pleingebouw èn de beperkte aanwezigheid van woningen waarbij de vraag naar een dakopbouw optreedt, wordt geconcludeerd dat het niet aan de orde is om dakopbouwen met dit bestemmingsplan mogelijk te maken. Hiermee treedt tevens geen verandering op van aanwezige ensembles of bezonning van het Willem Royaardsplein door de realisatie van een enkele of meerdere dakopbouwen.
De veranderingen van het projectgebied valt beleidsmatig in de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) van 5 juli 2016 waarin de randvoorwaarden voor deze herontwikkeling zijn opgenomen.
Omdat er geen dakopbouwen mogelijk worden gemaakt is hiervoor geen bezonningsonderzoek uitgevoerd. Wel is er een bezonningsonderzoek uitgevoerd voor de extra bouwlagen bij het Kopgebouw en het nieuwe bouwblok op het plein. De uitkomsten laten zien dat als gevolg van deze nieuwbouw er geen schaduwhinder effecten optreden waarbij woningen niet meer aan de Haagse bezonningsnorm voldoen. In 4.8 Windhinder en bezonning wordt dit nader toegelicht.
Op 3 maart 2016 is een aanpassing van het parkeerbeleid vastgesteld door de raad. Deze aanpassing van het beleid houdt in dat er bij uitbreiding van het vloeroppervlak van bestaande woningen geen parkeertoets meer hoeft plaats te vinden. Dit betekent dat het toevoegen van dakopbouwen niet leidt tot een hogere parkeerdruk of parkeereis en zijn deze bij recht mogelijk gemaakt.
Dit bestemmingsplan biedt niet de mogelijkheid tot het bouwen van Extra Bouwlagen in de vorm van een dakopbouw of vijf bouwagen langs doorgaande wegen. De veranderingen van het projectgebied valt beleidsmatig in de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) van 5 juli 2016 waarin de randvoorwaarden voor deze herontwikkeling zijn opgenomen en wordt met dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.
Voor succesvol ruimtelijk beleid is het van belang dat vraag en aanbod van stedelijke functies goed op elkaar zijn afgestemd. Dit draagt bij aan economische dynamiek, zorgvuldig gebruik van ruimte en infrastructuur en behoud van de leefbaarheid van stedelijk en landelijk gebied.
Op basis van artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient voor elke nieuwe stedelijke ontwikkeling een zorgvuldige afweging gemaakt te worden waardoor de ruimte in stedelijk gebied optimaal wordt benut. Hiervoor dient in het bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt een beschrijving te worden gegeven van de behoefte aan deze ontwikkeling. Als de ontwikkeling buiten bestaand stedelijk gebied valt, dient te worden aangetoond, waarom een ontwikkeling niet binnen bestaand stedelijk gebied kan worden gerealiseerd. In het Bro is hiervoor onderstaande regeling opgenomen:
Lid 2. De toelichting bij een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, bevat een beschrijving van de behoefte aan die ontwikkeling, en, indien het bestemmingsplan die ontwikkeling mogelijk maakt buiten het bestaand stedelijk gebied, een motivering waarom niet binnen het bestaand stedelijk gebied in die behoefte kan worden voorzien.
Een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een nieuwe ontwikkeling met wonen, bedrijven, zelfstandige kantoren, detailhandel en andere stedelijke voorzieningen dient een verantwoording van de locatiekeuze te overleggen. Hiervoor is de 'ladder voor duurzame verstedelijking' uit de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het Rijk geïntroduceerd.
Voor de volgende ontwikkelingen moet de behoefte worden aangetoond:
- toevoegen 39 appartementen
- toevoegen 1.200 m2 detailhandel
Betekenis voor het plangebied
Er is sprake van een nieuwe stedelijke ontwikkeling omdat er meer dan 11 woningen worden toegevoegd en er wordt meer beslag op de ruimte gelegd dan in het voorheen geldende planologische regime. De toevoeging van bebouwing voor overige stedelijke ontwikkeling ligt boven de 500m2. De behoefte naar de nieuw toe te voegen detailhandel en woningen dient dus aangetoond te worden.
Detailhandel:
Het distributieplanologisch onderzoek (DPO) Bijlage 13 Brancheringonderzoek (DPO) stelt dat het haalbaar is om 4.027 m2 detailhandel toe te voegen zonder dat dit tot onaanvaardbare leegstand elders leidt. Er wordt circa 1.200 m2 detailhandel planologisch toegevoegd in het plangebied en dat ligt ruim onder de maximale haalbare behoefte. Hiermee is de behoefte voor de uitbreiding aangetoond.
Wonen:
Voor wonen geldt, dat voor woningbouwlocaties vanaf 12 woningen er sprake is van een stedelijke ontwikkeling die Ladderplichtig is.
Bij kleinschalige ontwikkelingen die geen gemeentegrens overstijgend effect hebben, is bovengemeentelijke afstemming niet nodig. Er zijn 16 woningen in het plangebied aanwezig in de huidige situatie. Er worden in totaal 39 woningen toegevoegd in dit bestemmingsplan. Er is door deze relatief geringe toename in bestaand stedelijk gebied geen bovengemeentelijke afstemming nodig.
De Woningbehoefteraming (WBR) en de Trendraming (TR) worden gebruikt in het kader van de regionale woonvisies. De provincie stelt de hoogste uitkomst vast als regionale behoefte aan nieuwe woningen in een bepaalde periode. Er is tot 2031 behoefte in Den Haag (regio) aan 70.710 nieuwe woningen. De behoefte aan de 39 extra woningen in het plangebied, dat in stedelijk gebied ligt, is daarmee aangetoond. De woningen in het plangebied boven de winkelstrip is een duurzame manier van verdichten en er is sprake van dubbel grondgebruik hierdoor.
Een belangrijk onderdeel van Wet ruimtelijke ordening (Wro) vormt de digitaliseringsverplichting. De Wro bepaalt dat een bestemmingsplan digitaal raadpleegbaar en uitwisselbaar moet zijn. Dit heeft onder meer geleid tot de introductie van twee nieuwe begrippen: 'digitale verbeelding' en de 'analoge verbeelding'.
Het bestemmingsplan bestaat uit een digitale verbeelding (plankaart), regels en een toelichting en is digitaal raadpleegbaar. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de kaart en de regels.
De 'digitale verbeelding' is een interactieve raadpleegomgeving die o.a. via het internet (www.ruimtelijkeplannen.nl) die de gehele inhoud van het bestemmingsplan ontsluit overeenkomstig de SVBP2012: Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 'van de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012. Door een muisklik op een bepaalde plek verschijnen de bijbehorende regels voor die locatie in een nieuw tabblad in beeld. Onder de term digitale verbeelding wordt dan ook niet alleen het ruimtelijk beeld, maar ook de daarbij behorende juridische informatie (regels) verstaan. Indien de digitale en de analoge verbeelding tot interpretatieverschillen leiden, is de digitale verbeelding beslissend.
Onder analoge verbeelding wordt verstaan: alle te verbeelden informatie van een ruimtelijk plan op papier. De term analoge verbeelding is dus een synoniem voor de tot nu toe altijd gebruikte term plankaart.
Op de bij het onderhavige bestemmingsplan toelichting Bestemmingsplan Standaard Den Haag 2017 behorende verbeelding zijn alle noodzakelijke en op grond van het Besluit ruimtelijke ordening vereiste gegevens ingetekend. Er is daarbij onderscheid gemaakt in bestemmingen en aanduidingen op de verbeelding. De bestemmingen zijn de belangrijkste elementen. Elk stuk grond van het plangebied heeft een bestemming. Deze wordt zichtbaar gemaakt door middel van een kleur, op de digitale verbeelding wordt de informatie in een aparte deel van het scherm zichtbaar, op de analoge verbeelding al dan niet in combinatie met een letter, ter aanduiding van de bestemming en een getal dat de maximale toegestane (goot- en nok)hoogte en/of bebouwingspercentage aangeeft. Op deze wijze is het mogelijk om te zien welke bestemmingen zijn gegeven aan de gronden en opstallen binnen het plangebied. Elke op de verbeelding aangegeven bestemming is gekoppeld aan een bestemmingsartikel in de regels. De regels laten vervolgens bij elke bestemming zien op welke wijze gronden binnen de desbetreffende bestemming gebruikt mogen worden. Daarbij wordt onder meer verwezen naar aanduidingen op de plankaart. Aanduidingen geven dientengevolge, in samenhang met de regels, duidelijkheid over wat binnen een bestemmingsvlak al dan niet is toegestaan.
Op de digitale en analoge verbeelding van de plankaart zijn bouwhoogten aangegeven. Gekoppeld aan bouwvlakken is een maatvoering voor (goot- en nok)hoogte, afgerond in meters en conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012, opgenomen. De waarde op de plankaart geeft de maximaal toegelaten (goot- en nok)hoogte van een gebouw aan. Daarnaast wordt ook in de bouwregels van het bestemmingsplan een en ander bepaald over bouwhoogten.
Bij het bepalen van de daadwerkelijke hoogte van gebouwen is gebruik gemaakt van stereokartering met behulp van luchtfoto's. De maximaal toegelaten bouwhoogte kan afwijken van de daadwerkelijke hoogte van een gebouw: aan het vaststellen van een maximale bouwhoogte liggen stedenbouwkundige overwegingen ten grondslag.
Voorts wordt de opzet van het bestemmingsplan ingegeven door de relevante beleidskaders en omgevingsfactoren. In onderstaande tabellen (beslissingstabel) is aangegeven op welke onderdelen de in dit bestemmingsplan beschreven beleidskaders en omgevingsfactoren hun vertaling hebben gevonden in het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Deze paragraaf vormt dan ook als het ware de schakel tussen de toelichting van het bestemmingsplan en de daarbij behorende regels en plankaart.
De analoge verbeelding wordt, gelet op de aard en omvang van het plangebied, afgedrukt op een topografische ondergrond met een schaal van 1:1000.
Beleidskader | Vertaling in het bestemmingsplan | |||||||
Ruimtelijk beleid | ||||||||
In de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte wordt de ladder voor duurzame verstedelijking geïntroduceerd. De ladder voor duurzame verstedelijking is kaderstellend voor alle juridisch verbindende ruimtelijke plannen van de decentrale overheden. | De ladder voor duurzame verstedelijking is beschreven in hoofdstuk 5.4.1 Ladder voor duurzame
verstedelijking. Er is sprake van een nieuwe stedelijke ontwikkeling omdat er meer dan 11 woningen worden toegevoegd en er wordt meer beslag op de ruimte gelegd dan in het voorheen geldende planologische regime. De toevoeging van bebouwing voor overige stedelijke ontwikkeling ligt boven de 500m2. De behoefte naar de nieuw toe te voegen detailhandel en woningen dient dus aangetoond te worden. De conclusies hieruit zijn ook in deze paragraaf beschreven. Er wordt 1.200 m2 detailhandel toegevoegd in het plangebied en dat ligt ruim onder de maximale haalbare behoefte. Hiermee is de behoefte voor de uitbreiding aangetoond. Eveneens is de behoefte aan de 39 extra woningen in het plangebied, dat in stedelijk gebied ligt, daarmee aangetoond. |
|||||||
De Provinciale Structuurvisie "Visie op Zuid-Holland" en de provinciale "Verordening Ruimte" zet in op een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk, goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur. | Het bestemmingsplan Willem Royaardsplein is in overeenstemming met het provinciaal beleid. Het plangebied maakt onderdeel uit van een aandachtszone grondwaterbeschermingsgebied in het kader van de Provinciale Milieu Verordening. Uit het Bro blijkt verder zo ja en in hoeverre hiervoor aanvullende maatregelen zijn benodigd. |
|||||||
De Verordening Ruimte laat uitbreiding van detailhandel slechts toe op plekken die gelegen zijn binnen bestaande winkelconcentraties en kantoren binnen de bestaande haltes van het Zuidvleugelnet. | Het winkelcentrum in het plangebied valt onder de categorie "Overige Aankoopplaatsen" en heeft geen bovenlokale functie. Er is hier sprake van een facelift van het winkelcentrum en een toename van het winkeloppervlak. De beoogde uitbreiding is circa 1.200 m². Provinciaal beleid stelt dus dat voor (ontwerp)-bestemmingsplannen die nieuwe detailhandel groter dan 2000 m² bruto vloeroppervlak binnen de centra mogelijk maken (zoals in dit bestemmingsplan), moet worden aangetoond dat het woon- en leefklimaat en de ruimtelijke kwaliteit niet onevenredig wordt aangetast. Het gaat daarbij onder meer om het voorkomen van onaanvaardbare leegstand. Met het oog hierop is geen advies nodig van het Regionaal Economisch Overleg (REO) en wordt zonodig een distributieplanologisch onderzoek (DPO) uitgevoerd. Dit DPO is wel uitgevoerd door BSP omdat de behoefte aan de voorgenomen ontwikkelingen aangetoond dienen te worden en staat in bijlage 13 (Brancheringonderzoek (DPO) ) . Het onderzoek toont aan dat er met deze uitbreiding geen onaanvaardbare leegstand optreedt en het woon- en leefklimaat en de ruimtelijke kwaliteit worden niet onevenredig aangetast. | |||||||
De Structuurvisie / Haagse Verdichting / Agenda Ruimte voor de Stad houdt voor toelichting Bestemmingsplan Standaard Den Haag 2017 in dat invulling wordt gegeven aan: | ||||||||
dat langs doorgaande wegen en groen wordt uitgegaan van minimaal vijf bouwlagen. |
De uitwerking van de structuurvisie krijgt gestalte bij herstructureringsprojecten waarbij langs doorgaande wegen en groen in principe minimaal vijf bouwlagen gerealiseerd kunnen worden. De doorgaande wegen zijn de regionale en stadsgewestelijke wegen, hoofdverkeerswegen op gemeentelijk niveau en wegen voor doorgaand verkeer door stadsdelen aangevuld met de wegen die onderdeel zijn van het netwerk van de 'lange lijnen' uit de Kadernota Openbare Ruimte en de railgebonden openbaarvervoerverbindingen. Er zijn geen doorgaande wegen en groen in dit bestemmingsplangebied aanwezig welke zijn aangewezen volgens de structuurvisie. | |||||||
optoppen (dakopbouwen) | Op 5 juli 2016 heeft het college de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) waarin de randvoorwaarden voor deze herontwikkeling zijn opgenomen waaruit wordt geconcludeerd dat het niet aan de orde is om dakopbouwen met dit bestemmingsplan mogelijk te maken. | |||||||
verruiming van mogelijkheden voor bouwen van aan- en bijgebouwen; | Op basis van voorgaande besluitvorming niet aan de orde | |||||||
functiewijziging (ombouwen van kantoorgebouwen naar woningbouw); | Op basis van voorgaande besluitvorming niet aan de orde | |||||||
dubbel grondgebruik. | De woningen in het plangebied boven de winkelstrip en de realisatie van een ondergrondse parkeergarage is een duurzame manier van verdichten waardoor er sprake is van dubbel grondgebruik. | |||||||
Plangebied toelichting Bestemmingsplan Standaard Den Haag 2017 | ||||||||
Masterplan |
Voor de herontwikkeling is geen Masterplan opgesteld | |||||||
Stedenbouwkundig plan |
Op 5 juli 2016 heeft het college de nieuwe Nota van Uitgangspunten Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) vastgesteld (RIS294730) waarin de randvoorwaarden voor deze herontwikkeling zijn opgenomen | |||||||
Cultureel erfgoed | ||||||||
Cultuur historische waarde | ||||||||
De Erfgoedwet legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden. Bestemmingsplannen moeten een juridische regeling bevatten die voldoende bescherming biedt tegen werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden. De waarde archeologie kan op basis van laatste onderzoeken worden verwijderd van de digitale verbeelding na overleg met DSB Archeologie |
De archeologisch waardevolle gebieden zijn geïnventariseerd (zie paragraaf 2.3.2 Archeologie). De archeologische waarden worden in dit bestemmingsplan beschermd: de dubbelbestemming Waarde - Archeologie is gericht op behoud en bescherming van deze waarden. Voor bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn aanvullende bouwregels gesteld; voor werkzaamheden geen bouwwerken zijnde, die de grond roeren is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, verplicht gesteld. | |||||||
Water | ||||||||
De watertoets is beschreven in 3.5
Voort zijn in het plangebied zijn geen planologisch relevante rioolleidingen en drinkwatertransportleidingen aanwezig die apart bestemd moeten worden. Het plangebied maakt onderdeel uit van een aandachtszone grondwaterbeschermingsgebied in het kader van de Provinciale Milieu Verordening. Uit het Bro blijkt verder zo ja en in hoeverre hiervoor aanvullende maatregelen zijn benodigd |
In het plangebied ligt een gemeentelijke riool die voor de uitvoering van de werkzaamheden t.b.v. de aanleg van de parkeerkelder wordt verlegd. Het betreft geen leiding die hiervoor juridisch planologisch relevant is aangemerkt. Er is geen noodzaak tot opname en bescherming op de verbeelding en in regels. | |||||||
Groen | ||||||||
Inzet is de Stedelijke Groen Hoofdstructuur (paragraaf Natuurbescherming) duurzaam in stand te houden en waar mogelijk te versterken. | Binnen het plangebied zijn geen delen van het Natuurnetwerk Nederland gelegen, zodat er geen sprake is van effecten op het Natuurnetwerk Nederland - gebied. Het plangebied maakt geen deel uit van de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur. |
|||||||
Verkeer en parkeren | ||||||||
De Haagse Nota Mobiliteit hanteert een rangorde in haar wegenstructuur. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen: buurtontsluitingswegen (straten) en erfontsluitingswegen (verblijfs- en woonstraten). Verblijfsgebied ten slotte is openbare ruimte waar geen autoverkeer is toegestaan en waar de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie | In het plangebied is aan de Theo Mann - Bouwmeesterlaan de bestemming Verkeer-Straat toegekend. Alle straten in het plangebied die niet als hoofdverkeersweg of straat kunnen worden geclassificeerd, vallen onder de bestemming Verkeer-Verblijfsstraat. Het gaat in het plangebied om Esther de Boer - Van Rijklaan, Nyelantstraat en Stalpertstraat. Het Willem Royaardsplein is een verblijfsgebied en als Verkeer-Verblijfsgebied aangegeven; | |||||||
De nota “Parkeerkader Den Haag 2010-2020” gaat mede in op het faciliteren van de parkeerbehoefte en het benutten van schaarse ruimte |
Parapluherziening (fiets)parkeren Op 20 september 2018 heeft de raad de parapluherziening (fiets)parkeren vastgesteld. Gedurende de termijn van terinzagelegging (5 oktober tot en met 15 november 2018) van het besluit van de gemeenteraad met betrekking tot vaststelling van het bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren is geen beroep en/of verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de Raad van State. Hierdoor is dit bestemmingsplan op 16 november 2018 onherroepelijk geworden en vervangt daarmee de oude regeling die was opgenomen in de voorgaande beheersverordening Benoordenhout Noord-Oost. Door het dynamisch maken van de parkeernormen worden de (fiets) parkeernormen niet langer als bijlage van de regels gevoegd maar wordt gedurende de planperiode getoetst aan de op dat moment actuele (fiets)parkeernormen. De technische aanpassing om dit mogelijk te maken is overgenomen uit het paraplu bestemmingsplan en opgenomen in de regels voor het (fiets) parkeren in dit bestemmingsplan. |
|||||||
Wonen | ||||||||
De woonvisie Den Haag 2017 - 2020 zet in op: Een meer sociaal-inclusieve stad. Het verder uitbouwen van Den Haag als aantrekkelijke en gastvrije woonstad. Een meer toekomstbestendige woningvoorraad. Dit heeft zowel betrekking op de duurzaamheid van woningen als op de levensloopbestendigheid van woningen. |
De wijk Duinzigt is in de Woonvisie Den Haag 2017 – 2020 getypeerd als een Stedelijk exclusief Woonmilieu: wonen in een buurt die zijn karakter ontleent aan de vooroorlogse stijlvolle architectuur en klassieke vormentaal. De woonfunctie is dominant. Het plangebied ligt omringd door zowel wijken met hogere dichtheden en meer voorzieningen als wijken met lagere dichtheden en veel groen. | |||||||
Economie | ||||||||
Bedrijven |
Het volledige programma is beschreven in 5.2. In het plangebied zijn geen bedrijven voorzien. |
|||||||
Detailhandel en Dienstverlening |
Het volledige programma is beschreven in 5.2. | |||||||
Horeca |
In het betreffende plangebied is er horeca in de categorie licht en middelzwaar voorzien in de bestemmingen Gemengd 1, 2 en 3. Waarvan het paviljoen van 180m² bij het plein onderdeel uitmaakt van bestemming gemengd - 3. Voorts is er lichte horeca opgenomen in de gemengde bestemmingen en in de ruimte reserveringen kiosken met de functie aanduiding 'gemengd' (gd) ten behoeve van de twee kiosken midden op het plein. De derde kiosk bij het kopgebouw heeft ook een functie-aanduiding 'gemengd' waar horeca in de categorie licht is toegestaan. In de voorgaande beheersverordening was horeca in de categorie middelzwaar tot een maximum van zes vestigingen en uitsluitend op de begane grond toegestaan in het winkelcentrum. Deze planologische rechten blijven behouden. Op basis van de Horecavisie 2016 is in de hoofdwinkelstructuur in maximaal 30% van de panden (inclusief kiosken en paviljoen) horeca mogelijk. Dat geldt voor de bestemmingen Gemengd-1, Gemengd-2 en Gemengd-3. Horeca tot en met de categorie middelzwaar tot een maximum van zes vestigingen verdeeld in eerder genoemde bestemmingsvlakken en uitsluitend op de begane grond. Als er naast deze zes vestigingen meer horeca mogelijk blijkt, vallend binnen de regel dat in maximaal 30% van de panden horeca is toegestaan, dan kan nieuwe horeca uitsluitend worden toegevoegd in de categorie licht conform het vigerende horecabeleid. |
|||||||
Kantoren |
Het bestemmingsplan behoud de planologische mogelijkheid uit de vorige beheersverordening om kantoren op de begane grond toe te staan. Het plangebied ligt niet in een kantoren concentratielocatie. Dat houdt in dat kleinschalige zelfstandige kantoren tot een bruto vloeroppervlak van 1.000 m2 per vestiging in het plangebied zijn toegestaan (Verordening Ruimte Zuid-Holland artikel 2.1.2. lid 2). Het is echter niet de bedoeling dat teveel geschakelde bouweenheden leiden tot een fors volume dat concurrerend kan zijn met (leegstaande) kantoren op de concentratielocaties. | |||||||
Milieuzonering (paragraaf Keuze en
verantwoording van bestemmingen) zorgt ervoor dat nieuwe bedrijven een passende locatie in de nabijheid van woningen krijgen en dat nieuwe woningen op een verantwoorde afstand van bedrijven worden gesitueerd. Solitaire bedrijfsvestigingen zijn onder de bestemming Bedrijf (B) geschaard. Hier zijn bedrijfsactiviteiten in de categorieën A en B toegestaan, zowel activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd als activiteiten met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies moeten plaatsvinden. Bedrijfsvestigingen in de bestemming Gemengd (GD) en - met een aanduiding - in de bestemming Wonen (W) zijn alleen in categorie A toegestaan. |
Voor een uitgebreide beschrijving van het programma met daarin opgenomen functies zie Hoofdstuk 5
Planbeschrijving. De nieuwbouw rond het plein bevat één supermarkt inclusief afzoomwinkels, paviljoens voor horeca en detailhandel en 158 parkeerplaatsen in de kelder. Boven de supermarkt en afzoomwinkels komen 24 woningen. De detailhandel valt onder functiemengingscategorie A en de supermarkt onder B. De supermarkt dient bouwkundig afgescheiden van de 24 appartementen te worden gebouwd. De horeca-en detailhandelskiosk/standplaatsen zijn losstaande objecten dus die voldoen aan de eisen die zijn gesteld in de VNG brochure Bedrijven- en Milieuzonering. De parkeergarage valt onder functiemengingscategorie C en de parkeergarage heeft dus een goede ontsluiting op de hoofdinfrastructuur nodig. Die is aanwezig. Via de wijkonsluitingsweg Theo Mann-Bouwmeesterlaan en Waalsdorperweg is de Oude Waalsdorperweg en de Van Alkemadelaan goed te bereiken. De Oude Waalsdorperweg is ook aangemerkt als een wijkontsluitingsweg. De Van Alkemadelaan is richting Scheveningen aangeduid als een stedelijke hoofdweg en richting Haagse Bos als een wijkontsluitingsweg. In het kopgebouw van het winkelcentrum zijn n15 woningen boven de detailhandel voorzien. Detailhandel valt onder functiemengingscategorie A en dat betreft activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn dat deze aangrenzend aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend. |
|||||||
Overig | ||||||||
Voor het plangebied is de volgende paraplubestemmingsplan relevant: Parapluherziening (fiets) parkeren, vastgesteld 20 september 2018, geheel onherroepelijk 16 december 2018, waardoor actuele (fiets)parkeernormen in vigerende plannen worden gehanteerd. Parapluherziening Staat van Bedrijfsactiviteiten, is beroep ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er is gedurende deze termijn geen voorlopige voorziening aangevraagd. Hierdoor is het vastgestelde bestemmingsplan op 21 februari 2019 in werking getreden.D e Raad van State heeft het beroep niet-ontvankelijk verklaard. Het bestemmingsplan is daarmee op 17 april 2019 onherroepelijk geworden. |
Parapluherziening (fiets)parkeren Op 20 september 2018 heeft de raad de parapluherziening (fiets)parkeren vastgesteld. Gedurende de termijn van terinzagelegging (5 oktober tot en met 15 november 2018) van het besluit van de gemeenteraad met betrekking tot vaststelling van het bestemmingsplan Parapluherziening (fiets)parkeren is geen beroep en/of verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de Raad van State. Hierdoor is dit bestemmingsplan op 16 november 2018 onherroepelijk geworden en vervangt daarmee de oude regeling die was opgenomen in de voorgaande beheersverordening Benoordenhout Noord-Oost. Door het dynamisch maken van de parkeernormen worden de (fiets) parkeernormen niet langer als bijlage van de regels gevoegd maar wordt gedurende de planperiode getoetst aan de op dat moment actuele (fiets)parkeernormen. De technische aanpassing om dit mogelijk te maken is overgenomen uit het paraplu bestemmingsplan en opgenomen in de regels voor het (fiets) parkeren in dit bestemmingsplan. Parapluherziening Staat van Bedrijfsactiviteiten Parapluherziening Staat van Bedrijfsactiviteiten Het doel van het bestemmingsplan Parapluherziening Staat van Bedrijfsactiviteiten is het voorkomen van verwarring binnen een bedrijfsfunctie of functies als scholen, supermarkten en bioscopen die wel in de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn opgenomen, al dan niet zijn toegestaan binnen de bedrijfsbestemmingen. Daarom wordt met deze parapluherziening de Staat van Bedrijfsactiviteiten bij functiemenging en op bedrijventerreinen vervangen door twee versies waarin functies zoals supermarkten, scholen en bioscopen niet zijn opgenomen. Het betreft een reparatie op een lijst met plannen die daarvoor in aanmerking komen en onderdeel uit maken van deze parapluherziening. De beheersverordening Benoordenhout Noord Oost maakt geen onderdeel uit van deze lijst, derhalve is deze parapluherziening niet op dit plan van toepassing. In nieuw op te stellen plannen wordt echter de nieuwe versie gehanteerd en voor zover er sprake is van bedrijfsfuncties binnen het plangebied. Aangezien er geen bedrijfsfuncties zijn toegestaan is er geen noodzaak tot op het opnemen van de staat van bedrijfsactiviteiten welke onderdeel uitmaken van de regels. |
|||||||
Aanbouwen- en bijgebouwenregeling | Er zijn geen grondgebonden woningen in het plangebied aanwezig en of gerealiseerd. In de regels is daarvoor geen regeling opgenomen. | |||||||
Dubbelbestemmingen | De Dubbelbesteming Waarde - Archeologie is niet opgenomen op de digitale verbeelding. De woningen in het plangebied boven de winkelstrip en de realisatie van een ondergrondse parkeergarage is een duurzame manier van verdichten waardoor er sprake is van dubbel grondgebruik dit is doormiddel van functie aanduidingen aangegeven op de digitale verbeelding. |
|||||||
Afwijkende bestemmingen | Er zijn geen afwijkende bestemmingen in het bestemmingsplan opgenomen. | |||||||
Groen op achtererven (RIS 1818178) | Er zijn geen grondgebonden woningen in het plangebied aanwezig en of gerealiseerd en hierdoor geen achtererven aanwezig waarop het beleid betrekking heeft. In de regels is daarvoor geen regeling opgenomen. |
Erfgoed | ||||||||
Typering te beschermen culturele waarden en archeologie | Vertaling in het bestemmingsplan | |||||||
De Erfgoedwet / Monumentenverordening Den Haag verplicht de gemeenteraad van Den Haag een bestemmingsplan vast te stellen ter bescherming van het rijks- / gemeentelijk beschermd stadsgezicht. | Het plangebied maakt onderdeel uit van het Rijksbeschermd stadsgezicht Benoordenhout, vastgesteld op 29 oktober 1996. De aanwijzing tot beschermd stadsgezicht is erop gericht om de waardevolle karakteristieken binnen een gebied in stand te houden en te versterken. Het ruimtelijk karakter van deze woonwijk wordt bepaald door de typische schaal en structuur van het vooroorlogse bebouwingsbeeld, gekenmerkt door de grote harmonie in de bakstenen woonhuisarchitectuur en de homogeniteit in verschillende straatwanden, wat leidt tot hoogwaardige stedenbouwkundige ensembles. Daarnaast onderscheidt zich in cultuurhistorische opzicht de waarde van de huizen in het Nassaukwartier. Voorts de waarde van veel gebouwen met een (nationaal gezien) hoge architectuurhistorische kwaliteit. De strook waarin het winkelcentrum ligt is vanaf de jaren zeventig ontwikkeld, evenals de grootschalige woonbebouwing tegenover het winkelcentrum. Winkelcentrum en omgeving behoren niet tot de te beschermen waarden van het beschermd stadsgezicht. Aanwijzing tot beschermd stadsgezicht leidt niet tot individuele bescherming van gebouwen. Op basis van voorgaande conclusie is er niet gebleken van een noodzaak tot het opnemen van een dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie ter bescherming van het Rijksbeschermd stadsgezicht Benoordenhout. Aangezien het plangebied nog wel onderdeel uitmaakt van het aanwijzingsbesluit Rijksbeschermd stadsgezicht zijn de in bijlage II van het BOR benoemde gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde niet vergunningsvrij. In de algemene bouwregels is daartoe een regeling opgenomen. |
|||||||
De Erfgoedwet legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging van bestaande bestemmingsplannen met de archeologische waarden rekening te houden (zie paragraaf 3.3.2 Archeologie) Bestemmingsplannen moeten een juridische regeling bevatten die voldoende bescherming biedt tegen werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden. | De archeologisch waardevolle gebieden zijn geïnventariseerd (zie paragraaf 2.3.2.2
Archeologische potenties en waarden). De archeologische waarden worden in dit bestemmingsplan beschermd: de dubbelbestemming Waarde - Archeologie is gericht op behoud en bescherming van deze waarden. Voor bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn aanvullende bouwregels gesteld; voor werkzaamheden geen bouwwerken zijnde, die de grond roeren is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden, verplicht gesteld. Door de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag is een bureauonderzoek gecombineerd met een Inventariserend Veldonderzoek-boringen uitgevoerd. Dit onderzoek is uitgevoerd omdat het gebied vanwege zijn geologische ondergrond een archeologische verwachting heeft. Bij het bureauonderzoek is komen vast te staan dat het terrein geen archeologische waarden kent uit de laatmiddeleeuwse periode en de nieuwe tijd. De boringen hebben aangetoond dat de ondergrond niet conform de Nieuwe geologische kaart is. In geen van de boringen zijn archeologische indicatoren aangetroffen, ook niet in de aangetroffen humeuze laag. Daarom is de conclusie gewettigd dat het terrein geen behoudenswaardige archeologische waarden kent en dat de kans op niet gedetecteerde archeologische waarden zeer gering is. Op grond van bovenstaande acht de afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag verder archeologisch onderzoek ter plaatse van het Willem Royaardsplein niet noodzakelijk. |
De regels zijn als volgt ingedeeld:
In Artikel 1 Begrippen' worden belangrijke begrippen die in het plan veel voorkomen, nader gedefinieerd.
Aandacht verdienen de begrippen aan-huis-gebonden bedrijf, en aan-huis-gebonden beroep. Wanneer in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is impliciet ook het uitoefenen van een aan-huis-gebonden bedrijf en/of beroep toegestaan.
Op basis van jurisprudentie mogen deze activiteiten:
In Artikel 2 Wijze van meten is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten, vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. De regeling voor bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is onderdeel van de algemene gebruiksregels.
De beschreven bestemmingen met eventueel daarin voorkomende en opgenomen functie aanduidingen zoals weergegeven op de verbeelding (plankaart) worden in dit bestemmingsplan in de regels vastgelegd.
In het bestemmingsplan zijn de volgende bestemmingen opgenomen
Artikel 7 Verkeer - Verblijfsgebied
Artikel 8 Verkeer - Verblijfsstraat
Artikel 9 Waarde - Archeologie
De opgenomen en beschreven juridische regels zijn toegelicht in de tabelbeschrijvingen zoals opgenomen in hoofdstuk 5.3 .
Artikel 10 Anti-dubbeltelregel: Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Artikel 11 Algemene bouwregels: De algemene bouwregels gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn wel toegestaan. Grote overschrijdingen van deze grenzen voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen zijn tot een bepaalde omvang ook toegestaan. Verder is algemeen voorgeschreven dat bouwwerken beneden peil uitsluitend zijn toegestaan binnen een bouwvlak, dat deze ondergrondse bebouwing uit niet meer dan één bouwlaag mag bestaan en is de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. Afwijken van deze algemene bouwregels wordt geregeld in de algemene afwijkingsregels, in Artikel 14 Algemene afwijkingsregels.
Artikel 12 Algemene gebruiksregels: In dit artikel is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de regels van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, paddoshop, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd.
Als in de bestemmingsregels wonen is toegestaan, is impliciet ook het uitoefenen van een aan huis verbonden bedrijf en/of beroep toegestaan. In de algemene gebruiksregels is ook een regeling vervat voor het uitoefenen van een aan huis verbonden bedrijf en/of beroep:
Op grond van de Wet milieubeheer vergunning- of zelfs meldingplichtige activiteiten passen uiteraard niet in de woonomgeving. Maar ook indien een activiteit niet vergunning- of meldingplichtig is, bestaat er kans op ongewenste overlast voor de omgeving, bijvoorbeeld geluid- of geurhinder. Dit kan met name het geval zijn bij de meer ambachtelijke beroepen. Van geval tot geval dient de (kans op) hinder voor de woonsituatie te worden nagegaan. Uitgangspunt bij de beoordeling is dat de hinder in principe niet onevenredig veel groter mag zijn dan in redelijkheid bij 'normale' bewoning (zonder beroepsuitoefening) het geval zou zijn.
Van belang is dat het karakter van de woning duidelijk herkenbaar blijft en dat de nadruk niet komt te liggen op de beroepsuitoefening. Ter illustratie: reclame-uitingen, anders dan een bescheiden 'bordje naast de deur' of de uitstalling van goederen op het bijbehorende erf betekenen reeds dat aan het karakter van de woning afbreuk wordt gedaan.
Detailhandel en horeca leveren in de regel een zodanig ongewenste verkeersaantrekkende werking op, dat het toelaten ervan in woongebied niet zonder meer passend wordt geacht.
Ook deze (direct meetbare) voorwaarde draagt eraan bij dat de eventuele hinder voor de omgeving wordt beperkt. Wanneer bijvoorbeeld de woning (vrijwel) geheel zou worden aangewend voor de beroepsuitoefening, is de kans op een ongewenste uitstraling naar de omgeving relatief groot.
Afwijken van de algemene gebruiksregels, ook het afwijken voor het meest doelmatige gebruik, wordt geregeld in de algemene afwijkingsregels, in Artikel 14 Algemene afwijkingsregels. Het bevoegd gezag kan in geringe mate afwijken van de maatvoering die in de bouwregels is bepaald en ook voor geringe afwijkingen in de begrenzing van bestemmings- en/of bebouwingsgrenzen. Verder is afwijken mogelijk voor de bouw van kleine nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en containers voor huishoudelijk afval.Ten slotte is afwijken mogelijk voor het bouwen beneden peil, buiten het bouwvlak.
Een belangrijk element van dit artikel is de afwijking van het algemene gebruiksverbod: het bevoegd gezag kan afwijken van het algemeen gebruiksverbod, indien strikte toepassing van het algemene gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Wel moet dit andere gebruik aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag toepassing van de afwijking niet leiden tot een bestemmingswijziging.
Artikel 16 Algemene procedureregels
De algemene procedureregels regelen de procedure die het bevoegd gezag moet volgen als zij wil afwijken.
Overgangs- en slotregels
De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de inwerking treding van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden - dat wil zeggen waarvoor vergunning is verleend of nog te verlenen is - en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van inwerking treden van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.
Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels bestemmingsplan Willem Royaardsplein'
Het voorliggende plan maakt de ontwikkeling van 39 woningen mogelijk. Hiermee is er sprake van een bouwplan, zoals aangewezen in artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening. Daarom is de gemeente op basis van artikel 6.12 Wro verplicht een exploitatieplan op te stellen, tenzij het kostenverhaal anderszins verzekerd is middels:
Het kostenverhaal is hier primair anderszins verzekerd omdat hier sprake is van een gemeentelijke grondexploitatie. Daarbij is er sprake van maximaal kostenverhaal door het uitgeven van de gronden tegen marktconforme prijzen. Ondergeschikt hieraan is er sprake van een nieuw bouwplan op private grond (het met woningen optoppen van bestaande bebouwing). Hiertoe is een anterieure overeenkomst gesloten tussen initiatiefnemer en gemeente en is hiermee het kostenverhaal anderszins verzekerd. Op grond van artikel 6.12 tweede lid Wro wordt dan ook besloten om geen exploitatieplan vast te stellen.
Alle gemeentelijke kosten die voortvloeien uit dit bestemmingsplan zijn gedekt binnen de kaders van de vastgestelde grondexploitatie HA-74 /FJ083 Winkelcentrum Duinzigt (Willem Royaardsplein) (RIS298751). Alle hierbij behorende kansen en risico's worden afgedekt vanuit de Reserve Grondbedrijf. Dit bestemmingsplan is voor de gemeente economisch uitvoerbaar.
Haalbaarheid opstalontwikkeling
Financiën (opstal)ontwikkeling
Om de financiële uitvoerbaarheid van de opstalontwikkeling te kunnen toetsen, heeft Den Haag een (grond)exploitatieberekening opgesteld. Uit deze berekening blijkt dat er voor de ontwikkelaar eveneens een uitvoerbaar plan is.
Afzetbaarheid Programma
Om de afzetbaarheid van het programma, zoals dat mogelijk gemaakt wordt in dit bestemmingsplan, te toetsen is er door de ontwikkelaar een ontwikkelplan opgesteld. Dit plan voorziet in de realisatie van een supermarkt en een gebouwde parkeervoorziening. De supermarkt vervangt de huidige. De conclusie van het ontwikkelplan is dat het plan binnen 10 jaar gerealiseerd gaat worden.
Conclusie
Op basis van het onderzoek naar het gemeentelijk kostenverhaal en de afzetbaarheid van het programma kan geconcludeerd worden dat dit plan financieel economisch uitvoerbaar is.