direct naar inhoud van 7.1 Overleg
Plan: Dorpsgebied Stellendam en Havenhoofd 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRdrpstellendam09-BP40

7.1 Overleg

Het voorontwerpbestemmingsplan is in het kader van het bestuurlijk vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro aan de wettelijke overlegpartners toegestuurd. Dit betreft:

  • 1. de provincie Zuid-Holland;
  • 2. VROM-Inspectie Zuid-West;
  • 3. het waterschap Hollandse Delta;
  • 4. het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree Overflakkee (ISGO);
  • 5. KPN

Alle genoemde instanties hebben een overlegreactie kenbaar gemaakt. Van deze reacties betreffen die van het waterschap Hollandse Delta en van KPN een inhoudelijke reactie. De overige drie reacties zijn van meer algemene aard en geven aan dat de betreffende instanties instemmen met het voorontwerpbestemmingsplan. De overlegreacties van het waterschap Hollandse Delta en van KPN zijn hieronder samengevat en van een beoordeling voorzien. Per overlegreactie is een conclusie opgenomen die aangeeft of de betreffende reactie heeft geleid tot aanpassing van het plan.

Waterschap Hollandse Delta

Samenvatting reactie

  • a. Het waterschap geeft aan dat het winterpeil voor het dorpsgebied van Stellendam -0,90 meter bedraagt en dat dit foutief is opgenomen in de waterparagraaf onder 4.13.
  • b. Voor wat betreft de regels verzoekt het waterschap voor de dubbelbestemmingen Leiding-Riool en Waterstaat-Waterkering om een aanvulling. Voor de bestemming Leiding-Riool wordt verzocht om aan de regels toe te voegen dat bij het verlenen van een aanlegvergunning vooraf advies wordt ingewonnen. Het waterschap verzoekt deze voorwaarde ook op te nemen bij Waterstaat-Waterkering voor het verlenen van ontheffing voor bouwwerken van andere ter plaatse geldende bestemmingen.
  • c. Tot slot worden enkele opmerkingen op de verbeelding van het plan gegeven. Het waterschap mist de arcering van de Noord Havendijk als waterkering (boezemkade) vanaf de Blauwe Distelstraat tot aan de Korte Nieuwendijk.
  • d. In de legenda staat voor de rioolleiding de G als letter in de hartlijn opgenomen, terwijl op de verbeelding de letter R is gebruikt.
  • e. Voor de rioolgemalen aan de Eendrachtsweg en de Noordhavendijk wordt opgemerkt dat het bouwvlak de aanwezige bovengrondse objecten mogelijk maakt. Het waterschap wijst er op dat er ter plaatse ondergrondse kelders aanwezig zijn die tot buiten het bouwvlak reiken. De kelders blijven wel binnen de betreffende bestemmingsvlakken. Voorgesteld wordt om de gronden geheel van een bouwvlak te voorzien.
  • f. Tot slot wordt geconstateerd dat het rioolgemaal aan de Eendrachtsweg is voorzien van de functieaanduiding 'bedrijfscategorie (B-2)' en dat dit voor het rioolgemaal aan de Noordhavendijk niet het geval is. Graag ziet het waterschap voor beide gemalen een eenduidige bestemming en aanduiding in het plan opgenomen.

Beoordeling reactie

  • a. De opmerking van het waterschap, als waterbeheerder ter plaatse, wordt overgenomen. De waterparagraaf zal op dit punt worden aangepast.
  • b. De gemeente ziet het als haar eigen verantwoordelijkheid om bij (bouw)werkzaamheden waarvoor vergunningen afgegeven moeten worden de relevante belangen af te wegen. In de praktijk zal dit er bij de meeste gevallen waarbij een leiding- of waterkeringsbelang aan de orde is, hierover advies wordt ingewonnen bij de betreffende beheerder. De gemeente wenst dit niet concreet in de regels op te nemen. Op deze manier wordt voorkomen dat bij plannen waarbij het niet relevant is, voor de vorm alsnog de betreffende beheerder geraadpleegd dient te worden.
  • c. De opmerking van het waterschap, als waterbeheerder ter plaatse, wordt overgenomen. De verbeelding zal op dit punt worden aangepast.
  • d. Met hartlijnen wordt gewerkt wanneer in de regels naar deze lijn wordt verwezen. Veelal wordt in de regels opgenomen dat over een bepaalde afstand vanuit die lijn een dubbelbestemming voor de betreffende leiding van kracht is. In dit geval is echter gewerkt met een arcering die aan weerszijde van de leiding tot 5 meter reikt. Middels deze arcering is op de verbeelding direct duidelijk dat ter plaatse de betreffende dubbelbestemming van kracht is. Met het opnemen van een arcering is het opnemen van een hartlijn niet noodzakelijk. De betreffende hartlijnen worden van de verbeelding verwijderd. Het leidingbelang wordt gewaarborgd door middel van de dubbelbestemming die met een arcering op de verbeelding is aangegeven.
  • e. Door het gehele perceel van een bouwvlak te voorzien kan het perceel ook bovengronds geheel worden bebouwd tot de op de verbeelding opgenomen goothoogte. Hoewel daar momenteel geen behoefte toe is, is het niet wenselijk dat dat in de toekomst mogelijk alsnog gebeurt. Om die reden wordt afgezien van het opnemen van een bouwvlak over het gehele bestemmingsvlak. Om bovengronds bouwen niet verder mogelijk te maken maar ondergrondse bouwwerken wel toe te staan, wordt over het gehele bestemmingsvlak een bouwaanduiding opgenomen. In de regels wordt nader vastgelegd dat binnen deze aanduiding ondergronds bouwen is toegestaan.
  • f. Het plan wordt op dit punt aangepast. Nutsvoorzieningen worden in algemene zin bestemd als 'Bedrijf', waar door middel van een functieaanduiding op de kaart uitsluitend nutsvoorzieningen mogelijk worden gemaakt. Een uitzondering op deze systematiek vormt de telefooncentrale op het bedrijventerrein Korteweg, hier worden tevens bedrijven toegestaan die passen binnen de algemene toelaatbaarheid op basis van de milieuzonering.

Conclusie

De overlegreactie leidt op één onderdeel tot aanpassing van het plan. Het winterpeil in de waterparagraaf wordt aangepast, de verbeelding wordt aangepast voor wat betreft de arcering van de Noord Havendijk, de opgenomen hartlijnen worden van de verbeelding verwijderd, de bestemmingsvlakken van de rioolgemalen worden van een aanduiding voor ondergronds bouwen voorzien en de bestemmingslegging voor nutsvoorzieningen wordt gelijk getrokken.

KPN

Samenvatting reactie

KPN verzoekt in hun reactie om bij de nadere uitwerking van het plan rekening te houden met de volgende zaken:

  • het creëren van tracés aan beide zijde van straten in openbare grond, in bermen en open verharding;
  • het handhaven van bestaande tracés;
  • het vrijhouden van toegewezen tracés van bomen en beplanting;
  • het in overleg beschikbaar stellen van ruimten voor het plaatsen van mogelijke kabel verdeelkasten van KPN;
  • het tijdig betrekken van KPN bij overleg indien (grootschalige) wijzigingen van infrastructuur in de nabijheid van KPN-voorzieningen aan de orde zijn.

Beoordeling reactie

Het bestemmingsplan regelt het gebruik van gronden en de bebouwing van gronden. In die zin zijn de drie laatstgenoemde punten niet op basis van een bestemmingsplan af te dwingen bij grondeigenaren.

Openbare wegen, trottoirs en groenstroken zijn in het algemeen niet van een bouwvlak voorzien en kunnen uitsluitend worden bebouwd door bouwwerken geen gebouwen zijnde. De gemeente is daarbij grondeigenaar en zal vanuit het algemeen belang rekening houden met kabels en leidingen. Beplanting, en daarmee het type voor zover dat van invloed is op wortels van beplanting, is niet in het bestemmingsplan te regelen. Ook hier geldt dat bomen in openbaar gebied in beheer zijn bij de gemeente.

Voor particuliere gronden is echter lastiger te waarborgen dat bij bouwwerkzaamheden of beplanting rekening wordt gehouden met aanwezige kabels en leidingen. Grondeigenaren hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid en kunnen daar, bij complicaties, op worden aangesproken.

In algemene zin valt op te merken dat het bestemmingsplan de bestaande situatie mogelijk maakt en er derhalve geen grootschalige nieuwe ontwikkelingen zullen plaatsvinden, anders dan op basis van het vigerende bestemmingsplan reeds mogelijk was.

Conclusie

De overlegreactie leidt niet tot aanpassing van het plan.