Plan: | Wijndaelerplantsoen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0199AWndlrplnts-50VA |
Het Wijndaelerplantsoen omvat een rechthoekig gebied van circa 5 ha met veel groen en verspreide gebouwen dat wordt begrensd door de Laan van Meerdervoort, Palestrinaweg, Mozartlaan en het pad ten noordwesten van de Pastoor van Arskerk en het seniorengebouw aan de Mozartlaan. Het gebied wordt alleen doorsneden door wandel- en voetpaden.
Aan de zijde van de Laan van Meedervoort bestaat het gebied uit bos. Meer naar achter, richting Mozartlaan heeft het gebied eveneens een zeer groen karakter met vrijstaande bebouwingselementen in het groen. Het groen kent hier een opener karakter door de aanwezigheid van het sportterrein van Wings met de bijbehorende clubaccomodatie. De bebouwing bestaat uit een woongebouw voor ouderen aan de Mozartlaan en de basisschool Wonnebald op de hoek van de Mozartlaan en de Palestrinaweg.
In het plangebied komen geen Rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten voor en het plangebied maakt geen deel uit van een Beschermd stadsgezicht.
Het plangebied wordt ontsloten door de Laan van Meerdervoort, Palestrinaweg, Mozartlaan en het pad ten noordwesten van de Pastoor van Arskerk en het seniorengebouw aan de Mozartlaan.
De Laan van Meerdervoort die het plangebied aan de noord-westzijde begrenst is een hoofdverkeersweg, waarin ook Randstadrail lijn 3 loopt. Deze laatste buigt af de Aaltje Noordewierstraat in. De Palestrinaweg vormt een belangrijke ontsluitingsweg van een groot deel van de wijk Nieuw-Waldeck. De mogelijkheden om het plangebied met het openbaar vervoer te bereiken, zijn voornamelijk beperkt tot tram 3 van Randstadrail (zie afbeelding 1).
Afbeelding 1 Lijnennetkaart Wijndaelerplantsoen e.o.
Tram 3 rijdt tussen het Arnold Spoelplein in Loosduinen en Zoetermeer Centrum West en doet daarbij ook het centrum en het station van Den Haag aan. Opstapmogelijkheden zijn er op de Laan van Meerdervoort ter hoogte van de Muurbloemweg en ter hoogte van de Heliotrooplaan.
Het fietsverkeer wordt op de Mozartlaan en de Palestrinaweg gemengd met het autoverkeer afgewikkeld. De Mozartlaan vormt samen met de Beethovenlaan een secundaire fietsroute. De Laan van Meerdervoort maakt onderdeel uit van een hoofdfietsroute, hier is voorzien in vrijliggende fietspaden. Langs de Aaltje van Noorderwierstraat is eveneens voorzien in vrijliggende fietspaden.
Het plangebied is in gebruik geweest bij agrarische bedrijven. In de 17e eeuw zijn er naast boerderijen ook buitenplaatsen gebouwd. Verder waren er tot de jaren '80 van de 19e eeuw veel tuinbouwbedrijven gevestigd.
In Waldeck, waarin het Wijndaelerplantsoen gelegen is, hebben, naast tuinbouwbedrijven, slechts enkele bedrijven met bodembedreigende activiteiten hun vestiging gehad. Het gaat hierbij om een drukkerij en een chemische wasserij. Verder hebben bij woongebouwen in de wijk ondergrondse huisbrandolietanks gelegen. Tijdens het bouwrijp maken van de wijk is een deel van de aanwezige sloten gedempt. Uit onderzoek is gebleken dat deze demping soms is uitgevoerd met verontreinigd materiaal. De gedempte sloten dienen derhalve, met betrekking tot bodemverontreiniging, te worden gezien als verdachte deellocaties.
In Wijndaelerplantsoen en in de directe omgeving zijn bodemonderzoeken uitgevoerd in verband met aangetroffen verontreinigingen, herinrichting en/of bouwplannen. Op een aantal locaties is de bodem verontreinigd met minerale olie ten gevolge van lekkage van de ondergrondse olietanks. Tijdens het verwijderen van de tanks zijn deze verontreinigingen veelal gesaneerd. Uit de bodemkwaliteitskaart gemeente Den Haag blijkt dat de bovengrond (0-0,5 m-maaiveld) in het plangebied gemiddeld licht verontreinigd is met lood zink en PAK (teerachtige stoffen). In de diepere bodemlagen worden geen verontreinigingen meer aangetoond.
Het Wijndaelerplantsoen is gelegen op een oude standwal. Strandwallen zijn voor onze (verre) voorouders altijd geschikte plaatsen geweest om zich te vestigen en hebben daarom een hoge archeologische verwachting. In het plangebied zijn meerdere malen resten aangetroffen die op bewoning van lang geleden duiden. Aan weerszijden van de Laan van Meerdervoort, vanaf Meer en Bosch tot aan de Ockenburghstraat, zijn tijdens de verschillende bouw- en aanlegwerkzaamheden van de afgelopen tachtig jaar vondsten gedaan uit prehistorie en Romeinse tijd.
In de jaren dertig van de vorige eeuw deed de heer N. Pabon in het Wijndaelerplantsoen al onderzoek naar sporen van wegen die naar zijn overtuiging een Romeinse oorsprong hadden. Later onderzoek heeft hier nog meer archeologische waarden aan het licht gebracht. Naar aanleiding hiervan is het Wijndaelerplantsoen opgenomen in de lijst van Archeologisch Belangrijke Plaatsen (ABP's) van de gemeentelijke Monumentenverordening. Een onlangs uitgevoerd verkennend opgravingsonderzoek aan de zuidelijke rand van het plantsoen, dat duidelijke nederzettingssporen uit de IJzertijd heeft opgeleverd, heeft het archeologisch belang van dit deel van het plangebied nog eens onderstreept. Het Wijndaelerplantsoen ligt ruim boven de 2 meter + NAP. Hetzelfde geldt voor de rest van de Laan van Meerdervoort naar het westen toe en voor het gedeelte tussen deze Laan en de Landréstraat. Archeologische niveaus bevinden zich in de regel tussen de 1 en 3 meter + NAP. Aangenomen moet daarom worden dat in het genoemde gedeelte waarschijnlijk nog behoorlijk grote delen van de oorspronkelijke archeologische waarden bewaard zijn gebleven. Deze zone heeft daarom een hoge archeologische waarde.
De openbare ruimte binnen het plangebied bestaat uit het bosgedeelte langs de Laan van Meerdervoort met de hierin gelegen wandelpaden, en het gebied tussen het sportveld en de plangrens richting Aaltje Noordewierstraat, waar de Jeux de Boulesbaan is gelegen. .
Langs de Laan van Meerdervoort ligt een strook bos bestaande uit eikenstoven die samenhangt met het aan de overzijde van de laan gelegen bospark Meer en Bos. De zijde langs de Mozartlaan is eveneens groen, maar dan afgewisseld met vrijstaande bebouwingselementen in het groen. Het sportterrein van Wings maakt dat het groen hier ook veel meer een open karakter heeft. Langs de omringende wegen/straten liggen openbare groenstroken.
Langs de Palestrinaweg en de Mozartlaan liggen watergangen die een functie hebben in de waterstructuur van den Haag en dienen ter opvang en afvoer van overtollig hemelwater.
In het plangebied bevinden zich geen belangrijke kabels en leidingen