Plan: | Wijndaelerplantsoen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0199AWndlrplnts-50VA |
Uit hoofdstuk 1 is gebleken dat het juridisch-planologisch mogelijk maken van de nieuwbouw van een seniorencomplex het belangrijkste doel van onderhavig bestemmingsplan is. In het plangebied was voorheen de Daltonschool gelegen. In 2003 is deze school verhuisd en het gebouw is vervolgens in 2004 gesloopt. Samen met de niet meer in gebruik zijnde school- en kindertuinen aan de Palestrinaweg, geeft dit ruimte voor de bouw van een seniorencomplex. Stedenbouwkundige uitgangspunt bij deze ontwikkeling was dat de overige aanwezige bebouwing gehandhaafd wordt, evenals het sportveld dat in de toekomst gebruikt zal worden door sportvereniging Wings en eventueel basisschool Wonnebald. Ook zal er ruimte blijven voor school en kindertuinen tussen de Wonnebaldschool en het seniorencomplex en daarachter gelegen bos. In deze paragraaf zal deze nieuwe ontwikkeling in functioneel-ruimtelijk opzicht uitgebreid beschreven worden.
Het programma voor het seniorencomplex bestaat uit:
Het bouwplan bestaat uit twee gebouwen, één aan de Mozartlaan (Blok A) en één tegen het Wijndaelerplantsoen (het hoofdvolume). Het hoofdvolume is gepland achter het softbalveld waardoor het ongeveer 100 m van de Mozartlaan af komt te liggen.
Hoofdvolume
Het hoofdvolume bestaat uit één gebouw met lengte van ongeveer 200 m. Door de geschakelde volumes op de laagbouw wordt de horizontale lijn van het gebouw doorbroken en ontstaat er een verticale geleding van het gebouw. De laagbouw bestaat uit vier bouwlagen (inclusief parkeergarage) met een hoogte van ten hoogste 13 m. De parkeergarage heeft een hoogte van hooguit 4,3 m. De geschakelde volumes op de laagbouw bestaan uit ten hoogte 6,10 en 12 bouwlagen (inclusief parkeergarage). De hoogte van deze volumes bedraagt respectievelijk maximaal 19, 32 en 38 meter. In dit gebouw wordt het merendeel van de woningen ontwikkeld.
Blok A
Tussen het hoofdvolume en de Mozartlaan is Blok A gepland met een hoogte van maximaal 16 m. Deze hoogte sluit aan bij de hoogte van het appartementencomplex op de hoek van de Mozartlaan en de Aaltje van Noorderwierstraat. Daarnaast zorgt dit losstaande gebouw voor een overgang naar het daarachter gelegen hogere hoofdvolume. Vanaf de Laan van Meerdervoort bedraagt de afstand tot het hoofdvolume ongeveer 60 m. In dit gebouw zijn zowel woningen als commerciële ruimten voor zorg en dienstverlening gepland.
Openbare ruimte
Aangezien het overgrote deel van de parkeerplaatsen onder de bebouwing wordt gerealiseerd, blijft er voldoende ruimte over voor een groene inrichting van het resterende terrein. Er wordt een openbare route voor voetgangers aangelegd van de Mozartlaan naar het Wijndaelerplantsoen.
Het gebied rondom het nieuwe seniorencomplex krijgt eveneens een openbaar karakter. Het moet voor wandelaars uit het omringende gebied mogelijk zijn vanaf de Mozartlaan over het terrein van dit complex en door de in het complex gelegen onderdoorgang het bos langs de Laan van Meerdervoort te bereiken.
Ontsluiting autoverkeer
De locatie wordt ontsloten vanaf de Mozartlaan. De Mozartlaan sluit in westelijke richting aan op de Aaltje Noorderwierstraat en in oostelijke richting op de Palestrinaweg. Beide wegen geven verbinding met de Laan van Meerdervoort. Via de Laan van Meerdervoort kan in oostelijke richting naar het Haagse stadscentrum gereden worden.In westelijke richting kan aangesloten worden op de Ockenburghstraat. De Ockenburghstraat geeft via de N211 aansluiting op de A4.De Laan van Meerdervoort en de Aatje van Noorderwierstraat zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van bebouwd en verhard oppervlak.
Aan de Laan van Meerdervoort staat t.b.v. Randstadrail een transformator onderstation. Deze is tijdelijk ondergebracht in een zeecontainer en zal vervangen worden door een definitieve behuizing.
In verband met de kans op storingen en mogelijk andere negatieve invloeden is de locatie van dit station op zo groot mogelijke afstand van het woongebouw gesitueerd langs de Laan van Meerdervoort. Om de visuele aantasting tot een minimum te beperken is een ontwerp gemaakt waarbij het station deels ingegraven wordt om het zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.