direct naar inhoud van 4.3 Gebiedsgericht milieubeleid / duurzaamheidsparagraaf
Plan: Neherkade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA

4.3 Gebiedsgericht milieubeleid / duurzaamheidsparagraaf

Handleiding Gebiedsgericht Milieubeleid

Een belangrijk instrument bij samenwerking tussen ruimtelijke ordening en milieu is het Gebiedsgericht milieubeleid (2005). Er is een indeling van Den Haag gemaakt in gebieden met eenzelfde functie. Gebieden met eenzelfde functie behoren tot hetzelfde gebiedstype. Per gebiedstype is de gewenste milieukwaliteit vastgesteld. De gebiedsspecifieke kenmerken en de mogelijkheden bepalen de toekenning van de ambitie per milieudoel: geluid, lucht, bodem, afval, water, ecologie en groen, energie, mobiliteit, externe veiligheid en binnenmilieu. Met het vaststellen van milieuambities per gebiedstype wordt richting gegeven aan de kwaliteit die de verschillende onderdelen van het milieu op een bepaald tijdstip dienen te hebben. Er zijn zes gebiedstypen gedefinieerd. De Neherkade behoort tot de categorie "Verkeersinfrastructuur". Ook de bebouwing die direct aan de infrastructuur grenst, hoort tot dit gebiedstype. De gebieden daaromheen vallen binnen het gebiedstype "Gemengd wonen".

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA_0013.png"

[kaart gebiedsgericht milieubeleid gemeente Den Haag]

Het gebiedsgericht milieubeleid maakt onderscheid tussen 3 verschillende ambitieniveaus:

  • Milieu Basis: ambities die aansluiten bij de bestaande wet- en regelgeving en het bestaande gemeentelijk beleid.
  • Milieu Extra: ambities die een stuk verder gaan dan het wettelijke minimum.
  • Milieu Maximaal: de maximaal haalbare ambitie voor een thema.

De volgende ambities zijn voor het gebiedstype "Verkeersinfrastructuur" van belang. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied zijn de onderstaande milieuambities richtinggevend:

Thema   Ambitie Gebiedstype.   Wordt voldaan aan gemeentelijk beleid?  
Bodem   Basis   Deels  
Externe veiligheid   Basis   Ja  
Geluid   Basis   Ja  
Lucht   Basis   Ja  
Mobiliteit   Basis   Ja  
Water   Basis   Deels (er wordt voldaan door compenserende maatregelen)  
Natuur   Basis   Deels (er wordt voldaan door compenserende maatregelen)  
Klimaat   Maximaal   Nee  

Door de herinrichting van de Neherkade wordt invulling gegeven aan de gestelde milieuambities. Doordat de diverse maatregelen een overwegend positief effect hebben op diverse milieuthema's verbetert de kwaliteit in het gebied. Voor een aantal thema's worden de ambities gehaald. Voor de thema's bodem, water, natuur en klimaat geldt dit niet of na het treffen van maatregelen. Deze thema's worden hieronder toegelicht. Voor een uitgebreidere beschrijving van alle thema's wordt verwezen naar het MER, waarin dit per thema is toegelicht.

Bodem

De gestelde ambities voor het thema bodem worden voor een groot deel gehaald. Echter ten aanzien van een gesloten grondbalans wordt de ambitie niet gehaald. Omdat op enkele locaties bestaande verontreinigingen moeten worden gesaneerd is een gesloten grondbalans niet mogelijk. Het belang van sanering van vervuilde grond weegt echter zwaarder dan een gesloten grondbalans,. Zie ook paragraaf 4.10.3.

Water

Voor het thema water worden de doelstellingen ten aanzien van grondwaterstand en oppervlaktewater- en grondwaterkwaliteit gehaald. De bergingscapaciteit van oppervlaktewater neemt af door het verleggen van de kademuur richting de Laakhaven. Hierdoor wordt de gemeentelijke ambitie ten aanzien van deze bergingscapaciteit in beginsel niet gehaald. Als compenserende maatregel wordt circa 7.000 m2 extra capaciteit in de Binckhorst gerealiseerd. Dit is ter plaatse van de vertrekkende autodemontagebedrijven aan de Poolsterstraat (5.690 m² water) en het herstel van een oude insteekhaven achter de Fokkerschool aan de Binckhorstlaan (1.480 m² water), zie ook onderstaande figuur. Door deze compenserende maatregelen wordt wel voldaan aan de gestelde ambitie. Zie ook paragraaf 4.9.3

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA_0014.jpg"

Natuur

Ten aanzien van de ambities voor het thema natuur geldt dat de ambities voor Natura 2000-gebieden en Beschermde Natuurmonumenten gehaald worden. Voor de effecten op beschermde soorten en natuurwaarden moeten mitigerende maatregelen worden getroffen. Hoewel de effecten op beschermde soorten en natuurwaarden bij de Neherkade beperkt zijn is er wel sprake van aantasting van de standplaats van steenbreekvaren (tabel 2-soort). Door de beperkte mobiliteit van deze soort is er sprake van aantasting van het functionele leefgebied. Ook is sprake van een netto afname van het aantal bomen hetgeen negatieve invloed heeft op het behalen van de ambities voor natuur. Voor beide negatieve effecten zijn maatregelen aangedragen in het MER (mogelijk maken van vegetatie op de kademuur, vormgeving bermen en natuurvriendelijke oevers). Deze maatregelen zijn echter niet in een bestemmingsplan te borgen, maar dienen tijdens de contractering geregeld te worden. Zie ook paragraaf 4.8.3.

Klimaat

De herinrichting leidt tot een beperkte toename van het verkeer op de Neherkade. De CO2-uitstoot zal dus niet direct afnemen. Ook zijn de meeste klimaatambities op een hoger abstractieniveau benoemd, waardoor het lastig is om dit per project te specificeren. In het bestemmingsplan zijn hiervoor enkele maatregelen opgenomen, zoals het realiseren van voldoende waterberging (in de Binckhorst). De meeste maatregelen vinden echter op een integraal stadsniveau plaats of tijdens de aanleg- en realisatiefase. In paragraaf 5.4 worden hiervoor wel maatregelen aangegeven die in de contractering en realisatie kunnen worden meegenomen.