direct naar inhoud van 5.2 Ruimtelijke hoofdopzet
Plan: Hanepraij
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.1003BPHanepraij-DF01

5.2 Ruimtelijke hoofdopzet

De unieke locatie van het plangebied, direct naast de historische binnenstad en ter plaatse van de overgang van Goejanverwelledijk in de Fluwelensingel als entree naar de stad, maakt het mogelijk een dynamisch en stedelijk plan te ontwikkelen. De locatie vraagt om een duurzame en goed inpasbare stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit: een locatie die behoefte heeft aan een hoogwaardige ontwikkeling en aan een mooi beeld dat past in de omgeving .

Bebouwingsstructuur

Het uitgangspunt is dat de bestaande woonbebouwing rondom het plangebied blijft bestaan. De gevelwand aan de Fluwelensingel ligt binnen het beschermde stadsgezicht en is samen met de oude binnenstad en de rest van de schil eromheen, het oude stadsdeel dat bijzondere aandacht behoeft. Overeenkomstig de ruimtelijke randvoorwaarden dient het zorgcentrum duidelijk herkenbaar te zijn nabij de entree van de binnenstad. Hiertoe is het zorgcentrum op enige afstand van de dijk gepositioneerd. Als gevolg van het nemen van enige afstand tot de dijk zal het gebouw meer herkenbaar zijn vanaf de dijk en blijft de dijk met zijn dijklichaam herkenbaar in het landschap.

Met de positionering van de bebouwing is verder aangesloten op de richting van de dijk. De voorste paviljoens zijn hierbij evenwijdig aan de dijk gesitueerd. Het achtergelegen paviljoen neemt de richting over van de toekomstige verkavelingsstructuur van de planontwikkeling van Jan Verswollezone Zuid. Op deze wijze wordt tevens aangesloten op de verkavelingsrichting van de bestaande woningen aan de IJssellaan.

Door het maatschappelijk belang en de programmatische omvang van het zorgcentrum is het onmogelijk gebleken het zorgcentrum tussen de verschillende zichtlijnen van de bestaande toekomstige rechtlijnige verkavelingsstructuur te positioneren. Er heeft een afweging plaatsgevonden tussen de grootte van het park langs de dijk, de confrontatie met bestaande bebouwing en de continuïteit van de verschillende zichtlijnen als onderdeel van het cultuurhistorisch belang. Hierbij is de IJssellaan als continue zichtlijn gehandhaafd en is de Kolfwetering als een interne zichtlijn binnen Jan Verswollezone Zuid vormgegeven. In de verdere uitwerking van het plan Jan Verswollezone Zuid zal de zichtlijn in architectonische zin een verbijzondering krijgen, waardoor het einde van de zichtlijn een duidelijk oriëntatiepunt vormt in de vorm van het woonzorgcentrum, zoals vroeger de dijk als oriëntatie diende.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.1003BPHanepraij-DF01_0012.jpg"

Figuur 11: Weergave bebouwingsstructuur/elementen.

Bebouwing en functie

Om de bebouwing als entree naar de binnenstad te benadrukken dient extra aandacht te worden besteed aan de differentiatie en attractiviteit van de nieuwe bebouwing. De hoge bebouwing van het zorgcentrum aan de dijk sluit verder aan bij de grotere schaal van bebouwing van de Hollandsche IJssel.

De toekomstige bebouwing van de planontwikkeling Jan Verswollezone Zuid zal een bijdrage leveren ten behoeve van de aansluiting van de toekomstige bebouwing van het zorgcentrum op de bestaande bebouwing. Ten westen van het plangebied kent de bebouwing van de Fluwelensingel een hoogte van twee tot drie bouwlagen met een kap. Binnen de planontwikkeling Jan Verswollezone Zuid wordt tegen de achterzijde van de percelen van de bestaande bebouwing langs de Fluwelensingel het realiseren van appartementenblokjes in ca. 4 bouwlagen voorgestaan Vervolgens sluit de hoogte van het verzorgingstehuis met een hoogte van 5 bouwlagen hierop aan. Op deze wijze is een oplopend hoogteverschil vanuit het westen naar het oosten tot stand gebracht en wordt op deze wijze aangesloten op de maat en schaal van de omgeving.

Ten noorden van het plangebied dient te worden aangesloten op de bebouwing van de IJssellaan, welke bestaat uit één tot twee bouwlagen met een kap. Aan deze zijde is de bovenbouw van het zorgcentrum enigszins terug gelegen ten opzichte van de onderbouw, welke bestaat uit twee bouwlagen. Middels dit principe loopt de bebouwingshoogte op richting het zuiden en is de opbouw boven de plint minder prominent aanwezig. De bezonning van de bestaande woningen aan de randen van het plangebied wordt op deze wijze tevens voldoende gewaarborgd.

Hierbij is aanvullend rekening gehouden met de molenbiotoop van Molen 't Slot en kan gegarandeerd worden dat de nieuwe bebouwing geen invloed heeft op het functioneren van de molen. Op deze wijze vormt het gebouw zich naar het handschrift van de omgeving overeenkomstig de wens van de nota "Hoogbouw".

Het zorgcentrum bestaat uit drie hoofdthema's die verweven zijn als één geheel, te weten: een plint van twee bouwlagen waarbij het landschap wordt doorgezet en wordt aangesloten op de omliggende bebouwing, de paviljoens die als eigen elementen bovenop de plint zijn geplaatst, en de centrale hal die dient als een transparante, ruimtelijke koppeling tussen de plint en de paviljoens. In totaal zal het zorgcentrum bestaan uit circa 230 wooneenheden voor psychogeriatrische bewoners. Een en ander met bijbehorende ondersteunende voorzieningen, zoals een winkeltje, kapsalon, schoonheidssalon, fitnessruimte, apotheek, restaurant met bijbehorende keuken, diverse behandel- en spreekkamers, vergaderzalen en kantoren.


Groen en water

Het plangebied kent een aantal belangrijke aandachtspunten ten aanzien van water en groen. Deze maken immers onderdeel uit van de bestaande en toekomstige verbindingsassen en zichtlijnen. Het nieuwe wateroppervlak moet een toegevoegde waarde bieden aan de kwaliteit van de openbare ruimte.

Binnen het plangebied wordt een nieuwe watergang gerealiseerd. Deze watergang zal onderdeel gaan uitmaken van de waterverbinding tussen de Cronjévijver en de Burgemeester Martenssingel. Een deel van de verbinding zal worden gerealiseerd binnen de planontwikkeling van het bestemmingsplan "Kadebuurt, Kort-Haarlem, Gouda-Oost" en een deel binnen het plangebied van het bestemmingsplan van het zorgcentrum.


Verkeer en parkeren

Er dient zoveel mogelijk aansluiting te worden gezocht bij de bestaande verkeersstructuur. De verkeersafwikkeling is een belangrijk aandachtspunt voor het gebied. De Fluwelensingel is reeds een drukke, smalle verkeersroute en mag niet verstoord worden door teveel opstoppen. Voor het achterliggend woongebied Kort Haarlem geldt dat de verkeers- en parkeerdruk beperkt dient te blijven. Derhalve is voor de onderhavige planontwikkeling gekozen voor een hoofdontsluiting op de Fluwelensingel ten zuiden van het plangebied. Om het terrein van het zorgcentrum vanuit noordelijke richting te bereiken dient het verkeer richting het noorden te worden gekruist. Hiertoe kunnen mogelijk opstoppingen optreden. Door het realiseren van een uitvoegstrook wordt dit voorkomen.

Op het eigen terrein dienen vervolgens voldoende parkeervoorzieningen te worden gerealiseerd ten behoeve van het parkeren van de bezoekers en de medewerkers van het zorgcentrum. Ten behoeve van de specifieke functie van het zorgcentrum (woonunits voor psychogeriatrische bewoners) is het benodigd aantal parkeerplaatsen bepaald op basis van de CROW publicatie "Parkeerkencijfers - Basis voor parkeernormering, publicatie 182". Deze parkeerkencijfers zijn gebaseerd op recent onderzoek en op praktijkervaringen van gemeenten. Voor de functie van een verpleeg/verzorgingstehuis geldt een minimale norm van 0,5 parkeerplaatsen per wooneenheid (inclusief personeel).

Rekening houdend met het realiseren van 230 wooneenheden dienen er derhalve minimaal 115 parkeerplaatsen te worden gerealiseerd.

Achter de bestaande bebouwing van de Fluwelensingel langs wordt een langzaamverkeerroute voorgestaan tussen het voorterrein van het zorgcentrum en het toekomstige, achtergelegen woongebied van de Jan Verswollezone Zuid.


Overige functies

De bestaande speeltuin ten zuiden van de IJssellaan zal worden gerevitaliseerd. Er zal een speelplek worden ingericht voor kinderen vanaf 6 jaar. Verder zal er een speelplek voor 1-6 jarigen worden gesitueerd binnen de ontwikkeling van Jan Verswollezone Zuid. Hiermee wordt voldaan aan de eis die door de gemeente wordt gesteld in de nota Speelvoorzieningen. Hierin wordt aangegeven dat er minimaal 1 speelplek per 70 kinderen gerealiseerd moet worden.