Plan: | Neherkade |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA |
Ten behoeve van het bestemmingsplan is er een akoestisch onderzoek door adviesbureau Royal Haskoning/DHV uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden in deze paragraaf behandeld. Achtereenvolgens komt wet- en regelgeving en beleid, de belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport en de maatregelen en kansen vanuit het MER voor geluid aan bod. Het MER en de achtergrondrapportage geluid zijn als separate bijlagen bij dit bestemmingsplan opgenomen.
Voor het aspect wegverkeerslawaai is de Wet geluidhinder (Wgh) het wettelijk kader. Bij de wijziging aan de Neherkade bestaat vanuit deze wet een tweetal aandachtspunten. Ten eerste dient op basis van de Wgh bij de wijziging van een weg te worden aangetoond dat in de directe omgeving van het plangebied de (voorkeurs) grenswaarden voor geluidsbelasting op gevoelige functies uit de Wgh niet worden overschreden. Daarnaast dient aangetoond te worden of er sprake is van een reconstructie in het kader van de Wgh. Van een reconstructie in de zin van de Wgh is sprake bij een wijziging op of aan een aanwezige weg waarbij de toename van de geluidsbelasting 2 dB of meer bedraagt op nabij gelegen gevoelige functies.
De Wgh is van toepassing binnen de wettelijk vastgestelde zone van de weg. De breedte van de geluidzone langs wegen is geregeld in artikel 74 en 75 Wgh en is gerelateerd aan het aantal rijstroken van de weg en het type weg (stedelijk of buitenstedelijk). De ruimte boven en onder de weg behoort eveneens tot de zone van de weg.
De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen met betrekking tot de geluidsbelasting van geluidsgevoelige objecten. Als geluidsgevoelige gebouwen zijn aangewezen woningen en andere geluidgevoelige gebuowen. Te weten volgens artikel 1.2, lid 1 Bhg:
De gemeente Den Haag hanteert het actieplan omgevingslawaai Den Haag 2008 - 2013 waarbij de Neherkade is aangemerkt als prioritair knelpunt. De herinrichting van de Neherkade moet leiden tot het oplossen van het knelpunt.
De gemeente Den Haag heeft beleid opgesteld ten behoeve van het verlenen van hogere grenswaarde, weergegeven in het document 'Beleid hogere grenswaarden Wet Geluidhinder, (definitief februari 2011)'. Indien de geluidbelasting ten gevolge van een weg hoger is dan de voorkeursgrenswaarde dienen - bij reconstructie of wijziging van functie - hogere waarden te worden aangevraagd en verleend. Bij de geluidbelasting op de eerste lijnsbebouwing wordt tevens de gecumuleerde geluidbelasting bepaald en vergeleken met deze grenswaarde. In het beleid wordt aangegeven dat de maximaal aanvaardbare gecumuleerde geluidbelasting hierbij is vastgesteld is op 69,5 dB. Voor verblijfsruimten zie art. 1.1, lid 1 onderdeel d Bgh.
De Wgh onderscheidt drie verschillende geluidsbronnen: industrie, spoorwegverkeer en wegverkeer. Voor dit plan is alleen de geluidsbron wegverkeer relevant. Conform de rekensystematiek behorende bij de Wgh dienen alle wegen (zone maximaal 350 meter) en spoorwegen (zone is afhankelijk van de hoogte van het geluidproductieplafond) binnen de zone van de te wijzigen weg in het onderzoek betrokken te worden. Het plangebied bevindt zich binnen de zone van spoorwegen. Met lawaai van railverkeer hoeft echter geen rekening te worden gehouden aangezien het plan geen effect heeft op het railverkeer. Voor de gecumuleerde geluidbelasting is het railverkeer wel meegenomen. In en rond het plangebied zijn geen industrieterreinen aanwezig waarop aangewezen inrichtingen zijn of kunnen worden gevestigd.
Wegverkeerslawaai
Op grond van de Wet geluidhinder hebben wegen en spoorwegen een geluidszone, waarbinnen bepaalde normen gelden voor de geluidsbelasting op woningen en andere geluidsgevoelige bestemmingen, en waarbinnen bij het opstellen van een bestemmingsplan een akoestisch onderzoek moet worden uitgevoerd. Die verplichting geldt niet indien op het tijdstip van de vaststelling van een bestemmingsplan de (spoor)weg reeds aanwezig of in aanleg is, met betrekking tot de daarbij in het plan of in de zone van de betreffende weg opgenomen geluidsgevoelige gebouwen die op dat tijdstip reeds aanwezig of in aanbouw zijn. Daarnaast maakt de wet een uitzondering voor wegen waar de maximaal toegelaten snelheid 30 km/uur is. Deze wegen hoeven, conform de Wet geluidhinder, niet in het onderzoek te worden betrokken. Wel worden dergelijke wegen in het kader van een goede ruimtelijke ordening beschouwd.
De Wet geluidhinder kent een voorkeursgrenswaarde van 48 dB voor wegverkeerslawaai. Voor nieuwe situaties kunnen hogere waarden worden vastgesteld. Deze bedraagt voor wegverkeerslawaai maximaal 63 dB. Een uitzondering wordt gemaakt als het gaat om vervangende nieuwbouw langs wegen. De gevelbelasting mag dan maximaal 68 dB bedragen.
De wet bepaalt hierbij dat de vervanging niet zal leiden tot:
Reconstructie van wegen
Naast de Neherkade en aansluitingen daarop zullen verder geen straten in de directe omgeving ingrijpend gereconstrueerd worden.
Procedure hogere waarden
Wanneer de voorkeursgrenswaarden worden overschreden is, parallel aan de bestemmingsplanprocedure, een procedure ontheffing hogere waarden ingevolge de Wet geluidhinder noodzakelijk. De hogere waarde procedure moet zijn afgerond alvorens het bestemmingsplan wordt vastgesteld. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat er geen hogere waarden procedure doorlopen hoeft te worden, zie volgende paragraaf.
In het onderzoek is onderscheid gemaakt in aandacht voor het MER (Milieueffectrapport) en de toets op reconstructie volgens de Wet geluidhinder (Wgh). Voor het bestemmingsplan is vooral deze laatste categorie van belang. Daarbij is aan de hand van het wegontwerp met bijbehorende verkeersintensiteiten de geluidemissie van een wegvak getoetst aan de normstelling van de Wet geluidhinder. Binnen de grenzen van het studiegebied is op een aantal representatieve waarneempunten de geluidbelasting berekend in het jaar voor aanvang van de werkzaamheden (2014) en het tiende jaar na afronding van het werk (2026).
Als gevolg van de autonome ontwikkeling tussen 2014 en 2026 neemt het aantal gehinderden met circa 2 á 3 % toe. Als gevolg van het voornemen tot reconstructie leidt deze tot een afname van het aantal gehinderden tussen de referentie en de plansituatie in 2026.
De aanpassingen aan de Neherkade conform het voorkeursalternatief leiden tot een gewijzigde geluidsbelasting binnen het studiegebied (zie achtergrondrapport Geluid § 4.1 voor de afbakening van het studiegebied). Enerzijds neemt het aantal motorvoertuigen per etmaal als gevolg van de betere doorstroming beperkt toe, wat zorgt voor een beperkte toename van de geluidsbelasting. Anderzijds zorgt het nieuwe ontwerp (grotere afstand van de weg tot aan de woningen, voor een deel een lagere ligging vanwege de onderdoorgang én het deels toepassen van geluidsreducerend asfalt) van de Neherkade ervoor dat de geluidbelasting minder hoog is. Ook heeft de voorgenomen aanleg van stiller asfalt (dunne deklaag B) op de Slachthuisstraat tussen de Neherkade en de Laakkade: over een lengte van circa 120 meter) waar reeds in een vroeg stadium van planvorming van geconstateerd werd dat hier de verkeersintensiteiten toe zouden nemen, een positief effect op de geluidbelasting in de referentiesituatie op deze locatie.
Als gevolg van de aanpassingen aan de Neherkade is netto sprake van een daling van het aantal geluidgehinderden (ook van het aantal slaapgestoorden en ernstig gehinderden) voor het totale studiegebied. Echter, ondanks de toepassing van stiller asfalt bij de Slachthuisstraat in de referentiesituatie is hier voor een achttiental woningen sprake van een toename van de geluidbelasting. Deze toename van de geluidbelasting bedraagt echter minder dan 2 dB waardoor er geen reconstructie optreedt en maatregelen derhalve niet beschouwd hoeven te worden, Ook hoeven geen hogere waarden aangevraagd te worden. Echter op enkele plaatsen is sprake van een stijging van de geluidbelasting. Door de wijzigingen aan het Leeghwaterplein is er bij veertig woningen aan de Slachthuisstraat sprake van een toename van meer dan 1.5 dB. Op deze woningen is sprake van reconstructie-effect en dienen of maatregelen getroffen te worden of hogere waarden vastgesteld te worden.
De gecumuleerde geluidbelastingen zijn niet hoger dan 66 dB. Hiermee wordt voldaan aan het “Beleid hogere grenswaarde Wet geluidhinder”. Tevens wordt met het voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving voldaan aan de ambitie 'Basis' voor geluid conform het Gebiedsgericht milieubeleid.
Maatregelen en kansen vanuit Geluid
Om negatieve effecten te beperken is een onderscheid te maken in bron-, overdrachts- en ontvangermaatregelen. Bij de keuze van akoestische maatregelen hebben bronmaatregelen de voorkeur. Dit zijn maatregelen om de geluidsuitstraling bij de bron aan te pakken. In het kader van het optredende reconstructie-effect zijn met name maatregelen bij de Slachthuisstraat van belang.
Bronmaatregelen
Overige bronmaatregelen, zoals maatregelen aan voertuigen of snelheidsverlaging zijn vanwege de beperkte jurisdictie of functie van de Neherkade niet mogelijk.
Overdrachtsmaatregelen
Overdrachtsmaatregelen bestaan in de praktijk meestal uit geluidschermen. Het scherm dat op de Neherkade direct na de Trekvlietbrug gesitueerd is, blijft in dezelfde vorm bestaan. Een geluidscherm dat effectief zou moeten zijn voor de woningen aan de Neherkade dient meer dan 5 meter hoog uitgevoerd te worden. Dit is naast de beperkte ruimte tussen de weg en woningen ook vanuit Stedenbouwkundig oogpunt niet wenselijk. Hetzelfde geldt voor een scherm aan de Laakhavenzijde.
Ontvangermaatregelen
Maatregelen aan woningen zijn ingrijpend en dienen zoveel mogelijk voorkomen te worden. Als gevolg van de herinrichting van de Neherkade zijn dergelijke maatregelen niet noodzakelijk en zijn vanwege het ingrijpende karakter niet nader beschouwd.
In hoofdstuk 5.4 Keuze en verantwoording van bestemmingen vindt een afweging plaats van de mogelijk te nemen maatregelen. Daarbij is beschreven welke maatregelen door borging in het bestemmingsplan plaats zullen vinden en welke maatregelen op een andere wijze zullen worden geborgd.