Plan: | Willem Royaardsplein |
---|---|
Status: | concept |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0320GWRoyplein-30CO |
Samenvatting
Winkelcentrum Duinzigt in het Benoordenhout is gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het winkelcentrum en de omgeving zijn nu aan een grondige opknapbeurt toe. Nieuwe woningen, meer winkelruimte, een ondergrondse parkeergarage en een aantrekkelijke buitenruimte moeten van dit gebied een levendig wijkwinkelcentrum maken waar het prettig winkelen en vertoeven is voor inwoners uit alle wijken in het Benoordenhout. Om deze plannen te kunnen realiseren, is een aanpassing van het bestemmingsplan 'Benoordenhout Noord-Oost' nodig. Dit document, het bestemmingsplan Willem Royaardsplein, beschrijft de nieuwe gebruiks- en bouwmogelijkheden voor het (plan)gebied.
Het plangebied waar dit bestemmingsplan over gaat is het winkelcentrum Duinzigt en het Willem Royaardsplein. Het wordt begrensd door de Theo Mann-Bouwmeesterlaan, Nyelantstraat, Esther de Boer-Van Rijklaan en het terrein van de Amerikaanse Kerk. Er is een centraal plein (het Willem Royaardsplein) met aan weerszijden winkelruimten en er zijn drie kiosken. Boven de winkelruimten, aan kant van de Nyelantstraat, liggen appartementen. Verder is er een openbaar parkeerterrein tussen het winkelcentrum en de Amerikaanse kerk.
Vernieuwing van het winkelcentrum is dringend gewenst. Dat vinden zowel de eigenaar van het winkelcentrum, als de winkeliers en de bezoekers. Niet alleen omdat het winkelcentrum matig rendeert en er steeds meer winkelruimten leeg staan, maar ook omdat er kansen zijn door veranderingen in de wijk. Er hebben zich namelijk in de afgelopen jaren grote (inter)nationale organisaties gevestigd in de directe omgeving. Daarnaast is de bevolkingssamenstelling aan het veranderen. Dat vraagt om een ander, gevarieerd aanbod van winkels.
De huidige eigenaar van het winkelcentrum, de winkelvastgoedontwikkelaar WP Retail Invest (WPRI), heeft bij het maken van de plannen de buurt nauw betrokken. Zo was er een klankbordgroep van bewoners, winkeliers en de wijkvereniging, die mee heeft gedacht over verschillende onderwerpen, zoals de vormgeving van het plein. In inloopbijeenkomsten zijn overige omwonenden, winkeliers en andere belangstellenden geïnformeerd over de ontwikkelingen. Verder denkt een Brancheringsadviescommissie (BAC) mee over het soort winkels dat past bij een vernieuwd winkelcentrum.
De plannen zijn beschreven in dit bestemmingsplan. Dit plan staat open voor inspraak. Nadat het plan onherroepelijk is geworden, kan de vernieuwing van winkelcentrum Duinzigt starten en kan het nieuwe winkelhart, dat past bij deze wijk daadwerkelijk worden gerealiseerd.
Leeswijzer
Er zijn al eerder plannen gemaakt voor de vernieuwing van het winkelcentrum. Hoofdstuk 1 beschrijft kort deze voorgeschiedenis en maakt de aanleiding voor dit bestemmingsplan duidelijk. In Hoofdstuk 2 worden de ruimtelijke structuren, de functionele opbouw en het cultureel erfgoed van het plangebied beschreven. Dit laat zien hoe de nieuwe plannen rekening houden met die situatie. In Hoofdstuk 3 kunt u lezen met welk ruimtelijk beleid op rijks-, provinciaal-, regionaal-, gemeentelijk niveau rekening is gehouden bij het maken van de nieuwe plannen voor het gebied. Hoofdstuk 4 stelt aan de orde wat de gevolgen zijn van de plannen voor het milieu (m.e.r.-beoordeling), de externe veiligheid, bedrijven en milieuzonering, geluid, luchtkwaliteit, natuurbescherming en bodem. Hoofdstuk 5 geeft een beschrijving van de nieuwe plannen en laat zien welke nieuwe gebruiks- en bouwmogelijkheden daarvoor nodig zijn. Hoofdstuk 6 gaat in de op de economische uitvoerbaarheid van de nieuwe plannen.