direct naar inhoud van 4.2 Milieueffectrapportage
Plan: Neherkade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0243FNeherkade-50VA

4.2 Milieueffectrapportage

Binnen de ruimtelijke ordening wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de gevolgen van ruimtelijke ingrepen voor het milieu en de beperkingen die milieuaspecten opleggen. Een van de instrumenten die een bijdrage kunnen leveren aan het milieubelang binnen de besluitvorming van ruimtelijke ingrepen is het instrument 'milieueffectrapportage', kortweg m.e.r. Een milieueffectrapportage brengt de milieugevolgen van een besluit in beeld, voordat het besluit wordt genomen. Zo kan het bevoegd gezag die het besluit neemt (de gemeenteraad van Den Haag) de milieugevolgen op een transparante en navolgbare wijze bij haar afwegingen betrekken.

De Neherkade vormt in zijn huidige vorm een knelpunt waar het gaat om de verkeersdoorstroming, verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en geluid. Voor de herinrichting is het belangrijk te onderzoeken hoe deze knelpunten kunnen worden aangepakt en wat daarbij zowel de positieve als de negatieve milieugevolgen van zijn. Ook andere milieuaspecten zoals waterbergingen ecologie spelen een belangrijke rol bij de herinrichting van de Neherkade.

Wettelijk kader milieueffectrapportage

Milieueffectrapportage is gebaseerd op Europese regelgeving (richtlijn van de raad van 27 juni 1985 betreffende de milieu-effectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten). In Nederland is m.e.r. geregeld in de Wet milieubeheer (Wm) en in de uitvoeringswetgeving in de vorm van een Algemene Maatregel van Bestuur (het Besluit milieueffectrapportage). Er bestaat een beperkte en een uitgebreide m.e.r.-procedure. Welke procedure van toepassing is, hangt af van het project. Voor het project 'Neherkade' is een uitgebreide m.e.r.-procedure doorlopen. Het besluit tot reconstructie aan de Neherkade is vanuit de wetgeving niet direct m.e.r.-plichtig, echter zowel vanwege de mogelijk belangrijke milieueffecten die kunnen optreden en de grootschaligheid van de ingreep is het belangrijk om bij de reconstructie van de Neherkade het onderwerp milieu een volwaardige rol in de besluitvorming te geven. Daarnaast wil het bevoegd gezag het milieueffectrapport (MER, het resultaat van de m.e.r.-procedure) ook gebruiken om kansen aan te grijpen en om mogelijkheden te onderzoeken om ambities op verschillende milieuthema's vorm te geven. Daarom is er bewust voor gekozen om in deze fase een zorgvuldige en stevige basis voor het vervolg te leggen, waarbij ook aan de omgeving inspraak is geboden.

Uitgevoerde stappen binnen de m.e.r.-procedure

Als eerste is daarvoor een volwaardig en uitgebreid Startdocument opgesteld (19 augustus 2010). Op basis van dit Startdocument is van 21 oktober tot en met 3 december 2010 de inspraakprocedure gevolgd en is ook de Commissie voor de m.e.r. om (vrijwillig) advies gevraagd (22 december 2010). Op basis van deze documenten en adviezen over de te hanteren reikwijdte en het detailniveau van het milieueffectrapport heeft de gemeenteraad door middel van het raadsbesluit van 31 augustus 2011 de randvoorwaarden en uitgangspunten voor het onderzoek vastgelegd.

Resultaten milieueffectrapportage

Tegelijkertijd met voorliggend (ontwerp) bestemmingsplan ligt het milieueffectrapport Neherkade ter inzage. In dit milieueffectrapport zijn de milieugevolgen van het Voorkeursalternatief en het Meest Milieuvriendelijk Alternatief vergeleken met de huidige situatie en de autonome ontwikkeling. Daarnaast is getoetst of het voornemen voldoet aan de relevante beleidsdoelstellingen van de gemeente Den Haag. Paragraaf 4.3 tot en met 4.9 geeft op hoofdlijn de belangrijkste milieugevolgen van het Voorkeursalternatief weer.