direct naar inhoud van 5.4 Afwikkeling verkeer
Plan: Beatrixkwartier (Monarch)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0220GBezuidenBea-50VA

5.4 Afwikkeling verkeer

Goudappel Coffeng heeft een analyse gemaakt van de gevolgen van de toegenomen verkeersbewegingen als gevolg van het realiseren van Monarch III en IV op alle relevante kruisingen. Uit dit onderzoek (Verkeersafwikkeling rond de Monarch – Den Haag, PVT023/Kll, d.d. 23 mei 2013)(zie bijlage 10) blijkt dat wanneer het verkeer in pieken aankomt en vertrekt er zich vooral in de avondspits een onwaarschijnlijke situatie zou voordoen waarbij zich lange wachtrijen in de parkeergarage van De Monarch gaan vormen. Goudappel verwacht dat deze situatie zich niet zal voordoen, omdat het personeel van de Monach en de andere kantoorgebouwen het gedrag aanpast en de drukste uren gaat mijden of dat de gebruiker verkeersmanagementmaatregelen gaat nemen. Hier bestaan diverse voorbeelden van.

Daar zou overigens het verkeer op de openbare weg slechts beperkt hinder van ondervinden, omdat dit verkeer voorrang heeft boven het verkeer komend uit de parkeergarage van de Monarch.

Bij een gespreide spits blijkt dat zowel in de ochtend- als avondspits weliswaar beperkte vertragingen optreden, maar dat hierdoor geen rijstroken of kruispunten geblokkeerd worden. Het verkeerssysteem kan het extra verkeer als gevolg van het realiseren van de Monarch verwerken.

In de ochtendspits wordt een maximale gemiddelde wachtrij verwacht van 100 meter op de linksafstrook van de Prinses Beatrixstraat richting de Jan Pieterszoon Coenstraat. Hiermee worden geen kruispunten of rijstroken geblokkeerd, aangezien de beschikbare ruimte 180 meter is. Wel zullen sommige auto's in de piektijd twee of meerdere cyclustijden nodig hebben om het kruispunt te kunnen passeren. De lange wachtrij op de afrit van de A12 naar de Schenkkade is onafhankelijk van de realisatie van De Monarch.

In de avondspits is het uitgaande verkeer vanuit de parkeergarage van De Monarch maatgevend. De wachtrij vormt zich in de garage zelf en is bij een breed vertrekpatroon gemiddeld maximaal 120 meter (24 auto's). Het overige verkeer ondervindt hiervan maar beperkt hinder, aangezien dit voorrang heeft boven het verkeer dat uit de parkeergarage komt. Met twee rechtsafstroken op de Jan Pieterszoon Coenstraat zou dit worden opgelost en kan het wegennet zelfs een meer gepiekt vertrekpatroon uit de parkeergarage verwerken.

Deze variant wordt meegenomen in de afweging van de te nemen maatregelen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het treffen van fysieke maatregelen aan de parkeergarage en het instellen van verkeersmanagementmaatregelen. De maatregelen dienen buiten het bestemmingsplan nog nader te worden uitgewerkt en vervolgens zal een keuze gemaakt worden welke maatregel(en)zullen worden uitgevoerd.

Daarnaast zijn of worden in de wijdere omgeving van het plangebied maatregelen genomen die er voor zorgen dat de verkeersafwikkeling zo soepel mogelijk verloopt:

  • Op dit moment wordt door de gemeente de vervanging voorbereid van de verouderde verkeerslichteninstallatie door een nieuwe moderne installatie op de kruising van de Schenkkade met de Prinses Beatrixlaan en de Utrechtsebaan. Daarmee kan de meest optimale verkeersafwikkeling worden gegarandeerd en is minder storingsgevoelig.
  • In het zeer recente verleden is het Schenkplein heringericht in het kader van het masterplan Beatrixkwartier en is onder andere een vierde opstelstrook toegevoegd op het deel tussen de afrit van de Utrechtsebaan en de Prinses Beatrixlaan. Deze extra strook heeft een duidelijke positieve bijdrage geleverd aan een betere verkeersafwikkeling van het verkeer vanaf de Utrechtsebaan naar de Prinses Beatrixlaan.
  • Voor de ontsluiting van de stad en de aansluiting op het rijkswegennet wordt gewerkt aan de plannen voor de aanleg van de Rotterdamsebaan, die de stad vanuit de Binckhorst rechtstreeks verbindt met de A4 en de A13. De aanleg van de Rotterdamsebaan heeft grote invloed op de verkeersafwikkeling via de parallel lopende Utrechtsebaan en zorgt er ook voor dat de aan- en afvoer van het verkeer tussen het rijkswegennet en het Beatrixkwartier beter en sneller kan verlopen. Voor de aanleg van de Rotterdamsebaan en bijkomende maatregelen, investeren Den Haag samen met Haaglanden en het rijk de komende jaren circa 565 miljoen euro.
  • In de Prinses Beatrixlaan is RandstadRail aangelegd met een halte op zeer korte loopafstand, recht tegenover de Monarch. Deze ov-lijn die zowel de stad als de regio bediend is tot dusver zeer succesvol gebleken. Als alternatief voor de auto zijn RandstadRail en de beide NS stations Den Haag Centraal en Laan van Nieuw oost Indië voor de werknemers en bedrijven in het Beatrixkwartier dan ook van grote betekenis en heeft een drukkend effect op het autogebruik in het woon-werkverkeer, zeker ook in dit deel van het Bezuidenhout.