direct naar inhoud van 5.3 Keuze van bestemmingen
Plan: Wijndaelerplantsoen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0199AWndlrplnts-50VA

5.3 Keuze van bestemmingen

Zoals al werd aangegeven heeft het bestemmingsplan als eerste doel om de ontwikkeling van een seniorencomplex mogelijk te maken. Een tweede doel is de bestaande ruimtelijke structuur juridisch-planologisch zodanig te regelen, dat deze wat betreft functie, bouwvorm, ligging, afmetingen in een goede ruimtelijke ordening worden ondergebracht.

In onderstaande tabel worden aan de hand van de bestaande situatie de bestemmingen afgewogen. Als leidraad of als toetsingskader dienen het beleidskader en de milieukwaliteitseisen.

Beleidskader   Vertaling in het bestemmingsplan  
Ruimtelijk beleid  
De Structuurvisie Den Haag 2020 bepaalt dat langs doorgaande wegen en groen bij herstructurering in principe wordt uitgegaan van een bouwhoogte van minimaal vijf lagen.   Langs de Laan van Meerdervoort, die voor bebouwing in vijf lagen in aanmerking komt, is bomenstrook gelegen als onderdeel van landgoed 'Meer en Bos'. De vijflagen ambitie is voor onderhavig plangebied niet aan de orde  
Wonen  
Wijndaelerplantsoen is geheel binnen de rode contour gelegen. Op de streekplankaart heeft het grootste deel van het plangebied de provinciale bestemming “openluchtrecreatie of stedelijk groen”. Het gaat hier om binnen- of buitenstedelijk gelegen gebied met als hoofdfunctie openluchtrecreatie.
De randen hebben de bestemming “stads- en dorpsgebied”. Dit is de algemene bestemming van gronden binnen de rode contour. Het gaat hierbij om een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie wonen.  
Het deel van het plangebied dat op de streekplankaart de bestemming "openluchtrecreatie of stedelijk groen" heeft, is bestemd als Bos, Groen of Sport. De gronden binnen de rode contour zijn bestemd voor Gemengd en Maatschappelijk. De hoofdgebouwen in de bestemmingen zijn in bouwvlakken ondergebracht. De maximale hoogte is deels aangeduid met een maximale bouwhoogte en eventueel goothoogte en deels aangeduid met een maximaal aantal bouwlagen.  
Onderwijs, cultuur, welzijn, maatschappelijke voorzieningen en sport  
De handhaving van de bestaande schoollocaties in het plangebied is het uitgangspunt.   De bestaande Wonnebaldschool is bestemd als Maatschappelijk. De hoofdgebouwen in de bestemmingen zijn in bouwvlakken ondergebracht. Buiten het bouwvlak mogen aan- en bijgebouwen worden gebouwd met een gezamenlijke grondoppervlakte van maximaal 10% van de oppervlakte van het bouwvlak.  
Ten aanzien van het plangebied is de inzet gericht op handhaving van bestaande welzijnsvoorzieningen en, waar dat inpasbaar is, potenties te bieden voor nieuwe voorzieningen.   In het plangebied wordt een seniorencomplex ontwikkeld. Door het opnemen van mogelijkheden voor welzijnsvoorzieningen worden de voorzieningen op het gebied van welzijn hiermee versterkt.  
Sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in juni 2005 zijn de sturingsmogelijkheden van de gemeente ten aanzien van de spreiding en huisvesting van de kinderopvang beperkt.   Door kinderopvang in de bestemmingen Gemengd en Maatschappelijk mogelijk te maken, ondersteunt de gemeente de realisatiemogelijkheden van kinderopvang.  
De gemeente streeft ernaar voldoende goede sportaccommodaties te realiseren die betaalbaar, toegankelijk, bereikbaar en voor sportdoeleinden geschikt zijn.   De sportterreinen in het bestemmingsplangebied zijn positief bestemd in de bestemming Sport. Er is een regeling opgenomen om bouwwerken, geen gebouwen zijnde, voor de diverse sporten, zoals tribunes, scoreborden, ballenvangers en lichtmasten op de sportterreinen mogelijk te maken. Zodoende is het mogelijk dat de sportvelden voor verschillende sporten gebruikt worden. Grotere gebouwen die een ondersteunende functie hebben aan de sport, zoals kleedruimten en kantines, mogen alleen binnen de bouwvlakken worden gebouwd om de sportterreinen te vrijwaren van overmatige bebouwing.  
Nota Spelen in de stad   Binnen de bestemmingen Groen, Maatschappelijk en Sport zijn speelvoorzieningen toegestaan.  
Archeologie    
De Wet op de Archeologische
Monumentenzorg legt de verplichting op om in nieuwe bestemmingsplannen en bij wijziging
van bestaande bestemmingsplannen met de
archeologische waarden rekening te houden
(zie paragraaf 2.2.5 en 3.4). Bestemmingsplannen moeten een juridische regeling bevatten die
voldoende bescherming biedt tegen
werkzaamheden die tot een verstoring van het bodemarchief zouden kunnen leiden.  
De archeologische waarden worden in dit
bestemmingsplan beschermd: de bestemming Waarde-archeologie is gericht op behoud en bescherming van deze waarden. Voor bouwwerkzaamheden die de grond roeren zijn aanvullende bouwregels gesteld; voor werkzaamheden, geen bouwwerken zijnde, die de grond roeren geldt de meldingsplicht.  
Groenvoorzieningen  
Beleidsplan “Groen kleurt de stad”   Het noordelijke deel van het plangebied maakt deel uit van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Dit gebied wordt met de bestemming Bos conserverend bestemd.  
Flora- en Faunawet   Van juni tot en met september 2006 heeft de Zoogdiervereniging ZZ een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van vleermuizen. De uitkomsten van dit onderzoek vormen geen beletsel voor de ontwikkelingen in het plangebied  
Boswet   Indien binnen het plangebied bomen worden gerooid waarop de Boswet van toepassing is, zal binnen dan wel buiten het plangebied aan de herplantplicht invulling moeten worden gegeven.