direct naar inhoud van 5.3 Planaspecten
Plan: Hanepraij
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.1003BPHanepraij-DF01

5.3 Planaspecten

Het bouwplan beoogt de realisatie van drie zorgcentra van 230 woonunits met een centrale entree, receptie en met bijbehorende ondersteunende voorzieningen, zoals een winkeltje, kapsalon, schoonheidssalon, fitnessruimte, apotheek, restaurant met bijbehorende keuken, diverse behandel- en spreekkamers, vergaderzalen en kantoren. Tevens zal een parkeerterrein en een gezamenlijke tuin worden gerealiseerd. Het aanwezige gemaal ten oosten van de planontwikkeling blijft behouden.

Het zorgcentrum is met name gepositioneerd aan Goejanverwelledijk. Bij de positionering van het gebouw is aansluiting gezocht bij de rooilijnen van de bestaande bebouwingswanden langs de Goejanverwelledijk en de IJssellaan. Het bouwvolume bestaat uit twee basisvolumes in 4 en 5 bouwlagen, welke met elkaar in verbinding staan middels een centrale hal bestaande uit 3 bouwlagen. De bouwvolumes van 4 en 5 bouwlagen hebben een bouwhoogte van 20 respectievelijk 22,5 meter (inclusief de tweelaagse onderbouw). De centrale hal heeft een bouwhoogte van 10 meter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.1003BPHanepraij-DF01_0013.jpg"

Figuur 12: Impressie ontwikkeling zorgcentrum.

Zoals in de voorgaande tekst reeds is aangegeven, bestaat het zorgcentrum uit 3 thema's die verweven zijn als 1 geheel, te weten: een plint van 2 lagen waarbij het landschap wordt doorgezet, de paviljoens die als eigen elementen bovenop de plint zijn geplaatst, en de centrale hal die dient als een transparante, ruimtelijke koppeling tussen de plint en de paviljoens.

De plint is 1 volume met middenin een grote patio met binnentuin. Op het dak van de plint zijn daktuinen en een terras aanwezig. De plint is verlandschappelijkt door de materiaalkeuze van groene (en mogelijk bruine) baksteen. Qua hoogte sluit de plint goed aan bij de reeds bestaande bebouwing. De paviljoens staan haaks op de rivier, op deze wijze hebben zoveel mogelijk bewoners uitzicht op de rivier. Het paviljoen dat het dichtst bij de bestaande bebouwing staat heeft de richting van die bebouwing over genomen. Op deze wijze is de opbouw boven de plint minder prominent aanwezig en minder zichtbaar. De gevels van de paviljoens zijn bekleed met zink, reflecterend, qua kleur afgestemd op de lucht. Door het volume van het gebouw op te delen in een plint, een transparant tussenlid en paviljoens wordt het gebouw kleinschaliger.

De hoofdentree van het zorgcentrum bevindt zich op de begane grond, beschut onder aan de dijk langs de Hollandsche IJssel. Op dit niveau is de ontvangst van zowel personen als goederen gehuisvest. Tevens bevindt zich op dit niveau de entreehal met receptie en wachtruimte met zicht op de aankomende en vertrekkende bezoekers. De centrale hal verbindt alle woonunits en verdiepingen, zodat er vanuit iedere unit contact kan zijn met de algemene ruimte. Op deze wijze voorkom je een doolhof aan gangen en krijg je een heldere route tussen de hoofdentree en de entrees van de woonunits.

De woonunits voor de psychogeriatrische bewoners, met een eigen kamer en een gezamenlijke huiskamer is de basismodule voor de plint-bebouwing van het zorgcentrum. Door in deze units de functies zonder daglicht zo optimaal mogelijk te situeren kunnen we een gunstige verhouding gevel / vloer oppervlak realiseren. Deze compacte opzet rondom de binnentuin is de aanzet voor een duurzaam gebouw. In de centrale hal zijn over drie verdiepingen alle openbaar toegankelijke algemene functies gehuisvest. Op de begane grond de receptie met winkel en de lounge, op de eerste verdieping het info centrum en de bibliotheek, op de tweede verdieping het restaurant, de recreatieruimte en de biljartkamer.

Een bijzondere kwaliteit van de locatie is de ligging aan de rivier. Het restaurant met terras ligt derhalve op de tweede verdieping zodat optimaal kan worden genoten van het prachtige uitzicht over de rivier en het verkeer op de dijk. Het restaurant vormt dan ook het gezicht van het zorgcentrum.