Plan: | Brouwersdam 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30 |
Begrippen
Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.
Wijze van meten
Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.
Bos (Artikel 3)
Zowel op De Punt als op de Kabbelaarsbank is een bosgebied bestemd als Bos. Door de zeer beperkte bouwmogelijkheden en de bepaling dat een omgevingsvergunning verplicht is voor werken en werkzaamheden die het karakter van het gebied kunnen aantasten, wordt het bos beschermd.
Gemengd (Artikel 4)
Langs de jachthaven zijn de voorzieningen langs de westzijde bestemd als Gemengd. Binnen deze bestemming zijn diverse voorzieningen onderling uitwisselbaar. Het gaat daarbij om recreatiewoningen, detailhandel, kantoren, ateliers, maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening, horeca, havenbeheervoorzieningen, jachthavengebonden bedrijvigheid en stalling van auto's en boten. Binnen deze bestemming is een maximum oppervlakte aangegeven, waarmee de totale omvang van de voorzieningen verankerd is. In welke wijze de verschillende functies zich onderling verhouden en welke functie waar aanwezig is, is niet verder vastgelegd.
Wat wel specifiek is vastgelegd is het aantal bedrijfswoningen, dit zijn er 4 in totaal, in overeenstemming met de bestaande situatie. Ook de voorzieningen voor de trambaan zijn met een aanduiding specifiek mogelijk gemaakt.
Groen (Artikel 5)
Grote groenelementen en structurerend groen zijn bestemd als Groen.
Horeca (Artikel 6)
Zelfstandige horecagelegenheden, gelegen buiten de gemengde voorzieningen en buiten recreatiecomplexen, zijn bestemd als Horeca. Ter plaatse wordt horeca uit ten hoogste categorie 1b toegestaan. Ter plaatse worden geen specifieke ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
Natuur - 1 (Artikel 7)
Natuurgebieden, met uitzondering van het strand, zijn bestemd als Natuur - 1. Met deze bestemmingslegging wordt aangesloten op het bestemmingsplan Landelijk Gebied. Onder deze bestemming vallen ook de Noordzee en het Grevelingenmeer. Rondom de Kabbelaarsbank is de begrenzing van deze bestemming afgestemd op de grenzen van Natura-2000. Binnen de bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen en geen overkappingen zijnde, toegestaan. Andere vormen van mogelijke aantasting van de natuur-, landschaps- en cultuurhistorische waarden worden voorkomen door een omgevingsvergunningenstelsel voor werken en werkzaamheden die deze waarden kunnen aantasten.
Natuur - Strand (Artikel 8)
Het strand langs de buitenzijde van de Brouwersdam is bestemd als Natuur - Strand. Evenals de bestemming Natuur - 1 is deze bestemming primair gericht op de bescherming van natuur-, landschaps- en cultuurhistorische waarden. Met deze bestemming wordt eveneens aansluiting gezocht bij de bestemmingslegging uit het plan Landelijk Gebied.
In uitzondering op de bestemming Natuur - 1 worden binnen Natuur - Strand wel gebouwen toegestaan, namelijk de bestaande strandpaviljoens. Deze zijn ieder voorzien van een eigen aanduiding, waaraan de toegestane oppervlaktematen zijn gekoppeld. Daarbij is een oppervlaktemaat opgenomen voor het gehele strandpaviljoen (inclusief onder andere verkeersruimten en terras) en een oppervlaktemaat voor de gebouwen (die van de eerste maat deel uitmaakt).
Recreatie - Dagrecreatie (Artikel 9)
Gronden met een dagrecreatieve functie zijn bestemd als Recreatie - Dagrecreatie. Het gaat daarbij zowel om aangelegde voorzieningen zoals de jachthaven en het buitensportcomplex, als om openbare gronden langs bijvoorbeeld de waterkanten. Bouwmogelijkheden zijn aangegeven met een bouwvlak, waarin veelal een maximum oppervlaktemaat is opgenomen met een bijbehorende maximum goothoogte.
Overigens zijn reddingsposten, nutsvoorzieningen en sanitaire voorzieningen ook daarbuiten zijn toegestaan.
Tevens zijn de aangelegde dan wel ingerichte voorzieningen specifiek aangegeven met een functieaanduiding om vast te leggen welke voorziening waar is toegestaan.
Voor de jachthaven is bovendien het toegestane aantal ligplaatsen vastgelegd om uitbreiding te voorkomen, wat zou leiden tot onderzoeksverplichtingen in het kader van onder andere ecologie.
Bij het outdoorsportcomplex is tot slot de mogelijkheid opgenomen tot overnachting op kampeervlotten. Hierbij is een maximum aantal van 10 kampeervlotten vastgelegd.
Recreatie - Verblijfsrecreatie (Artikel 10)
De verblijfsrecreatiecomplexen zijn bestemd als Recreatie - Verblijfsrecreatie. Het betreft Center Parcs Port Zélande en het daarachter gelegen kampeerterrein. Bij het complex Port-Zélande is bovendien een aanduiding opgenomen voor drijvende recreatiewoningen, een mogelijkheid die in het voorgaande bestemmingsplan was opgenomen, maar nog niet eerder is gebruikt.
Bebouwing is uitsluitend toegestaan binnen bouwvlakken, waarbij net als bij de dagrecreatie geldt dat reddingsposten, nutsvoorzieningen en sanitaire voorzieningen ook daarbuiten zijn toegestaan.
Omdat de Kabbelaarsbank vanuit de beleidskaders is aangewezen als concentratiegebied voor recreatie, is geen maximum aantal verblijfplaatsen opgenomen.
Verkeer (Artikel 11)
Doorgaande wegen en bijbehorende inrichtingen zijn bestemd als Verkeer. Binnen deze bestemming is tevens de mogelijkheid opgenomen voor de beoogde camperstandplaats. Gekozen is voor de bestemming Verkeer in plaats van een verblijfsrecreatieve bestemming omdat het betreffende terrein in de huidige situatie een functie heeft als parkeerterrein en het deze functie in de toekomst naar verwachting ook gedeeltelijk zal blijven behouden. In beginsel zijn bij deze camperstandplaats geen gebouwen toegestaan. Een wijzigingsmogelijkheid voorziet in de mogelijkheid om deze, via een wijzigingsplan, alsnog toe te staan.
Water (Artikel 12)
Grote en structurerende waterpartijen zijn bestemd als Water, met uitzondering van het Grevelingenmeer en de Noordzee. Deze zijn zoals eerder aangegeven bestemd als Natuur - 1 vanwege hun natuurlijke waarden.
Leiding - Water (Artikel 13)
De planologisch relevante waterleiding is in deze dubbelbestemmingen als zodanig bestemd. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is alleen onder voorwaarden toegestaan. Ter bescherming van de aanwezig leiding is bovendien een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.
Waterstaat - Waterkering (Artikel 14) en Waterstaat - Waterstaakundige functie (Artikel 15)
Beide dubbelbestemmingen zijn bedoeld om voor de onderliggende enkelbestemmingen vast te leggen dat bouwen en het uitvoeren van werken en werkzaamheden uitsluitend toelaatbaar zijn voor zover het waterkeringsbelang respectievelijk de waterstaatkundige functie niet geschaad wordt.
In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De algemene regels bestaan uit de volgende artikelen.
Antidubbeltelregel
Een antidubbeltelregel wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld.
De formulering van de antidubbeltelregel wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).
Algemene bouwregels
Dit artikel bevat een algemene regeling waarmee bestaande afwijkingen van maten uit het bestemmingsplan mogen worden gehandhaafd, veranderd en/of vernieuwd. Aanpassingen die leiden tot grotere afwijkingen dan in de huidige situatie aan de orde zijn, worden niet toegestaan.
Tevens is een regel opgenomen op basis waarvan het verboden is een terrein te bebouwen op zodanige wijze dat daardoor op aansluitende terreinen strijdigheden ontstaan met de voor die gronden geldende regels. Indien er op zulke wijze reeds strijdigheden bestaan dan mogen deze worden gehandhaafd, maar niet worden vergroot.
Ook worden binnen bepaalde maten kleine overschrijdingen van bouwgrenzen door ondergeschikte bouwdelen als trappen, hellingbanen en balkons toegestaan.
Algemene gebruiksregels
Naast de specifieke gebruiksregels die bij diverse bestemmingen zijn opgenomen, zijn in dit artikel algemene gebruiksregels opgenomen die voor alle bestemmingen gelden. Het artikel bepaalt onder andere dat het opslaan van bepaalde goederen en materialen alsmede het permanent bewonen van kampeermiddelen, recreatieve nachtverblijven en recreatiewoningen niet is toegestaan.
Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening
Deze bepaling geeft invulling aan de afstemmingsbepaling tussen de bouwverordening en het bestemmingsplan ingevolge artikel 9 van de Woningwet. Artikel 9 van de Woningwet regelt primair dat de bouwverordening buiten toepassing blijft voor zover deze niet overeenstemt met het desbetreffende bestemmingsplan. Voor zover het bestemmingsplan geen regels bevat ten aanzien van een onderwerp dat in de bouwverordening is geregeld, is de bouwverordening wel van toepassing, tenzij het bestemmingsplan anders bepaalt.
De bepaling dient als uitwerking van de laatste zinsnede en voorkomt dat de bouwverordening onbedoeld aanvullend werkt bij onderwerpen die in het bestemmingsplan bewust niet zijn geregeld, bijvoorbeeld omwille van globaliteit. De relevante onderwerpen staan allemaal in paragraaf 2.5 van de Bouwverordening.
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt de mogelijkheid geboden aan het bevoegd gezag om bij een omgevingsvergunning onder voorwaarden af te wijken van de bestemmingsregels. Het betreft afwijkingsmogelijkheden ten behoeve van kleine overschrijdingen van maatvoeringen en bouwgrenzen, alsmede ten behoeve van ontwikkelingen van algemeen nut.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een regeling opgenomen die het college van burgemeester en wethouders de mogelijkheid geeft de bestemmingslegging te wijzigen voor gronden waar de bestemmingslegging niet conform de werkelijke situatie is opgenomen.
Daarnaast kent het plan twee wijzigingsgebieden, die in dit artikel ieder van een set wijzigingsregels zijn voorzien. De wijzigingsregels stellen voorwaarden aan de ontwikkelingen die binnen de twee afzonderlijke wijzigingsgebieden kunnen worden toegestaan.
Het betreft in het ene geval de uitbreiding van het RTM-museum. het tweede wijzigingsgebied is bedoeld om de gemengde voorzieningen langs de westzijde van de jachthaven ook op de (noordelijke) kop van de jachthaven toe te staan.
De wijzigingsregels dienen te worden doorvertaald in een eventueel wijzigingsplan. Deze gaan onder andere in op het maximum programma c.q. oppervlakte en op bouwhoogten.
Overige regels
In dit artikel is een regeling opgenomen waarmee wordt vastgelegd dat daar waar het plan verwijst naar een wet, een algemene maatregel van bestuur, een verordening, een richtlijn of een andere (wettelijke) regeling, de betreffende verwijzing betrekking heeft op het bedoelde document zoals dat van kracht is op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp van dit plan.
In het afsluitende onderdeel van de regels komen de overgangs- en slotregel aan de orde.
Overgangsrecht
De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).
Slotregel
Deze regel bevat de titel van het plan.