Plan: | Neherkade |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA |
Er is een verkeersonderzoek uitgevoerd voor het MER Neherkade. De volgende onderzochte situaties zijn uitgangspunt geweest bij de (milieukundige) onderzoeken behorende bij het MER.
Alle varianten hebben als prognosejaar 2020.
Ten behoeve van het MER is uitgebreid onderzocht wat de verkeersafwikkeling is in de huidige situatie, de referentiesituatie en de plansituatie. Dit onderzoek is gedaan met een dynamische microsimulatieprogramma. Uit dit onderzoek is gebleken dat de doorstroming in de huidige situatie niet optimaal is. Als gevolg van de autonome ontwikkeling, de groei van het verkeer op de Neherkade, zal de doorstroming op de Neherkade verslechteren. Dit is ongewenst. Als gevolg van de voorgenomen herinrichting verbeterd de doorstroming sterk. Dit komt deels door de capaciteitsvergroting op de kruisingen, maar vooral ook door de aanleg van een ongelijkvloerse kruising waardoor het doorgaande verkeer op de Neherkade geen geregelde kruising meer heeft ter hoogte van het Leeghwaterplein.
De verkeersstromen in de gehele stad van de onderzochte varianten zijn in beeld gebracht met het statische verkeersmodel van Haaglanden (dit is onder andere gebaseerd op tellingen). De referentiesituatie betreft de toekomstige situatie, wanneer er geen aanpassingen plaatsvinden aan de Neherkade. De effecten op de verkeersafwikkeling zijn in het MER in beeld gebracht door middel van de netwerkprestatie (gemiddelde snelheid en reistijd) en wachtrijvorming. Deze effecten zijn berekend door middel van berekeningen in een dynamisch micosimulatiemodel. In zowel de huidige situatie als de referentiesituatie is de verkeersafwikkeling op de Neherkade niet voldoende. In het MER is ook gekeken naar de effecten op de stiptheid van het OV, langzaam verkeer, verkeersveiligheid en parkeren.
In de referentiesituatie groeit het verkeer ten opzichte van de huidige situatie. Dit komt onder andere door diverse ruimtelijke ontwikkelingen die tot 2020 plaatsvinden in de Haagse regio en de algehele mobiliteit die verder doorgroeit. In deze referentiesituatie is er onder andere vanuit gegaan van de realisatie van het woningbouwprogramma in Den Haag conform het Investeringsprogramma Stedelijke Ontwikeling (IPSO) 2011, het regionaal structuurplan van het Stadsgewest haaglanden. Uit de modelprognoses blijkt dat voor de Neherkade en Calandstraat (beide deel van de Centrumring) sprake is van een duidelijke toename van het verkeer. Er rijden op een gemiddelde weekdag in 2020 (dus inclusief zaterdag en zondag) circa 31.500 auto's op het drukste gedeelte van de Neherkade. In een gemiddelde werkdag (dus zonder zaterdag en zondag) is dit circa 35.000 auto's op het drukste gedeelte van de Neherkade. Uit de dynamische simulatie voor de huidige situatie bleek dat reeds in de bestaande situatie (2011) op de Neherkade wachtrijen ontstaan bij de drie kruisingen (met de Rijswijkseweg, Leeghwaterplein en Calandstraat), met name voor het verkeer in westelijke richting. In de referentiesituatie verslechtert de situatie aanzienlijk als gevolg van de toename van het verkeer. Vooral op het Leeghwaterplein is de doorstroming problematisch, door de grote hoeveelheid kruisend openbaar vervoer. Bij de drie kruisingen ontstaan lange wachtrijen, waarbij auto's de kruisingen in minimaal twee stops (dus twee keer een volledige cyclustijd) pas kunnen passeren.
Als gevolg van de verslechterde verkeersafwikkeling is er ook een negatief effect op de doorstroming van het OV. Dit betreft niet alleen de bussen, maar ook de trams. Deze trams hebben weliswaar een prioriteit bij de kruisingen, maar bij hevige congestie ondervinden deze hier toch ook hinder van, met tijdverlies en afname van de stiptheid tot gevolg.
De verkeersveiligheid op de Neherkade is niet goed. Door het in- en uitparkeren van auto's op de Neherkade zelf, de afwezigheid van een fietspad en de op- en afrit ter plaatse van Laakweg 126 (Jumbo, Aldi, etc.) direct op de Neherkade ontstaat een zeer onveilige situatie. Dit heeft als zodanig ook gevolgen voor het langzaam verkeer (met name fietsverkeer). De drie kruisingen zijn daarnaast ook niet overzichtelijk door het vele verkeer, waardoor de situatie voor het langzaam verkeer niet optimaal is.
De gemeente Den Haag heeft een ontwerp gemaakt van de voorgenomen aanpassingen aan de Neherkade. Het ontwerp gaat ervan uit dat het kruispunt Leeghwaterplein - Neherkade ongelijkvloers wordt vormgegeven, omwille van de grote hoeveelheid kruisend openbaar vervoer, . De twee andere kruispunten (met de Calandstraat en de Rijswijkseweg) blijven in beginsel gelijkvloers. Wel voorziet het ontwerp in een uitbreiding van de capaciteit van beide kruispunten.
Als gevolg van de voorgenomen aanpassingen aan de Neherkade verbetert de doorstroming en wordt de Neherkade een aantrekkelijke route voor verkeer dat eerst via andere (kleinere) wegen reed. De toename van verkeer als gevolg van de planontwikkelingen blijft wel beperkt tot circa 5% groei. Op een gemiddelde weekdag rijden er circa 33.500 auto's op de Neherkade.
Met name doordat de kruising met het Leeghwaterplein in de plansituatie sterk verbeterd is neemt de hoeveelheid verkeer op de Slachthuisstraat/Leeghwaterplein ook toe. Dit komt doordat dit een aantrekkelijkere route wordt en hierdoor verkeer op andere wegen (waaronder de Slachthuislaan) vermindert.
De reistijd en de gemiddelde snelheid verbeteren sterk als gevolg van deze aanpassingen.
Ook de doorstroming en stiptheid van het OV verbeteren als gevolg van de voorgenomen activiteiten. Door de onderdoorgang bij het Leeghwaterplein is geen sprake meer van grote stromen kruisend verkeer, en kunnen de trams daar ongehinderd doorrijden. Ook voor de bussen is op de Neherkade een positief effect waar te nemen.
De verkeersveiligheid verbetert sterk op de Neherkade. Dit heeft vier redenen. Ten eerste is sprake van minder kruisend verkeer bij het Leeghwaterplein. Hierdoor is het mogelijk een rotonde aan te leggen, wat een rustiger verkeersbeeld geeft en een veiliger kruispuntoplossing. Ten tweede wordt het langsparkeren op de Neherkade opgeheven, waardoor er geen gevaarlijke situaties ontstaan door in- en uitparkerende auto's. Ten derde verbetert de verkeersveiligheid ook door de aanpassingen van de op- en afrit van Laakweg 126, waardoor verkeer niet direct op de Neherkade hoeft in/uit te voegen met plotselinge snelheidsveranderingen tot gevolg. Ten slotte wordt de huidige onveilige situatie voor fietsers op de Neherkade zelf verbeterd. Het is niet meer toegestaan op de Neherkade zelf te fietsen, maar er wordt een nieuwe en veilige fietsroute aangelegd langs de Laak.