direct naar inhoud van 3.7 Sport en recreatie
Plan: Westeinde, 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0242EWesteindeII-50VA

3.7 Sport en recreatie

3.7.1 Sport, recreatie en spelen

Het gemeentelijke sportbeleid is gericht op het creëren van een optimaal sportklimaat met als doel, dat zoveel mogelijk Hagenaars regelmatig en intensief sporten, op een prettige verantwoorde manier en bij voorkeur in georganiseerd verband. De gemeente wil de kwaliteit van het sportaanbod verhogen door:

  • voldoende goede sportaccommodaties te realiseren die betaalbaar, toegankelijk, bereikbaar en voor sportdoeleinden geschikt zijn;
  • een kwaliteitsimpuls te geven aan het sportaanbod door een sportief recreatieve inrichting van openbare ruimten;
  • herkenbare topsport te faciliteren;
  • maatschappelijk sterke sportverenigingen te ontwikkelen;
  • sportverenigingen te ondersteunen.

De gemeente wil de bestaande sportvoorzieningen in de wijk behouden. Haar sportbeleid overlapt het groenbeleid daar waar sport buiten plaatsvindt. Het gaat niet alleen om sportvelden en buitensportaccommodaties maar ook om parken, pleinen en straten en grote groengebieden en water.

Hoewel in het plangebied niet of nauwelijks ruimte rest om sportvoorzieningen te realiseren, streeft de gemeente Den Haag – met inachtneming van een minimumnorm van 75 m² groen of in elk geval openbare ruimte per woning – naar een openbare sportieve buitenspeelruimte, bijvoorbeeld aan de (autovrije) Varkenmarkt. Ten slotte is ook in het kader van het gemeentelijk sportbeleid de bereikbaarheid en toegankelijkheid van fiets-, wandel- en vaarroutes belangrijk.

Gezien de vaak grote ruimtevraag bij commerciële vrijetijdsvoorzieningen met bijbehorende bezoekersaantallen en parkeerbehoefte, dichte bebouwing en veelal kleinere panden zijn deze functies niet in het hele plangebied zonder meer mogelijk. Aan de randen (Jan Hendrikstraat, Torenstraat) zou in grotere panden op verdieping ruimte kunnen worden geboden voor fitness of sportschool. Dit is in de regels mogelijk gemaakt. In de bestemmingen van het Westeinde en de Prinsegracht is een binnenplanse afwijking voor deze functies opgenomen. Dat betekent dat het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid heeft om dergelijke functies op basis van een aanvraag al dan niet toe te staan.


Spelen

In 2008 heeft de gemeenteraad de nota Spelen in de Stad vastgesteld. Het vertolkt de ambitie van de gemeente om in de stad een goed aanbod te bieden aan speellocaties voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden. Zowel kwantiteit als kwaliteit speelt daarbij een rol.

Landelijk is het gebruikelijk om bij speelbeleid uit te gaan van een driedeling: kinderen van 0 tot 6 jaar, jeugd van 7 tot 12 jaar, en jongeren van 13 tot 18 jaar. De actieradius van deze leeftijdscategorieën verschilt. Jongere kinderen worden geacht zich zelfstandig minder ver te kunnen verplaatsen dan oudere.

Onderstaande tabel geeft invulling aan de nieuwe richtlijn:

leeftijdscategorie   aantal kinderen per speelplek   actieradius   speeloppervlakte  
0 tot 6 jaar   50 tot 75 kinderen   150 meter   200 m²  
7 tot 12 jaar   75 tot 100 kinderen   500 meter   500 m²  
13 tot 18 jaar   100 tot 125 kinderen   1.000 meter   750 m²  

Bij nieuwe woningbouwlocaties dient in principe de richtlijn van 3% aan openbare speelruimte te worden gehanteerd in relatie tot het 'uitgeefbaar' gebied. Groenvoorzieningen die ook als informele speel- en/of recreatie ruimte kunnen fungeren, worden hierin meegeteld.

In dit bestemmingsplan worden in de verkeersbestemmingen speelvoorzieningen toegestaan.